Venetiaan: Suriname moet leren van rellen kerst

23

PARAMARIBO, 8 jan – Suriname moet leren van de rellen en gewelddadigheden op kerstnacht in Albina. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Kritiek op het functioneren van veiligheidsdiensten als de politie is niet altijd onterecht. Maar ook de plaatselijke bevolking heeft stof tot nadenken.

Met name de Marrons moeten zich bezinnen op tradities en sociale aanpassing. “Het gaat om tradities als wraak op personen die een strafbaar feit plegen. De in stamverband levende groepen moeten beseffen dat ze in een rechtsstaat leven”, zegt Venetiaan. De wraakzucht heeft de samenleving in elk geval geen goed gedaan. De materiële en emotionele schade spreekt voor zich.

Tientallen mensen zijn ontheemd. Het gaat dan voornamelijk om Chinezen en Brazilianen. Venetiaan vindt het hoog tijd het roer om te gooien. Voortaan zullen meer militairen en politieagenten worden gestationeerd in het gebied. Ook de migratie wordt aangepakt. Onder meer politici hebben vaker gewezen op het gevaar van sociale ontwrichting. Na de rellen zijn ruim dertig verdachten aangehouden.

23 REACTIES

 1. Meneer de president het ontstaan van deze rellen waar u het over hebt heeft deels te doen met langzaam optreden van de regering,want zij waren van tevoren gewaarschuwd over het geen te wachten was.Verder vraag ik mij af waarom zouden er zoveel illegalen in Albina zijn,mensen die in andere landen als criminelen beschouwd zouden worden.Ik wil niet de schuld van de rellen alleen op de illegalen zetten,maar ook op de plaatselijke bevolking.Suriname moet het probleem met de illegale Brazilianen en Chinezen oplossen want vandaag is het Albina en morgen kan het Paramaribo zijn.


  Maak melding

 2. Dit moet inderdaad een keertje ophouden. Nu moet worden gekeken hoe men mensen beschaving kan bijbrengen. Kan het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Als je in een wetteloze land woont dat is dit het gevolg.

  Er moet veel geld gestoken worden in educatie en werkgelegenheid. Dit is de beste duurzame oplossing. Geld moet vrijgemaakt worden hiervoor, er zijn genoeg natuurlijke hulpbronnen die god Suriname heeft gegeven, om nuttig bezig te zijn. Meer dan de meeste landen op de wereld. Doe er iets mee. Anders weet ik het ook niet meer.


  Maak melding

 3. Wat lult Vene nou. Waar was hij toen de beesten van Papatam zo te keer gingen??? Heeft hij ooit zijn gezicht laten zien in Albina??? Maar hij was wel aanwezig op Land van Dijk, waar een rukwindje een paar zinkplaten van de daken rukte. Dit is niet te vergelijken met wat er door Djukas is aangericht in Papatam!!!!!!Schande!!!!


  Maak melding

 4. Su. hoeft niks te leren die domoren aan macht hebben dit alles veroorzaakt….zij moeten leren minder te liegen en te bedriegen………Daarom….dan hoe heeft hij de durf om Su er voor te plaatsen…Su…is PASSIEF…het bestuur van het land niet.
  Die lenen zich aan een hoop rommel en frommel….CORRUPTIE.


  Maak melding

 5. Een leider die leiding geeft respect verdient zou in zo’n situatie onmiddellijk aftreden..

  DEze meneer verbloemd zijn eigen vallen door anderen de schuld te geven..

  Al die jaren heeft hij geen bal kunnen betekenen voor het land/volk..

  Hij weet niet eens waar het land aan grenst,vele ministers onder zijn bewind zijn zo korrupt geweest en zitten nu nog in de gevangenis.
  Zijn eigen v.z. parlement is één al een boef, bijna alle ministers die nog aan het bewind zijn,zijn besmet.v.b. te over om die te noemen..

  Als hij el vene nog een beetje respect heeft voor zijn kinderen/klein kinderen/vrouw en familie,,,,houdt dan de eer aan je zelf..


  Maak melding

 6. Suriname moet inderdaad leren uit de rellen.
  no2 geeft het al aan:
  Onderwijs, werk en nog eens werk.
  Zonder educatie maar ook ontwikkeling in dat district, hou ik mijn hart vast.
  Suriname wijsheid en sterkte


  Maak melding

 7. 2010 moet dan het jaar van de bezinning worden!? De grote Venetiaan is wakker geworden en hij heeft eindelijk toegegeven dat ook de politie vaalt. Dapper vind ik dat hij de marrons ook een keer aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Goed gezegd Vene en dat zeg ik niet vaak, maar waarom zo laat?

