Ordehandhaving langer op weg in Oost-Suriname

54

PARAMARIBO, 27 dec – Het mag er dan op lijken dat de orde en veiligheid terug zijn in het grensplaatsje Albina, het zal nog enige tijd duren eer de leefbaarheid weer de oude is. Dit raakt meteen de uiterst tere snaar van de naoorlogse wederopbouw. Die ligt nu minstens deels in puin.

Het puin van een pijnlijk en moeizaam herstelproces waar minimaal een decennium overheen gekropen is. Plaatselijke en externe krachten wisten met vallen opstaan een minimaal leefbare samenleving te scheppen in Albina. Toch zijn er door het herstel heen steeds weer tekenen geweest van nakend onheil. Recent nog bestormden woedende burgers de plaatselijke politiepost.

Dat gebeurde na de arrestatie van een man die ervan verdacht werd een ander te hebben vermoord. Het lukte uiteindelijk de man heelhuids te verplaatsen naar veiliger oorden. Er zijn meer momenten geweest waarop plaatselijke bewoners de neiging vertoonden het recht in eigen hand te willen nemen. Met de recente uitbarsting zal het de autoriteiten in Paramaribo wel duidelijk moeten zijn dat het tijd is uit een ander vaatje te tappen. Hoog tijd.

54 REACTIES

 1. Dit is gewoon een lulkoek verhaal.
  Men moet gewoon weten hoe moeilijk deze mensen het hebben.
  Maar men moet een ding niet vergeten deze mensen zijn gebruikt en misbruikt….dan moet men nu(achteraf) geen poeptroep aan anderen vertellen.
  Dit alles heeft met Front te maken een hoop lieg en bedrieg.
  Verder als de dag begint heeft niemand daar in het gebied iets behoorlijk te doen…..dan rond hangen.
  Dan leg mij uit wat de rest nu te vertellen heeft…niks en ook niks anders dan ROTZOOI verhalen.


  Maak melding

 2. De rijkdommen van de lokale bewoners worden weg-gedragen, dat leid tot onbehagen bij die mensen. De vele miljarden die aan de aandeel houders zijn uit-gekeerd van de Rosebel goud mijn kon gebruikt worden om marowijne beter te onwikkelen en kon leiden tot betere werkgelegenheid, en veiligheid voor de samenleving. Men kan dan onmogelijk verdragen dat illegalen het goud stelen van-uit hun gebied. Verder moet zij zelf hun eigen winkels runnen, daardoor blijf de verdiensten bij de lokalen bewoners en kan verder geinvesteerd door de mensen in hun eigen gebied, Want als mensen niet van jou houden dan moeten zij ook niet aan je verdienen


  Maak melding

 3. Sie je wel waneer wij wientie gaan krijge
  Vene is wel van onse soort
  Maar hij slijmt met die andere
  Hij moet een pruik met gladde haar aantrekke
  Hij moet opdondere net als ik seg
  Sranang is van onse soort mense
  Wei wille baas weer terug
  Power van onse KROMANTIE broders op Albina
  Bouta for president
  NDP FOREVER


  Maak melding

 4. Ik respecteer alle voorgaande meningen.Maar hier volgt mijn mening:
  Onze mooie Albina is midden in een verbeteringsproces.
  Des te meer kunnen de locals het niet maken om dit proces af te breken door vernielingen aan te brengen zoals brandstichtingen,mishandelingen en verkrachtingen.
  Het gevolg van dit alles is dat Suriname WEER in een slecht daglicht wordt gesteld.Hierdoor weerhoudt je toeristen Suriname te bezoeken.
  Wees potverdorie zuinig op je omgeving en je stad(je).Vertoon geen barbaarse activiteiten.
  Laat een ieder buiten Albina zien dat de Marrons wel degelijk hardwerkende mensen zijn die serieus genomen willen/moeten worden.
  Sluit met de “buitenlanders”concessies om bijvoorbeeld gebruik te maken van pensions/hotels en of de afname van de eerste levensbehoeften.Mijn advies aan de Surinaamse regering is dan ook om de verzoeken van de Albinezen serieus in overweging te nemen.Verstrek GECONTROLEERD micro-kredieten om aan goedwillende ondernemers winkels,activiteiten tbv het toerisme te creëren.De Albinezen moeten ook milieu-bewust met hun stadje omgaan.Surinaamse Marrons…wij kunnen niet achterblijven.Stop alle agressie.Laten wij als Surinamers voorwaarts gaan.Jullie zijn toch ook Surinamers???Ik hoop dat de Surinaamse regering voortaan nog meer een luisterend oor zal hebben voor deze mensen.
  Mie kondremang Albinezen…STOP ogenblikkelijk de haat tegen de buitenlanders.Maar probeer in samenwerking en/met steun van de regering voordeel te halen uit de aanwezigheid van deze gasten.Mijn condoleances tot slot aan de nabestaanden van alle slachtoffers.
  Surinaamse regering wordt aub wakker !!!!!!


