Vasten houdt Surinaamse moslim spiegel voor

27

PARAMARIBO, 21 sep- “In deze periode van economische crisis is het vasten een goed moment om het eigen handelen te evalueren.” Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken. Het Id Ul Fitr feest dat het einde van het islamitisch vasten markeert, is zo’n moment. Moslims staan voor een grote uitdaging.

“Veel facetten van de islam worden, uit onwetendheid, tot onderwerp van kritiek gemaakt, terwijl moslims zelf soms reden geven tot een onjuiste beoordeling van de islam”, zegt Hassankhan. Een goed voorbeeld zijn de terroristische daden die in naam van de godsdienst worden gepleegd. Ook de onderdrukking van de vrouw in sommige moslimlanden levert geen plusjes op.

Toch zijn er binnen het geloof zelf oplossingen te vinden. “Het vasten biedt moslims een uitstekende gelegenheid om negatieve beeldvorming over de islam weg te werken. Elke moslimman of -vrouw is (door te vasten gedurende de maand Ramadan, red.) tot voorbeeld van anderen geweest. Door het vasten zijn zij gezuiverd van alle zonden en zijn zij, meer dan anders, geneigd tot goede daden”, aldus Hassankhan.

27 REACTIES

 1. Ik begrijp dit soort vasten niet:als men vast en dan ’s avonds zoveel mogelijk eet,wat voor zin heeft dat vasten dan? Bovendien is het erg ongezond om voor het naar bed gaan zoveel en zo zwaar te eten.Door het vasten zouden de moslims de grootste vegetariers moeten zijn .waarom gebeurt dat niet? Komt men niet tot inkeer?


  Maak melding

 2. Waar ik mij stoor aan de zogenaamde gelovigen is dat ze ééns in het jaar zogenaamd vroom zijn met kerst , ramadan noem maar op je moet elke dag goed leven anders ben je in mij ogen hypocriet.


  Maak melding

 3. Jako 50 en DU: helemaal eens.
  Trouwens : je mag eten tot de zon ondergaat.
  Stel : dat met deze klimaat verandering de zon altijd op blijft (VB. Lapland, waar het dag en nacht eigenlijk licht blijft)Zullen de moslims dan niet gaan eten .
  Sorry maar dan ben ik bang dat alle moslims van honger omkomen.
  Nogmaals dit is geen negatieve commentaar, want vooralsnog wens ik alle moslims Id moebarak .
  A tang so

  a tang so


  Maak melding

 4. “Elke moslimman of -vrouw is (door te vasten gedurende de maand Ramadan, red.) tot voorbeeld van anderen geweest. Door het vasten zijn zij gezuiverd van alle zonden en zijn zij, meer dan anders, geneigd tot goede daden”, aldus Hassankhan.”

  Geldt dit ook osama bin laden of mohamed b of al zawahiri ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding

 5. Moslims geven soms zelf reden tot een onjuiste beoordeling van de islam, zegt minister Hassankhan. Als voorbeeld noemt hij degenen die in naam van de islam terroristische daden voorbereiden, financieren en uitvoeren. En ook hen die in naam van de islam vrouwen onderdrukken en achterstellen. Ik ben het eens met de reactie van nr. 2, Du.
  Want zogenaamde vrome moslims zoals Osama Bin Laden van Al Qaida, mullah Omar van de Taliban, Mahmoud Ahmedinejad en Ali Khamenei, respectievelijk president en opperste leider van Iran, Mohamed Atta( het brein achter 9/11) en de onlangs doodgeschoten Indonesische terrorist Mohamed Top ( en zo kan ik verder gaan), zijn(waren) elke vrijdag in de moskee, houden zich trouw aan het islamitisch vasten, geven de zakat (armoedebelasting) en bidden trouw vijf keer per dag. Zij doen zich voor als vrome moslims, maar toch hebben deze heren er voor gekozen om middels geweld en dwang hun idealen aan anderen en andersdenkenden op te leggen. Op dit stuk geef ik Du gelijk: het zijn een stel hypocrieten die de islam misbruiken voor hun eigen egoistische doeleinden die niets met de islam te maken hebben. Ik ben het niet eens dat Geert Wilders de islam of moslims door het slijk haalt, maar het zijn de mannen die ik in het rijtje hebt genoemd, die juist Wilders continu de gelegenheid geven om zich negatief op te stellen tegenover de islam en moslims.


