zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameFractievoorzitters vertrekken naar Suriname

Fractievoorzitters vertrekken naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/DEN HAAG, 17 okt – De Nederlandse fractievoorzitters, met uitzondering van Agnes Kant van de SP en Geert Wilders van de PVV, vertrekken vandaag naar Suriname. Ze gaan zich oriënteren op allerlei vlakken om het land beter te leren kennen meldt Radio Nederland Wereldomroep (RNW).

Tijdens deze reis wordt gekeken naar wat de landen in de toekomst samen aan activiteiten kunnen ondernemen. De delegatie wordt ontvangen door Paul Somohardjo. Met de collega’s van De Nationale Assemblee wordt gesproken over de toekomst en mogelijke samenwerkingen tussen de parlementen, zegt kamervoorzitter Gerdi Verbeet

In het algemeen is Verbeet benieuwd naar de werkwijze van het Surinaamse parlement. “Bestaat het fenomeen spoeddebat ook in Suriname? En hoe ga je met elkaar om? Werkt men met commissies? Dat zijn allemaal vragen die ik zal stellen” zei ze tegen RNW.

opening
Fernandes Express
BODO Party

27 REACTIES
 1. Wat een verrassing. Ik hoop dat die Geert
  Wilders eindelijk met zijn eigen ogen kan zien hoe mensen met elkaar moeten leven ongeacht ras ,geloof of andere verschillen.
  Misschien gaat hij na deze trip anders uit zijn nek kraaien. Suriname is een mooi voorbeeld voor de gehele wereld. Ik kijk uit.
  En wij zijn gastvrij.
  Mr. Khan


  Maak melding
 2. Hoog bezoek

  Gerdi is geen fraktievoorzitter maar ze gaat toch? OK, ga je als kamervoorzitter dan heb je handenvol werk aan collega Somo. Gerdi zal ervaren dat de zaken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan anders gekleurd zijn. Niet alleen de veelkleurige bevolking,
  maar ook de plannen en werkwijze. Succes!

  Verder is dit een goede zaak. Samenwerking mag leiden tot eco vooruitgang die NL ons jarenlang heeft onthouden. Weet u nog de kwestie van een brugje hier en drie daar?
  Het eerste wat de fraktievoorzitters zal opvallen is de infrastructuur. Eenmaal in Paramaribo zal de bus de hobbelige wegen niet kunnen ontwijken dus dat is goed.

  Een snoepreisje naar Langa Tabiki mogen we de voorzitters niet onthouden want dat is het echte goud van ons land: Recreatie!
  Breng ze over slechte wegen naar mooie plaatsen dan is de nood direkt bij hun bekend.
  NL heeft ook goede wegenbouwers, misschien dat dat ter sprake komt. Liever te laat dan nooit zou ik zeggen en stop er wat Euro’s uit de ontwikkelingspot in de grond.

  Zodanige afspraken maken dat de brave jongens de Euro’s niet in handen krijgen
  anders worden de bruggen niet gemaakt.
  Neem zelf een bruggenbouwer mee om de bruggen al bouwend te bouwen. Zo bouw je een brug met de Surinamers die argwanend zijn en deze samenwerking uit trots afkeuren.
  Veel succes, Gerdi en de rest!


  Maak melding
 3. Suriname is zolang kolonie van Nederland geweest nu gaat men zich bezinnen op samenwerking op diverse projecten.Wie is nu dom de gewone Nederlander-Surinamer, of is het gewoon een snoepreisje voor parlementariers.Ik ben een bakra zoals surinamers ons noemen, en dat is echt geen scheldwoord, maar ben diverse keren in Suriname geweest, een heel mooi land.Alleen corruptie, ja dat is wat een bakra niet gewend is, maar als je langer in Suriname verblijft, ga je er gewoon aan meedoen.Zit gewoon in de cultuur????????Maar alle gekheid op een stokje hoor,hoop dat er echt iets uitkomt, ook voor de gewone Surinamer daar.


  Maak melding
 4. Dat geert wilders niet mee is dat die niet durft met zijn grote mond om dat suriname een multi culture samenleving heeft.
  En de andere fractie voorzitters kunnen nu samen met het surinamse parlement de betrekkingen gaan verbeteren en aan een goede samen werking bouwen.
  voor nederland en suriname.


