Orgaandonatie. Ja of Nee? Wat vindt u?

12

Steeds meer mensen in Nederland moeten steeds langer wachten op een donororgaan. Er staan op dit moment zo’n 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Helaas overlijden ook elk jaar mensen op deze wachtlijst.
Als meer mensen zich inschrijven als donor kunnen we hier iets aan doen. Veel Nederlanders hebben hun keuze nog niet vastgelegd in het Donorregister. Die onduidelijkheid is ook voor nabestaanden vaak erg vervelend. Zij moeten dan immers beslissen over orgaandonatie als u iets overkomt.

Hoe denkt u over orgaandonatie? En heeft u er wel eens over nagedacht om uw keuze vast te leggen in het Donorregister?

In Nederland is er keuze uit vier verschillende mogelijkheden bij het registreren.
Keuze 1: Ja, ik geef toestemming
Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming
Keuze 3: Mijn nabestaanden beslissen
Keuze 4: Een specifiek persoon beslist

Uw keuze registreren of wijzigen kan op www.donorregister.nl.

Voor meer informatie over orgaandonatie kunt u terecht op www.donorvoorlichting.nl.

12 REACTIES

 1. Is het niet beter als iedereen standaard donor wordt, mits er bezwaar is door de donor zelf. Waarom moeten nabestaanden gaan oordelen als je zelf al je wens kenbaar hebt gemaakt?


  Maak melding

 2. Het is niet beter als iedereen standaard donor wordt. Het is goed als we even stil staan bij waar we eigenlijk mee bezig zijn: moet ik delen van mijn lichaam afstaan die op termijn sterven in een ander lichaam, of vice versa? Wat is er mis met sterven als ons lichham niet meer wil, waarom lapmidelen gebruiken? Ik wil sterven als mijn lichaam of vitale delen daarvan niet meer willen of kunnen kompleet, met eer en respekt, zoals mijn voorvaderen dat deden en ik wil niet automatsch geacht worden met de gangbare politiek korrekte trend mee tegaan.


  Maak melding

 3. Mijn antwoord is NEE zonder verder kommentaar.Want als ik het ga uitleggen dan vindt men dat ik te ver doorsla met mijn reactie terwijl het voor hen volstrekt onbegrijpelijk is.


  Maak melding

 4. wij hebben toen van onze pastoor de heilige opdracht gehad dat dit verboden is.en nu plotseling slaat de wetenschap dit heilige wet in de wind.

  vele mensen zijn nu bang geworden,dat zij gestraft zullen worden door hun geloof en doen dit liever niet.

  laat de pastoor aan de mensen komen vertellen of duidelijk maakt dat dit wet niet meer geldt en dat men gewoon hun orgaan kunnen afstaan aan mensen in noot.
  en het accepteren van bloedtransfusie.


  Maak melding

 5. Ik kan het niet motiveren waarom ik het NIET wil, maar het is mijn innerlijke gevoel die het NIET wilt…. dus ik ben BEWUST geen donor.
  Mocht ik een dag op sterven liggen tenzij ik een orgaan gedoneerd zou krijgen, dan wil ik dit NIET. Mijn tijd komt wanneer het zover is, rekken strekken daar doe ik niet aan…..
  Ook al vind ik het heel triest als ik aan de kleine patiëntjes denk.


  Maak melding

 6. Schappelijk hoor Du, ik zie mijn berichten niet dus plaats het maar weer, sorry als het toch dubbel komt… Maar ik wil geen donor zijn, mijn recht om op de lijst te kunnen vervalt wat dat betreft voor mij persoonlijk….. zou wat zijn zeg, geen donor willen zijn en als je zelf nodig hebt ineens wel op de lijst willen…
  Onderaan de lijst, ik vind dat heel schappelijk (te schappelijk)


  Maak melding

 7. Het blijft een moeilijke situatie.
  Ik denk dat mensen eerder hun orgaan afstaan aan hun naaste dan aan een vreemde.
  Ik denk het is situatie gebode.
  Voor mezelf weet ik het niet of ik donor wordt. Ethiek en cultuur spelen een rol, maar als slachtoffer / patient piep je wel anders denk ik als je op de wachtlijst bent


  Maak melding

 8. Dit is heel persoonlijk.
  Ik kan wel motiveren waarom ik het niet wil, maar mijn motivatie slaat misschien nergens op en is alleen maar op een persoonlijk gevoel gebaseerd en niet op feiten.
  En misschien verzin ik ook allerlei redenen om mijn gevoel goed te praten, dus begin ik er niet aan.

  Als het om mijn dierbaren gaat zou ik het wel willen doen. Dan wil ik zelf mijn leven geven.
  Maar anders blijft iedereen van mijn organen af.
  Maar het lijkt mij vanzelsprekend dat ik zelf niet op de lijst kom te staan. Ja elke keuze heeft een gevolg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.