Getuigen proces 8 december weinig coöperatief

13

PARAMARIBO, 8 jan – Getuigen in het proces rond de Decembermoorden blijken niet bepaald coöperatief. Oud-minister van Justitie André Haakmat heeft laten weten niet bereid te zijn uit Nederland over te komen. Haakmat heeft zelfs liever niet dat justitie contact maakt.

Dat gaf de vervolging te kennen bij de voortzetting van het proces voor de krijgsraad. De getuige Chotkan verschijnt liever niet “om emotionele redenen.” Alleen oud-sergeant Leendert Stijfmeyer liet zich zien. Volgens Stijfmeyer heeft hij Desi Bouterse niet in het Fort Zeelandia gezien op 8 december 1982. De gordijnen van Bouterse’s kantoor waren dichtgetrokken.

Wel zag Stijfmeyer bataljonscommandant Paul Bhagwandas zich die dag meerdere malen begeven naar Bouterse’s kantoor in het fort. Vaker geschiedde dit in het gezelschap van één van de later geëxecuteerde gevangenen. Volgens Stijfmeyer is hij tijdens het verhoor door de militaire politie bedreigd. Op de vraag van de krijgsraad of dit zijn verklaring heeft beïnvloed, antwoordde hij ontkennend.

13 REACTIES

 1. ai boi …ai boi….ai boi….Front wil hiemee verkiezing winnen.
  Maar Front heeft in al die jaren geen moer voor land en volk kunnen realiseren….alleen maar meer en meer ellende….Ga Chinezen en Brazilianen importeren hoor !!! dat is FRONT niks en ook niks meer dan een stel waardelozen.

  EIGEN VOLK DOM MAKEN EN ZO HOUDEN……dat is FRONT


  Maak melding

 2. De heer Bouterse heef dienovereenkomstig zijn functie Als staats-hoofd van de Republiek Suriname de VN Toegesproken. Nu wordt door de verdedig-ging in zijn zaak aangevoerd dat de militaire-rechtbank onbevoegd is, alleen het hof is bevoegd zijn zaak in behandeling te nemen, gelet op zijn functie in het verleden. Door de rechtbank is het verweer verworpen op oneigenlijke gronden, om te stellen dat hij militair was en geen gezagdrager in die zin van staats-hoofd. Maar dat zou impliceren dat alle wetten en decreten die onder zijn gezag tot stand zijn gekomen niet meer geldig zijn. De vraag moet dan gesteld worden, is dat het geval? Nee dat is niet het geval,vele wetten onder het regime van de heer Bouterse worden nog na-geleefd en gehandhaafd. Nu zijn de getuigen met verstand van zaken niet bereid te verschijnen voor een rechtbank die bewezen heeft geen respect te hebben voor de werkelijkheid.


  Maak melding

 3. Bouterse is altijd iemand geweest die anderen voor zijn karretje spande. Meneer bleef verborgen in zijn kantoortje oordeel vellen als God.
  Haakmat is een even grote schijtert. Te schijterig om te vertellen welke rol hij zelf heeft gespeeld in het geheel.


  Maak melding

 4. Het gaat mijn belevingswereld te boven. Een hoofdverdachte roept zich zelf uit tot presidents kandidaat en weigert te verschijnen voor de Krijgsraad. Krijgsraad laat het dan maar zo.
  Parlementsleden roepen dat de hoofdverdachte opgepakt moet worden.
  Getuigen die worden opgeroepen geven geen gehoor.
  Wordt het niet tijd om de hele zaak over wordt geheveld aan het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.


  Maak melding

 5. Leiden 8 januari

  Een verdachte moet volgens een redelijke termijn worden berecht. Hij mag niet te lang in onzekerheid verkeren en moet een redelijke kans krijgen.

  D. Bouterse verkeert al te lang in onzekerheid en redelijk is zijn termijn niet gezien het feit dat het telastegelegde wel tientallen jaren geleden zich volgens sommigen in een bepaald schema heeft afgespeeld.

  De getuigen van justitie spelen een dubieuze rol en leggen allen verschillende verklaringen af. Sommigen weigeren op te dagen en ik kan ze geen ongelijk geven gezien het grillige karakter van Justitie Sur.

  Volgens sur collega’s is er hier sprake van een oneerlijk proces. Ik ga daarin mee.

  Pas na de verkiezingen volgt de uitspraak. Objectief bekeken moet er een niet schuldig verklaring in welke vorm dan ook komen. Omdat er redelijkerwijs ook geen enkel objectief bewijs tegen D. Bouterse is.

  Front rechts is er op gericht om zand in de ogen van de kiezers te stooien. Het beleid van de regering Venetiaan van de afgelopen tien jaar is desasstreus voor het land geweest. Geen soc. verz.. Geen opvang voor dak en thuislozen. Multinationals die het land leegplunderen.