  Maak melding
 5. Ik heb het bericht betreft het bezoek van de Nederlandse fractievoorzitters als zeer positief en dus als prettig ervaren.
  Nr.2 (DAS)…u hebt uw mening prima verwoord.
  Nu kunnen de Nederlandse politici met eigen ogen de nood zelf ervaren als het gaat om de verbetering van o.a de infrastructuur.
  En inderdaad kan bij het bezoeken van de binnenlanden er nieuwe ideeën ontstaan betreft het optimaliseren van de toerisme.
  Ook ben ik erg begaan met de mening van forum-lid nr.2.
  Ja mr.Khan..zo is Suriname en zo zijn de Surinamers.
  Land of hospitality.


  Maak melding
 6. Vreemd net voor de verkiezing
  vreemd, doen ze al jaren zo, net voor de verkiezing.riekt naar neokolonialisme, maar allen mogen onze surinamers niet meer komen.
  Ja niet meer komen naar nederland,heeft niks met orienteren te maken.
  Is een setUp het werkt al jaren zo.
  Ik woon zelf al jaren hier toch accepteren ze me niet.
  Kijk het Korps Politie een stel rasciten geloof je me niet ga naar zuidoost amsterdam
  durf te gaan zuidoost amsterdam
  Politie daar hahahaha 1tje heeft me gezegt ze krijgen les van surinamers hoe om te gaan met surinamers hun keel dicht knijpen buiten de camera om.ze gaan speciaal naar suriname voor de behandeling hahahaha ai boi surinamers ung tjading


  Maak melding
 7. @Pakosie & M.Nanhekhan

  Jullie moeten eerst leren lezen voor jullie reageren:

  De Nederlandse fractievoorzitters, [b]met uitzondering[/b] van Agnes Kant van de SP en Geert Wilders van de PVV, vertrekken vandaag naar Suriname.

  Dat krijg je als je er alleen maar op uitbent om zo snel mogelijk iets negatief te zeggen.


  Maak melding
 8. Ik denk dat nr. 2 (mr. Khan) het bericht niet goed gelezen heeft. Agnes Kant en Geert Wilders komen NIET mee. Dus kan hij het ook niet met eigen ogen aanschouwen. Voor de rest deel ik uw mening dat Suriname een mooi land is om in te leven en te werken.
  Shubh Divali!


  Maak melding
 9. En inderdaad kan bij het bezoeken van de binnenlanden er nieuwe ideeën ontstaan betreft het optimaliseren van de toerisme.
  Ook ben ik erg begaan met de mening van forum-lid nr.2.
  Ja mr.Khan..zo is Suriname en zo zijn de Surinamers.
  Land of hospitality.

  Srananmang
  A Srananmang dizi e ziekie…soso law weer zo’n pieterbaas.
  Hospitality zal jouw jij eigen mensen laten uitbuiten………domooooooooooorrrrrrrrrrrrr


  Maak melding
 10. na 300 lange jaren gaat nederland zich oriënteren in suriname.dit is weer een stukje geschiedenis.de bevoogding komt beetjes bij beetjes aan het licht.

  dit voert mij terug in de tijd toen een groep surinaamse padvinders met venetiaan mee mochten naar engeland om deel te nemen met de jamboree.

  de in afrikaanse kleding gekleed venetiaan is op jacht naar eer en macht.en probeert met zijn komisch gedrag zijn eigen soortgenoot te beduvelen.

  nu is het de beurt van een nederlandse delegatie dat na 300 jaar suriname komt bezoeken.raar maar waar.
  ik kan het nog steeds niet begrijpen,dat zo een intellectuele man zich gedraagt als een clown.
  ja kan niet anders als je je afhankelijk opstelt tegenover die domme javaan somohardjo.

  mijn vraag aan deze is is suriname werkelijk onafhankelijk van nederland.
  onze nationalist venetiaan heeft hierop geen antwoord.


