Surinaamse douane niet zonder meer te beteugelen

10

PARAMARIBO, 19 nov – Het is niet zo eenvoudig de teugels strakker te trekken als het om de douane gaat. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Dat onder meer in het parlement geroepen wordt om strengere aanpak van corruptie, verandert weinig aan de feiten. Er zal veel meer moeten gebeuren.

Dat geldt zeker de roep om het periodiek vergelijken van het privé vermogen. Per individu wordt dan nagegaan of en hoe snel persoonlijke rijkdom toeneemt. “Maar dat vergt een harde beslissing van de regering. Je kan moeilijk een groep ambtenaren onderwerpen aan vermogensvergelijking zonder afspraken vooraf”, zegt Hildenberg. Corruptieve handelen blijft voorlopig dus vrijwel ongestraft.

Maar dat is met de beste wetgeving en de strengste controle niet te voorkomen. Althans niet helemaal. Het vrij nieuwe Asycuda-systeem moest administratief geknoei voorkomen, werd bij de introductie verteld. Het systeem is binnen de kortste keren gekraakt. De verantwoordelijke douaniers lopen nog steeds vrij rond. “Er zijn altijd mensen die de regels proberen te omzeilen”, aldus Hildenberg.

10 REACTIES

 1. De handelingen van de douane dat is al jaren lang zo. Het is een ingesleten patroon geworden die je niet meer kan beeindigen.
  De enige manier om schoon schip te maken kan alleen worden uitgevoerd door de volgende regering. Want huidige regeerders hebben ook vieze handen en God forbid dat enkele douaniers uit de school zouden klappen.
  Ik begrijp dus heel goed de zachte aanpak van Hillie. Ik proef er ook een beetje mantel der liefde bij. Ik heb geen enkel bewijs dat Hillie corrupt is en zou hem graag the benefit of the doubt geven, zij het niet dat hij heel veel mensen beschermd, w.o. ook directe collegas, die gelden van de samenleving jatten voor eigen gebruik. Ik vraag me af of Hillie afpersbaar is? En zo niet waarom zet hij dan zn integriteit op het spel?


  Maak melding

 2. Beste, de huidige douane opheffen en alle douaniers ontslag aanzeggen, door alle incidenten, discussies en weinig vertrouwen van de minister is de integriteit van deze dienst gecrompimiteerd en onherstelbaar beschadigd, tevens is het vertrouwen van de burger in de dienst tot beneden het dieptepunt gedaald.

  Een mogelijke oplossing, een nieuwe douanedienst oprichten gemodelleerd naar de Italiaanse Guardia de Finanza met ruime bevoegdheden en een zeer strenge sollicitatiescreening, hogere salarissen. Daarnaast klachtenmeldpunten doen ontstaan.

  Verder moet Suriname schoon schip maken en een werkelijke anticorruptiestrategie uiteenzetten in de vorm van wetgeving en een dienst ter opsporing van fraude en corruptie oprichten die dit gezwel fors gaat aanpakken in alle sectoren en op allerlei terreinen met een speciale onderzoeksafdeling die informatie verzamelt over corrupte belastinginspecteurs en douanebeambten en een analyse-afdeling die constant databases vergelijkt over verdachte belasting en douanebetalingen maar ook een éénheid bezit die corruptie onder eigen medewerkers controleert, hierbij kan onze natuurlijke partner Nederland wellicht België assisteren in de vorm van het sturen van fiscale opsporingsambtenaren, bv. van de FIOD-ECD voor trainingen en ervaringen c.q. kennis uitwisselingen.


  Maak melding

 3. ” Dat onder meer in het parlement geroepen wordt om strengere aanpak van corruptie, verandert weinig aan de feiten. Er zal veel meer moeten gebeuren.”

  Tuurlijk moet er veel meer gebeuren minister, wat dacht je van het behandelen en aannemen van de anti-corruptiewet door Front.

  Onderstaande verbaasd mij al helemaal, en volgens mij mag UNDP nu al weer het vliegtuig pakken en wegwezen.

  ““Maar dat vergt een harde beslissing van de regering. Je kan moeilijk een groep ambtenaren onderwerpen aan vermogensvergelijking zonder afspraken vooraf”, zegt Hildenberg. Corruptieve handelen blijft voorlopig dus vrijwel ongestraft.”

  Regeren en besturen betekend dat je ook harde beslissingen moet nemen mini-ster, weet je wat, laat maar gelukkig naderen 25 mei 2010.