  gr


  Maak melding

 8. Wat een lachertje die Venetiaan, hij heeft kritiek op iedereen, veiligheidsdienst, politie, migranten,maar aan de misdadegers wordt geen kritiek geleverd want het is toch de schuld van hun traditie(eerwraak)vindt hij.Mijn beste President,wraakgevoelens kent alle bevolkingsgroepen.Wat denk je wat voor gevoelens hindustanen, javanen, chinesen hebben die elke dag worden beroofd en vermoord, verkracht door uw aanhangers. Venetiaan er zijn ook andere bevolkingsgroepen die eergevoel hebben, maar dan wel beschaafd ze gaan de stad niet in de brand steken of beroven, verkrachten en moorden zoals uw aanhangers. Dank god dat er in suriname ook beschaafde mensen zoals hindustanen, javanen en chinesen zijn,want anders zou u alleen President zijn van uw partij aanhangers de ROVERS,MOORDENAARS,VERKRACHTERS.


  Maak melding

 9. Nee surinamers leren het nooit, kijk alleen maar naar het feit hoe sommigen propaganda maken voor iemand die hun land zoveel leed heeft aangedaan het is schandalig om te zien hoe laf deze mensen te werk gaan zonder enige morele waarde.één van deze figuren hier op dit forum heeft het over domoren terwijl hij zelf één van grootste gans hier op dit forum is. dom ben jij als je de echte realiteit niet onder ogen wil zien de realiteit die zeg dat suriname in korte tijd is kapot gemaakt door een mulo school leerling die zich de grote leider waan toen was er niets te krijgen in suriname helemaal niets zelf geen geneesmidel voor de meeste normale dingens moest je in de rij staan nu is alles verkrijgbaar het gaat de goede kant op met suriname en als er een stelletje klungels hier en in suriname de man terug willen die jullie dit allemaal heeft aangedaan dan ben jij naar mijn mening dom punt uit .


  Maak melding

 10. Blablablabla van Vene,voortaan zullen en meer politie en militairen gestationeerd worden in dat gebied,raaskalkt hij,alsof zijn compagnon in het kwaad Brunswijk dat zou toelaten.Ok ik geef hem het voordeel van de twijfel,we zullen mettertijd zien als zijn woorden enige waarheid bevatten.Kan ook zijn dat hij een slimme zet doet nav de aanstaande verkiezingen misschien denkt hij ook,laat maar dat zoekt de nieuwe regering maar uit.
  Want zoals Krepie aangeeft,is deze lafbek niet naar Albina geweest om de getroffene een hart onder de riem te steken,maar hij gaat wel naar land v dijk,zijn eigen nps-gespuis,zijn medeleven betuigen alsof er daar door hard werken have en goed is vernietigd door het tuig van de onderste richel.Inderdaad die rukwinden waren niets bij vergelijking met het leed in Albina.
  Btw die Marrons valt niets te leren het zit ze in het bloed,want anders hadden ze reeds lang van Albina een bloeiende dorp kunnen maken,maar neen ze zijn veels te lui om god gedag te zeggen.


  Maak melding

 11. Marwwina oud bewoners hebben gevochten voor de vrijheid van de slaven nu worden we benadeeld door de Surinaamse regering. Ik vraag me af, of dit rechtmatig is om chinezenen en brazilianen in ons gebied te werk stellen!!! We worden geplunderd van ons GOUD terwijl vene gewoon het geld in zijn eigen zakken stop en ons in armoede laten leven. Ik hoop dat garnman gazon hun de oorlog verklaart. Want ik wil stijden voor ons volk.


  Maak melding

 12. Wat hij in Paramaribo zegt zou hij met een microfoon in zijn hand moeten speechen op Albina, voor iedereen die (nog) enige waarde hecht aan zijn woorden. En misschien zijn dat er genoeg. Hij zou korte bezoekjes moeten afleggen aan slachtoffers, zowel Chinezen als Brazilianen. De “Marrons” die om de daad van hun volk in teleurstelling en vertwijfeling zijn achtergebleven zou hij in Papatam moeten bezoeken om ze toe te spreken.

  Geen leider is perfect, maar op deze manier wordt wel tegemoet gekomen aan het belangrijkste basisprincipe nl. het kweken van vertrouwen.

  Als Meneer om 7.00u met een helicopter vertrekt kost het hem maar een (lange) werkdag inclusief alle voorbereidingen.
  Een beetje lef heb je wel nodig.


  Maak melding

 13. Beste nathoe,

  Jouw reactie is zeer discrimineren, naar een bepaalde ras toe. Anno 2010 kunnen en mogen wij niet meer in hokjes praten en denken.
  Wij zijn allemaal surinamers en we moeten proberen de problemen van het land als een volk op te lossen.

