Rust hersteld na rellen in Surinaamse grensplaats

99

PARAMARIBO/ALBINA, 26 dec – Het is weer rustig in het grensplaatsje Albina na een nacht van rellen, plundering en verkrachting. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Brazilianen en Chinezen moesten het ontgelden na de gewelddadige dood van een Marron uit het nabijgelegen Papatam. De man ging kort tevoren op de vuist met een Braziliaan.

De onlusten begonnen kort nadat de Marron bleek te zijn doodgestoken. Zo’n vijfhonderd met houwers en bijlen gewapende mannen streken in Albina neer en hakten op buitenlanders in. Een pompstation werd in brand gestoken, winkels werden geplunderd en een hotel bestormd. De ongeveer twintig Braziliaanse vrouwen daar werden gelijk aangevallen.

Vrijwel allemaal werden verkracht. Er vielen ongeveer zestien gewonden. Ongeveer de helft is er ernstig aan toe. Het schaarse politiepersoneel was niet opgewassen tegen het geweld. Pas nadat uren later militairen en speciale politie-eenheden arriveerden kon de rust geleidelijk aan worden hersteld. “De situatie is onder controle. Maar mensen zijn nu ontheemd en leven in angst”, zegt Santokhi.

Ongeveer tachtig Brazilianen zijn voorlopig ondergebracht in de plaatselijke legerkazerne. “De mensen worden beschermd en zullen zo snel mogelijk overgebracht naar Paramaribo”, aldus Santokhi. Direct verantwoordelijk voor het herstel is een coördinatieteam. “De situatie is nu in elk geval beheersbaar. We moeten ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt”, zegt minister Ivan Fernald van Defensie.

99 REACTIES

 1. Begin alvast al die Chinzen Canadezen Brazilianen en alle andere buitenlanders die het rijkdom van het land gratis weg sjouwen naar hun land te deporteren..dan is alles opgelost..


  Maak melding

 2. Een Braziliaan steekt een Marron dood en dan gaan ze Chinese winkels plunderen. Marrons zijn gewoon intolerant tegen mensen die wel voor hun geld willen werken. Het plunderen en verkrachten zit ze gewoon in het bloed. Verder hoop ik voor die Braziliaanse vrouwen dat ze geen enge geslachtsziektes zijn opgelopen.


  Maak melding

 3. Het lijkt daar steeds meer op het wilde westen. Dit is al het derde geval van eigenrichting. En deze keer is het heel erg uit de hand gelopen.

  Dit had ook weinig van doen met onvrede om een moordzaak. Het was gewoon een aanleiding die gezocht werd om eens flink te plunderen, roven en verkrachten. Lijkt mij dat het dorp waar ze vandaan kwamen hier voor gewoon collectief flink gestraft moet worden.

  Wordt het plaatselijk gezag uit het dorp nu ook op het matje geroepen? Lijkt mij dat hij een grote taak had in het inbedwanghouden van zijn mensen.
  Ook de plaatselijke politicie in Albina zullen zich moeten verantwoorden.


  Maak melding

 4. De wraakzuchtigen, die blijkbaar het niemand ontziende geweld in het dichtbije Moiwana in 1986 zijn vergeten, moet zich diep schamen. Afschuwelijk dat primitieve blinde geweld tegen “anderen”. Ruandese toestanden kan ons land niet hebben. Alle daders moeten worden opgepakt.

  Er is duidelijk ook geen vertrouwen in het functioneren van politie en justitie. Dat moeten de verantwoordelijken zich aantrekken.


  Maak melding

 5. Schandalig! Het zou nooit moeten geboren. De verkrachters, wie het ook mogen zijn, en de moordenaar dienen gestraft te worden. Waar de fout ook lag, het mocht niet gebeuren. Kwaad wordt nooit met kwaad bestreden. Het wordt allemaal erger en dat is dus bewezen.En dan op deze heilige dag!


  Maak melding

 6. de ongeveer 14.000.oo inwoners van marowijne telt nog geen 10 politie agenten.één vonkje dan is het gedaan.
  in mijn land geldt eerst zien dan geloven.

  jammer dat dit gebeurt is,in de tijd van de binnenlandse oorlog heeft een zeer bekende (nu wijlen)handelaar halsoverkop moengo moesten verlaten en zijn zaak/pand aan de overheid verkopen.

  men kan nog steeds niet inzien dat de huidige regering te zwak is.de etnische gerichte politieke partijen is een mythe in dit land.en heeft dan ook geen kracht kunnen uitstralen naar de bevolking toe.

  er eerst grote bandeloosheid in de districten.plundering,verkrachting en roven is de normale zaak van de wereld,vanaf meerzorg tot albina is een gevaar voor automobilisten en bromfietsers.en dit is jaren zo.

  dus wat de twee ministers allemaal gezegd heeft,is gewoon losse flodders.


  Maak melding

 7. Het is een zeer geruststellende gedachte dat de situatie nu onder controle is.Hopelijk zullen voldoende gezagsdragers versterkt door een deel van het leger de rust handhaven.
  Maar wat mij zorgen baart is het feit dat men zich nu richt op de haat jegens de aanwezigheid van de buitenlanders.Dit is on-Surinaams !!Hebben deze Marrons(mede-Surinamers) totaal niets geleerd van de roerige periode ’70-’80 in Suriname waarbij er tientallen slachtoffers te betreuren waren onder hun eigen mensen door aanvallen van het toenmalig leger?? Nu doen zij(Marrons) hetzelfde. Als de trent zich zal voortzetten betreft haat gevoelens tegen buitenlanders in Suriname,zal ik mij ontzettend schamen dat ik Surinamer ben.
  Ps.minister Santokhi…goed opgetreden.Snel,daadkrachtig en wederom een quick-reponse !! Bravo !!


  Maak melding

 8. Het is wederom dit deel van de bevolking die de leefsituatie van anderen vergalt. Alles wat door anderen is opgebouwd, maken ze met de grond gelijk. Dit oliedomme deel van de bevolking is net als hun soortgenoten in heel Afrika, tegen elke vorm van vooruitgang. Zo hebben ze in het verleden reeds hele delen van Oost-Suriname letterlijk verwoest.Onlangs kregen ze het voor elkaar, de Pattamakka-deal voor o.a. de palmoliefabriek, tegen gehouden omdat er volgens hen Chinezen aldaar zouden komen werken. So what? Wat een bekrompen redenering. In plaats van te werken leven zij van roven, moorden, stelen en verkrachten. Het land Suriname zou beter af zijn door deze lieden een enkele reis aan te bieden naar hun soortgenoten in Afrika. Suriname heeft n.l. helemaal niets aan deze randdebielen. Enkele zitten zelfs in het parlement maar begrijpen door hun domheid helemaal niet wat daar de exacte bedoeling van is. Zelfs in het parlement vertonen deze lieden crimineelgedrag! Zou het een kwestie van de genen kunnen zijn? Voer voor onderzoekers zou je zeggen. Haal liever Chinezen en Brazilianen en plaats die in de vele roversholen van Oost- Suriname. Het moet eindelijk afgelopen zijn met het alleenrecht van deze primitievelingen (Neanderthalers) om daar te komen of zich te vestigen, wat een crap. Suriname is van en voor alle bevolkingsgroepen en niet alleen van dit kenmerkende roverssoort met hun torenhoge criminaliteit. Chinezen en Brazilianen werken erg hard in hun poging zich dagelijks staande te houden en vooruit te komen. Doordat deze groepen zich bovendien niet bezondigen aan moord, roof, diefstal en verkrachting, zal Oost- Suriname qua vooruitgang, Paramaribo snel zijn gepasseerd.

  dos caminos


  Maak melding

 9. Ik condoleer de familie.
  Erg dat er een dode te betreuren is, Kon hij niet gewoon met z,n handen vechten.
  Suriname laat maar alles toe in dat land niks wordt gecontroleerd .
  Meestal zijn het ongewenste gasten in hun eigenland die een toevlucht zoeken in suriname. ALBINEZEN
  WEES SVP waakzaam voor eventueele wraakactie
  En zet die buitenlanders het land UIT.


  Maak melding

 10. Dit is eigenlijk geen nieuws te noemen( werd erover gebeld vanuit Par,bo). Dat t borrelde in Marowijne , dat weet zowat elke Surinamer, t was wachten op t moment dt zou escaleren. Dat de politiek t niet heeft ingecalculeerd , door met oogkleppen rond te lopen , door te denken dat brunswijk die Marowijne als z,n eigendom ziet (een staat in een staat) is een heel foute inschatting geweest.
  Niet zolang geleden hebben aanhangers van die voetbalzooi daar ook al huisgehouden. Iets wat als t “hoort erbij” gezien wordt. Dat was maar een aankondiging, voorproefje dat en hoe t uit de hand zou lopen. De al lang broeiende sfeer van “vreemdelingen” die daar zaten en gezien en beschouwd worden als : zij nemen onze plaats in , hebben alles en wij weinig of niks.
  Zie hier t resultaat. Marowijne ik betreur wat er van je is geworden als district , de zogenaamde : “no go ” area.