  Maak melding

 4. Corruptie kan je niet met een oogwenk oplossen je hebt er tijd voor nodig.Het eerste dat je mee kan beginnen is deze ambtenaren goed te betalen en dan een scholing in ethiek en moraal.Zij die geen respons geven moeten er uit je kunt geen mensen in dienst hebben die zich zelf bereiken ten koste van het land.Algemeen gezegd Suriname heeft een te groot Ambtenaren groep dat kan op den duur de staat niet betalen en daar heb je de gevallen van corruptie,je hebt dan mensen die rondlopen zonder wat te doen en gaan voor zich zelf werken en dat werk hoef ik niet te vertellen wat het is.


  Maak melding

 5. Noch Minister Hildenberg noch de regering wil corruptie onderzoeken. Kijk hoe handelaren het ASYCUDA systeem hebben opgelicht en to vandaag is er geen enkele arrestatie. Zelfs de President Venetiaan praat er in de DNA over en de volgende dag vertelt de Commmissaris Mathoera dat “zij bezig Zijn met een onderzoek”, maar er komt niks. Er zal ook niets gebeuren. MN en CHAN hebben alles al geregeld en zij vertellen dat ook doodleuk !!


  Maak melding

 6. A-team minister ,maw anticorruptie-team opzetten.
  Ik weet wel een trainings adresje voor je in Maleisie en HOng-Kong.En ja het is niet moeilijk.kost een paar doekoes.


  Maak melding

 7. Inderdaad Smara, een land waar 40% van de beroepsbevolking in overheidsdienst is, roept de problemen over zichzelf af. Ministeries die geen kans zien, door onkunde of laksheid, doodnormale zaken tot een oplossing te brengen, afschuiven naar andere ministeries, zichzelf schoonpraten (“Er wordt aan gewerkt”, hahaha), al dit soort zaken spelen zich al jaren af in Su. Overigens haalt de douane wel degelijk een groot deel van de staatsinkomsten binnen, maar ze hebben ook een hele lange strijkstok, en daar blijft een hoop aan hangen. Ook dat weet Hildenberg.


  Maak melding

 8. Wat een slap gedoe allemaal. Haal buitenlandse expertise op het gebied van fraude naar Suriname en geef hen de bevoegdheid, de diensten of departementen waar het behoorlijk verziekt is, te onderzoeken en we zullen het beleven. Dit alles is pappen en nathouden, waardoor bepaalde diensten en instanties zlfs meer macht hebben dan de ministers zelf die hen moeten aansturen.

  Een minister die zegt, dat het een mentaliteitskwestie is, weet et dus niet meer zo goed.

  In vele landen hebben je anticorruptiediensten of afdelingen en het functioneert naar behoren. Het is een utopie te veronderstellen, dat corruptie uit te roeien is, maar zoals het openlijk zonder enig schaamtegevoel thuis houdt in Suriname, geeft toch te denken.

  De douane, politie, de ambtenaren van de verschillende ministeries, politici, zakenlui, iedereen doet het open en bloot.

  Wellicht dat Suriname toe is aan nieuwe omwenteling, waarbij vooral de corruptie tot speerpunt moet worden gemaakt. Van een regering in moet je niks verwachten en een minister Santhokie, alle goede bedoelingen ten spijt, gaat het ook niet redden. Gewoon omdat zijn partij het niet ziet zitten. Immers de economisch sterkeren komen voor het merendeel uit dezelfde bevolkingsgroep asl waartoe deze minster behoort. Het lijkt mij eerder, dat op een gegeven moment de strafinrichtingen vol zullen zitten met velen uit anderen bevolkingsgroepen dan die van Santhokie, omdat zowel de politie als justitietop, openbaar ministerie en de rechterlijke macht, voornamelijk uit personen behorend tot deze bevolkingsgroep zullen bestaan, waardoor deze bevolkingsgroep altijd gevrijwaard zal blijven van rechtsvervolging.

  Wie kritisch is en onbevooroordeeld zal wel het een en ander zijn opgevallen, maar goed apathie voorwenden is ook een manier om niets te willen doen.

  G


  Maak melding

 9. @ nummer 3 wat ben jij een hele grote HUICHELAAR een FARIZEES.
  regeren en besturen betekend dat je harde beslissingen moet nemen minis-ter, weet je wat, laat maar gelukkig naderen 25 mei 2010.
  na mi. ik vind deze twee zinen opvallend aan jou reaktie omdat jij santokhi hier met de grond gelijk maakt omdat hij wel de durf toont om harde beslissingen te nemen, weet jij nog hoe de man die jij 25 mei weer aan de macht wil in suriname het douane probleem probeerde op te lossen? hij stuurde een aantal gewapende manschappen om de boel daar over te nemen. de ndp en bouterse en zijn aanhangers lijden aan politieke aarmoede alles proberen ze met geweld op te lossen zie de reaktie hier op het net van de aanhangers van bouterse .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.