  Maak melding
 11. Wat een gelul allemaal.
  Met uizondering van de Sp. die weet wel waarom de rest naar Su komt.
  Betreft Pvv wilders die moeten niks van de regio caricom, dus al die nonsens wat jullie hier kramen.
  Wilders dont care!! Hij ligt hier niet wakker van en al waarschijnlijk weer een issue van dit maken.
  wan san e broeia in front.
  watch out


  Maak melding
 12. @ nummer 2,
  als ik het goed heb gelezen gaat geert niet mee dus dan is het lastig om met zijn eigen ogen te zien hoe wij zogenaamd vredelievend met elkaar leven,want als ik sommige reaktie lees hier op dit forum dan vraag mij echt af of het werkelijk zo is, schijn bedriegt noem ik dat. iedereen is vrij om dit bezoek naar zijn eigen vermogen te interpreteren ik vind het een goede zaak dat nederland en suriname een volwassen relatie met elkaar aangaan want de geschiedenis heeft deze twee landen tot elkaar veroordeeld daar kan je niet om heen ik heb liever een delegatie uit nederland dan één uit cuba of grenada suriname kan heel veel leren van nederland laten wij a.u.b de goede en bruikbare dingens over nemen en toepassen in ons land zodat wij een welvarend en voorbeeldig democratie kunnen zijn in de beschaafde wereld.


  Maak melding
 13. Geachte Heer Pinto,..

  Doe niet alleen brullen langs de zijlijn ,doe liever een bijdrage aan Suriname,zodat Suri.beter van wordt,in welke vorm, dat moet U maar zelf invullen, wees positief,dit zou voor Suri. en natuurlijk voor de Surinamers zelf heel goed doen, want het is zo makkelijk om van afstand kritiek te leveren.


  Maak melding
 14. Dat de SP niet van de partij is, kan ik inkomen. Immers was/is daar al een heer van de SP. Wilders…hoeft niet te zien en mee te maken hoe men in Sranan leeft. Neen…hij is géén racist of terrorist….alleen WARS van alles wat gekleurd én Islamiet is !! Dank zij onze belastingcenten wordt ie bewaakt(zwaar). Laat deze regering maar die bewaking intrekken…dan zullen we zien waar deze meneer dan is…..in Ned. in Venlo ?? Misschien een plekkie in London.


  Maak melding
 15. @ nummer 8 , neem ze mee naar het oude kermis terein je weet waar ik bedoel daar word de grootste circus aller tijden gehouden komiek eerste klas was jarig hij heeft heel wat luchtballon losgelaten voor de domme massa als jou, jij bent een trouwe klant die werkt op de afdeleling reklame .