  Hesdy


  Maak melding

 14. Wat een gefrustreerde zielige man die Nathoe. Past de strategie van, je mag niets zeggen over bepaalde groepen. Wat een onzin. Er wordt al eeuwen alle soort ongenuanceerde minachtende onzin over Afrikanen verspreid. Men doet al eeuwen pogingen ons uit te roeien en onder te houden. Maar dat zal nooit lukken ahah. Wat hij ook nog doet en met hem een aantal anderen is de Aziaten (zoals ze zichzelf vermomd noemen)(lijkt wel kukluxclan) (Uit angst jezelf verbergen ahhah) tegen de Afrikanen uit te spelen. Sinds wanneer hebben mensen van zijn soort om Chinezen of Javanen gegeven. Ja…sinds nu het uitkomt om verdeeldheid te zaaien en met z’n allen tegen een groep, komt beter uit, met als hoofddoel, proberen te zorgen dat die groep tweederangs wordt. Dat zal jullie nooit lukken vriend. Laatst ging zelfs een van zijn Trawanten inheemsen ophemelen om die ook aan hun kant te krijgen. haha iedereen weet wel beter. Daar trapt niemand in…..Aanhangers van Vene bedoelt hij afrikanen mee. Weet hij veel dat die ook niet achter deze president staan. Maar ja de tijd zal het leren ahahah….Elk weldenkend mens weet wat het betekend als je zo geobsedeerd bent door een groep en op alle mogelijke manieren, met alle beschikbare middelen die groep probeert neer te halen…..


  Maak melding

 15. Ai boi …ai boi die Vniet…die Opa Ronald..hij weet woorden te vinden hoor om weer geen moer te hoeven doen.

  Door zijn eigen dom gedrag zitten zijn ballen gewoon muurvast..Hij moet durven zich te gaan bewegen.


  Maak melding

 16. Bradas , Please,
  Geen etnische beledigingen. Dat is geen oplossing. We moeten allemaal in Sranang met elkaar wonen. Bij elke bevolkings groep heb je rotzakken. Laten we bidden voor een compleet nieuwe regering die wel in staat is om orde op zaken te stellen. Ik bedoel dan ook een regeringsmacht zonder invloed van de oude garde die eigenlijk thuis hoort te zijn.


  Maak melding

 17. Nathoe,
  Troost je maar. Als het onderlinge huichelachtig gedoe zo blijft aanhouden zijn de dagen van Paramaribo ook geteld.

  Daar leven wij keurig netjes naast- maar gene dele met elkaar! En die bom zal vroeg of laat ook barsten als de politiek niet op tijd ingrijpt. Dat hokjes gedoe moet ophouden!


  Maak melding

 18. We kunnen het aantal illegalen in Su ook doen afnemen als onze aziatische broeders in Paramaribo Noord die gasten geen onderdak bieden in de vorm van huur. Ze doen alles voor een paar dollars van die garrimpeiros.

  Maar Vinni en zijn maten hebben geen weet van orde en bestuur. Dankzij eigenbelangen zijn we zover.

  Waarom geeft de chineze regering Suriname altijd die waardeloze donaties?

  Wakker worden Surinamers!!!!


  Maak melding

 19. Met name de Marrons moeten zich bezinnen op
  Citaat van de mini-ster president te suriname

  tradities en sociale aanpassing. “Het gaat om tradities als wraak op personen die een strafbaar feit plegen. De in stamverband levende groepen moeten beseffen dat ze in een rechtsstaat leven”, zegt Venetiaan. De wraakzucht heeft de samenleving in elk geval geen goed gedaan. De materiële en emotionele schade spreekt voor zich.

  Dit zegt al genoeg over zijn soortgenoten!!!!!

  Geef ze nog meer bruine, rijst en zoutvlees.
  gratis brandstof, medische zorg en electra.
  gratis salaris willen ze ook nog.

  Beschaving staat ver van deze soort.


  Maak melding

 20. Discriminatie is verboden de mensen hebben gelijk. Je moet niet in hokjes denken.
  Chinezen, hindoestanen en javanen die staan te Roven, moorden, verkrachten en plunderen moeten ook allemaal opgepakt worden!!!!
  En allemaal moeten ze de doodstraf of levenslang krijgen. Opgeruimd staat netjes in een beschaafd land. Hoe meer uitroeiing van dit soort tuig hoe schoner het land wordt. Voor de mensen die dit te wreed vinden. We kunnnen ook een eiland met zeer hoge hekken maken en al deze mensen erin dumpen voor de rest van hun leven.


  Maak melding

 21. Waarom nu een emotionele opmerking van de deze langstzittende nietsnut president?

  Waarom niet eerder een oproep om een halt toe te roepen aan deze bevolkingsgroep wanneer aziatische tienermeiden in het bijzijn van de ouders verkracht worden!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.