EPA is gouden kans voor Surinaamse producent

6

PARAMARIBO, 19 nov – De overeenkomst voor economisch partnerschap met Europa, Epa, is een unieke kans voor het Surinaams ondernemerschap. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Er zijn grote voordelen te halen, ook al kan of wil niet iedereen dit meteen inzien,. Producenten krijgen meer dan ooit kans groots uit te pakken.

Dat heeft niet in het minst te maken met de exportmogelijkheden. Producenten zullen nog jaren voordelig mogen leveren op markten in EU-landen. Dat geldt met name rijst en bananen. “We kunnen onze gehele productie afzetten tegen nultarief. Tot nu toe genieten we alleen maar voordelen”, zegt Marica. In het parlement wordt daar anders over gedacht. Epa zou meer ellende brengen.

Vooral de import van Europese goederen dreigt een vlucht te nemen. Als Epa eenmaal in werking treedt, betekent dat importeren tegen nultarief. Marica ziet dat niet zo gauw gebeuren. Het nultarief is pas geldig over vijfentwintig jaar. Bovendien zijn er ook nog tussentijdse evaluatiemomenten. “Om de productiesector voldoende tijd te geven zich weerbaar te maken tegen concurrentie.”

6 REACTIES

 1. Daarom oto e naki sma kiri…goed uitkijken….één keer kijken direct oversteken…jo DIDI.
  Voordeel TOCH maar nooit NADEEL zo slim kan een MINI ster zijn.


  Maak melding

 2. Minister,
  Als u het zo ver kan krijgen dat wij NU tegen een nultarief kunnen afzetten en Europa pas over 25 jaar, dan bent u mijn mannetje!
  Dan snap ik het gedrag en geaarzel van uw mede parlementariers niet.
  Of denken ze te weten dat er addertjes onder het gras schuil gaan?


  Maak melding

 3. Ik vraag me ff af wanneer nu eens eindelijk een topmanager uit het bedrijfsleven, als minister van HI zal worden benoemd in plaats van iemand die zichzelf econoom noemt.


  Maak melding

 4. Zoals gewoonlijk staat Suriname zijn eigen ontwikkeling weer in de weg. Laat het parlement maar anderhalf uur ouwehoeren over een kapotte lantaarnpaal op de hoek van de Lim a Po-straat en de Wagenwegstraat. Dat is precies hun niveau. En ik heb liever b.v. een Europese kraan dan zo’n f…ing Chinees onding die na twee keer draaien kapot is. Ik noem maar een voorbeeld. Laat maar komen, jongens. Zie nou eens onder ogen dat het EPA-verdrag een goed alternatief is tegen de wereldwijde economische annexatie van wereldmacht China. Weten jullie wat China verdient aan de im- en export van hun goederen aan Suriname? Een veelvoud van wat de Surinaamse ondernemer verdient. Hopenlijk krijgt de rijst- en bananensector een enorme ‘boost’ door dit verdrag.


  Maak melding

 5. Sranangmangs zijn snel vergeten waar het echt om gaat: de centen!
  Sinds wanneer komen buitenlandse bedrijven naar Suriname uit liefdadigheid? Denk maar even aan de Twinning-gelden waar iedereen zo enthousiast over is geweest… bleek een enorme kat in de zak met weinig centen. In totaal 8 miljoen van geld dat Suriname al toekwam en daar is een groot deel van aan de strijkstok van de 2 toezichthouders (1 in NL en 1 in SR) blijven hangen.
  Er zijn vreemde verhalen die de ronde doen en het is bekend dat toegewezen middelen niet zijn besteedt zoals de bedoeling was aan duurzame ontwikkelingen.

  Maar om even terug te komen op het artikel, naar mijn mening is Marica een halve deur die denkt dat ie een heel deurtje is.
  Goed dat Castelen de boel overneemt dan kan Maar-I-Ka gaan rentenieren met al die centen die hij al heeft achterover gedrukt.
  Die EPA moeten we maar even in de vrieskist stoppen tot er een betrouwbaar persoon de boel overneemt en goede afspraken kan maken die Suriname ten goed komen en niet de zak van de minister.


  Maak melding

 6. Hoeveel kippen die gouden eieren leggen hebben suriname al aangedaan, maar omdat suriname te beroerd is om een kippennest voor hun te bouwen zoeken ze hun heil ergens anders en leggen dan daar hun gouden eieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.