  Maak melding
 16. Een paar gegevens
  Bij de onafhankelijkheid in 1975 werd overeengekomen dat Nederland voor 3,5 miljard Nederlandse gulden (1,6 miljard euro) aan ontwikkelingshulp zou verlenen aan Suriname. De Verdragsmiddelen zijn onderverdeeld in schenkingsmiddelen, garantiemiddelen en pariteitsmiddelen.
  In 1992 kwamen beide landen het Raamverdrag inzake vriendschap en nauwere samenwerking overeen waarin, naast economisch herstel, het belang van herstel en consolidering van democratie en rechtsstaat werd vastgelegd. Tussen 1997 en oktober 2000 werden geen nieuwe ontwikkelingssamenwerking activiteiten aangegaan. In oktober 2000 is een herstart gemaakt met de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie. Met de toenmalige minister van Planning en Ontwikkelingsamenwerking (PLOS) Raghoebarsing werden afspraken gemaakt over de invoering van de sectorale benadering in de ontwikkelingsrelatie tussen Suriname en Nederland. Suriname koos zes sectoren voor Nederlandse steunverlening: onderwijs, gezondheidszorg, goed bestuur, milieu, agrarische sector en volkshuisvesting.
  In juni 2001 werden de resterende garantiemiddelen ingezet, ter waarde van 177 miljoen euro. Suriname heeft dit gebruikt om leningen met hoge rentepercentages te saneren en gunstigere leningen af te sluiten bij de Nederlandse Investeringbank voor Ontwikkelingslanden (NIO), een nieuwe deviezenreserve op te bouwen en de macro-economische stabiliteit te bevorderen.
  In januari 2005 is afgesproken de 136 miljoen euro pariteitsmiddelen te besteden aan Public Sector Reform en Private Sector Ontwikkeling. Tevens spraken de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking en haar toenmalige Surinaamse ambtsgenoot af de huidige ontwikkelingssamenwerkingrelatie in vijf jaar tijd af te bouwen.
  In het beleidsoverleg tussen minister Koenders en minister Van Ravenswaay van Suriname in juni 2007 is, in het kader van de versnelde afbouw van de resterende
  verdragsmiddelen van 1975 en de verbreding van de bilaterale samenwerking, overgekomen dat 40 miljoen euro van de pariteitsmiddelen beschikbaar komt voor de hervorming van de publieke sector en dat 72,5 miljoen euro van de pariteitsmiddelen zou worden besteed aan vervroegde aflossing van de NIO-lening. Door de vervroegde aflossing bespaart Suriname 7,1 miljoen euro aan toekomstige rentebetalingen en verbetert Suriname haar kredietstatus.
  Om de vermaatschappelijking van de relatie met Suriname verder vorm te geven, heeft minister Koenders voor een periode van vier jaar de Twinningfaciliteit Nederland–Suriname in het leven geroepen. Op 1 juli 2008 werd het loket geopend. De twinning beoogt de samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse particuliere organisaties op het vlak van bijvoorbeeld taal, cultuur, onderwijs of gezondheid te bevorderen. In die samenwerking moet sprake zijn van kennisuitwisseling, capaciteitsversterking en armoedebestrijding. Voor subsidies in het kader van deze twinning is voor een periode van vier jaar een bedrag beschikbaar van 2 miljoen euro per jaar.
  (Bron-Ministerie ontwikkelingssamenwerking)
  Leestijd 2 minuten-Varma R


  Maak melding
 17. De delegatie fractievoorzitters gaat bevorderen dat er in 2010 weer een soort front+coalitie komt. Somohardjo als president mag, Bouterse als president mag niet.

  Ook komen ze kijken of er nog wat te verdienen valt in de voormalige kolonie en praten over de TO.

  En Harry van Bommel ploegt voort, voor AOW-rechten en samen met de VSN voor goedkopere vluchten op Suriname.


  Maak melding
 18. Neus hoe komt het dat jij zo dom ben.
  Ben jij achterlijk ????????
  Jij komt vaak uit een hoek waar men duidelijk kan zien dat Neus een idioot moet zijn.
  Dat vind ik jammer omdat wij Suri’s zijn…ga hulp zoeken…jij bent ook blind…dit soort dingen zijn niks en ook niks anders dan zonde….gwe go zuku jipie…NOSO…BIGI MORO DIN NOSO NOHHHH…!!!!!!!!!


  Maak melding
 19. A monie dorro!

  Beroemde kreet uit het verleden. Dat riep de Surinaamse delegatie die Nederland indertijd bezocht op Zanderij al. Nu kunnen we zeggen: Deng tjaar a monie! Ook goed! Want het komt op hetzelfde neer. Alleen was het toen een politieke stunt van de regeringspartij.
  Nu schrijven sommige leden op dit forum dat het wederom een politieke stunt is. Kan! Maar van wie?

  Laten we kort zijn: de betrekkingen tussen NL en SME zullen via gemaakte afspraken en overeenkomsten blijven bestaan. So be it!
  Daar waar samenwerking kan leiden tot het verbeteren en in stand houden van de relatie zullen we als (nog steeds) ontwikkelingsland met gepaste trots moeten toegeven dat het e.e.a kan verbeteren. We willen vooruitgang, dus zullen we moeten samenwerken.
  En als u het mij vraagt, dan doe ik het liever met mensen die ik kan verstaan. En met het bezoek van deze delegatie verwacht ik verbetering hetgeen de bevolking ten goede komt. En daar gaat het eigenlijk om.
  Ik heb hoop. Ongeacht mijn politieke kleur, ik zal verbetering van mijn land altijd belangrijker vinden dan de partij. Mijn land staat boven de partij.
  En ook al ben ik het niet eens dat sommige bevlekten in de regering zitten, dit bezoek kan er ook toe leiden dat de ogen open gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES