Uitzetting dreigt voor illegalen in Suriname

17

PARAMARIBO, 7 jan – Uitzetting hangt illegaal verblijvende vreemdelingen zonder meer boven het hoofd. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het gedoogbeleid heeft lang genoeg geduurd. Wie de nodige documenten ontbeert, heeft zijn of haar langste tijd gehad in Suriname.

Justitie treft al de nodige maatregelen nu de laatste gelegenheid tot legalisatie voorbij is. “Alle vreemdelingen die niet geregistreerd zijn, zullen worden aangezegd het land te verlaten. De fase van uitzetting is aangevangen, we treffen de nodige voorbereidingen”, zegt Santokhi. Hoe het uitzetten precies gebeurt, is nog niet duidelijk. Vooral Brazilianen vatten de vreemdelingenwetgeving niet al te serieus op.

Het gros is actief in de goudvelden van het binnenland. De recente gewelddadigheden in Albina worden vooral toegeschreven aan gebrekkig migratiebeleid. Duizenden Brazilianen gaan in en uit en trekken sociale verhoudingen in plaatselijke gemeenschappen krom. Volgens Santokhi trekt justitie de status na van de Braziliaanse slachtoffers van het geweld. Velen zeggen nu hun papieren te zijn kwijtgeraakt tijdens de chaos.

17 REACTIES

 1. Dit had allang al moeten gebeuren. De illegaliteit moet bestreden worden. De staat moet controle hebben over zijn land, wat zich er allemaal afspeelt en gebeurt.

  Na het uitzetten van de duizenden illegale gastarbeiders kunnen Marrons hun werk overnemen. Het moet gebeuren, desnoods onder enige dwang, anders zal dit groep nooit iets kunnen bereiken en altijd anderen de schuld ervan geven dat ze het zo slecht hebben. Laten ze eens een keertje goed in de spiegel kijken. Wat ze nou precies willen in de toekomst. De staat moet ook zijn steentje bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame projekten ten gunste van dit zwarte schaap. Ik blijf herhalen: Eventueel onder dwang, moeten ze economisch ontwikkeld worden.


  Maak melding

 2. Bestaan er nog vreemdelingen met die alom geprezen globalisatie? Wees altijd correct, “behandel nooit een vreemdeling als vreemdeling”!

  Wie zijn wij op deez aardkloot???


  Maak melding

 3. Santokhi deze mensen zijn wel gei”nformatiseerd over de gang van zaken in Suriname dus laten ze je niet belazeren,pak ze op en laat ze ten koste van hun land de passage naar hun land betalen,want als jullie Surinamers niet drastisch handelen dan wordt het voor hun een Eldorado,waar je gaat en neemt wat je wil zonder dat men wat tegen doet.Probeer Brazilie” binnen te komen zonder papieren op zoek naar goud of je wil beginnen met hout kappen voor de export dan vlieg je zo de bak in.Zij die zeggen dat ze hun papieren verloren hebben door de brand, moet er zeker een kopietje ervan ergens te vinden zijn.


  Maak melding

 4. Dat er zo lichtzinnig wordt gedaan over een derg. kwestie. Men weet dat vele illegalen , illegaal actief zijn in de goudvelden van het binnenland. Dit is rechtstreekse diefstal van staatseigendommen, dus vele malen erger dan diefstal van manja waar je door de politie voor wordt doodgeschoten (!) of als je gepakt wordt een paar maanden moet brommen.

  Heel de goudkwestie wordt niet adequaat aangepakt, ik snap dat niet, daar ligt geld, daarmee kan je veel ellende en pina van arme mensen wegnemen en dat wordt niet gedaan.

  Nu gaan ze illegalen uitzetten. hoe weet men nog niet. Wel succes dan.
  Its time for the real boss now!


  Maak melding

 5. landgenoten komen op de eerste plaats. en anders gaan wij zelf de brazilianen opruimen als zij het land niet verlaten. het heeft te lang geduurd. wij pikken het niet meer. venetiaan je bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 6. Tang, Santokhi is wakker geworden,te laat jongen, je gaat die illegalen niet zomaar eruit kunnen gooien, geweld gaat ie niet gebruiken, dat is duidelijk, kijk naar Ned
  het stikt hier van illegalen, big problem hier, succes Chandrikapersad, a wang fromoe
  torie, ik ben benieuwd.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 7. Wat een leugen. Papieren kwijtgeraakt tijdens de chaos. Loopt u ook met uw toewijzigingspapieren op zak? Bovendien wordt iedereen die een legale status krijgt geregistreerd, dus is het niet zo moeilijk om na te gaan of je legaal in Su bent of niet. Ik spreek uit ervaring omdat mijn vrouw en ik wel legaal in Su verbijven, maar dat heeft aanvankelijk heel wat moeite gekost. Dus: niet jokken Brazjons. Jullie hebben geen papieren, dus illegaal, dus uitzetting. Punt uit.


  Maak melding

 8. Hoe zo papieren kwijt geraakt ?
  De minister kan toch Controleren of deze mensen een verblijfsvergunning hebben gehad ?
  Wie houd deze Minister weer voor de gek ??/


  Maak melding

 9. De beleidsmakers dienen snel te handelen door ook de marrons op te leiden om hun leefgebied te beveiligen, zodat de illegalen geen kans meer krijgen het gebied binnen te dringen. Zonder medewerking van de plaatselijke bevolking zal er geen vooruitgang komen in het gebied en dat zal grote problemen veroorzaken voor de overheid.
  Van belang is dat de marrons ook moet handel drijven daardoor krijgt men ook meer zelfrespect en kan het gebied verder ontwikkeld worden doordat de verdiens-ten in het marowijne-gebied blijven. Er is een te grote kloof in de surinaamse samenleving waarbij de handel voor een aanzienlijk deel in handen is van surinamers van azieatische afkomst. Voor de evenwichtig-heid in de bevolkings-politiek dien men in dit geval de marron op te leiden om zelf hun winkels te runnen. Door goede opleidingen aan te bieden aan de achter-blijvers op handels gebied en een tijdelijk beleid van positieve discriminatie kan de scheef gegroede situatie verbeterd worden.


  Maak melding

 10. afleidingsmanoeuvre waar is die 90 kilo coca die uit de kluis van jou departement verdween!!
  en santokie wat heb je gedaan aan de veiligheid en de losbandigheid die chaos veroorzaakt in regio albina?

  loosalarm en losse flodder.


  Maak melding

 11. tja…

  Die gasten hebben van Blauwgrond een ghetto (vavela) gemaakt. Staan ze de hele dag in het winkelcentrum mensen te intimideren met hun handen in hun onderbroek. Succes!


  Maak melding

 12. Uitzetting dreigt voor illegalen in Suriname…..Laat die man jouw geen rotzooi vertellen morgen heeft hij weer smeergeld in zijn zak incl zijn vrouw en kinderen….. en dan is hij heel het land incl. volk vergeten.


  Maak melding

 13. Elke Surinamer, behalve onze Indiaanse autochtonen broeders zijn geïmporteerd. Geef ze een kans, zoals alle anderen. Dit alles onder één voorwaarde: en dat is RESPECT voor de GRONDWET en de normen en waarden van alle bevolkingsgroepen die al geïntergreerd zijn in de samenleving.


  Maak melding

 14. Die Santokie strooit met zand in je ogen kijkuit……hij liegt hij bedriegt….BELAZER BENDE…..laat die man geen shanti in je ogen gooien….jullie zijn gewaarschuwd…din pa disi gevaarlijk….bar’yu


  Maak melding

 15. DIT bedoel ik nou met jou de ene keer moeten al die chinesen uit suriname en nu mag je in jou ogen een vreemdeling niet als vreemdeling behandelen. iedereen die niet de nodige papieren heeft om in suriname of in welk land dan ook te verblijven zijn vreemdelingen of illegalen dan is het aan de regering of de wetten wat er met deze mensen moet gebeuren.


  Maak melding

 16. wat een heisa hoeveel surinamers zijn niet hier en daar illegaal.geef die mensen gewoon verblijf en ga ook belasting innen bij die mensen santhokie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.