Algemeen ziekenfonds Suriname slecht verteerbaar

25

PARAMARIBO, 19 nov – Het opzetten van een ziekenfonds voor alle Surinamers mag dan ideaal lijken, de praktijk is een totaal ander verhaal. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Zijn collega Celsius Waterberg van Volksgezondheid ziet het wat al te makkelijk. Geld voor het fonds reserveren uit de omzetbelasting heeft gevolgen.

“Men moet me dan wel vertellen waar de middelen vandaan moeten komen om al de activiteiten te financieren die nu betaald worden uit de omzetbelasting”, zegt Hildenberg. Dat schijnt Waterberg over het hoofd te zien. Het fonds, formeel de Algemene Ziektekosten Verzekering, AZV, zou makkelijk te bekostigen zijn. Overheid, verzekeraars en de belastingdienst moeten ieder bijdragen.

Extra heffingen op gezondheidsrisico’s als tabak en alcohol moeten kunnen. Volgens Waterberg is het fonds nog onder de huidige regering te realiseren. Met wat goede wil. Hildenberg houdt het op nuchter optellen en aftrekken. “Als weldenkend mens wil duidelijk uitgelegd zien wat het kost. Een bedrag noemen is onvoldoende. Ik wil de onderbouwing zien.”

25 REACTIES

 1. De regering zou wat druk van zich kunnen doen afnemen om deze AZV met goed beleid uit de grond te doen stampen.
  Want gezondheidzorg, voedsel, onderwijs en sport zijn niet alleen keiharde rechten van elke surinamer maar ook de pijlers voor een stabiele Suriname.
  Waarom kan een arme en geboycotte land als Cuba met minder rijke potentie dit jaren lang bewerkstelligen en Suriname niet.
  Meneer Hildenberg zou zich moeten schamen tegenover het gross van het surinaamse volk met zijn openlijke stoelpoten zagerij.
  Waar een wil is, is een weg.
  Het is echt realiseerbaar binnen korte tijd.
  En het opzetplan hoeft helemaal niet veel te kosten.
  Mijn tip voor het opzetten van een deugdelijke Surinaams Zorgstelsel:
  1 Vraag aan studenten van Adekus, IMEAO,Lyco, AMS, etc…. om raamplan op te stellen
  2 Vorm snel een wetenschappelijke denktank om dit verder uit de diepen

  De middelen kunnen gewoon komen uit de belastingen die ingehouden (zouden) moeten worden.

  En om dit voort te laten bestaan voor het volk van morgen, zal het instituut (AZV) in samenwerking met de Belastingdienst geleidelijk aan een eigenbijdrage moeten gaan innen bij iedereen.
  Alsjeblief gratis consult dé nadá


  Maak melding

 2. Weet je, ik denk dat men het AC haar succesje(s) NIET gunt:

  1) AZV is noodzakelijk, hoe kan je praten over dat het zo goed gaat in het land, als de bevolking dit nog ontbeert?

  2) zie kwestie SLM Airbus, AC noemt 25 november als inaugurele vluchtdatum. Om onduidelijke redenen is dat ook tegengewerkt.

  Men gunt AC duidelijk geen succes.


  Maak melding

 3. Wie zit er nou in de coalitie???Hildenberg of Waterberg???Want dit lijkt wel Coalitie tegen Oppositie….Maar mijn mening is dat Waterberg gelijk heeft ook al heeft hij zich misschien niet correct uitgedrukt.Want er wordt zoveel geld over de balk gesmeten aan vergoedingen en z.g.n bruggenbouw die maar niet afgebouwd kunnen worden.Jaren geleden,toen Winston Wirth het idee opperde om grootgrondbezitters één sur gulden (Sf.1.=) per m2 grondbelasting te laten betalen,was het Ram Sardjoe die aangaf dat,zolang hij(lees VHP) in de regering is,dit nooit zal gebeuren.Dit noem ik een soortgelijk geval!!!!!!