  Maak melding

 6. Het vasten doe je uit medeleven met je mede-aardbewoners ongeacht hun geloof, ras of opleiding.
  Je behoort te wten wat honger lijden is zodat je meer kan geven aan de armen.
  Het is een voorbeeld maand, een voorbeeld hoe je altijd rekening moet houden met je medemens die het minder hebben. Dus een verplichting om dit in elk geval 1maand te beleven.Eigenlijk is het luxe-vasten, want na zonsondergang mag men weer eten en drinken. Met name dan moet men denken aan de armen (ik mag weer ten, terwijl de armen in Afrikabv nog naar eten aan het zoeken zijn).
  Behalve bezinning, is het ook goed voor je lichaam. Al het overtollig vet wordt verbrand, vasten is ook goed tegen vele vormen van ziekten (vetzucht, diabetes, stress etc….). Het versterkt je immuunsysteem. De bedoeling is wel dat je met mate moet eten na het vasten.
  Vasten heb je in elk geloof.
  Ik heb nog nooit gehoord van iemand die overleden is, omdat hij/zij vast. Dus dat het ongezond is is niet waar, het is eigenlijk andersom.

  Een ieder een gezegend Iedul Fitr
  En binnenkort Gezegend Pasen, Pinksteren, Kerst etc…
  Als je maar weet waar je mee bezig bent. En rekening ook houdt met je medemens.

  We are different but also equal.

  Harold


  Maak melding

 7. gezuiverd van alle zonden.
  vandaar dat er een steek los is met de marroks in NL.na ied gewoon weer beginnen want volgende ramadan wordt je gezuiverd.
  ahahahahahahahahahahahahaah


  Maak melding

 8. nu is het geloof de islam aan de beurt, iedereen heeft de mond vol over.

  ga naar de site zeitgeist , nr 1 , 2, 3 , dan weten jullie wat ik bedoel.

  veel luister plezier

  tang boeng


  Maak melding

 9. De Katholieken vasten ook,nu nog extremer,de gemeente Staphorst is daar een grote voorbeeld van.
  Waarom wordt er zo afgegeven om het vasten van de Moslims?
  Het Vasten houdt in dat je je de gehele vastenmaand kan bezinnen over de noden van arme mensen over de gehele wereld,ook voor de reiniging van je lichaam en ziel.Waarom gaat men nu over Osama enz.praten?
  Je zou bijna denken dat jullie Wilders de neo-Hitler willen nadoen.Maar kijk uit,de Moslims zijn niet alleen Wilders eeen doorn in het oog,vrijwel alle allochtonen ziet ie liever gaan dan komen.
  Surinamers laten steeds meer blijken dat ze niemand in hun waarden kunnen laten.
  Voor de goede orde ik ben geen Moslim en beleid ook geen andere religie,maar ik laat hoe dan ook iedereen in zijn/haar waarden.


  Maak melding

 10. Nr6,

  Ik bemoei me niet in de vete van jou en Du, jullie zoeken het zelf uit.
  Maar dit artikel gaat even niet over Bouterse, en toch zie je kans om zo een nietszeggende reactie te plaatsen, helemaal buiten de topic. Vervuiling van de discussie noem ik dit, want alleen jij valt tot nu toe uit de toon.

  Als jij jouw eigen verzonnen nickname (waar je blijkbaar trots op bent) eer wil aandoen, dan moet je ook zo eerlijk zijn om te erkennen dat zijn/haar mening in ieder geval met het artikel te maken heeft. Dat jouw mening helemaal niets toevoegt en dat je hoogstwaarschijnlijk niet in staat bent een zinnige reactie op dit artikel te geven.