  Maak melding

 5. Kan iemand mij vertellen waarom Surinamers niet zelf de goudwinning ter hand nemen en waarom het altijd de Chinezen zijn die het winkelbedrijf beginnen?


  Maak melding

 6. Deze rust is een relatieve rust. In de harten van de mensen stormt het. Je hoeft alleen de racistische reacties van vooral in Nederland wonende Luxe-Suri’s te lezen om te beseffen waar het om draait. Deze zielepoten zijn naarstig op zoek naar hun zelfrespect door de vernederingen die zij bijna dagelijks moeten ondergaan vanwege Wilders en soortgenoten. En wat doe je dan? Juist, naar beneden trappen. In dit geval op een veilige afstand en digitaal lekker anoniem. Zolang wij echte Surinamers de band blijven houden met de neo-kolonialisten en hun basjas, zullen wij achterlijk blijven. Dat is namelijk in hun belang. Onthoud toch, domme lieden in je winterjassen: “waar gehakt wordt vallen er spaanders”. En Suriname is slechts 34 jaar oud. Kom hier wonen en werken en met ons mee vechten, dan mag je praten. Je ziet hetzelf, de meesten van jullie praten reeds als je meesters!!!!


  Maak melding

 7. @6: ik vraag mij dat ook af!
  waarom kunnen ze het niet ZELF?
  je hoeft niet speciaal geschoold te zijn.
  vb. is die hindustaanse eigenaar van combe markt die nieteens zijn naam behoorlijk weet te schrijven.


  Maak melding

 8. Mensen die vrouwen verkrachten, brandstichten en anderen met kapmessen bewerken moeten zwaar gestraft worden.Dat moet duidelijk zijn.Ik zie deze uit de hand gelopen opstand als een begin van een revolutie.Deze Surinamers pikken het niet meer dat ons land wordt leeggeroofd.Ik ben echter bang dat de regering niet zal werken aan de oplossing van het armoede vraagstuk in West Suriname, maar dat zij juist repressief zal optreden.


  Maak melding

 9. Wanneer je in Nederland woont, kun je nog wel begaan zijn met je geboorteland. De ongerustheid die er heerst onder een aantal Surinamers in Nederland, is niet nieuw. Die bestaat al vanaf de staatsgreep en de decembermoorden. Daarna is het bergafwaarts gegaan met het respect voor andermans leven. Brunswijk heeft een trend gezet bij de bewoners van onze regenwouden. Een leven is tegenwoordig snel genomen, helaas.
  Mag men zich daarover op een bezorgde manier uitlaten? Is men dan opeens net als de “vroegere meesters?” Historisch gezien waren het juist de vroegere “meesters” die het niet zo nauw namen met de levens van hun lijfeigenen, die “straf verdienden”.


  Maak melding

 10. Deze snelle techniek van goudzoeken hebben de brazielianen in Suriname geintroduceerd. Wij Surinamers en de Hollanders konden dat niet.
  Wel moet je begrijpen dat als je probeert een goudzoeker te bestelen dat je met je leven speelt.
  Omdat we enorm verdeeld en corrupt zijn kunnen wij zelf niet in de winkels staan. Chinezen hebben een grote economie en daardoor kunnen ze makkelijk een winkel neerzetten. We zijn niet opgewassen tegen hun economie.
  Hopelijk gaat de overheid nu daadwerkelijk in deze bevolkingsgroep investeren, want als ze goed ontwikkelde mensen waren hadden ze deze handelingen niet gepleegd.
  Leer die mensen huizen bouwen en wegen aanleggen dan hebben ze iets nuttigs te doen.

