Effectief getuigenverhoor door Justitie Suriname

10

PARAMARIBO, 16 okt – De buitenlandse getuigen in het strafproces rond de Decembermoorden zal zo effectief mogelijk geschieden. Dit zegt Marjorie Sanches, woordvoerder van het proces. Gemikt wordt op een verhoor van hooguit twee dagen. Deze getuigen à charge zijn al gedagvaard.

Dat gebeurde via een rechtshulpverzoek bij Justitie Nederland. Het moet nu een kwestie van tijd zijn. “Als de mensen daadwerkelijk komen ligt het in de lijn der verwachtingen dat de getuigenverhoren worden afgenomen op 29 en 30 oktober”, zegt Sanches tegenover de Ware Tijd. Aanvankelijk was zelfs een eerdere datum gepland. Dat moest worden gewijzigd vanwege waarschijnlijk logistieke problemen.

Het is nu vrijwel zeker dat enkele nabestaanden overkomen om te getuigen. Ook oud-militair Sammy Monsels is gedagvaard. De kosten voor de overtocht en verblijf in Suriname worden zijn voor rekening van de staat. Ook wordt de veiligheid van alle getuigen gegarandeerd. Vicepresident Ramdien Sardjoe zegt dat het recht sowieso zijn beloop moet hebben.

10 REACTIES

 1. ik vind het een hele goede zaak deze rechters laten zien dat ze niet over één nacht ijs gaan wat je niet van bouterse kun zeggen want hij heeft mensen om het leven gebracht zonder enige vorm van proces wie kiest voor bouterse is laf jullie zijn in mijn ogen grote larraard anders kan ik jullie niet duiden .


  Maak melding

 2. Dit ding komt omdat anderen graag KATIBO lusten…Ziet u niet hoe bepaalde mensen met de naam blaffende honden worden behandeld in het parlement…Zij willen hamer krijgen maar nooit hamer omdat zij uit hebzucht en domheid anderen boven hun eigen kop geplaatst hebben om anderen van eigensoort te laten vernietigen.

  Liki fa son sma fisi kwai prrsis so din ati moro takru nanga na bakru fu liba zaka zaka.
  Daarom din sa zakka ti na ondro en din piking wan sa kies na pai….BUN HIBI KATIBO E SIDON WAKTI DIN.


  Maak melding

 3. Dommigheid om het land te verkopen of weg te geven aan buitenlanders…Ik vind het heel jammer dat men geen NOBELPRIJZEN WEG GEEFT AAN DOMME MENSEN.
  Maar door de komst van deze idioten van domkoppen in Su. zal het zeker ooit gebeuren.
  NOBELPRIJS voor DOMKOP EZEL…LEEGHOOFD BURIKIE.


  Maak melding

 4. Leiden 17 0ktober

  Mijn vraag is waaron de VP zich bemoeit met het proces. Het is niet een politiek proces, de rechtsstaat kent nog altijd een scheiding der machten; de zgn. trias politica. Wijdenbosch bemoeit zich toch ook niet met het proces of de NDP.
  Mijn volgende vraag is waarom het onderzoek zo gestuurd word, m.a.w. waarom alleen maar zoveel getuigen a charge.
  Zo zie je maar dat als je mensen onterecht zonder bewijs gaat vervolgen, dat het justitiele apparaat er blind achteraan gaat rennen. Vraag mij niet waarom.
  Mijn laatste conclusie of vraag die ik heb. Zijn nabestaanden betrouwbare getuigen. Het antwoord is altijd nee.
  Om niet tot een justitiele dwaling te komen moet de rechter in deze zaak kijken of
  1. Zijn er foto’s en geluid en of beeldopnamen
  Het antwoord is nee
  2. Zijn er voorwerpen die aanwijzingen bevatten omtrent de toedracht, bijv. een wapen, nee dus.
  Al met al zou ik gezien de zwakte van de aanklager en het feit dat dit gewoon een politiek proces is, de rechter willen adviseren over te gaan tot het niet ontvankelijk verklaren van de telastelegging en de zaak beeindigen.
  Mr.Drs Roy Siwpersad
  jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 5. de december proces wordt door een ex werknemer van het kabinet van de nu wijlen president henck arron via nederland gecoördineerd.deze heeft tijdens de coup alles mee gemaakt.de nu wijlen echtgenoot is ook een van de vijftien geweest.

  ik weet wel dat een van de slachtoffer vaak gezien werd op de bank tegenover het paleis en alles toen noteerde.terwijl deze op zijn werk hoorde te zijn.

  de leugens is gedoemd te mislukken,er zijn nog veel meer van de verdachtmakingen aan het adres van de heren die de tegen coup wilde plegen.

  derby nu wijlen is uit een naaiolo gekropen om cyriel daal op het laatste moment te hebben verraden.

  de heer derby heeft niet de juiste toedracht aan het volk verteld.maar letterlijk en figuurlijk de judas heeft uitgehangen.
  de heer ata mungra moest nog in leven zijn. ook deze man is op een zeer mysterieuze wijze overleden.

  volgens mij zijn de meeste kroongetuige in deze zaak reeds overleden of dement.het is nu een kwestie van blijven liegen om hunne opdrachtgever tevreden te stellen.

  liegen en bedriegen zijn twee begrippen.
  een neger is nooit aangeleerd om verschillen te kunnen maken anders waren wij een heel ander soort van mensen geweest.

  wie kent nog de geschiedenis van de nps te saramacca van jopie pengel.waar staat dit stukje geschiedenis geschreven.het waren de vijand van de negers dat jopie toen had afgewezen in paramaribo en wie heeft deze terug gebracht in de politiek.

  en het zelfde zie ik ook gebeuren met bouterse.alweer de negers dat bezig is zijn eigen mensen op te vreten.


  Maak melding

 6. @Mr.Drs Roy Siwpersad

  Laat die nep titels maar weg want ook nu ben je weer hard door de mand gevallen.

  Sardjoe heeft slechts gezegd “dat het recht sowieso zijn beloop moet hebben”. Wat zo veel wil zeggen dat hij in deze rechtzaak de rechters geen stroobreedte in de weg zal leggen. Als je werkelijk met enig recht de titels Mr. Drs mocht voeren dat begreep je dat deze trip door de staat gefinancieerd moet worden. Ergo dat de rechter een verzoek om fin. middelen heeft ingediend. De journalist heeft Sardjoe gewoon om bevestiging gevraagd of dat geld er kwam en in gewonen mensen taal vertaald antwoorde Sardjoe “dat hij elk redelijk verzoek van de rechters zal inwilligen omdat de rechte ongestoord zijn werk moet kunnen doen en alle middelen moet krijgen om zijn werk goed te doen, incl. het oproepen van belangrijke buitenlandse getuigen”


  Maak melding

 7. brada naga sisa
  oen bondroe.
  wat gebeurt hier.
  laten wij nabestaanden ons toekomst bepalen?
  of moeten wij niet zelf verantwoordelijkheid en daadkracht tonen?
  we laten een groep ( met alle respect)
  die notabene in Nl leeft en werkt de toekomst van Mama Sranang bepalen?
  los van alle feiten , steun etc etc blijft dit een zaak van en in Su.
  er zijn maar een paar enkele suri-neds die in NL vertoefen en in de internationale zaken wereld hoog aanzien hebben. hooguit 4 families in NL. 3 Hindoestaanse en 2 Creoolse.
  die mensen kunnen miljarden naar Su brengen.heb het meegemaakt op een seminar.
  die mensen investeren niet in Su maar in Guyana , afrika en India.
  Simpelweg omdat ze hier de kans niet krijgen van onze arrogante ambtenaren.
  Front stop met geldverspilling en geef het volk te eten. allen maar provocatie.


  Maak melding

 8. Het recht moet zijn (be)loop hebben.
  De zin of onzin van twee woorden.

  Vaak wordt in deze de fout gemaakt met het woordje”beloop” terwijl het in het recht erom gaat dat deze zijn ”loop”moet hebben. Het woordje”Beloop” die velen in de mond nemen als het om het recht gaat,zou dan fout gebruikt worden.

  Het interpretatie verschil tussen deze twee woorden veronderstelt dat in het geval van het woordje ”Beloop”, het recht alle kanten uit mag gaan, terwijl de juistheid in deze met het woordje ”Loop”,geen afwijking of belemmering in het recht mag kennen. Het recht zit er dan juist hierin.