  Ik raad je aan weer even te wachten totdat er weer nieuws is over Bouterse. Dan kan je weer gaan schelden en beledigen. Dat gaat je beter af.


  Maak melding

 11. Respect voor een ieder en het geloof!!

  Maar ik begrijp nog steeds niet waarom mensen de hele dag bewust niet eten, maar wel het vooruitzicht hebben om s’avonds overmatig te gaan eten, drinken, roken en sex hebben.
  Neem s’avonds dan genoegen met het allerminste. Dat is kwelling en dat is vasten.


  Maak melding

 12. AHE, wie ben jij in hemels naam om mij te komen vertellen hoe en wanneer ik moet eageren?Waar zie je ergens de naam Bouterse staan?
  Dat jij DU geen hypocriet vindt moet jij weten,ik vind van wel.
  Je bemoeit je niet met de zg vete?Maar wat doe je nu?Ik ben niet de gene die Bouterse te tij en ontij te berde brengt,dat doet die zak voor wie je het probeert op te nemen.
  Heb je ooit gelezen dat ik scheld?
  Heb je ooit gehoord van :iedereen in zijn waarden laten?Dus DU,mag anderen hypocriet noemen?
  Ik reageerde alleen op zijn stomme reaktie, mag dat niet?
  Als je op mij wil afreageren mag je,maar doe dat dan ook bij DU,neus enz.enz.enz.Het lijkt erop dat jij met 2 maten gaat meten.Ja ik ben eerlijk,dat kan men niet over jouw zeggen AHE.


  Maak melding

 13. Vete heb ik met niemand hier, ik stoor mij wel aan mensen die zich van leugens en bedroeg bedinnen om hun zogenaamde waarheid te verkondigen, voor alle duidelijkheid ik sta voor 100% achter mijn reaktie op nummer 2, sommigen storen zich als anderen het over de slechte kanten van het geloof hebben in dit geval de islam ik zou zeggen kijk maar wat er in de wereld gebeurd in de naam van het geloof kijk maar wat in pathé in rotterdam is gebeurd na de de vaste maand hoe marrokaanse jongeren zich hebben misdragen, dan is die hele vaste toch voor niets geweest of zie ik het verkeerd? grote poppenkast noem ik het .


  Maak melding

 14. Weet je eerlijkheid, soms geniet ik wel van dat gekibbel hoor want ik sta er buiten, maar soms is het gewoon niet nodig man/vrouw. In dit geval heeft DU een reactie gegeven die echt alleen maar over het artikel gaat. Maar dan kom jij ineens met een reactie van 1 zin. Verklaar dan ook waarom je hem een hypocriet vindt. Als dat een link legt naar het artikel is er toch niets aan de hand? Maar je hebt gelijk, DU kan er ook wat van. En ik neem het niet voor hem op. Laten we daar duidelijk over zijn. Het is gewoon de mening die in mij opkwam op het moment dat ik jouw reactie las.
  Maar jullie zijn volwassenen en misschien zeur ik ook te veel.


  Maak melding

 15. Als het vasten bij het geloof of de religie geregeld is, wie zijn wij om dat vasten te bekritiseren?
  Geloof en religie horen bij een bepaalde cultuur, net zoals zeden en gewoontes. Zo hoort het vasten bij de Islam.
  Wat in een andere religie voor de ene vreemd is, hoeft nog niet verkeerd te zijn.
  Met Kerst doodt het ene geloof alle levende, beschikbare kalkoenen en konijntjes, op Goede vrijdag mag er geen bloed vloeien en met Pasen willen we de eieren uit de kip z’n kont trekken, terwijl we op 2e pinksterdag IKEA tot bedevaartsoord bombarderen.
  Bij de bosjesmannen in West Afrika is het verboden om een maand lang een bepaalde Rupssoort te eten en ergens bij de Aka’s in de rimboe van Thailand mag men van het geloof een maand lang geen seks bedrijven.