  Helder?


  Maak melding

 11. Meneer Geweten,
  U heeft volkomen gelijk als u stelt dat de noemt het voor het gemak “Surineds”geen recht van spreken hebben inzake zaken die zich in Suriname afspelen. Want de Surinamer hoort in Suriname thuis en niet buiten Suriname. De Surinamer in het buiten is daarom danook een vreemdeling en zal een dien overeenkomstige behandeling krijgen.
  De Surinamer in het buitenland moet zich ter dege van bewust zijn dat meedenken door Suriname zal worden gewaardeerd maar dat mee beslissen echter slechts alleen maar mogelijk is indien je in Suriname woonachtig ben en de Surinaamse nationaliteit bezit. Maar geachte zeer gewaardeerde meneer Geweten. Het moet u ongetwijfeld bekend zijn dat er voor vele “Surineds”ja voor velen en zeker in mijn geval genoeg reden is geweest om uit Suirname weg te gaan. Goede ideeen alleen en een onwrikbaar vertrouwen in de mede Surinaamse mens is niet voldoende om te functioneren in de Surinaamse samenleving. Alles of nee het meeste wordt bepaald door jou etnische achtergrond en de politieke kleur van jou. En als je niet met de politiek bemoeit wordt je door een toevallige chef of wat dies meer zij ervan beschuldigd tot een bepaalde politieke partij of stroming te behoren. En wat mij het meeste soort is dat men meestal, alleen om jou kapot te maken tot NDP-er bombadeert. Het moet mij van het hart dat vooral personen van een bepaalde ras kampioenen zijn om willens en wetens de andere mede burger in een zwart daglicht te zetten. Het zijn juist die personen die het heel moeilijk hebben in Suriname. Surinamers in Suriname, de democratie kenmerkt zich door verschillen in inzichten en vooroordelen die echter niet mogen lijden tot een alarm kreet. Dus tot welke politieke partij jij ook mag behoren, moeten jullie samen bouwen aan de opbouw van het land. Eendrachtig, al ben jij rood, geel, paars of blauw samen zulllen jullie het moeten doen. En neem goed gemeende adviezen en commentaar aan en doe er je voordeel mee. Want het stomme geklets van jullie “Surineds” moeten niets zeggen want jullie zitten op een (voor jullie begrippen) veilige afstand is het stomste om te zeggen. Want wanneer jullie iets nodig hebben is het eerste waar jullie aandenken is om een familielid in het buitenland vooral uit Nederland te bellen om geld te vragen. Want dat is dat ding. Ik wil jullie verzoeken mij niet kwalijk te nemen voor de laatste opmerking omdat ik gewoon duidelijk wil maken waar het bij jullie omgaat. Geld geven mag maar commentaar en adviezen moeten wij “Surineds”in jullie opinie vooral voor ons zelf houden. Maar dat is een onredelijke zaak.

  Ruben


  Maak melding

 12. Ik heb wel vaak gedacht dat als die Djoeka’s
  rotzooi komen maken in de stad,ze terug de binnenlanden in moeten.
  Maar als nedersurinamer,vindt ik dat het hun land is,en niet van de brazilianen en chinezen die minachtend kijken naar deze surinamers.Wel vind ik dat er een mentaliteitsverandering moet komen bij vooral de mannen,want voor niks gaat de zon op,met steun van de overheid natuurlijk.


  Maak melding

 13. De marrons moeten leren om eerlijk en hard te werken en zich aan wet en recht te houden, en vooral om verantwoordelijkheden te accepteren.Geen legers kinderen maken om niet verzorgen ,dan zullen ze vooruit komen en hoeven ze niet jaloers op andere hard en eerlijk werkende mensen te zijn!


