Voor Suriname is alleen geld voor bos niet voldoende

15

PARAMARIBO, 17 dec – Geld beschikbaar stellen voor de laatste restjes bos op aarde is niet voldoende. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Dat de industriële landen bereid zijn driehonderd miljard dollar te geven is dan wel een goed gebaar. Maar het is bij lange na niet voldoende.

Er is eerder behoefte aan duurzamere maatregelen. “Wat we nodig hebben zijn mechanismen om de waarde van het bos te bepalen”, zegt Van Ravenswaay. Pas dan is een goede inschatting mogelijk van de rol en waarde van het bos. Wat nu gebeurt is meer nattevingerwerk. Er wordt maar globaal gegist. Dat is te merken op de klimaatconferentie in Kopenhagen, Denemarken.

Suriname wil zich sterk maken voor duurzame oplossingen. Dit is ook kenbaar gemaakt op de conferentie. Of er ook echt geluisterd wordt zal mogelijk pas op termijn blijken. Ook in Paramaribo wordt gehoopt op een goede afloop en een vooral nieuw klimaatverdrag. Toch overheerst voorzichtigheid. “Men is nog niet zover, de verschillen zijn nog erg groot”, aldus Van Ravenswaay.

15 REACTIES

 1. Ik zeg dat Suriname eerst haar huiswerk intern moet maken. Het zou van groot intellect getuigen de verouderde milieu wetgeving te herzien. er moet een nieuwe milieuwet komen besluiten, regelingen en richtlijnen. Als het intellect er niet is huur het in….


  Maak melding

 2. Als tegencompensatie om zuinig te zijn met het oerwoud, zou Suriname hulp kunnnen vragen om zijn landbouw op hoger niveau op te krikken. Zo te lezen wordt uit 300 miljard dollar ervoor gereserveed. Suriname heeft land en water in overvloed. Machinaal en massaal landbouw zoals dat in westerse landen gebeurt.

  Mooi idee, landbouw is duurzaam, milieuvriendelijk, veel werklozen kunnen aan het werk gezet worden die doelloos rondhangen, met alle gevolgen van dien. Goed voor het volk en de economie. Minder criminaliteit. Zowel aan de kuststreken als in het binnenland moeten er duurzame projecten opgezet worden. Wie niet wil meewerken moet gestraft worden.

  Denk maar aan granen, rijst, biodiesel, ethanol, peulvruchten, groente, fruit enz.enz. Als die boeroes grote plantages hebben kunnen opzetten moeten Surinamers dat ook kunnnen.

  Ga a.u.b. niet in een hangmatje liggen totdat het geld op is en je handen weer moet gaan opsteken. Doet er iets nuttigs mee, voor later.


  Maak melding

 3. Suriname verkondigde trots een paar weken geleden dat de export van ‘duurzaam’ gewonnen hout met 15% was gestegen! 15%… Dat vertegenwoordigd in munten bijna 600.000 USD.

  In dezelfde week ontvingen onze buren uit Guyana een paar honderd millioen USD [van Noorwegen en Wereldbank] voor goed, duidelijk, omschreven bosbeheer!

  Jammer dat Suriname hier niet aan mee doet. Er liggen hier zoveel kansen! Dit is geen mileu bla-bla maar harde $’s die we mislopen!

  groeten, Karan


  Maak melding

 4. Van Raavenswaay rekent zich rijk.Hij hoort een bedrag noemen: 300 miljard.Hij zal al stiekem hebben uitgerekend wat hij denkt te cashen.Ga niet dagdromen man.Probeer eerst met een goed plan te komen om de wildkap tegen te gaan.Probeer de opengekapte stukken te herbeplanten.Dan laat je zien dat je hart voor de natuur hebt.Op dit moment zijn jullie allemaal in Sur gefixeerd op de 300miljard.Probeer je huiswerk te doen en derest komt wel.


  Maak melding

 5. Weet v Ravenswaaij wel hoeveel 300 miljard in feite is, we hebben het wel over dollars.
  Maar ja, de ontbossing in Suriname en alles erbij etc, verergert de zaak al jaren
  in het land, eigenbelang en zakkenvullerij, noem maar op,speelt hoogtij, al komt die 300 miljard aan in Paramaribo, stel, dan gebeurd er toch niets, ie sabie toch.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 6. Oplossing!