  Wat front rechts vergeet is dat de kiezers zich niet door het proces rondom Bouterse. Sorry ik herhaal schijnproces zullen laten beinvloeden.
  Gekeken moet alleen worden naar het beleid vd regering Venetiaan vd afgelopen tien jaar.
  U begrijpt datu objectief links zult moeten stemmen. Een rechts/links op niet raciale grondslag gebaseerd tweepartijen stelsel is de beste grondslag voor Sur. Aanpassing vd grondwet is dringend noodzakelijk.
  One people, one nation, sranang free.
  Mr. Roy Siwpersad


  Maak melding

 6. Gaan we in 2010 weer het welles en nietes spel meemaken rond 8 december, wanneer houdt het op, ze, ja ze, daar in Suriname weten toch allang wie toen moesten ophalen en opsluiten, die club is klein geworden, en als zo doorgaan gaat er niemand overblijven om op te sluiten, en dat gevoel heb ik, elke keer dat gedoe in die bunker daar, verhoor van die en sus en dan wordt er weer een datum geprikt, en zo gaan we verder
  En grote delen van het volk daar zijn het ook zat geworden, de spanning is er allang af, het lijkt op een soap serie maar eentje die nooit zijn einde zal kennen, ik volg het op mijn manier, en af en toe een lach erbij
  van hoe krijgen ze het nu voor mekaar!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 7. SOMMIGE mensen hier denken dat waneer ze geweldige titels achter hun naam zetten dat het legitiem is om de grote onzin hier te schrijven,iedereen die zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan grove wet overtreding moet berecht worden zo gaat dat in iedere democratie en als suriname dat is dan moeten de (mensen) die zich schuldig hebben gemaakt aan grove mensenrechten schending in suriname berecht worden punt uit.HAAKMAT IS LAFFE VUILE ZUIPLAP en hypocriet hij is vergeten dat hij net op tijd is ontsnapt aan een aanslag op zijn leven met een panster wagen in zorg&hoop de militairen hebben jou gemist strontvlieg dat je ben.sommige mensen hier zijn volgens mij bewust vergeetachtig maar ik zal jullie een handtje helpen de bedreigingen die bouterse heeft geuit op de podium met zijn vriend maurice bishop aan het adres van de mensen die hij heeft afgeslacht staan op de band die liegen er niet om deze massaslachting zullen bouterse zolang hij leeft achtervolgen.een soap serie is wat bouterse allemaal uit de kast haald om dit proces te rekken bouterse praat altijd met een dubbele tong dat doen zijn aanhangers hier ook.


  Maak melding

 8. bouterse is een drugs dealer en kanhai de gebruiker ze maken de oer domme deel van onze surinaamse bevolking wijs dat bouterse uitlandig is daarom niet kan verschijnen voor de rechter terwijl iedereen weet dat bouterse zijn poot niet buiten suriname mag zetten dit is het zoveelste bewijst dat deze mensen niet serieus te nemen zijn. bouterse staat op opsporingslijst van interpol hoezo buitenland stelletje schijterd


  Maak melding

 9. January 8th, 2010 at 8:10 am
  De heer Bouterse heef dienovereenkomstig zijn functie Als staats-hoofd van de Republiek Suriname de VN Toegesproken. Nu wordt door de verdedig-ging in zijn zaak aangevoerd dat de militaire-rechtbank onbevoegd is, alleen het hof is bevoegd zijn zaak in behandeling te nemen, gelet op zijn functie in het verleden. Door de rechtbank is het verweer verworpen op oneigenlijke gronden, om te stellen dat hij militair was en geen gezagdrager in die zin van staats-hoofd. Maar dat zou impliceren dat alle wetten en decreten die onder zijn gezag tot stand zijn gekomen niet meer geldig zijn. De vraag moet dan gesteld worden, is dat het geval? Nee dat is niet het geval,vele wetten onder het regime van de heer Bouterse worden nog na-geleefd en gehandhaafd. Nu zijn de getuigen met verstand van zaken niet bereid te verschijnen voor een rechtbank die bewezen heeft geen respect te hebben voor de werkelijkheid.

  Theo

  Alle decreten, die door Desiree, Delano Bouterse zijn getekend in zijn hoedanigheid als Staatshoofd worden tot de huidige dag gedwee nageleefd, maar Boutersezelf was geen Staatshoofd?

  This is the biggest joke ever!

  Vraag het maar aan ome Siegie, die ook kras was om muskieten te doden maar die 3-duim spijker niet door had.


  Maak melding

 10. DU,
  Heb je ooit iets gelezen over het banabaisme?

  Dat is wat jij hier consequent predikt.

  Volg eerst een spoedcursus eenvoudig nederlands, dan lezen wij jou wel weer.

  Dit is geen vergissing meer, maar gewoon niet weten hoe of het moet.


  Maak melding

 11. @ pinto,
  was dat alles mi boi ?
  waar heb je jou schoolmeester diploma gekocht ? de pot verwijt de ketel dat HIJ zwart ziet. ga lekker terug in jou hangmat pinto want sopo koni moro yu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.