  Maak melding

 4. NIET DOEN AZV.
  leidt alleen maar tot misbruik en kosten rijzen de pan uit.
  Iedereen die werkt moet bij bedrijf verzekerd worden.
  Niet werkenden komen in de staats verzekering, en laat het aan de burgers over om zich bij te verzekeren.


  Maak melding

 5. Ach wat maakt het uit. In Suriname ben je toch ten dode opgegeven als je afhankelijk wordt van de ziekenzorg. Men lijkt alleen maar oog te hebben voor geld en de verpleegkundigen voor de gemeenschappelijk tv in de ziekenhuis keuken. Koeien in het slachthuis in Europa hebben het beter dan een ziek mens in de Surinaamse gezondheidszorg.


  Maak melding

 6. Celsius Waterberg komt uit het binnenland waar ze vanouds gewend zijn alles gratis te krijgen.
  Van zinkplaten, buitenboordmotoren, gratis stroom en gezondheidszorg etc. etc.
  Waterberg en z’n stamgenoten zijn er altijd vanuit gegaan dat voor hun alles gratis is, en zelfs het occuperen van grond de normaalste zaak is!
  De sukkels in Paramaribo en Nickerie mogen voor de kosten opdraaien!!
  In Amerika waren ze allang in een reservaat gestopt en vergeten!!


  Maak melding

 7. Om getuigen ,die eigenlijk geen getuigen kunnen zijn van wat er gebeurd is,over te laten komen werd zo pats boem uit de mouwen geschud,een overtocht met alles er op aan nog wel,bescheming enz.ook werd er betaald voor de Ned.politie begeleiders.
  Hoe durft Hildenberg nou over zo een hot item zich af te vragen waar het geld vandaan moet komen?
  Weer een bewijs dat deze Front(ale) regering niets en dan ook niets om het volk geeft.
  Ze hebben geen graantje sociaalgevoel in hun donder.Maar goed dat de schellen, van de stemmers langzamerhand ,uit hun ogen vallen.

  In 2010 a change has to come.


  Maak melding

 8. Een bittere noodzaak voor de meerderheid van de bevolking in Suriname. Jammer dat het zoveel voeten in de aarde heeft. Hopelijk komt er na zoveel beraad een goed uitvoerbaar voorstel uit de bus rollen. Goede gezonheidszorg is onontbeerlijk. Zorg is of de artsen de mensen nu daadwerkelijk als gelijke patienten zullen behandelen.


  Maak melding

 9. Een bittere noodzaak voor de meerderheid van de bevolking in Suriname. Jammer dat het zoveel voeten in de aarde heeft. Hopelijk komt er na zoveel beraad een goed uitvoerbaar voorstel uit de bus rollen. Goede gezonheidszorg is onontbeerlijk. Zorg is of de artsen de mensen nu daadwerkelijk als gelijke patienten zullen behandelen.


  Maak melding

 10. Is het nodig om in Suriname een zescilinder auto te rijden. Het is vrij normaal dat een auto daar 1 op 8 rijdt. V.b. de Mark II . Terwijl men in rijke landen steeds probeert om nog zuinigere auto’s te produceren, maakt men zich in Suriname niet druk hierom.

  Wat heb je in Suriname aan zo’n benzine slurper terwijl je nog nieteens 60 km per uur kan rijden, alleen maar statussymbool, geldverspilling en vervuiling.

  Ik zou de autogebruiker ook meer belasting laten betalen. Hoe milieuonvriendelijker hoe meer belasting. Zo krijg je dus een systeem waarbij de rijken dus meer dan de armen gaan betalen. En men ook milieubewuster wordt. Het geld kan goed gebruikt worden voor o.a. gezondheidszorg.

  Arme mensen moet je niet oneindig blijven subsidieren, schep gewoon werkgelegenheid voor ze zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het is niet eerlijk als de werkende groep meebetaalt voor de nietwerkende, tenzij ze arbeidsongeschikt zijn.