  Maak melding

 14. Beste heer Geweten,

  Lang geleden dat ik zoveel nonsense bij elkaar gelezen heb. Wilders heeft het absoluut niet tegen de Surinamers in Nederland. En waarom noem je deze hardwerkende mensen denigrerend “Luxe-Suri”.
  Aan de pakkettenstroom is te zien dat veel surinamers veel aan deze luxe-suri’s te danken hebben…….
  En je praat over Neo-kolonisten, man laat me me niet lachen, er is allang een nieuwe kolonisator in suriname die jullie ook nog zelf hebben binnengehaald n.l. de chinezen!!
  En nu komen de Brazilianen er achteraan en gaan er met jullie goud vandoor. Tijdens de viering van onafhankelijkheid zag ik een prachtig leger mooilopen op het onafhankelijksheidplein, wat zouden jullie ervan denken om deze soldaten een aan het werk te zetten in het binnenland waar de goudrovers ongehinderd hun gang gaan. Je noemt jezelf “geweten” maar in jouw land zijn er helaas nog veel mensen die om bekende redenen nog steeds niet voor hun mening durven uit te komen………


  Maak melding

 15. Linksom:
  Jij blijft een domoor…hebben deze mensen jouw ooit gezegd dat zij Chinezen winkel willen hebben.
  Geweten: yu idi zee no e wroko bun.(gewoon een domoor ben jij)


  Maak melding

 16. Surinaamse regering wordt aub wakker !!!!!!

  Tomahawk
  …………..Hoe wil jij ezels aan het denken zetten…..gebruik je verstand….. Zij(FRONT regering) hebben deze mensen gemaakt wat ze nu zijn….MISBRUIK van FRONT….MISBRUIK van FRONT….maar nu… ze willen niet meer.
  Men weet hoe het nu hoort het heft in eigen hand nemen…..Want om een stel domme achterlijke corruptelingen aan de macht te houden…is in niemand zijn VOORDEEL.

  LAAT DIE DOMBO FRONT OPROTTEN het is mooi genoeg geweest.


  Maak melding

 17. Er zullen naar mijn schatting meer dan 50000 onderdrukte, werkloze, zielige, wanhopige Marrons aanwezig zijn in Suriname. Kan iemand me dan vertellen waarom er dan illegale Brazilianen en Chinezen binnen komen om al het werk te doen. Kunnnen die marrons beter die goudmijnen en winkels niet zelf draaien. De regering is dan verkeerd bezig als ik het zo bekijkt. Dan heb je geen buitenlanders meer nodig en je heb meer werkgelegenheid voor Marrons.

  Ook moeten er veel meer landbouw plantages komen voor Marrons, ondanks de plantage trauma die ze in het verleden hebben gehad, lijkt dit me een uitstekend economische plan die in ontwikkeling moet worden gebracht. Omdat Marrons ook gek zijn op glimmende goud kunnen ze ook beter zelf die goudmijnen gaan exploiteren, ontginnen i.p.v. brazilianen van het goud te beroven.

  Albina kan alleen maar gezond blijven als er economische aktiviteiten door de lokale bevolking plaatsvinden. Je kunt geen buitenlanders importeren om het vuile werk te laten doen en als je ziet wanneer ze draaien, ze dan beroven, verkrachten en vermoorden. Vroeg of laat zal dit groep een kuil voor zichzelf gaan graven als dit zo door blijft gaan en geen maatregelen worden genomen.

  Er is wat dat betreft veel werk aan de winkel voor de regering.


  Maak melding

 18. Dit alles heeft te maken met domheid en achterlijk van de mannen nu aan de macht.
  Als men alleen naar de weg richting Albina kijkt….dan krijg jij toch het gevoel of de regering denkt dat er daar beesten wonen.

  Verder in het verleden heeft men deze mensen aangezet tot misdaad.(beesten gedrag)

  De mensen zijn misbruikt en wat zie jij vandaag aan de dag…men krijgt stank terug als dank.

  Deze mensen hebben niks en ook niks zij krijgen anderen die mogen profiteren.

  Men geeft de Chinees alle ruimte men mag winkel bouwen haast de rivier in…de mensen worden gewoon ingesloten….alleen om de bevolking daar geen rust te gunnen en verder uittebuiten als beesten of dieper het bos in te sturen….dan krijg jij nu de Brazilliaan die rooflustig zijn en ook nog moordlustig aan wie en aan wat hebben deze mensen het te danken….ik zeg gewoon FRONT de domme bende onderleiding van de NPS is schuldig.