  Maak melding

 11. Sinds Brunswijk op het politieketoneel is verschenen,doen de Marrons alsof ze Suriname bezitten.
  Ben benieuwd als Santoki idd de man met ballen is ,zoals sommigen hem willen kwalificeren,om de euvele moed op te brengen om in ieder geval de verkrachters te arresteren en berechten.Het is bekend in Suriname dat op de weg naar Albina vele verkrachtingen,berovingen en moorden worden gepleegd door de zelfde Marrons,maar er is nog nooit 1 persoon daarvoor gearresteerd.
  Maar ja dit zal wel weer door Vene en Santoki als zoete koek worden genomen,zo bang zijn ze voor Brunswijk dat hij het zg kabinet zal laten vallen,deze 2 idioten durven niet tegen de Marrons op te treden en zo gaat dat deel van Suriname naar de klote.
  Niemand heeft gehoord dat er 1 arrestatie is verricht hoe zal dat nou komen?????


  Maak melding

 12. Een heel trieste gebeuren die niet goed te praten is.iedereen moet zich aan de wet houden maar de reaktie van oorspronkelijke bewonders is wel te begrijpen ik heb verhalen gehoord hoe de mensen in hun eigen dorp worden gediscrimineert door de chinezen en brazilianen dat mag ook niet. de oplossing is niet mensen naar paramaribo brengen maar een betere regulering van het aantal buitenlanders dat in suriname neerstrijkt.


  Maak melding

 13. zo zie je maar, weer alles over een kam scheren. onschuldigen zijn hier de klos.
  waarom de buitenlanders die er niets mee te maken hebben. een maron vrouw die valt niet te verkrachten die word op hele jonge leeftijd al genomen. de mannen doen niets anders dan stelen overvallen en moorden. ik zou bijna willen zeggen, weer aan de ketting met ze.

  ams


  Maak melding

 14. Dit incident kan zich nooit overnight/onverhoeds hebben voltrokken.

  Het komt mij voor dat er voldoende signalen waren, die indiceerden dat het wel eens verkeerd zou kunnen aflopen.

  Wat heeft het lokale bestuur dan wel papa/mama lanti gedaan om deze clash te voorkomen?

  En geloof me, “het einde is nog niet in zicht”!

  Zo meteen zal een Braziliaanse- of Chinese afgezant ons weeeeeer de les komen voorlezen.


  Maak melding

 15. Zolang de huidige regering aan de macht blijft zal de Ebola virus zich langzaam gaan verspreiden over het hele land, vrees ik. Destemeer reden om preventieve maatregelen te nemen. Het volk moet met geweld maatregelen nemen om zichzelf te kunnen verdedigen, beschermen. Sommige groepen denken dat ze boven de wet staan en onschendbaar zijn.


  Maak melding

 16. Als de regering niet of nauwelijks in staat is ( niet bereid is) om land en volk te beschermen tegen de talloze illegalen;
  als de illegalen zich niet kunnen of willen conformeren aan bestaande cultuur, dan is het te begrijpen dat de lokalen aan zelfbescherming doen.

  De verkrachtingen ten spijt. Maar iedere oorlog kent geweld en daar vallen verkrachtingen ook onder.

  Amun.


  Maak melding

 17. Ik krijg de indruk dat hier sprake is van een opgekropte volkswoede die hoe dan ook tot uitbarsting zou zijn gekomen. De machthebbers en politici mogen zich dat aanrekenen. Het is weer bewezen dat het het ongebreideld uitoefenen van economische activiteiten veelal tot rampen leidt. (zie om dicht bij huis te blijven recente conflicten tussen lokale bewoners, grootgrondbezitters, goudzoekers e.d. in het Braziliaanse Amzonegebied). Suriname is helaas geen uitzondering.


  Maak melding

 18. Afrikaanse toestanden in Suriname…. SHAME ON US!!! we moeten nu nog alleen het lidmaatschap van de africaanse unie aanvragen dan zijn we weer helemaal thuis… mapimas


  Maak melding

 19. Wat soeke die brasieljane en sjieneese bij ons
  Ons land is voor onse soort mense
  Soo gaan se nu leere
  Wij hebbe moete pienaare als slaave
  Dit lant is van ons
  Power
  Wo leer ding soema na oenoe
  Bouta for president
  NDP FOREVER


  Maak melding

 20. Wachten op!

  De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben ons geleerd dat we eigenlijk hier op zaten te wachten. Een vonkje en het vuur slaat over. De daders zaten gewoon op het vonkje te wachten want de klachten, ook op dit forum, deden het al vermoeden.

  En het is nog niet afgelopen! In Tourtonne, beter genaamd Belem do Para(maribo), kunnen we gelijksoortige zaken verwachten. Daar zit een concentratie van Brazilianen die ook op een vonkje zitten te wachten. Let op mijn woorden.
  Waterkant.TV zit nu in SME en kan als ze oplettend zijn beelden van deze vervelende gebeurtenissen in Tourtonne vastleggen.

  De overheid en bijna heel Suriname wist dat zoiets ging gebeuren, maar alleen niet wanneer. Nu moet men zich concentreren op Tourtonne, want daar gaat het gebeuren.


  Maak melding

 21. Te erg voor woorden met dit anarchistisch gebeuren dat mij doet denken aan Afrikaanse toestanden. Je zou er natuurlijk heel wat van kunnen zeggen over wat er in Albina is gebeurd.Als je het mij vraag was dit reeds lang te verwachten. Losbandigheid / norm vervaging met het gevolg stelselmatige berovingen van toeristen en ondernemers door deze Marrons hebben gemaakt dat veelal het oosten van het land bij velen reeds langere tijd vermeden wordt. Geen wonder want er wordt veel nagelaten door de overheid. Onze naaste buur de Fransen hebben ook zo hun eigen ervaringen.

  Oorzakelijke verbanden voeren terug naar de binnenlandse oorlog en de verworven positie van Brunswijk die sindsdien het oosten van het land als zijn territoor beschouwd.
  Er zijn aanwijzingen te over dat de criminaliteit in dit gebied niet of onvoldoende wordt aangepakt. Het schaarse politiepersoneel bevestigt bij dit feit danook het tekortschieten van de overheid en justitie.

  De vraag rijst al heel snel of angst voor deze Brunswijk hier debet aan is en dat daarom de politiek danook ondergeschikt is. Aan de andere kant mag je je ook afvragen hoe lang dit nog zo zal duren om veel erger te voorkomen. De politiek ligt immers ook in de wurggreep van Brunswijk. En Vene onze president toont geen daadkracht want die wil zijn coalitie bij de volgende verkiezingen het liefst voortzetten.

  Het is bij de overige bewoners / onder alle bevolkingsgroepen van Suriname een doorn in het oog dat de zogenaamde Marrons en metname de jongeren steeds meer onaangepast en crimineelgedrag vertonen. Roof en moord en verkrachtingen zijn zelfs in Paramaribo aan de orde van de dag. Het straatbeeld en de sfeer in de stad wordt steeds meer bepaald en verpest door een deel van deze rondhangende Marrongroep. Winkelend publiek wordt lastig gevallen of uitgelokt met storende opmerkingen en er wordt door de politie niet afdoende opgetreden tegen deze gasten. Steeds vaker hoor je dat bepaalde gedeeltes van de stad danook liever vermeden worden.

  Nu de weg van / naar Brokopondo geasfalteerd is zal het er ook niet beter op worden en zijn sommige leden van de Marrongroep steeds en eerder genegen de weg naar Paramaribo te kiezen om daar snel een beroving te plegen om vervolgens weer het binnenland in te vluchten.

  Het zet je aan het denken wat er bestuurlijk zal moeten gaan gebeuren maar het ziet er thans naar uit dat het vraagstuk Marron nog complexer is geworden en een mogelijke oplossing met eenheid en solidariteit nog veel verder is komen te liggen.

  God behoede Suriname


  Maak melding

 22. Weer de joeka’s (morron), zij hebben nooit geleerd hoe vrouwen te respecteren.
  Omda deze groep mensen in verleden zwaar mishandeld zijn, moeten deze mensen nooit recht hebben eeuwenlang anderen misdoen. In binnenland komen de joeka’s ook roven en verkrachten daarna verschuilen deze joeka’s weer in de oerwoed. Er moet goeie politie macht komen om deze misdadigers een lesje leren. Bouters was de beste


  Maak melding

 23. Het bestuurlijk en militair gezag is geconcentreerd rond Paramaribo en het westen van het land.In Oost Suriname gelden de wetten van Brunswijk en zijn boevenbende.
  Door de politieke en economische houdgreep van Brunswijk op dit gebied heeft het bevoegde gezag in Paramaribo nooit haar bestuurlijke,justitiele en militaire gezag kunnen implementeren.

  Onder dekking van Brunswijk zijn boevenbende konden Brazilianen hun gang gaan.De Brazilianen moeten immers leges(retributies)betalen aan de companen van de vuurwapengevaarlijke Brunswijk.

  Dit incident is een geisoleerd incident geweest maar door het onvermogen van de plaatselijke bestuurlijke en jusitiele autoriteiten om hun gezag te doen gelden is dit incident verworden tot een grote opstand waarin onderbuikgevoelens de overhand hebben.Ik heb me laten vertellen dat rijkwijdte van deze opstand ook tot Paramaribo is doorgedrongen.

  Buitenlanders zijn met messteken in plaatselijke ziekenhuizen opgenomen.Dit is een grote blamage aan het adres van de woordvoerder van de marrons in Nederland, de heer Julian With.


  Maak melding

 24. Je houdt het niet voor mogelijk in sme.

  Het hele land is aan reorganisatie toe..in alle sectoren ..

  Duidelijk bewijs dat het regiemm totaal heeft gefaald en er nieuwe leven in moet komen..

  Dus weg met het verouderde regeer systeem nieuwe mensen nieuwe kansen op naar 2010..

