Opening eerste ‘Prey Skoro’ in Paramaribo

10

PARAMARIBO, 8 nov – Maandagochtend 16 november vindt op Geyersvlijt de feestelijke opening plaats van Prey Skoro OS2 Geyersvlijt en Prey Skoro Kottomissie. De ministers van Onderwijs en Sociale Zaken zullen gezamenlijk de openingshandelingen verrichten en laten hiermee zien dat de samenwerking tussen de beide ministeries een feit is.

Prey Skoro is een voorschool (peuterspeelzaal) voor Surinaamse peuters van 2,5 tot 4 jaar en is bedoeld om jonge kinderen extra te stimuleren in hun ontwikkeling. Daarnaast biedt het ouders ondersteuning bij de ontwikkeling van hun kinderen en zorgt de Prey Pkoro voor een betere aansluiting met het kleuteronderwijs. Binnen de Prey Skoro’s wordt gewerkt met een Surinaamse methodiek, die kinderen centraal stelt, waarbij ouderbetrokkenheid essentieel is, de kinderen professionele en betrokken begeleiding hebben, de lokalen uitdagend zijn ingericht en waarbij goede aansluiting met bestaande Surinaamse onderwijs is.
preyskoro
Prey Skoro is een initiatief van Combiwel en voor de realisatie wordt nauw samengewerkt met Saga Interproject. Het project wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Sociale Zaken in Suriname en is mede mogelijk gemaakt door de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Amsterdam.

Om Prey Skoro tot een succes te maken hebben Combiwel en Saga Interproject afspraken gemaakt met het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Sociale Zaken, waardoor de duurzaamheid van de Prey Skoro’s gegarandeerd is.

10 REACTIES

 1. Goed!

  Dit moet geen plaatselijke aktie worden. Verdeeld over het hele land zullen de Prey Skoro’s een beter effect hebben op de ontwikkeling van alle kinderen, ongeacht de financiele gesteldheid van de ouders. Ieder kind heeft recht op spelen. Dan kan Prey Skoro een groot succes worden waar ik zelf ook mijn steentje aan wil bijdragen.

  Nu nog een gulle gever zoeken die busjes ter beschikking wil stellen om de kinderen thuis op te halen en terug te brengen. Dat geeft de ouders de gelegenheid om deel te nemen aan het arbeidsproces, hetgeen vooruitgang betekend. Dit is een goed initiatief.
  Veel succes!


  Maak melding

 2. Handig is als de overheid middels een lumpsum financiéring,duidelijk kan verschaffen,hoeveel subsidies scholen kinderdagverblijven,peuterspeelzalen per jaar gaan krijgen van de overheid.

  Begroting onderwijs van het front voor de komende 5 jaar.
  Wat verwacht een overheid van het onderwijs als ze subsidiëren?
  Is de ouderbijdrage bij wet geregeld? (inkomensafhankelijk).


  Maak melding

 3. Ik neem aan dat dit de eerste Prey Skoro is en dat er landelijk meer zullen volgen, zodat elk kind hiervan gebruik kan maken.

  Het is niet verantwoord lijkt mij om kinderen die in het zuiden, oosten of in het westen van Paramaribo wonen per busje te vervoeren naar Geyersvleit.
  Ik pleit ervoor een Prey Skoro in hun eigen buurt te realiseren.

  Maar al bij al, is dit een goede initiatief.
  Vooral zo doorgaan!
  MDR


  Maak melding

 4. @ 1 DAS

  Het netwerk en de jongeren die de idealen van de NDP hoog in het vaandel hebben vinden dit:

  Jou mening geeft reden tot het opzetten van een projectgroep,die tijdelijk samenwerken om het doel te realiseren.

  Dus goede projectorganisatie:

  Specialisten op velerlei gebieden wat betreft onderwijs van 0 tot bijv 12 jaar.

  Naschoolse opvang voor de grote kinderen, omdat als je ze tot 4 jaar op preyskoro hebt gehad, kun je de ontwikkeling doorvolgen.

  Er moet ook samengewerkt worden met het ministerie van gezondheidszorg,omdat er ook in alle wijken,per aantal inwoners, een gezondheidscentrum komen.

  Daarom een projectgroep met alle disciplines die te maken hebben met kinderen tot zelfstandige evenwichtige wereldburgers te maken.

  Daar kan de ontwikkeling van het Surinaams toekomst nauwlettend bijgehouden worden en kan bij achterstand samen met de opvanghuizen een plan van aanpak gemaakt worden en adviezen gegeven worden aan opvangleidsters,ouders,om het kind te stimuleren de achterstand te verkleinen of op te lossen.

  Buurthuizen,sportvelden,sporthallen, speciaal onderwijsmateriaal gesubsidieerd vanuit de overheid middels een soort lumpsum financiëring (school krijgt p.j geld van de overheid,met een redelijke vrijheid in besteding),zijn allemaal voorwaarden.

  Mss moeten er fusies plaatsvinden om dit inzicht van Prey scoro en DAS, optimale slagingskans te geven.


  Maak melding

 5. Vanaf heden ben ik (54 jaar) een werkloze peuterjuf, heb 35 jaar ervaring op kdv’s, basisonderwijs en peuterspeelzalen -in Nederland . met vroeg- en voorschoolse educatie programma’s gewerkt. Kom in april voor de derde keer naar Su, heb vrijw. werk gedaan in binnenland LokaLoka op basisschool. Zou daar wel een psz willen opstarten , heel hard nodig !! Binnenlandkinderen hebben een grote ned.taal-achterstand waardoor deelnemen aan het onderwijs bij voorbaat al extra moeilijk is. Ik wil graag met hen spelen/praten/leren/zingen en plezier maken in het NEDERLANDS.
  Goed idee……of niet ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.