  Vooral de NPS moet zich diep en behoorlijk schamen….men heeft deze mensen jaar in jaar uit zitten bedonderen.


  Maak melding

 19. Gewoon de doodstraf invoeren.
  komende Regeringsleider, advies, voer de doodstraf in. Hang ze gewoon op,

  Weg met de inbrekers en verkrachters.

  De voorstaander,


  Maak melding

 20. Surinamers moeten niet teveel lullen. Aan loze kreten hebben wij niets. Het is bewezen dat wij het niet kunnen. Het is nu op Albina gebeurd. Maar het is een kwestie van tijd en Paramaribo is niet meer veilig. Suriname is een land met regels en tegelijker tijd zonder regels. Iedereen doet wat ie wil.


  Maak melding

 21. voer ze af, en hang ze gewoon op.
  jullie durven niet de doodstraf in te voeren.

  advies aan de komende regeringsleider, voer de doodstraf in, en hang alle verkrachter en inbrekers,

  de voorstaander


  Maak melding

 22. Nr.6….There you’ve made your point.
  Heb ik mij telkens afgevraagd.

  Nr.7…..de tijd van de basjas en slaven is geweest.NU denken NU handelen NU rechtzetten NU vooruit gaan NU internationaal samenwerken !!!

  En trouwens….ik ben Wilders en al zijn gewassen de BAAS !!!!!!Dit is mijn wijze van denken.En dit zeg ik als een autochtone Surinamer…een INGI dus.
  Ik zal zijn soortgenoten bewijzen dat Suriname bewoond mag worden door de Bakras,de Chinezen,de Brazilianen,de Creolen,de javanen,de Hindoestanen,de joden,de Libanezen en ….DE Moslims.En dat dit in alle vrede gebeurt.


  Maak melding

 23. De Marrons hebben hiermee alle vooroordelen bevestigd. Hun leider, de heer Ronny Brunswijk heeft ook een agressief en geweldadig karakter. Geen goed voorbeeld voor zijn achterban. Hiermee denken deze mensen de grenzen te mogen overschrijden. Het OM zal de schuldigen dienen te vervolgen, want nu is het Albina morgen wordt het Paramaribo……


  Maak melding

 24. Ik ben het volledig met je eens ”Geweten. Bovendien denk ik’, dat de mensen die reageren niet van Afro afkomst zijn of zich zo Europees mogelijk willen gedragen. Zij kunnen eindelijk anoniem hun minachting spuien. Eerst waren we onbewust geestelijk in oorlog met Europeanen, nu komt het van meerdere kanten.


  Maak melding

 25. Ik zal het toch nooit meer in mijn hoofd halen om over de weg te gaan verpozen in Albina. Voor wat mij betreft is Albina reeds lang afgeschreven. Alle beloftes en gespierde taal van de minister van Justitie & Politie ten spijt.


  Maak melding

 26. Met de komst van chinezen en brazilianen die ook op zoek zijn naar het goud, zat eea aan te komen ja, dat er klappen zouden vallen
  En er gaan nog meer klappen vallen, die gasten had je nooit moeten binnen halen, een ieder vecht toch voor zijn eigen haggie, dit los je niet op voorlopig dan!!!!


  Maak melding

 27. Met de komst van chinezen en brazilianen die ook op zoek zijn naar het goud, zat eea aan te komen ja, dat er klappen zouden vallen
  En er gaan nog meer klappen vallen, die gasten had je nooit moeten binnen halen, een ieder vecht toch voor zijn eigen haggie, dit los je niet op voorlopig dan!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 28. Linksom,

  Het is te veel werk en je moet offers brengen. Je moet je vrijheid inleveren en een hele poos niet deelnemen aan culturele activiteiten in je omgeving. Vergt erg veel discipline en geduld en je verdient een SRD per beschikbaar uur. Goud zoeken is complete ontbering en veeleisend.
  Een winkel draaiend houden daarrentegen wil zeggen dat je dag en nacht beschikbaar moet zijn, je kan niet naar de voetbal, niet naar verjaardagen, niet naar het cafe, niet gaan vissen en je verdient 1 SRD per beschikbaar uur. Dat is niets voor “Surinamers”. Die willen het liefst gauw rijk worden, de goeie daargelaten.