  Volk de keuze is aan jou..denk over je eigen leven wil je zo doorgaan in armoede verderf verval ,veel succes..


  Maak melding

 25. Ik keur het niet goed wat er is gebeurd, en ik vind het erg dat die man is doodgestoken door die Braziliaan. Maar aan de andere kant werd het wel een keer tijd dat de Srananmangs wakker werden en hun mensen en goederen beschermen. Elk idioot van welk land dan ook strijkt neer in Suriname en doet wat ie wilt, zelfs de regering neemt het voor ze op en dat terwijl de Surinamer keihard moet werken en moet toekijken hoe een vreemdeling er met zn spullen er vandoor gaat. Het moet een keer aflopen en laat dit een waarschuwing zijn voor andere buitenlanders zijn die met de gedachte rondlopen om zn zakken heel gemakkelijk te vullen in Suriname met Surinaamse goederen.

  Het is wel jammer van die winkels en de benzinepomp want dat slaat nergens op maar ik ben wel trots dat er gereageerd is op die buitenlanders.

  Suriname laat te veel met zich spelen en daarom komen ze nooit verder en blijven ze achter.

  Surinamers in Suriname zijn gastvrij, vriendelijk, niet gierig enz em altijd moesten ze toekijken hoe vreemdelingen behandeld werden terwijl hun moeite moeten maken en nu komen ze eindelijk voor hun volk en rijkdom op.

  Mensen zullen me wel gek verklaren maar denk na hoe zouden ze in Brazilie en China hebben gereageerd als het andersom zou zijn??

  Met Nederland is er band en wat maken Surinamers daar allemaal wel niet mee dan laatstaan die landen.


  Maak melding

 26. Wat erg dat dit heeft plaatsgevonden in Sur. Ik kan het niemand gunnen om in deze situatie moeten leven. Sur. is hierdoor beschaamd geraakt (voor zover dat al niet was). Maar… ik hoop dat de overheid haar aandeel hierin eens een keer ziet(wishful thinking).De problemen met de marrons zijn iets van de laatste jaren. Desalniettemin dienen daders streng gestraft te worden. Vroeger waren er nauwelijks marrons in de stad en als ze er kwamen (ze waren naief enin het dorp gebeurde er verder niets) waren zij de gene die bloot werden gesteld aan berovingen, etc etc. De mensen zijn van hot naar her gesleept en zijn, omdat ook zij ontwikkeling willen, massaal naar de stad getrokken. De achterstand die men heeft t.o.v. de rest van de Sur. bevolking is moeilijk in te halen. Leeghalen!!!!en mijn eigen zakken vullen is het enige waar men bij de overheid aan denkt. Men zal er geen school of werk of goed openbaar vervoer voor terug geven. De meeste mensen woonden graag in het binnenland. Het is/ was er overzichtelijk en de sociale controle (op de jeugd) was erg groot. Ik kan het weten, mijn ma komt uit het binnenland en ik ging er vroeger bijna elke grote vakantie heen. Alles was geordend, schoon en de mensen keurig. De kids, jongens en meisjes,werden er streng opgevoed in twee- ouder gezinnen. Marrons zijn in Sur. altijd vierde rangsburgers geweest en men heeft heel lang een instelling gehad van: “Zien we ze niet, dan bestaan ze niet”. Het zijn de marrons die moesten verhuizen toen het stuwdam werd gebouwd, voor een goed doel, maar wat kregen zij ervoor terug? Ik ken twee Ned. die hebben gewerkt aan de bouw van de dam. Toen zeiden ze, waren we er trots op, maar jaren later realiseren wij ons maar al te goed wat voor schade we hebben aangericht in het leefgebied van de mensen dat nu onder water ligt, zeker omdat zij er niets aan hebben overgehouden, dan schamele Transmigratiewoningen. De gramans (van de Saramaccaners, van de Trio Indianen en van de Aucaners) hebben met de overheid in de jaren 80 afspraken gemaakt over hoe met het leefgebied van de mensen om te gaan. Ze weten maar al te goed dat het hun bezit niet is, maar die mensen hebben altijd respect gehad voor het land en hun leefgebied.Ze weten als geen ander dat als je alle bomen omhakt, de grond los komt te zitten met alle gevolgen van dien. Als de mensen moeten verhuizen, doe dat dan op een nette manier en verniel het gebied niet. Ga niet afspraken maken met Chinese palmolie maatschappijen, Golden Star en houtkapbedrijven zonder de mensen die daar wonen ergens van op de hoogte te stellen.

  Het probleem met de marrons is voor mij vergelijkbaar met de problemen in de VS met (een deel van) de zwarte bevolking. Je kunt het maar voor zolang negeren.

  grt


  Maak melding

 27. Ik snap het niet, maar in het reglement staat “Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd”. De reacties op deze gebeurtenis staat vol scheldwoorden en beledigingen. Zelfs zwaar racistische opmerkingen. Het lijkt Europa wel. Het is heel erg wat er gebeurd is, maar is het de bedoelingen dat mensen die er niets mee te maken hebben erbij betrokken worden door scheldpartijen?. Waarom worden zulke reacties wel geplaatst? Is het omdat het over binnenlanders gaat dat alles gezegd mag worden. Ik wens de familie van de overledene veel sterkte toe. Dit mag nooit meer gebeuren. We mogen niet op mekaar beginnen schelden.Anders krijg je Europese toestanden. Ik ben blij dat de rust hersteld is.


  Maak melding

 28. Even de feiten:

  Onze President accommodeert de heer Brunswijk en zijn clan.

  De strijders van het jungle commando zitten in onze CIVD, onze centrale Inlichtingen en Veiligheids Dienst.

  Onze vice Premier Sardjoe zegt dat er een monument moet komen voor de gevallen jungle commandostrijders nadat onze ex-militairen, die vochten voor land en volk laatst hadden gevraagd om een monument voor hun gevallen kameraden.

  Nadat de supporters van Inter Moengotapoe het Andre Kamperveenstadion hadden gesloopt, zegt een bestuurder dat we niet zo lastig moeten zijn want hooligans komen overal voor en dit geweld is dus normaal.

  Tsja, en dan staan we raar op te kijken als ze hier weer laten zien dat de Binnenlandse Oorlog noodzakelijk was….

  Venetiaan, wie wind zaait, zal storm oogsten.


  Maak melding

 29. Hoera hoera, van ons landgenoten in het binnenland.
  Het kan niet blijven duren dat buitenlanders hun rijkdom wegjaten.
  Oke verkrachten is onacceptabel en hoop dat overal de djoeka,s hun eigenwoon gebied in het binnenland moet beschermen voor nu en in het toekomst voor hun kinderen.
  Weg met plunderaars ( de surinaamse overheid , de chinezen en de brasilianen.)

  Laat de djoeka,s ook rijk worden net als de hindustanen met hun rijstproductie in Nickerie.
  Surinaamse overheid moet de djoeka,s juist stuenen want ze zijn ook ons brada en sisa.
  Ik ben een hindustaan en steun de acties van de binnenland bewoners, wegjagen dat vreemde parasiet.

  roy


  Maak melding

 30. Alle mensen die zich afreageren op de buitenlanders zijn zo dom als die bos(binnenlandbewoners)mensen.De buitenlanders komen tenminste om te werken.En als ze al de schatten in Su. wegdragen naar hun land, is dat een zaak van die stomme regering die nu zit.De bosmensen zijn zo lui als de tering.Ze kunnen alleen maar stelen/roven/verkrachten enz. enz.
  De militairen moeten gewoon de macht in het binnenland overnemen en wie lult gewoon hard aanpakken.Maar ja, Suriname is een toko en die bosmensen maken een toko in een toko.
  Suriname heeft gewoon voor de eerstkomende 10 a 15 jaar een dictator nodig die alles recht trek en daarna de macht weer afstaat aan het volk.Geen enkel partij of combinatie.No way; want dan heb je alleen maar partij -, groeps- en eigenbelang , dan vergeet men het algemen belang.
  Dus gewoon Bouta aan de macht en in een poepgat fluittempo alles rechttrekken.

  Toedeloe

  Old soldier


  Maak melding

 31. |Vele mensen op deze wereld houden niet van afrikaanse mensen, maar wel van hun bezittingen zoals grond, men komt altijd in de leef-omgeving van die mensen om hun gebied over te nemen. Maar ze hebben zich vergist, de marron is niet dom zo-als ze denken. Als de indringers hun macht willen vergroten in marron gebied,worden zij verjaagt door de marron. De rijkdommen van het gebied is voor de eerste plaats voor de mensen die daar wonen en niet voor rovende illegalen die het leef-gebied van die mensen komen vervuilen.


  Maak melding

 32. Beste Mensen,

  Vanaf mijn 8ste in Ned en ben nu 45 jaar. Als Sur vrouw hou ik vam mijn landgenoten. Maar….. Wat een dom volkje!! Wat een reacties!!! Please mensen, de marrons hebben gelijk, ze worden niet beschermd, moeten dus zichzelf beschermen. Ik heb het altijd ongelofelijke gevonden hoe begaan wij zijn met buitenlanders, maar NOOIT met onszelf. Het is eigenlijk heel Triest, of niet dan???


  Maak melding

 33. Administrator bedankt dat je mijn eerste reaktie niet hebt geplaatst. Het was niet zo bedoelt maar de woede blijf wel bestaan.