  De Surinaamse overheid moet eerst haar huiswerk maken en aan kunnen tonen dat het voldoende, zoniet alles doet om ons oerwoud te beschermen. Maar dat doet ze niet want ze laat de kwikverspreiders hun gang gaan.

  Kopenhagen wordt geen makkie en denk niet als minister dat je zomaar geld in je handen krijgt.
  De deal zoals Guyana heeft gesloten hadden wij ook kunnen doen, maar we denken krom en willen altijd meer.

  Oplossing?
  Aangezien het rijke westen toegeeft dat zij de klimaatproblemen hebben veroorzaakt, stel ik het volgende voor:

  1.Alle energie in de westerse landen wordt met ingang van 1/1/2010 verhoogd met 1 Euro, dus 1.50 dollar voor de Amerikanen en China. Dus een liter benzine wordt een Euro duurder en het zelfde geldt voor gas en electriciteit. Dit bedrag gaat op de bankrekening van een nieuw op te richten instantie (niet IMF) die voor de verdeling aan de arme landen zorgt die hun bossen beschermen.

  2.Drastische maatregelen nemen tegen groot vervuilers zoals de VS, China en Europa. Willen ze hun uitstoot niet verminderen dan moeten er sancties volgen in de vorm van boycotten van de handel. Dit door invoerverbod van uit die landen afkomstige goederen.

  Als de arme landen een blok vormen dan hebben ze meer kans van slagen tegen de grootmachten.


  Maak melding

 7. Ferdinand Hossenbox….nee nee niet klagen de 300 miljard is een beloofte….maar let op het moet gedeeld worden door alle landen over de hele wereld….maar nu ..jij wil geld…dan moet jij van alles en nog wat doen om eraan te komen …men kan b.v vragen…jullie daar heel Su..moet minder gaan poepen minder kinderen…b.v. 1 per gezin….einde van de rit ben jij klaar geven ze jouw gewoon maar 100.000 US dollar…dus alles heb jij voor hen als lul gedaan als idioot…don don boi.

  Daarom laat die mannen hoor.
  Su moet gewoon verder kijken wat in de bodem van moeder aarde in Su is.


  Maak melding

 8. Attention ! :1).die 300 miljd.is niet voor SME alleen 2).geld heeft/krijgt vleugels > het zal opgaan , zoals die 3 miljd van ‘de uil’ aan een onafhankelijk SME (lees : henkie en kornuiten)3).een bos moet gewonnen worden voor het land en volk waarin het staat en ook behouden blijven voor de mensheid. Deze paradox kan uitgeschakeld worden middels ‘duurzame bosbouw’, zoals de Noren en Canadezen dat doen. Dus : SME moet geen geld nemen, wel kappen met beleid en (laten) herbeplanten met N- e/o C-expertise !. NB : machinale grootlandbouw brengt niks op zonder chemische troep >> kijk maar naar Nickerie.


  Maak melding

 9. Wat, willen de surinaamse overghied nog geld?
  Eigenlijk moeten wij (surinamers) in actie komen. Demonstratie bij de Amerikaanse Ambassade in Ned.
  Laat de Suri ministeries naar Brokopondo gaan kijken in wat voor raptempo ontbossing plaats vindt.
  Hoe durft Venetiaans naar de klimaatconferentie te vertonen want hij laat door de chinezen massal hun gang gaan.

  Eigenlijk moet ik het recentelijke flimpje en diverse foto;s naar VN en Greenpeace opsturen wat in de jungle van Suriname gebeurt.

  Het vernietigingsproces moet gestopt worden.
  Mensen in Ned. laat swetie sarang ook swetie blijven. kom in actie

  roy


  Maak melding

 10. Weglopen!

  Kopenhagen wordt een grote telleurstelling.
  Geen enkel rijk land in het westen gaat beloven minder Co2 uit te stoten want dan daalt hun economie ontzettend.
  Geld (300 miljard), zal er pas na 2020 komen als de wereld al niet vergaan is. Onze minister rekent zich al rijk maar heeft nog niets.