  Ik ben geen moslim, maar toch zeg ik dit:
  Laat een ieder zichzelf zijn en zelf bepalen hoe hij/zij het geloof belijdt.
  In een vorige reactie heeft iemand alle namen van slechte moslims opgenoemd, maar die persoon vergeet alle boeven, schurken, moordenaars, kinderverkrachters en oorlogsmisdadigers van andere geloven te noemen. In elk geloof heb je goede en slechte gelovigen.
  Het gaat hier om het vasten. Sommige mensen op dit forum moeten een maand lang vasten met schrijven.

  Om te weten:
  In sommige landen heeft men uit onbegrip de hoofddoek op school verboden. Toen kwam men tot de ontzettende ontdekking dat alle nonnen hoofddoeken dragen. Potverdorie nog an toe!
  Ik zeg: een hoofddoek is goed voor het millieu. Het is rein en geeft geen losliggende haartjes in de soep. Daartegenover zijn er miljarden dames die het millieu verpesten wanneer ze met hun hairspray hun getoupeerde kuif verstevigen.
  Allemaal slecht voor de ozonlaag, maar niemand die het verbiedt of bekritiseert.
  Nogmaals: ik ben geen moslim, maar ik ben terug.


  Maak melding

 16. Okay AHE, met je uitleg kan ik mee hahahhhaa leven,no heart feelings.
  DU is een hypocriet,hoe en waarom geeft ie af op het vasten?kijk no,het gehele jaar door misbruiken de katholieke priesters(niet allemaal natuurlijk) jongetjes he,maar ze staan wel op de kansel te preken over ditjes en datjes,waarom geeft DU dat niet aan?Omdat het over de Moslims gaat komt ie gelijk met zijn bull-shit.DU,heb ik het vermoeden is een Wildersaanhanger,want hij praat steeds deze neo-Hitler na,en dat kan niet als je zelf een allochtoon bent.Tegenwoordig is het gewoonte om de Moslims over de schuld van te geven,men vergeet dat er ook een tijd geweest is dat andere geloven de boel terroriseerden.DU komt met het gevalletje van die bioscopen,maar dat waren niet alleen Marokkanen,en hoe noemt hij dat van Hoek vHolland?Waren dat misschien ook Marokkanen?Vergelijk nou effe die bioscoop-relletje met dat van HVH,en zeg me welke het ergste was.Maw DU,praat steeds Wilders na,de ene mag het ergste doen en als de andere iets kleins doet mag het niet.
  Idd je hebt van die Marokkaanse rotjochies,maar de andere allochtonen en vooral autochtonen die nog ergere dingen doen worden voor het gemak met fluwelen handschoenen aangepakt,maar wie wordt steeds door de mangel gehaald?nog 1,Brunswijk is net zo een schurk als Bouterse,maar DU,geeft alleen af op Bouterse en laat die andere misbaksel buiten schot en dat noem ik HYPOCRICY ten top.
  Een beetje lange uitleg,maar hoop je hiermee ,te laten zien waarom DU hypocriet is.
  Ook ik hang geen enkele geloof aan .


  Maak melding

 17. Neem een voorbeeld aan de hindoes/boedisten, die weten wat vasten betekent.
  Dag en nacht vasten en niet verlangen naar een lekkere lamsbout voor in de avond, maar verlangen naar verlichting.
  Vegetarisch zijn. De oorsprong van vasten ligt ook daar, maar dan hoe het echt hoort te zijn.