  In het acht decemberproces wordt volgens de jurispredentie, de rechtsgang door Bouterse en zijn advokaat keer op keer geschonden, verstoord of zelfs gefrustreerd. Ondanks dagvaardingen niet op komen dagen enof vertragingstactieken gebruiken die de rechtsgang belemmeren zijn voorbeelden die bekent zijn. Het recht wordt zogezegd niet serieus genomen en aan de laarsen gelapt. Bovendien ventileert Bouterse met deze houding dat hij zich boven de wet stelt.

  Welnu, waarom wordt er ten aanzien daarvan niet opgetreden als het recht volgens de VP zijn loop moet hebben. Het lijkt mij in deze dat Bouterse die als hoofverdachte is aangemerkt dan ook allang achter de tralies zou moeten verblijven.

  Een controverse Recht en onrecht !!
  U zegt het maar.


  Maak melding

 9. @ (mr. drs)
  je kan het kort houden en zeggen dat onze landgenoten in fort zeelandia door de bliksem zijn getroffen dan zijn we gauw klaar. toon een beetje respect voor de nabestaanden en onze landgenoten die hun leven hebben geven voor de terugkeer van de democratie in suriname, ik vind jou een huigelachtig klojo. die twee vragen van jou laten duidelijk zien hoe je in elkaar steekt vergeet één belangrijk aspect niet bouterse heeft op de televisie verklaard dat onze landgenoten op de vlucht zijn doodgeschoten en dat klopt niet leugen 1, hij heeft daal aan publiek bedreigd omdat daal op de dag dat zijn revo maatje op bezoek was, daal een protest organiseerde die meer mensen trok dan dat revo gelul van bouterse en zijn bloed vrienden hij zou daal dat betaald zetten en daal mocht dat kleingeld houden en kort daar na zijn onze land genoten thuis opgehaald door militairen en op zeer beest achtige manier afgeslacht. iederen die hier deze massaslachting probeerd goed te praten en te bagatalliseren zijn in mijn ogen zeer laffen honden .mij mening ik ben geen mrs of dr ik ben een gewonen man met lagere school opleiding maar ik heb wel het vermogen en verstand om emotie te scheiden van de echte feiten en realiteit. waar ik mij heel erg aan stoor is dat jullie het opnemen voor de man die geen enkele vorm van recht heeft toegepast op 8 dec hij heeft op zeer brute en laffe manier onze landgenoten afgeslacht, ik kan met mijn verstand er niet bij dat jullie tegen de rechtsstaat en rechters zijn die alle rechtsregels bewandelen en toepassen om de daders van surinaams grootste massaslachting te berechten. bouterse heeft mensen zonder enige vorm van protest vermoord jongens word wakker a.u.b


  Maak melding

 10. Het recht moet zijn (be)loop hebben.
  De zin of onzin van twee woorden.

  Vaak wordt in deze de fout gemaakt met het woordje”beloop” terwijl het in het recht erom gaat dat deze zijn ”loop”moet hebben. Het woordje”Beloop” die velen in de mond nemen als het om het recht gaat,zou dan fout gebruikt worden.

  Het interpretatie verschil tussen deze twee woorden veronderstelt dat in het geval van het woordje ”Beloop”, het recht alle kanten uit mag gaan, terwijl de juistheid in deze met het woordje ”Loop”,geen afwijking of belemmering in het recht mag kennen. Het recht zit er dan juist hierin.

  In het acht decemberproces wordt volgens de jurispredentie, de rechtsgang door Bouterse en zijn advokaat keer op keer geschonden, verstoord of zelfs gefrustreerd. Ondanks dagvaardingen niet op komen dagen enof vertragingstactieken gebruiken die de rechtsgang belemmeren zijn voorbeelden die bekent zijn. Het recht wordt zogezegd niet serieus genomen en aan de laarsen gelapt. Bovendien ventileert Bouterse met deze houding dat hij zich boven de wet stelt.

  Welnu, waarom wordt er ten aanzien daarvan niet opgetreden als het recht volgens de VP zijn loop moet hebben. Het lijkt mij in deze dat Bouterse die als hoofverdachte is aangemerkt dan ook allang achter de tralies zou moeten verblijven. Hoe effectief is dan het recht?

  Een controverse Recht en onrecht !!
  U zegt het maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.