  Wat de arme landen in Kopenhagen moeten doen is weglopen. Weglopen voor het einde van de Top om zo aan te geven dat dit niet verder kan. De wereldleiders misbruiken de arme landen en willen moeder Aarde niet redden.


  Maak melding

 11. Geen akkoord in kopenhagen.
  Denemarken heeft met de Guyanezen een groenakkoord getekend. De Deense premier Rasmussen probeerde er de moed in te houden tijdens de toespraken van enkele belangrijke staatshoofden op de klimaatconferentie. “Vandaag is niet het einde van ons werk, maar het begin. 18 december 2009 is de start van een heldere, groene toekomst.”
  VN-secretaris Ban Ki-moon had het ondanks de negatieve geruchten wel nog over een akkoord. “Het einde is in zicht. Onze onderhandelingen moeten nu hun vruchten afwerpen”, zei hij. “We zijn één in ons doel, laat ons nu ook één zijn in onze acties.”De Chinese premier Wen Jiabao vindt dat China veel moeite doet. “We nemen de klimaatverandering heel ernstig. Zo plant China bossen aan die de CO2-uitstoot zullen opvangen. “Onze doelstellingen zullen in plannen op lange termijn vervat zitten.” Hij beloofde ook de Chinese klimaatdoelstellingen aan te pakken met echte actie. De Chinese premier riep nog op om de financiële steun aan ontwikkelingslanden niet te vergeten. Het was opvallend dat de Chinese leider in de informele vergadering zat en niet bij de andere wereldleiders die Obama had uitgenodigd. Daardoor kwam Obama enkele uren te laat aan in het Bella Center. Een klimaatcompromis tussen China en de VS gesloten ruim voor de klimaattop, lijkt deze top te hebben terechtgebracht tot een toeristisch uitje voor de rest.
  De Braziliaanse president Lula da Silva stapte heel gefrustreerd het podium op. “We hebben tot twee uur vannacht zitten onderhandelen. Waarom hebben we niet eerder vorderingen gemaakt op deze conferentie?” Hij zei ook nog dat hij Kopenhagen wil verlaten met een akkoord, maar begint zich af te vragen of dat nog mogelijk is. Rasmussen bedankte hem en noemde hem een “wijs man”. -Varma R-


  Maak melding

 12. Hoop!

  Terwijl de deelnemers aan klimaattop in Kopenhagen weer in hun vele vliegtuigen stappen, huilt de Aarde om een accoord.

  Moeder Aarde huilt en vraagt om klinische verzorging, maar Kopenhagen drijft er spot mee. De rijke landen zijn ook nu weer rijker.
  Terwijl de arme landen vleugellam huiswaarts keren. Terug naar de ellende. Naar droogte, overstroming, ziektes, uitbuiting en wat er allemaal nog komen gaat.

  Een dag na het mislukte “accoord” in Kopenhagen kondigt Nederland, een van de rijkste landen ter wereld in de krant aan:
  “Energie wordt in 2010 stukken goedkoper!”
  Terwijl mijn voorstel op dit forum van 17/12/09 juist om verhoging van alle energie in de rijke westerse landen oproept.
  Met dit geld zouden we dan de bossen kunnen betalen voor hun opvang van heel veel Co2, door het rijke westen geproduceerd.

  Neen! Het wordt juist goedkoper dus komt er in elke westerse woning een derde TV bij, een tweede frieskist, een grotere koelkast, nog een frituurpan, een nieuwe vaatwasser naast de oude, grotere kerstboom, veel meer lampjes in de tuin en een derde hond.
  Kortom; ze gaan nog meer energie verbruiken.

  Geld voor de arme landen is er niet volgens het accoord. De rijke landen zeggen dat ze hun best gaan doen om geld in te zamelen.
  Suriname en nog veel meer andere landen die dachten hun bos duur te kunnen verkopen zijn met een zeer koude Kerstmis thuis gekomen.
  In vroegere tijden landde het toestel op de luchthaven Zanderij, de president stapte uit en zei: “A moni doro!” Nu zal hij zeggen: “A boesi lassie!”

  Guyana heeft met Noorwegen een voorsprong genomen op onze minister die zijn Guyanese collega een domkop heeft genoemd. Domkop?

  De hoop van de arme landen is nu gevestigd op de MexicoTop eind 2010. We shall see!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.