  Maak melding

 11. Bijdrage van:
  overheid, verzekeraars, belastingdienst, extra heffingen op alcohol en tabak en een eigen bijdrage van het individu.
  Indien de eigen bijdrage via de verzekeraars loopt, kunnen deze van de rente vele kosten dragen.
  U denkt toch niet dat het gratis kan?


  Maak melding

 12. minister Hildenberg een tip:breek het contract van I’am Gold open en breng het op 60-40 en het probleem is opgelost.Trouwens de meeste van de Surinaamse ministers hebben een gekochte titel vanddar hun denkniveau.


  Maak melding

 13. Brunswijk zit toch de plannen van de regering voor Oost-Suriname te dwarsbomen??? Een mooie gelegenheid om NEE tegen dit plan te zeggen!!!!Laar Brunsie het maar uit zijn eigen zak betalen!!!!!


  Maak melding

 14. om te beginnen moet men eerst de huisartsen gaan motiveren.het mag nooit zo zijn,dat sommige artsen een te drukke praktijk hebben terwijl anderen weer niks te doen heeft.

  de bevolking werkt soms ook niet mee,om u een gek voorbeeld te geven,een patiënt woont op tourtonne maar moet op beekhuizen bij de arts.dit is gewoon tijd en geld verspilling de oneerlijke praktijk concurrentie moet plaats kunnen maken voor een eerlijke concurrentie.

  de slechte gewoontes moet zeker wel aangepakt worden,zodat men geen medicijnen nodeloos laat liggen bij de apothekers alleen maar om een paar vrije dagen.jaagt pseudo patiënt de bedrijven nodeloos in de kosten.

  men moet eerst beginnen met de mentaliteitombuiging bij de mensen,anders gaat het niet werken.
  de regering zou hard zijn best moeten doen om dit harde nootzaak voor het volk te kunnen realiseren.dit is geen gunst maar een must.


  Maak melding

 15. Typische NPS gewoon een dommeclub en tegen eigen mensen.
  Kijk…haast 10 jaar aaneengesloten aan de macht…hoeveel ARTSEN heeft de NPS laten opleiden……0.
  Men gaat het liefst opzoek naar corruptelingen hebzuchtigen en uitbuiters…dat is FRONT.. NPS.

  De tijd aan de macht hadden deze gasten zeker als zij het wilden 200/500 artsen kunnen opleiden.

  Revo time gaf Celsuis de kans zijn opleiding te volgen wat heeft hij gedaan… hij heeft zich aangesloten bij uitbuiters, liegers en bedriegsers. DOMOREN…dat is zijn verdiende loon door eigen domheid als viskop.

  Daarom Hilden gooi meer geld in het bos jaren’70 was niet en nooit genoeg..neem en GOOI.
  Geef Goudweg voor 5% van de winst.
  Dat moet je doen Hilden want wijzer ben jij echt niet.

  Met Front aan de macht moet men alles importeren…natuurlijk dat is duur..nog steeds kunnen deze mensen het niet in de kop krijgen dat wij(Su.) het zelf moeten doen…en niet gaan zitten wachten op SINTERKLAAS…maar nee de NPS is niks en ook niks anders dan het liefst spelen.. PIETERBAAS.


  Maak melding

 16. Als iedereen mee betaalt (collectieviteitsgedrag) aan de verzekering, dan is het wel een haalbare kaart. Echter zal de aanhang van Water Berg niimmer een cent willen betalen. Nu heeft iedereen van zijn aanhang een onvermogende kaart van de sociale dienst. Wie betaalt ervoor? De werkende klasse.


  Maak melding

 17. ben het helemaal eens met djogo.
  Binnenland bewoners hebben nooit een slag gewerkt in het leven. Ze roven, moorden, stelen bij het leven.
  Ze krijgen van die diklip gratis brandstof, medische zorg en electra.

  Deze mensen moeten inderdaad in een reservaat wonen een groot muur eromheen bouwen. Het bos is hun heimat en niet de beschaafde wereld.


  Maak melding

 18. Zorg is iets dat een noodzaak is voor elk land. Zelfs het grote Amerika moet eraan geloven. Onder Obama gaan ze naar een systeem waar iedereen verzekerd kan zijn. Nadat iedereen het eens is over dat het moet komt vraag twee. Dat is hoe gaan we het financieren. Bij de keuze van het financieren moet de regering rekeninghouden met een heleboel factoren en daaruit moet men de beste scenario kiezen, want het gaat niet alleen om meer kosten mede door meer gebruik van het volk, maar het zal dan ook zorgen voor werkgelegenheid in de zorg. Indien er gekozen word om te financieren met belasting geld (geld van het volk) is het voor de politieke leiders nodig om vertrouwen van het volk te krijgen, en met dit soort berichten ga je nooit je doel bereiken om Sranang een stukje beter te maken.


  Maak melding

 19. Hildenberg heeft gewoon gelijk. Suriname leeft boven zijn stand. Probeer werk te creeren buiten de overheidsector en ga over tot het innen van belasting ook in de z.g.n. informele economie. Ook AOV betalen aan ouderen die nooit premie hebben betaald is niet mogelijk. Wat je wel zou kunnnen doen is de boetes verhogen en de pakkans vergroten waardoor het mes aan 2 kanten snijdt. Enerzijds de komt het ten goede aan de verkeersveiligheid en de hardleerse steunen de staatskas.

  Bigi Borsu


  Maak melding

 20. Kondre mang,
  Duidelijk dat medische zorg onder de eerste levensbehoefte valt. Zonder een goede gezondheidszorg voor het volk kan je geen land besturen.
  Goud voor Canada,bosbouw voor de chinezen, geef het volk wat het volk toekomt,Olie voor het volk, met de inkomsten van Staatsolie kan de hele gezondheiszorg en tal van andere zaken gefinancieerd worden. Geen hoge salarissen voor de hoge pieten en zakkenvullers. Olie voor het volk.

  Black Death


  Maak melding

 21. De grond waarop wij leven daarvan moeten wij leven…dus eten, drinken, verzorgen.
  Wat krijgen wij..boeven van domoren(FRONT) aan de macht die ons komt vertellen onze toekomst ligt in de lucht(in de hemel)
  BLIJF MAAR BIDDEN EN NAAR DE HEMEL KIJKEN.
  Dan sterf jij..!!! Jo DIDI.

  Ik vraag mij af waar of aan wie wij zulke regeringsleiders te danken hebben…het lijkt een vloek een vloek van domoren ezels aan de macht.
  Men moet niet wachten tot stembusgang..maar deze lieden oppakken en stevig zwepen.
  En wie het licht ziet heeft pech….ZWEEP DIE DOMOREN….wiep din.


  Maak melding

 22. meneer waterberg als je dat niet kan ,om een ziekensfonds voor alle surinamers te realiseren gee het dan aan het buitenland om dat te doen.dood schamen moeten jullie daar in sur. een stel ongeschoolde krachten.die niets kunnen alleen maar geld opstrijken.het is toch te gek voor woorden.


  Maak melding

 23. meneer waterberg als je dat niet kan ,om een ziekensfonds voor alle surinamers te realiseren gee het dan aan het buitenland om dat te doen.dood schamen moeten jullie daar in sur. een stel ongeschoolde krachten.die niets kunnen alleen maar geld opstrijken.het is toch te gek voor woorden.


  Maak melding

 24. Ziekenfonds moet de regering bekijkt het maar, het moet komen punt uit.

  Altijd lopen deze gasten de bevolking uittebuiten laten zij geld inleveren.

  Steeds keer op keer gaan deze boeven op buitenlandse reisjes..zonder enig nut voor het land.
  Stop dat en het roven van de politiek dan gaat men zien dat een staatsziekenfonds heel simpel is.

  Maar deze boeven FRONT laten jouw gewoon doodgaan of pinaren als hond dan hebben zij de durf land en volk wijs te maken stabiel.
  Stabiel wat !!! Waarschijnlijk voor de imbeciel i’ja.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.