  Maak melding

 29. Beste geweten,

  Gelukkig zijn er ook surineds net als ondergetekende die meevoelen met de boslandcreolen.
  Ik begrijp uberhaupt niet waarom het woord “marrons” gebruikt wordt, maar goed ik prefereer boslandcreolen.
  In mijn optiek bestaat het overgrote deel van de boslandcreolen uit zeer lieve hardwerkende dames en heren. Ik heb ze persoonlijk meegemaakt tijdens mijn vele binnenlandse reizen.
  Velen vergeten dat deze landgenoten een grote bijdrage leveren aan de economie in de vorm van het toerisme. De meeste toeristen, gaan veel liever naar het binnenland ipv rond te hangen in de stad. Zelf heb ik heel veel respect voor deze mensen in het binnenland en ben altijd heel goed behandeld. Mijn ervaring is dat het lieve mensen zijn, die hun omgeving goed schoonhouden in tegenstelling tot de stadsmensen. Ze zijn zeer zorgzaam en weten als geen ander de natuurgebieden te respecteren.
  Natuurlijk zijn er ook “rotte appels”, maar dat geeft niemand het recht om de hele groep te stigmatiseren.
  Geef de mensen ongelijk om met lede ogen aan te zien hoe hun omgeving wordt leeggeroofd en vervuild!
  Het is een grof schandaal dat een boslandcreool wordt vermoord en de meute neemt het op voor de braziliaan. De wereld op zijn kop.

  Het was te voorspellen, dat grote groepen in opstand zouden komen, omdat men leeft in zogenoemde community’s, wie komt aan een lid van de community wordt aangepakt en terecht. De manier waarop, keur ik niet goed, maar “ba soekoe ba finie, ba tjarie”!

  Ik hoop dat de overheid gauw iets doet voor de boslandcreolen en indianen, want zoals velen denken, ik zeg het maar even: het binnenland en haar bewoners zijn uniek, dat is en blijft ons vakantiedoel!!


  Maak melding

 30. @Geweten, dit is wel heel erg makkelijk gezegd van jou kant:”kom hier wonen/werken en help ons meevechten”…

  Jij begrijpt er niks van, he? Hoe kunnen we terugkeren als er niks te doen is? Hoe kunnen we terugkeren als de Surinaamse overheid de multinationals jarenlang vrij spel heeft gegeven om hun zakken te vullen?

  Alles staat en valt naar de handelingen van de Surinaamse overheid, maar dat wist je natuurlijk niet.
  Maar ja, het is nu afwachten wie wel die multinationals durft aan te pakken zodat het land welvarend genoeg wordt om terug te keren. Geen mens gaat zichzelf in een ongeordende bende storten.
  En wat betreft dat gedoe van Suriname is “slechts” 34 jaar oud; blijf slapen totdat het 100 jaar wordt! Misschien is er dan genoeg jaren overheen geweest, en wordt het “vanzelf” wel beter….
  Slaap lekker, de rest komt “vanzelf”…


  Maak melding

 31. Wie buit wie uit?

  De lokale bewoners gaan zelf geen goud zoeken. Nee inplaats daarvan smokkelen ze brazilianen voor 2100!!!

  En dan achteraf klagen?!.

  Nee als er één groep is die gefaald heeft dan is het vooral het lokale gezag van Basha’s en Kapiteins.
  Als we deze gezagstructuur willen handhaven dan is het hoogtijd dat we de kwaliteit van die bestuurders omhoog brengen. Nu zijn het vaak lokale koninkrijkjes met onbenullige figuren die uitsluitend oog hebben voor hun eigen belang en niet voor SME en hun eigen dorp.


  Maak melding

 32. Verkrachting van Braziliaanse vrouwen! Eindelijk een wens van de Marrons in vervulling t.w. geen Marronse vrouw maar een Braziliaanse vrouw tussen de benen genomen.
  Cool en tof zou je denken hé. Maar de Marron denkt, liever een Braziliaanse dan een krabita of een schaap.

  Schreeuwen als vanouds weer een wens in vervulling Kabaal maken en stelen en roven. Tja dat kun je niet in het oerwoud. Wat valt er te stelen in het oerwoud.

  Gelukkig zijn er nog nette en eerlijke Marrons in de samenleving. Alleen verbaasd het mij dat zij geen van allen afstand nemen van dit gespuis maar eerder een reden aangeven waarom dit gespuis tot hun daad is overgegaan.
  Ik wordt er misselijk van


  Maak melding

 33. Laat me niet lachen jere Theo Nr3?
  Wat hebben de lokalen dan allemaal verricht daaro?Laat me je zeggen niets anders dan roven moorden en verkrachten.
  Je hebt het over miljarden hahaawhawhawhaaa ai baja hadden de lokalen dat dan?Ze hebben niets helemaal niets omdat ze niet willen werken,hadden ze dat in zich dan hadden ze zelf `dat gebied kunnen exploiteren,maar neen ze roven het liever van anderen die het wel door bloed zweet en tranen,maw keihard werken,tot stand gebracht dus droom jij maar lekker verder,kom er gewoon voor uit dat deze groep in Suriname het gezwel vormen om Suriname naar higher level te brengen,door deze minkunkels zal Suriname nooit en te nimmer tot bloei komen.
  En nog iets die minkunkels hebben niets in Suriname als je het daarover wil hebben moet je dan eerlijk wezen om te typen dat alles ,vooral in het binnenland de oorspronkele bewoners toekomt nl DE INDIANEN.


  Maak melding

 34. maakt niet uit welke regering er komt.
  Dit moeten jullie niet vergeten. Wanneer je geld leent van de chinesen, worden ook voorwaarden gesteld. Het feit dat Suriname overspoeld wordt door chinese, kan een reden hebben.Wanneer ik naar de bank stap voor geld stellen ze eisen. De chinesen beheersen de hele wereld economie. Dit is een les voor de bestuurders om vooral uit te kijken bij wie ze geld lenen.En wanneer er toch geld geleend wordt probeer dat toch te besteden aan de lokale bevolking. Aan scholing (onderwijs) en ook aan ondernemers. Suriname heeft geen plan om ook ondernemers te faciliteren. Er is geen beleid op ontwikkeld. Het is niet te laat .
  Dit mag nooit meer gebeuren.


  Maak melding

 35. @7 Geweten
  Kortzichtigheid maakt blind. Als het anders mocht zijn, zou het niet zo ver zijn gekomen.

  Vertel maar wat de Surinamer in diaspora nu zo verkeert doet, terwijl de meeste mensen in Suriname zelf maar aan de kant blijven zitten.

  Een goede tip voor een goed geweten!
  Wees realistisch, verbreedt uw horizon en stap maar uit je cocon. De wereld is immers meer dan Suriname. En kennis bevordert het constructief denken. Daar ligt nog altijd de oplossing.


  Maak melding

 36. De meeste toeristen durven tot commewijne te reizen, zeg maar tot het einde van Tamanredjo en daarna toch maar terug keren, gewoon uit angst…

  Jammer voor de lokale bevolking in marowijne want toerisme levert ook heel veel geld op. Ik kan me best wel voorstellen dat het een prachtig leef en natuurgebied moet zijn daar, maar ik durf me gezins leven niet te wagen erop. Ook ken ik een goede vrachtwagenchauffeur die aangehouden en beroofd is daar, neergeschoten, maar gelukkig heeft hij het overleeft.


  Maak melding

 37. Het is jammer van al dat rascistisch gekraai over marrons.
  Gaan jullie effe kijken in Brazilie. Daar heb je ook Kilombos, dat zijn weggelopen slaven zoals de marrons.

  Het enigste verschil is dat de Braziliaanse overheid deze mensen educatie en werk biedt. De braziliaanse overheid maakt dat die mensen trots zijn op hun land.

  Maar surinamers zitten nog met rassen in hun maag. mischien moesten de marrons geschiedenis schrijven zoals deze om de overheid wakker te maken.

  Als er goud word gewonnen laat ook die marron en indiaan ook in de mijnen werken om ook van te leven. Chinezen gaan dat nooit willen want die moeten het geld naar china sturen. Dan vraag ik me ook af wat heeft Suriname aan chineze-bloedzuigers? Denken jullie dat al het goud word opgekocht door de centrale bank van Suriname? Die heeft niet zoveel geld.