  Dit neem ik de democratische regering van Suriname kwalijk. Als een rechtstaat niet werkt moeten we mischien terug naar een militaristische regime a la Bouterse, de veiligheid van de burgers was toen wel gegarandeerd. Elk nadeel heeft echter wel zijn voordeel. De internationale gemeenschap moet het dan maar accepteren dat niet elk land nog rijp is voor een democratie. Suriname is dit ook niet zo is gebleken.

  De taferelen die zich afspelen doet me erg denken aan afslachting van hutu’s en tootsies ondermekaar. Met kapmessen. Nu zijn het buitenlanders vs marrons. Als dit werkt wordt het straks, de rest vs marrons. Zodra hun iets dwarszit. Als je weet hoeveel hindoestanen al afgeslacht zijn door marrons, noooit heb ik een plunderend, verkrachtend groep hindoestanen gezien die wraak willen nemen op zo’n manier.

  Buitenlanders zijn in de geschiedenis neergestreken om te komen werken in Suriname omdat marrons nooit en never het land gaat kunnen opbouwen, nergens ter wereld. Elke economische voorstel die voor hun binnenkomt wordt afgekeurd door hunzelf. Wat wil je dan in hemelsnaam. Jammer dat er geen WW uitkering voor ze bestaat dan was het probleem al waarschijnlijk opgelost. De rest van het Surinaamse volk is wel voor de zoveelste keer gewaarschuwd. Wees op je hoede en neem alvast maatregelen.

  De Surinaamse democratische regering wordt bedankt.


  Maak melding

 34. zoals ik het hoor zijn de djoekas weer aan het vechten.a.u.b komen jullie niet aan me indiaanse bevolkings groep dan gaat het verkeerd.wij indianen hebben geen rechten meer in onze eigen land.er wordt nu gevochten en vermoord om de eigendom van de indianen.er kom wel een dag dat wij zelf in opstand kom dan wordt het echt spannend.albina is helemaal zwart geworden door al die djoekas.albina is eigenlijk een toeristische plaats maar door die djoekas word alles vernield.als ik de mag had zou ik al die gasten in een grote boot zetten terug sturen naar land van herkomst.dan pas denk ik dat albina weer vrij wordt.anders wordt het erger..ik hoop dat dit een lessje is voor de regering.beter gaan op passen op die vreemdeling ( djoekas ) oke dan


  Maak melding

 35. Vuur!

  Het vonkje is vuur geworden.
  De overheid zal er goed aan doen om allen die het recht in eigen hand hebben genomen te veroordelen, anders wordt ’t het recht van de sterkste in Suriname.
  Waarom plunderen? Waarom verkrachten? Waarom brand stichten? En Du kan dit begrijpen? Hoe?

  Dit is, jammer genoeg, pas het begin!
  Er komt een vervolg als de overheid (justitie/leger) niet allert genoeg is.

  In Moengo en Albina zijn er veel vervallen gebouwen als ervenis van de staatsgreep.
  De mensen die daar wonen krijgen het nog zwaarder door deze gebeurtenis. Er is geen industrie om mensen een baan aan te bieden.
  De Maron jeugd loopt te hangen en zich te vervelen en wacht tot er een vonkje komt om te plunderen van anderen. Slechte zaak!

  De overheid heeft dit gebied als verloren verklaard en onderneemt niets om simpele werkgelegenheid te creeren. Slechte zaak!

  Lieden in de gemeenschap die het recht in eigen hand nemen moeten bestraft worden.
  Anders wordt SME net Sodom en Gomorah!
  Overheid: let op alle gebeurtenissen in Tourtonne, verlengd Gongrijp en verlengd Prinsessestraat. Wees allert!


  Maak melding

 36. Al die buitenlandse bedrijven spekken toch de Surinaamse schatkist? Suriname is een rijk land gezien de grondstoffen.
  Met slechts 500.000 inwoners zou iedereen daar toch royaal moeten kunnen leven?
  Ik heb in 2005 een fantastische vakantie gehad en voor het eerst in mijn leven in een tropisch regenwoud geweest. Over bauxietwegen naar Cola Kreek enz. in één woord geweldig….prachtig land.

  Maar die gids in de bus gedurende de reis naar het binnenland vertelde ook van het leegroven van Suriname door Nederlanders. Ik vroeg hem…wat heeft u nu niet meer dan? Er zit goud in de grond, de bomen groeien en de bauxiet zit er nog. Een zinnig antwoord kon hij ook niet geven… ik bedoel maar.

  KndRgrds uit een koud Nederland.


  Maak melding

 37. UAE,
  Waar denk jij feitelijk dat jij thuishoort?

  Kijk maar naar de ligging van Suriname aan de Noord-/Oostkust van Zuid-Amerika dan spreek ik je wel weer.


  Maak melding

 38. Hahah ik kan alleen maar lachen van jullie domme racistische geblaar hahaha . jullie hebben geen verstand van zaken.

  Inmiddels is het weer rustig in Albina hoor alle Brazilianen zijn wegejaagd hahaha.

  Deze dapere Marrons verdienen een lintje van overheid. iets wat ze niet konden oplossen hebben de Marrons jongeren in een Paar uurtjes opgelost..

  opgeruimd staat netjes.
  Mi e bar joe


  Maak melding

 39. huttu & tuttu-achtige omstandigheden in suriname.
  Een boslandcreool hoort in het bos achter de soela thuis.(je gaat niet inhakken op soortgenoten van de dader en ook de vrouwen verkrachten) Dat zijn boesmettie streken.
  Een brasiliaan hoort thuis in belem of sao paulo.
  Een chinees hoort thuis in een kruidenierswinkel all over the world


  Maak melding

 40. Het blijkt eens te meer dat in bedoeld deel van Suriname de Surinaamse wetgeving niet van toepassing is. De tijd zal het leren.

  Als zelfs de tweede secretaris van de burgervader van Marowijne tot het schorum behoort geeft dat op z’n zachts te denken.

  De televisiebeelden liegen er niet om.


  Maak melding

 41. Wat gebeurd is had nooit mogen gebeuren.Er wordt beweerd dat tijdens de binnenlandse oorlog de Moiwana bewoners de militairen hadden geprovoceerd,waarna deze keihard terug sloegen met het noodlottige gevolg voor hen.Men moet oppassen dat de Brazilianen niet hard zullen terug slaan.

  Sinds a combinatie in de regering zit is het de marrons naar hun bol gestegen en willen ze steeds meer macht hebben desnoods middels dreiging van geweld.De marrons hebben een achterstand t.o.v. de rest van de Sur.bevolking,maar de massa wilt ook geen verantwoordelijkheden accepteren en dragen.

  EEN VOLK KAN ALLEEN TOT GROTE HOOGTEN KOMEN ALS HET VERANTWOORDELIJKHEDEN ACCEPTEERD!Het overgrote deel van deze groep wenst zich ook niet aan wetten en regels te houden waardoor ze bij de massa niet geliefd en gewenst is,en het voor de totale groep verpest.Trouwens met de hoed in de hand komt men door het Ganze land.Helaas hebben deze mensen overal ter wereld waar zij zich bevinden hetzelfde probleem.

  Haast elke vrouw die ze zien begeren ze en moeten ze dan ook hebben.Bij de massa is het zo dat ze legers kinderen verwekken met meerdere partners en de kinderen niet voeden laatstaan opvoeden.Terwijl ze dure kleding,schoeisel,sieraden en andere luxe artiekelen voor zichzelf en hun meiden aanschaffen.Zulke kinderen moeten door onverantwoordelijk gedrag en de schuld van hun verwekkers een ellendig bestaan leiden en missen de basis behoeften bij hun opvoeding en worden zo een last voor de samenleving.
  De totale samenleving moet de leiders en de marrons onder druk zetten om aan gezinsplanning c.q.geboorte beperking te doen
  waardoor wij geen last meer van deze mensen zullen krijgen.Als je geen kinderen wilt c.q. kan verzorgen moet je ze ook niet maken.En onaanvaardbaar gedrag moet nooit worden geaccepteerd!!!!!!

  Het gezin is de hoeksteen van de samenleving!Hun maatschappelijke inbreng is zeer gering en betalen geen belasting, maar ze eisen het meeste van de samenleing.Om belasting te betalen hebben ze geen geld maar voor luxe goederen wel.De massa wilt snel en gemakkelijk aan geld komen en schroomt niet om te stelen,roven,moorden,verkrachten en drugs te verhandelen.

  Uit politie info is gebleken dat de bloed gelden van roof wordt besteed aan sieraden,dure kleding,schoeisel,schooters en andere luxe goederen.Na de laaghartige berovingen gepaardgaande met moord en verkrachtingen worden deze duivels verborgen gehouden in het binnland met hulp van granmangs,kapiteins en familie in ruil voor een deel van de bloed gelden of kadootjes.
  Als je luxe artikelen wilt kopen,mars ga dan daarvoor werken op een eerlijke manier.Hoe zwaar dat ook moge zijn,je gaat er niet dood van luilakken.

  De massa is te lui om iets te ondernemen en als anderen vooruit komen worden ze jaloers.

  In Guyana liet de overheid rovers,moordenaars en verkrachters luiquideren.Het is hoogtijd dat dat nu in Suriname gaat gebeuren dan zullen deze duivelse praktijken ophouden.De massa van deze mensen is niet opbouwend maar vernielend
  DE STRAFMAAT IS DE BESTE MISDAAD PREVENTIE EN WIE NIET HOREN WIL MOET VOELEN.!!!


  Maak melding

 42. Natuurlijk is dit een onverteerbare, ontoelaatbare actie. Maar de dieper liggende achtergrond ontgaat ons bijna. En dat is beangstigend en jammer.
  Vooral de reacties van bepaalde Mega-aanhangers is verontrustend.

  De geschiedenis herhaalt zich. In ’40-’45 was er in Europa een gek die riep: “Deutschland für den Deutschen!” Jaren later was er een even grote gek die riep: “Nederland voor de Nederlanders”. En nu zijn er in Suriname gekken die roepen: “Suriname voor de Surinamers!”
  Racisme, nationaal-socialisme en vooral anarchie vieren in Suriname op dit moment hoogtij. Kijk o.a. maar naar het verkeersgedrag. Jammer om dit te moeten constateren, maar is is nu eenmaal zo.

  Debet daaraan is zeker het zogenaamde “traditioneel gezag”. Deze granmangs hebben hun volk absoluut niet onder controle. Dat komt door het feit dat deze mensen alleen aan zichzelf denken. Wie betaalt heeft vrij baan. Het “traditioneel” gezag gedraagt zich als de eerste beste ordinaire drugsdealer. Goudroof en onderhandse geldschieterij zijn aan de orde van de dag, dat is algemeen bekend.

  Ik heb absoluut niets tegen de Marron-bevolking van Suriname. Maar waarom kan men zich niet aanpassen aan de 21ste eeuw? Waarom hebben de Marrons in Nederland wél dat aanpassingsvermogen? Een moord, hoe erg ook, mag nooit een aanleiding zijn voor een volksoproer, enkel en alleen om wraak te nemen tegen deze bevolkingsgroepen. En vergeet daarbij niet: De granmangs en anderen behandelen de Brazilianen en Chinezen op dezelfde manier zoals hun voorouders door het koloniale bestuur is behandeld. Dus zij mogen de hand in eigen boezem steken.

  Bovendien zijn de Marrons een deel van de totale Surinaamse bevolking. Als dit gedrag niet abrupt een halt wordt toegeroepen door de landelijke overheid, dan zal de wereldopinie zich vierkant tegen Suriname in zijn algemeenheid keren. En dat zou jammer en op termijn heel slecht voor Suriname zijn.

  Hoeveel moorden en “bijna” moorden zijn er al gepleegd door dat vermaledijde goud? En of dat nou een illegale Braziliaan of een evenzeer illegale Chinees betreft, niets rechtvaardigt dit. Daar is de centrale overheid verantwoordelijk voor.

  En de reactor die beweert dat binnenkort de Tourtonnelaan aan de beurt is, is een even grote demagoog als zijn “baas”. Dit riekt naar de “Kristallnacht”. En voor degene die over een aantal hercencellen minder beschikken, raad ik aan de geschiedenisboeken nog eens te raadplegen. En trek dan de vergelijking!

  En nr. 24 neem ik zo wie zo niet serieus, want die heeft de lagere school nog niet eens afgemaakt, laat staan dat hij wat van geschiedenis afweet.

  Een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar aan allen gewenst.


  Maak melding

 43. Zo erg!!
  Wat ik steeds hoor, is dat het zo goed gaat in Suriname…van Surinamers die met vakantie in Nederland komen.
  Hier schrik ik toch wel heel erg van.
  Wij gaan notabene heel gauw voor een paar weken naar Suriname met vakantie. De tickets zijn al gekocht.
  Als ik nu de keus had, ging ik niet meer. Te onveilig.
  Waar moet het naar toe met mijn mooie land?

  bonkoro


  Maak melding

 44. @Moderator

  Posting #7 is van een nickname dief. Wilt U zijn IP aub blokkeren.

  @waaheden
  ongeletterde als jij stoken het vuur alleen maar verder op. Sukkel. Leer eerst eens je naam goed spellen : WaaNheden.

  Wat zou het mooi zijn als een aantal figuren eindelijk eens de lager school af maakten en een beetje ontwikkeling op deden. Ik denk dan mn aan figuren als Els & NDP FOREVER. Maar gelukkig zijn er ook zinnige en constructieve reacties.
  Ben nu benieuw wat de reactie van een aantal politicie is. Morgen DWT maar weer lezen.


  Maak melding

 45. Deze actie is niet voortgekomen uit medeleven voor de doodgestoken marron. Nee het was gewoon een vrijbrief om te roven, verkrachten en goud te stelen van de aanwezige brazilianen. Die hebben toch meestal wel een paar gram op zak. Immers december maand is een dure maand. Binnen een week 2 berovingen ad tourtonnelaan. Een chinees doodgeschoten nadat men de tas reeds bemachtigd had waar later babyvoeding in bleek te zitten en geen geld.

  Het vervelende is dat van de 500 plunderaars in Albina misschien 100 echte criminelen waren. We zitten nu echter opgescheept met mogelijk 400 rovers die paramaribo onveilig gaan maken. Ze zijn er nl gewoon mee weg gekomen. Simpele manier om aan geld te komen dus men zal het weer doen. Erg belangrijk dat dit uitschot hard word aangepakt. Opruimen die handel!
  Laat het harde werken maar aan die chinees over, en als die geld hebben verdiend beroof je ze toch gewoon.

  Sta er eens bij stil de volgende keer als je om elf uur s’avonds je chinese puntjes koopt bij omoe op de hoek. Die werken zich wel te pletter. Zou de rest van de surinamers een vb aan moeten nemen. Of als je over de geasfalteerde affobakka weg rijd. Hebben die klote chinezen toch weer gedaan, binnen de afgesproken tijd. Surinaamse bedrijven starten wel aan het project maar maken het zelden af. Tekie njangs, daar zijn we erg goed in. Brug bij carolina, weg naar south-drain, ga zo maar door.

  En ja, die brazilianen.. Tot aan vene verdiend ad brazilianen. De goud velden zijn onderling verdeeld en winning word gewoon uitbesteed ad brazilianen. De politiek, oude en nieuwe garde verdienen eraan. Die zetten graafmachines in (prive) en krijgen een paar gram per dag per pit(gat) voor het inzetten hiervan. Anderen verdienen weer ad aanvoer van brandstof naar de goudvelden. Voorlopig zal er daarom ook geen verbod komen op het gebruik van kwik, lekker goedkoop.

  En zo moet ik tot de conclusie komen dat met ieder naderend nieuwjaar de voor uitzichten voor dat jaar altijd weer net iets slechter zijn dan het jaar daarvoor. We zijn echt toe aan een echte mentaliteitsverandering. Sranan verdiend het..


  Maak melding

 46. Jammer, jammer, dat dit óók in ons Suriname kan gebeuren !! Niet alleen opgenomen…in de rij der Volkeren…maar…óók in het geweld! Het moest er eens van komen. Het “gedoog-beleid” van de regeringen in Sranan…toelaten van veeeel Brazons en Chinezen is dit het gevolg!! Hoop, dat dit de laatste keer is. Happy New Year allemaal


  Maak melding

 47. Sommige Surinamers praten de Nederlanders klakkeloos na.Stuur de buitenlanders terug naar hun land.Ze staan er niet bij stil dat ,dat ook de grootste wens was/is van het overgrote deel van de Nederlanders.Jan Maat en Joop Glimmerveen hebben deze wens uit den treure geuit in het openbaar en vooral de Surinamers moesten het ontgelden.
  Ik raad zij die zulke taal uiten aan:Think Twice Before You, Say Go Home.

  Wanneer o wanneer,worden deze,Marrons,bijgebracht dat het leven hard labor is .Deze mensen hebben geen benul wat hard werken voor je bestaan betekent,ze roven,moorden en verkrachten maar en Santokkie en Venetiaan staan er bij en kijken er naar.LANG LEVE HET PRENTENKABINET.


  Maak melding

 48. Ik vind het heel wat daar gebeurd en blijft gebeuren in Albina. Straks geen brood meer, geen benzine en noem maar op. Ze hebben hun eigen winkels verbrandt en moeten ze nu naar Fr. Guiana om brood te halen. Albanezen klaagden dat alles duur is en straks is niks meer te krijgen. Het zal een grote ramp daar worden als er geen winkels meer zijn. Je hebt geld en je kan niks meer kopen.
  http://www.rnw.nl/nl/suriname/article/ooggetuige-vermoedt-meer-doden-bij-rellen-albina


  Maak melding

 49. Het is mooi en waar geen buitenlanders in Suriname, maar wat is de bijdrage van die marrons geweest al die jaren. NIETS. Eindelijk zijn er mensen van buiten die wat willen willen doen, wordt er zo mee omgegaan. Wat als Nl. hetzelfde zou zeggen en doen met de buitenlanders in NL? Die Marrons moeten ophouden en laten zien dat ze ook ballen hebben om het land op te bouwen, mdan alleen te roven en te verkrachten. Ik vindt het niet gek dat ze als beesten worden behandelt over de hele wereld. Ze leren niet van hun fouten, zelfs beesten zijn beter.

  Boegroe!!!!!!!


  Maak melding

 50. Wat een schande voor Suriname! Het komt niet geheel onverwachts als je bedenkt dat zelfs de grootste criminelen (Brunswijk, Bouterse, Somohardjo, etc) in de assemblee zitten. Er heerst een wild west situatie: op hoog niveau wordt het land van haar grondstoffen leeggeroofd door zgn. legale praktijken (hoeveel illegale chinezen, brazilianen, haitianen, guyanezen, etc komen jaarlijks ongehinderd Suriname binnen?) en op lager niveau vindt er moorden, berovingen, verkrachtingen, diefstallen, etc plaats. Er moet nu echt een eind hieraan komen. Al die jaren is onze rechtsysteem naar de maan geholpen waardoor nu ook de schuldigen niet veroordeeld zullen worden. Sterkte aan de slachtoffers! God sta ons prachtig Suriname bij!


  Maak melding

 51. Van de New York Times tot aan het NRC Handelsblad berichten de media over het etnisch geweld en de massa verkrachting in Albina. Het is toch verschrikkelijk wat hier is gebeurd? Ik zal wel erg naief zijn, maar veronderstelde dat deze etnische tegenstellingen inmiddels tot het verleden behoorden. Aan vele reacties te lezen niet.
  Brazilianen en Chinezen deporteren? De Marrons terug naar Afrika? Mensen, we hebben hier in Holland een politicus die ook zulke taal uitkraamt: Geert Wilders. Hebben?


  Maak melding

 52. Beste mensen, zo zie je maar weer dat wij surinamers niks voorstellen, er wordt een landgenoot vermoord door een buitenlander eentje,dat ons land nog armer maakt dan dat het al is door de grondstoffen die wij daar hebben, met medeweten van de regering leeg te halen. Dan worden die buitelanders nog beschermd ook door de regering. Verteld u mij eens hebben zij de moordenaar van onze landgenoot alopgepakt? nee want ze zijn te druk bezig met het opsporen van landgenoten die voor zichzelf opkomen(want aangezien de bevolking niet op deze corrupte regering kan rekenen). En al die mensen die het voor de buitenlanders opnemen zou ik zeggen dat zij ook geen ruggegraat hebben,ze zijn net zo slap als de regering, dus ik zou zeggen marrons komen jullie voor je zelf op, want op anderen hoeven jullie niet te rekenen. Tot slot wil ik nog een opmerking maken, ik kan mij niet herinneren dat de nederlandsche regering het voor de moordenaar van Theo van Gogh heeft opgenomen. Dus bij deze power Marrons. From pero


  Maak melding

 53. De begeerte die van oorsprong in de mens leeft is een posieve energie tot vermenigvuldiging en wasdom (groei en bloei).Zolang de basis hiervan de eenheid tussen ziel, geest en lichaam is en de liefde voor God en schepping, zal de begeerte de mens tot een kracht van leven en overvloed zijn. Een bewoner in het binnenland van Suriname of Europeaan beiden zijn afhankelijk van de begeerte die hen drijft.Goede scholing en gezondheidszorg draagt bij tot een betere positie in de samen leving , maar de basis van groei ligt bij de mens zelf.Ieder mens heeft een eigen verstand en alles wat nodig is om een menswaardig bestaan te hebben.Maar wanneer de begeerte omslaat tot een vernietigende energie dan is het leven een en al negatievi-teit. Vindt jezelf terug in de eenheid van geest, ziel en lichaam. Zonder die eenheid is het lichaam stuurloos en onverzadigdbaar.Voorbeeld: van eenheid is de eenheid tussen hemel en aarde die door middel van de positieve energie (begeerte) een eenheid is. Gado sa bles da atie die wanie voe verstan disie. Wan bigie brasa en bosie djie oen alla brada en sisa. tek a jarie. copra


  Maak melding

 54. Als Front niet weet waarmee zij bezig zijn….dan moeten de bewoners van het Land het wel weten…..LAAT DIE HELE FRONT OPROTTEN…….bedriegers dat zij zijn.
  Stel idioten en stel slechte mensen die HELE FRONT incl. Groot Bril Rood Lip RONALD.

  Hij Opa Ronald….maakt steeds gebruik en misbruik van deze mensen laatstelijk nam hij ze nog mee voor een of ander Yorka pre in FORT-ZEELANDIA….Hij is gewoon bezig de boel dom, gek, en achterlijk te houden.

  Die hele FRONT is gewoon en niks en ook niks anders dan ……….katalysator tot geweld.


  Maak melding

 55. Voor een ieder hier op dit form die begrip heeft voor wat er gebeurd is op albina. die de barbarse daden goed praat. ga naar deze site http://www.radiozon.com/ en click op nyunsu dan praat je wel anders. dit is een internationale schande. ik snap niet dat de webmaster sommige berichten hier toe kan laten. hoop dat de mijne wordt geplaatst


  Maak melding

 56. Waterkant TV, bedankt voor de Tv-beelden!
  Eindelijk iets positiefs.
  Ik reageer hier omdat ik niet weet waar ik jullie hiervoor kan bedanken.

  @waaheden, je slaat de spijker op z’n kop.

  Gefrustreerde mensen kunnen doordraaien. Als je zelfs een hond heel lang opsluit en je maakt zijn kooi op een dag open, dan gaat deze hond als een gek tekeer.
  Wat we hier zien is het gevolg van jarenlange mismanagement in het hele land.
  De mens draait door, door onderdrukking en uitbuiting, en verliest zijn normen en waarden. Dit is heel erg voor iedereen, en is niet goed te praten.

  Suriname is van alle Surinamers, en niemand mag uitgesloten worden.


  Maak melding

 57. Triest!!!
  Dank zij de legers die voor de orde, rust en veiligheid daar hebben gezorgd en niet de politie.
  Het waren ongeschoolden, jonkeys, die dit deden.
  En dank zij de chinezen konden ze makkelyk aan hun bestaan komen. Nu!!!!! als de chinezen vandaar weggaan, scheiten de mensen daar!! Hebben hun ‘eigen’ pompstation in de vlammen gestoken…haha..wordt gezellig voor ze!


  Maak melding

 58. @3 en @7 Neus
  Ik bespeur tegenstrijdigheden tussen beide argumentaties. De opvatting in @ 7 staat haaks op die van @3 en doet inconsequent aan.
  Ik zou het anders als ietwat Schizofreen kunnen bestempelen. Van de echte inbrenger Neus ben ik over het algenmeen anders gewend. Verklaar je nader.

  Met bovenstaande opmerking is het mij echter om inbrengers over het algemeen serieus in te schatten en al of niet op een onderwerp te reageren. Er zijn immers altijd weer grapjassen die zich met een discussie inlaten.


  Maak melding

 59. Het is jammer om te zien hoe Surinamers reageren op dit incident. Om boslandcreolen zo minachtend te bejegenen en zelfs weer in ketenen richting Afrika op te wensen kan alleen maar gesteld worden door lieden die zelf lekker veilig op afstand wonen. De problematiek rond de mensen die de natuurlijke hulpbronnen van Suriname op (on) eigenlijke wijze te gelde maken, is iets gecompliceerder dan hier door de diverse reactioneren wordt gesteld. Enig inzicht in wat er werkelijk speelt is op afstand niet te krijgen. Daar moet je terplekke bij betrokken zijn. Uit de vele hate mail blijkt hoe weinig betrokkenheid er is en het kaliber geeft aan dat er diepgewortelde raciale haat achter steekt. Wat jammer voor deze zelfgekozen verdedigers van de het vaderland. Ernstiger is het nog dat deze bevooroordeelde lieden elders in de wereld wonen waar ze dit soort hatelijke repliek in “vrijheid” kunnen uiten. Ongenuanceerdheid en nepotsime vanuit de comfortabele beschutting van de vrijheid van meningsuiting is makkelijk en zonder consequentie maar dient men niet met applaus te belonen.


  Maak melding

 60. NR. 69

  De Boslandcreolen vragen er zelf dat men zo minachtend over hen praat!!!! Er komt werkelijk alleen maar strond van deze gasten af!!! Deze mensen zijn gewoon de Paria´s van Suriname geworden door hun eigen schuld!!! ze leven totaal ambitieloos in Su!!!! Maar krijgen wel grote ogen als anderen die kei en keihard werken om geld te verdien en zo zelf in levensbehoefte te voorzien!!!Dit heeft niets met haat te maken, maar is de realiteit wat er in Su momenteel speelt!!! Mischien bij jij degene die de Boslandcreolen bij kan brengen dat ze ook de hand uit mouwen moeten steken omzichzelf te ontwikkelen en zo Su helpen opbouwen, i.p.v. alleen maar roven en stelen!!!!


  Maak melding

 61. Jammer wat die mensen is overkomen. Ik condoleer de familieleden van de marrons, de chinezen en de brazilianen.

  Toch is niet alles duidelijk. Er wordt een marron vermoord. Dit keur ik niet goed!!!! Wie geeft hun dan het recht om alle brazilianen over één kam te scheren en te gaan plunderen, verkrachten etc? Dan worden de chinezen ook nog meegesleurd. Het plunderen en verkrachten slaat helemaal nergens op, want wat heeft dat te maken met een moord? Zaten ze te wachten om hun sperma kwijt te raken ergens?

  De braziliaan die vermoordt heeft zal worden berecht hoop ik, maar wat gebeurt er met die hele stam van marrons????


  Maak melding

 62. De schuldigen van de verkrachtingen, branstichtingen en berovingen moeten worden opgepakt en zwaar worden gestraft.Maar we moeten ook niet voorbijgaan aan een groot probleem dat zich in Suriname aan het voltrekken is.

  Suriname wordt leeggeplunderd door Canadezen,Amerikanen,Chinezen en Brazilianen.Marrons worden verdreven uit hun habitat om buitenlandse goudmaatschappijen de kans te geven om Suriname leeg te roven.Moengo is helemaal leeggeroofd van haar bauxiet en er is geen aantoonbare vooruitgang gebracht voor de regio en de bevolking.

  Surinamers kunnen niet zomaar naar Brazilie of China vertrekken om goud te delven.Men krijgt de kans niet om als gouddelver aan de slag te gaan in die landen omdat alle rechten zijn voorbehouden aan de inwoners van die landen.Ik hoop dat deze rellen ook een signaal zijn richting de machthebbers in het land.

  Surinamers profiteren maar weinig van de rijkdommen in het land.Marrons worden verdreven uit de concessiegebieden.Marrons krijgen bijna geen werk bij de goudmaatschappijen.Het gevolg is grote onvrede, een massale trek naar de steden met alle negatieve gevolgen.In de wereld zijn er zoveel voorbeelden aan te halen waar dit proces zich heeft voorgedaan.Toch leren de politici uit Suriname niet van de geschiedenis.


  Maak melding

 63. Als ik dit lees schaam ik mij als surinamer. Wie geeft ze het recht mensen aan te vallen. en vrouwen te verkrachten .Degene die het goed keurt.het spijt me maar zoek hulp. De marrons zijn zou lui als ik weet niet wat.maar zodra iemand wat doet om vooruit te komen willen zij het vernitiegen.Het is gewoon een vervloekt Ras.Waar ook ter wereld ze hebben een pribleem.als ik niet beter dacht, zou ik zeggen uitroeien die soort.


  Maak melding

 64. een volk dat geestelijk gemarteld wordt,zal zeker op een dag vermoeit raken en overgaan tot geweld.

  als bepaalde personen even de tijd neemt om door te denken,dan zullen deze tot andere gedachten komen.men zoekt steeds naar schuldigen en niet naar oplossingen.suriname is groot maar heel dun bevolkt.

  de gasten op dit net moeten oppassen om geen slapende leeuw wakker te maken.wij surinamers zijn niet gediend met zulke racistische uitspraken en vooral niet in deze tijd.

  ik verzoek de mensen,dat zich als idioten gedragen,dit achterwege te laten en laat het gezond verstand prevaleren boven al die rotzooi wat ze hier neer pent.

  sranan sa wini.


  Maak melding

 65. 20 vrouwen die zijn verkracht. Dit is toch niet te geloven maar helaas waar. Wat dat betreft is Suriname een apenland en zal dat altijd blijven. Geloof me maar dat de blanke Nederlandse toeristen geen zin hebben in een apenland waar grootschallig vrouwen worden verkracht. Immers volgende keer kan zijn dochter door een stel apen worden verkracht.


  Maak melding

 66. Weer in de slachtofferrol gaan kruipen dat is wat De Marrons doen Ga weken in plaats van verkrachten van onschuldigen of zijn jullie eigen soort zo afgrijselijk


  Maak melding

 67. De domme mensen die denken de Brazilianen aan de Tourtonnelaan aan te vallen moeten oppassen dat Brazilie niet militair ingrijpt om zijn burgers te beschermen.Dan mogen ze de rascisten ook voor ons opruimen en zullen wij geen last meer hebben van hun in Suriname.


  Maak melding

 68. No.69, die boslandcreolen hebben in principe nergens recht op.De enigen die kunnen zeggen dat Suriname van hun is zijn de Indianen.
  Maar juist die mensen hoor je niet,ze hebben zich er bij neergelegd dat ze als outlaws behandeld worden.
  En het waren juist de Chinzen die van Albina iets willen/den maken,dat gebied was echt vervallen,de Marrons hebben nooit de intensie gehad om hun zg woongebied te exploiteren,het enige wat ze kunnen is mensen beroven en moorden die naar Fr.Guyana willen,het is schering en inslag dat op die weg talloze berovingen en soms moorden plaats vinden door diezelfde Marrons.
  Hoe wil je dan ,dat men ze als mensen moeten behandelen?Die klootzakken hebben echt geen interesse om van Albina en omgeving iets moois te maken.Als de Chinezen hun biezen pakken ,en terug naar de stad gaan garandeer ik je dat die omgeving totaal verloederd wordt.

  Jammer dat de Indianen niet in opstand willen komen tegen de Marrons en anderen,het is hun land sinds eeuwen,maar toch doen deze ex-weggelopen slaven zich als heersers over die gebieden voor,met dank aan Venetiaan en consorten.


  Maak melding

 69. Ik scheld ook op de moordenaar van de marron, de brandstichters en verkrachters van vrouwen en de overige geweldplegers.Hun verdiende straf moeten ze krijgen. Maar aan de andere kant willen de marrons ook duidelijk maken dat zij het niet meer pikken dat ons land wordt leeggeroofd door buitenlanders.De overheid moet structuren in het leven roepen waardoor de marrons ook recht krijgen om mee te profiteren van de rijkdommen.Waar blijven de Indianen!!!!!!!

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 70. Stonden deze ezels(front)verleden jaar op de kerstdagen….onderleiding van Chinezen en enkele Marron jongens gevangenis en politie bureau te bouwen…..HADDEN ZIJ MOETEN WETEN DAT ZIJ EEN VLOEK OVER HET LAND RIEPEN.
  Zij smeekten om een vloek en daar is het.
  Front is naar mijn gevoel een grote ezels bende.


  Maak melding

 71. Als je illegaal bent wil het nog niet zeggen dat je verkracht en vermoord moet worden.

  Voor degenen die de gruwelijke daden van de Marrons goedpraten.

  Het zal toevallig je moeder, zus of dochter zijn die verkracht en gegangbangd wordt en daarna de buik met een mes opengesneden. Zou je dan ook zeggen, jaaaaa het was wel te verwachten en het zat er al aan te komen. Want die arme Marrons leven al lang in onderdrukking. Dus ze mogen het wel.

  Bullshit allemaal, buitenlanders zijn gekomen om te werken, als die Marrons alles zelf konden doen waarom doen ze het niet dan. Rover, stelen, verkrachten, moorden is een makkelijkere manier om aan geld te komen, daarom. Nu gaan ze nog meer pienaren in Albina want niemand wil daar meer een bedrijf hebben. Nu kunnen ze leren hoe je zelf brood moet bakken enz.enz. Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom.


  Maak melding

 72. Zijn de surinamers in nederland bereid om de plaats van de chinezen en brazilianen in te nemen.dan maar de gasten het land uit zetten.

  Ik denkt,dat dit nooit zal gebeuren,dat de surinamers terug zullen keren naar hun switi sranan.dingen op afstand beoordelen gaat heel snel en makkelijk.

  Maar als puntje bij paaltje komt,dan zijn deze nergens te bespeuren.


  Maak melding

 73. @69 ( Bokapua)
  Een nobele gedachte, maar de feiten spreken boekdelen. De beschaafde samenleving en de wereld hoort danook te regaren want geen enkel argument rechtvaardigt het gedrag van barbarisme.

  Met onaangepast gedrag zal er danook in iedere samenleviong afgerekend moeten worden. Wees maar blij dat men buiten landsgrenzen ook hun afschuw wil uitten.

  Voor het overige mag ’s landsleiding, de president met zijn vriendjespolitiek heel wat verweten worden. Begin daaraan iets te doen en evenwel bij jezelf te beginnen. Ondersteuning van de Surinamer in diaspora hebben jullie daarbij so wie so.


  Maak melding

 74. Sorry, maar ik zie het verschil tussen een Surinaamse stadsneger en een Surinaamse bosneger niet (beiden even zwart!), behalve dat de stadsnegers behept zijn geworden met een dun laagje zgn. hollands beschavingvernis. Volgens mij komen de Surinaamse stadscreolen/negers oorspronkelijk óók uit Afrika, net zoals ook hun van de plantages weggelopen zwarte broeders in het bos die weigerden onder slavernij te leven en te sterven.

  Het enige verschil lijkt mij het potsierlijke feit dat de stadsnegers sinds zij de nederlandse taal opgelegd kregen van hun blanke bwana’s. En zich naar aanleiding daarvan heel potsierlijk(alweer)zijn gaan gedragen. Het potsierlijke ideefixe dat zij, de stadsnegers, hollanders zijn en de overige negers in Suriname niet meer dan domme Afrikanen viert hoogtij in de zwarte Surinaamse gemeenschap. De wereld kijkt geboeid toe hoe Surinaamse zwarten elkaar bestrijden.


  Maak melding

 75. Tell me,

  Er is een NepNeus op het Forum.
  De beide Neusreacties kunnen niet van een en dezelfde persoon zijn. Lopen te veel uiteen.

  Aan alle anderen die deze daad van de Marrons verdedigen moet ik vragen of ze zich beseffen wat dit voor Suriname betekend.
  Deze daad geeft anderen de gelegenheid om eigen rechter te spelen in heel het land.
  En dat kan ook voor de Marrons funest zijn.
  Wat als de Braziliaanse of Chinese Mafia in actie komt? Wie houdt ze tegen? Het leger? De politie? Wordt een rotzooi in het land!
  Daarom waarschuw ik voor het te laat is voor
  de wijken Tourtonne, verlengd Gongrijp en verlengd Prinsessestraat. Het is een waarschuweing Blakka bakra, zodat jij en de overheid op tijd in actie kunnen komen.

  In een land waar Moordenaars zoals Brunswijk en Bouterse deel kunnen uitmaken van het Parlement kun je niet anders verwachten dan dat anderen het recht in eigen hand nemen.
  Er wordt toch niet gestraft en dat is de reden waarom het uit de hand kan lopen. De rust is weergekeerd, maar voor hoelang?