  Maak melding

 18. aaah wat jammer voor die huilebalk op nummer 13, maar deze keer ben jij terecht op jou vingers getikt geeft het toe doe niet zo eigenwijs en dom haahaha ai mi boi, mag ik jou een normale vraag stellen vertel mij en de lezers waarom ik in deze een hypocriet ben daar ben echt benieuwd naar,ja en dit nog niemand hoeft het voor mij op te nemen daar ben ik mans genoeg voor om zelf de kastanjes uit het vuur te halen als het nodig is, wat ik leuk vind aan jou is dat jij zegt dat je alleen reageer om mijn stomme reaktie door een oer domme reaktie tegenover te plaatsen ik hoop dat het kwartje nu valt bij jou ??? iedereen is hier vrij om te reageren gelukkig ben jij niet de gene die de regels hier bepaald begrepen.en als er over eerlijkheid word gesproken verzoek ik jou om in een hoek te gaan zitten .a.u.b, DU


  Maak melding

 19. @ de zogenaamde (eerlijkheid) ik wil nog wat zeggen tegen jou dan laat ik het hierbij want het is geen wedstrijd voor ik reageer graag en hou ook van onderwatersteek, maar als jij mijn reaktie goed had gelezen dan kan je zien dat ik het ook over kerst hebt en ramadan en dit onderwerp gaat over ramadan dus jij was en ben te voorbarig geweest mi boi.blijf maar jou appels met peren vergelijken nu hebben we geen kwartjes meer maar als de euro is gevallen dan hoor ik het graag van jou ja,


  Maak melding

 20. Hahaaahahaah DU,wat voor kwartje en waar moet het kwartje vallen ,waarvoor?
  Jij bent echt de domste uit de klas, je hebt de klokken horen luiden maar weet echt niet waar de klepel hangt,hahahhahahaha met je ik hoop dat het kwartje nu valt,weet je zowiezo wat er bedoeld wordt met deze gezegde hahahahaha ai baja en die beweert dat anderen domme reaktie`s neerpennen.
  Go sribi jere nagemaakte.
  Ik blijf bij mijn standpunt:DU is een grote HYPOCRIET.


  Maak melding

 21. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen denken dat het vasten hoort bij het bewustzijn,bewustwording,geloven in het goede.

  Door het vasten kan je als bewust (gelovig) mens streven naar het ideaal autonomie.

  Door je te gedragen,denken en voelen als reaktie op de werkelijk hier en nu, no no de,heden,vandaag,jet,now,kan een bewust mens weldegelijk de maatschappij behulpzaam zijn in het proces tot persoonlijke verandering en daaraan gekoppeld maatschappelijke verandering.
  En daar zit de opgave.

  Daarom zijn het netwerk en de jongeren die de NDP steunen, meer geinteresseerd in de kwaliteit van het geloof,vasten,bewustzijn,bewustwording dan in de kwantiteit, en horen niet bij de groep AANKLAGERS.

  Een voorbeeld:
  Als je deald,vast en ook nog andere bang maakt met hel verbrandingen en andere bizare vooroordelen dan kan je de Bijbel,Koran en alle andere heilige boeken geen schuld geven al ga je 100 keer naar de kerk of moskee.
  Dan is er toch duidelijk een mankement in de persoonshuishouden(bewustzijn) van de gelovige.
  Het hier en nu zegt dan dat politie,psycholoog,gevangenis incombinatie met het geloof die persoon weer kan structureren.
  Net zo als de paters die verkrachten die zijn de psychologen ontglipt om voor dat ze verantwoordelijkheid gaan dragen eerst langs hun verleden te lopen.Dus herhaling hij pakt omdat hij ook gepakt is en hij geen hulp heeft en zich zelf niet meer wijs kon maken dat die handelingen destructief zijn voor die slachtoffers en als deze geen hulp krijgen gaat het net een vampierenspel lang door.

  De geloven die vermoeden,zien,horen en niets doen zijn dan gecomformeerde niet bewuste aanhangers die helpers zijn in schaapskleren om destructie in stand te houden.

  Om aan te geven dat persoonlijke bewustheid aan je zelf en bij je zelf ligt.


  Maak melding

 22. jullie bestuderen de islam niet daarom weetje je van niets. bin laden is geen moslim hy draagt de naam alleen om het islam geloof te schanden en zo ook de terroristen. islam is goed de mens is fout. dus jullie geve meningen niet ten uite van onderzoek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.