  Surinamers moeten weten dat wanneer de braziliaan naar brazilie gaat dat die niet met goud langs de politie op zanderij komt.

  Weten de Surinamers waar al dat goud van Sarakreek gaat? Zoek dat effe uit.

  Waarom doet china altijd kleine donaties en waarom asfalteren ze zogenaamd terwijl eerst aan de ontwatering moet worden gewerkt?

  Word wakker Surinamers


  Maak melding

 38. Walgelijk om dit meem te maken.
  waar zijn de reacties van Ronny, Bouta en de rest van de parlementariers die gekozen zijn en salaris verdienen.

  Laat hun vertellen dat ze weer op hun moet stemmen zodat ze wwer als koning het gebeid rond gaan rijden en de rest krijgt alleen shit.
  de krabbenmentaliteit blijft betsaan in het binnenland.
  ze willen geen ontwikkeling.
  anders wordt iedereen slim en dan hebben de slimmerikken uit het binnenland van nu een probleem.
  ze zorgen ervoor dat ze dom blijven.

  Papo


  Maak melding

 39. Sowieso f’oto heeft geen recht van spreken (meer)! zoals bv.Santokhi of Vene. Nog wel weer eens van Moiwana gehoord?(iets voorbij Alfonsdorp…). 29 november 1986!! Allang duidelijk wat er gebeurd is en wie de daders… Na jarenlange onwil cq. onmacht van de Sur.overheid, om de zaak Moiwana te onderzoeken ( zie Stanley Rensch & Thomas Polime ) in 1997, 2002, 2005 en 2006 is Suriname veroordeeld door het ‘Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens’. Tijdige gerechtigheid had Oost-Suriname nu een heel ander ‘klimaat’ gegeven. De enige serieuze onderzoeker Herman Gooding werd vermoord door Bouta of/en zijn handlangers… Wie of wat wordt er nu al jaren gegijzeld in Switi Sranan!!!


  Maak melding

 40. Hahhahaahha sorry hoor dat ik moet lachen,maar Harry no.16,waar kom jij met die wijsheid vandaan,dat Wilders absoluut niet tegen de Surinamer is ?Waarom werden ze dan beesten genoemd in algemenevorm?Effe je geheugen opfrissen ,er was een man doodgeslagen in Almere door 2 Surinamers en een Antilliaan,Wilders kwam voor zijn denkwijze uit en noemde de Surinamers toen BEESTEN ,hij sprak over het algemeen Surinamers zijn BEESTEN,en hield zich niet bij die 2 Surinaamse daders.Dus als jij voor Wilders bent houdt het voor je zelf en kom niet op een Surinaamseforum dat gedrocht in een goed daglicht plaatsen,Wilders is tegen alle allochtonen ,als je dat maar weet.

  Die pakketstroom waar over jij het hebt,worden aan familie gestuurd die veels te lui zijn om te gaan werken,niet alle Surinamers krijgen geld of een pakket uit Nederland,dus niet alle Surinamers hoeven jullie dankbaar te zijn,maar tja de SurNeds zijn maestro in het na trappen als ze zg hulp bieden,hun familie moet voor ze kruipen,zo te lezen ze pochen bij tij en ontij hoe oooooooo zoooooooooo goed ze voor hun familie zorgen.Als je gaat stadten in Suriname vraag ik me af waarom wordt er nog steeds van alles en nog wat gestuurd naar familie tegenwoordig is er geen tekort meer aan levensmiddelen or what so ever,Dan gaat het me dagen ja hoor ,anders kunnen de zg SuRneds nergens meer over pochen.Er is zoveel werk daaro,maar er wordt nog steeds geld gestuurd voor familie die nog krachtig zijn om te gaan werken,maar de Surneds houden graag hun familie lui zo te merken.


  Maak melding

 41. Voor wat mij betreft grenst Suriname ten oosten aan Marowijne. Geen haar op mijn hoofd, die eraan denkt om met open ogen richting Albina te rijden, anders dan met een wapen-arsenal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.