  En op 25 mei 2010 stemmen we weer doodleuk op de huidige partijen? Als we als volk niet snel voor zorgen dat er eerlijke, onbevlekte lieden aan de macht komen dan zijn we er zelf schuldig aan dat dit soort zaken kunnen gebeuren. Het is een trieste Kerstdagslag die niet goed te praten is in een omgeving die de overheid allang vergeten is.
  En toch mag dit niet gebeuren.


  Maak melding

 76. Sorry hoor, maar degene die dit kan begrijpen is geen haar beter dan een rover, moordenaar en verkrachter. En dat zijn ook degenen die de grootste moraalridder op dit forum uithangen. Altijd maar l.llen over revolutie, anderen veroordelen, en de gemeenschap opzadelen met hun trauma. Maar zet ze op Albina in dezelfde situatie met een uzi en een bijl in hun hand, dan leer je de echte mens kennen. Zo val je door de mand met je inconsequentie.

  Op een forum je reactie geven is net zo iets als politiek bedrijven, maar dan een aantal niveau’s lager. Het begint altijd met: Alles wat je zegt, kan tegen je worden gebruikt. Je standpunt is heilig, mits je er zelf voor kiest om het te wijzigen en de wereld hiervan in kennis te stellen.
  Maar ja, dat zijn nou de mensen die iedereen zo dom vinden, maar zelf niet het besef hebben wat voor onzin ze zelf uitkramen. Eerst de situatie in Albina veroordelen en dan begrijpen? In het echte debat wordt je afgemaakt, en dan sta je echt met de bek vol tanden!!


  Maak melding

 77. @Moderator.

  Tot mijn ongenoegen zie ik dat de posting van de nicknaam dief nog steeds aanwezig is. Wilt U zo vriendelijk zijn om op zijn minst de bewuste posting te verwijderen. Met ref aan nr 52 waar ik dat reeds eerder verzocht.


  Maak melding

 78. De Marrons zijn trouw gebleven en als nu blijkt dat die landgenoten dom zijn dan is de schuld van de surinaamse overheid.
  Volgens mij heb je geen mavo en havo in het binnenland.
  Dus mensen denk na om die mensen dom te betitelen.
  Ik neem aan dat de meeste mensen die gereageerd hebben zijn gevlucht uit Suriname naar Nederland .Maar de djoeka,s niet.
  Hoera hoera goed gedaan djoeka,s.
  Ik ben een hindustaan en zal altijd positief over mijn volk hebben.
  En als men denkt dat de buitenlanders (een positieve bijdrage levert) dan lijkt me voor de hand dat de huidige corrupte Surinaamse regering moet oprotten en laten regeren door bijv. oud president Lubbers zijn Co.

  roy


  Maak melding

 79. @68 Tell me

  Posting #7 is van een nickname dief. Heeft het al eerder geflikt. Typisch een geval van “poging tot karaktermoord”en het mag bekend zijn uit welke hoek dat gedrag komt. Ze doen en kunnen niet anders. Het zijn gewoon een soort nazies bij die groep. Ook nu weer misbruiken ze het vreselijke en afschrikwekkende nieuws om onrust en verdeeldheid te zaaien. En die roepen op tot een nationale regering. Komt echt overtuigend over die oproep.

  Triest dat er nog steeds idote schoften rondlopen die dit drama misbruiken voor politiek gewin, om onrust te stoken en hun racisme te uiten.

  Jammer dat veel mensen steeds niets leren van de geschiedenis.

  In reactie #52 heb ik de moderator er al op gewezen.


  Maak melding

 80. ‘we africans will fight, we find it necessary
  and we know we shall win
  and we are confident
  in assistance, a good of a evil, yeah’.
  De grote Bob M., al dan niet onder invloed van ganja, zal er wel niet zo een soort tribaal geweld mee bedoeld hebben, maar ach, hoe toepasselijk … vooral als ik een aantal van de reacties hierboven lees.


  Maak melding

 81. @Remi, je slaat de spijker op z’n kop.
  Een tintje lichter is in Suriname heel belangrijk, daarmee kun je de ander flink onderuit halen, anno 2010. Raar maar waar!

  Het is dus tijd voor politieke partijen waarin alle rassen evenredig vertegenwoordigd worden door sterke en intelligente mensen zonder een strafblad, dat wel weer.


  Maak melding

 82. Arme Roy (90),

  Op Saramacca en Commewijne heb je ook geen Mavo of Havo. Maar weet je hoeveel jonge Hindustanen en Javanen uit die streken het geschopt hebben tot dokter, jurist of hoger?
  Doorzetting, wilskracht, opoffering, moed, leergierigheid en ondersteuning van familie hebben deze kinderen gebracht tot wat ze nu zijn. De Marron in het binnenland moet dit ook kunnen opbrengen maar doet dat liever niet en is te gemakzuchtig en liever lui dan moe. Wil slapend rijk worden.
  Jouw mening als hindustaan is braaf te noemen als je de realiteit benadert.
  Maar je gaat uit de bocht als je deze koelbloedige vernietiging, verkrachting, brandstichting en plundering goed wil praten.


  Maak melding

 83. Sme zal nog lang gegijzeld worden door een massa doofblinde en op rancune beluste kiezers. Er wordt langs etnisch lijnen en blindelings op partijen gestemd. Noem ook dat maar vriendjespolitiek. Jenpolitiek (zoals die van PVV/Geert Wilders) kent Sme helaas ook. Maar met jennen bouw je weinig op. Stemmen op capabele, integere en daadkrachtige politici gebeurt in Sme helaas te weinig. Gevolg: corruptie en krachteloosheid in de regering, assemblee en lokale besturen. Gevolg: groepen worden in de steek gelaten. Dat laatste mag natuurlijk nooit een excuus zijn voor het goedpraten van verkrachting, beroving en brandstichting. Gelukkig zijn er al snel verdachten gearresteerd.

  Waar iemand naar toe wil is belangrijker dan waar of uit welke groep iemand komt. Je toekomst is belangrijker dan je afkomst. De opdracht aan bestuurders is om aan ieder gelijke kansen op een waardevolle toekomst te geven en te zorgen voor o.a. veiligheid en gerechtigheid. En lukt het niet om wat voor reden dan ook, dan treed je af of dien je met een motie van wantrouwen daartoe door de assemblee of raad gedwongen te worden. Maar ja, zolang Sme nog een overdosis zakkenvullende partijlakeien, coalitieknechten en fractiekoelies heeft zal dat niet lukken. Ik vrees dat de herkansing voor Sme op 25 mei 2010 niet zal worden benut.

  Wie geeft me hoop? Wie heeft er een formule voor de zo nodige bestuurlijke vernieuwing van Sme? Wie overtuigt kiezers dat het anders moet en kan? Sme hunkert naar een Obama!


  Maak melding

 84. * Knap van die brashion-meiden, om precies aan te kunnen wijzen wie hun verkracht hebben, want ‘den djeers makandra precies’ vanwege generaties-lange inteelt.* Marrons tegen het leegroven van SME ? Kom nou, ‘hun’ productie aan anyumara, kaaiman, hout en goud gaat belastingvrij naar Cayenne en niet Par’bo !. De eigenlijke basis van die rellen is/was : afgunst, jarusu op de economische verworvenheden van de niet-Marrons daar. Laten we hopen dat die brazilianen geen van hun doodseskaders naar Marron-plaatsen of heel SME sturen, hor.


  Maak melding

 85. Eenheid in verscheidenheid blijkt nu een farce te zijn. De etnische partijpolitiek heeft klaarblijkelijk ook zijn resultante opgeleverd.

  Het gebeuren op Albina is slechts een voorbode en onderschrijft thans des te meer het gevaar dat de grote bom nog zal gaan barsten als men op de zelfde voet doorgaat met politiek voeren.

  Het gezond verstand vertelt tegelijk dat er een nieuw era in Suriname moet aanbreken waar politiek geen kleur kent of partij- politiek die op etniciteit gestoeld is geen plaats heeft omdat dit slechts verdeeldheid en racisme met zich meebrengt.

  Democratie is een mooi gegeven maar past m.i niet in het staatsbestel van Suriname. Simpelweg vanwege het feit dat er geen nationale eenheid en solidariteit bestaat.
  Suriname is nog jong en men zal zich moeten gaan richten op Nationbuilding en community organisation.

  Wat mij betreft zullen een aantal notabele Surinamers met specifieke deskundigheid aangesteld moeten worden met een eigen zakelijke portefeuille om dit te verwezenlijken.

  Om een referendum hierover te houden zou alvast een stap in de goede richting ten fafeure van het nationaal belang kunnen betekenen.


  Maak melding

 86. Was Suriname niet “booming?”.

  Ben pas nog geweest en heb hier niks van gemerkt. De armoede komt op je af, in alle mogelijke vormen. Mensen kijken je aan met grote hongerige ogen. Zwervers houden je aan, en vertellen dat de overheid niets voor ze doen en dat ze daarom moeten bedelen.
  Goudwinkels verkopen nep goud, voor goud aan de toeristen. Iedereen heeft het hierover!
  Het zal niet lang meer duren voordat de politie ze te pakken krijgt.


  Maak melding

 87. Surim en Tell me,

  Jonge, geschoolde, betrouwbare en onbevlekte kandidaten voor een politieke funktie in Suriname vindt je in DOE! Een mixpartij van etniciteiten die maar een doel voor ogen hebben: vooruitgang voor land en volk.
  Dit is geen stemadvies, maar een antwoord op de vraag om hulp voor 25 mei 2010.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.