Damage control voor verminkt Surinaams reservaat

8

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 21 sep – Noodmaatregelen moeten de schade beperken in het natuurreservaat Bigi Pan, in Nickerie. Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, RGB, wil alvast het leeglopen van het waterrijke gebied tegengaan. Ook fouten in het management krijgen aandacht.

Het tot natuurreservaat verklaarde gebied is niet altijd even goed bewaakt. Dat heeft uiteindelijk de vernietiging in de hand gewerkt. Vandalen kregen vrijspel bij het vernielen van infrastructuur. Het mag niet meer gebeuren. “We moeten nagaan welke strafbepalingen we kunnen inbouwen”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd. Hoge boetes en celstraffen zijn opties.

Maar ook het controleren zelf moet beter. Het aantal jachtopzieners wordt drastisch opgevoerd. Nu is er opmerkelijk genoeg geen permanente bewaking. En dat voor een gebied dat als strategisch wordt aangemerkt. Bigi Pan is eigenlijk een netwerk van zwampen. Het vormt een natuurlijke buffer tussen de oprukkende zee en het noordwestelijk deel van Suriname. Ook is het rijk aan vis, vogels en bomen.

8 REACTIES

 1. minister je loopt achter de feiten; goud delf bedrijven en plastic vervuiling van burgers die in de vrije natuur camperen en een rotzooi maken, doe je niets tegen en een deuglijk vuil ophaal systeem in heel suriname is ver te zoeken, alleen tot alkmaar en paramaribo en omstreken heb je huisvuil ophaal, in de omgeving van boxelparaweg(kennedy hihgway/ john F kennedyweg gooien mensen pampers(luiers) in de kreek met als gevolg dat de sloten en kreken VERSTOPT RAKEN , en ja in de regentijd is het water hoog is kan het water niet naar de rivieren stromen,dus surinamers jullie doen het zelf, jullie ellende helpen jullie in de hand zelf..(met eigen ogen aanschouwd in april 2009)..


  Maak melding

 2. Het is weer vervelend te constateren dat de bijzondere vriendschapsbanden tussen Nederland en Suriname wat betreft kennis overdracht omtrent het beheren van een natuurreservaat niet is benut onder regering front.

  In Nederland leeft men ominie meters onder de zeespiegel,ongeacht politieke voorkeur de waterbouwkundigen communiceren door en voor landsbelang.Is er een andere coalitie er wordt door op dit nederlands landsbelangprobleem gepraat, om alle mensen die in Nederland wonen beter te beschermen ongeacht politieke voorkeur sexe,relegie etc tegen het oprukkende water.

  Schijnt dat men zich alleen bezig heeft gehouden met het volks culturele script dec’82 met als één van de conclussie’s:
  onoplettendheid.
  en zo heb je ook de paspoorten onoplettendheid.
  veel nadelen en weinig voordelen is de conclussie van het front regeren.

  Het had juist anders om moeten zijn veel voordelen en weinig nadelen.

  Deze situatie roept meer vragen op dan antwoorden.
  Misschien heeft de minister hier wat aan:

  Heeft niemand de minister of de dc aangeven wat er daar gaande was in bigi pan?

  Wat vinden de Surinaamse natuurbeschermers van de situatie in bigi pan?

  Als die natuurbeschermers er zijn ,hebben ze signalen uit de samenleving ontvangen, dat in bigi pan aan roofbouw plaats vond?

  Hoelang gaat herstel duren?
  Met welk geld wil men het gebied gaan herstellen?

  Wie gaat straks controleren, wat toen niet te controleren viel?

  wie zijn die mensen die dat gebied vrijelijk aan het vernietigen waren?

  Zijn het die mensen die gratis schelpen gingen halen?(bouw ondernemers)

  A no kan dat joe moes verantwoortoe soe foeroe en toch joe no e firie dat je tot last ben van een volk?

  Dan valt niets anders in het hier en nu te concluderen dan dat het de minister ontbreekt aan deskundigheid en produktiviteit.


  Maak melding

 3. “We moeten nagaan welke strafbepalingen we kunnen inbouwen”,
  Ma dang hoe dang als je geen overtreders kunt vangen heeft dit geen enkele nut.
  JTF probeer eerst een strategie te bepalen met als uitgangspunt “hoe zorg ik voor een juiste toezicht en naleving van regels en wetten en hoe wordt controle uitgevoerd”

  Weet je het niet dang vraag maar aan anderen die het zeker weten. Sranang heeft potentiële krachten om dit uit te werken. Niet die luie ambtenaren.


  Maak melding

 4. @nummer 2, Het is weer vervelend om te constateren dat jij iedere dag onzin verkondig,
  Was het niet bouterse n de ndp die alle banden met nederland hebben verbroken, om banden met cuba libie en graneda aan te gaan. het netwerk alias de jongeren bedankt voor jou advies ik zal voortaan op mijn spelfouten letten ik hoop dat jij dat ook doet,ik heb een advies voor jou er staat een heel mooit stuk geschreven in de west keer punt over pater nooitmeer lees het goed en dan hoor ik graag jou comentaar , wat mij opvalt is dat bouterse met iedereen een probleem heeft zelf DE GROTE surinamer wijlend tjon moest het ook ontgelden waneer ga jij bouterse gek verklaren mi boi .


  Maak melding

 5. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen vinden het handig een comissie natuur reservaten in het leven te roepen,te instaleren,samen te stellen ongeacht poltieke voorkeur, die zich op ethische gronden gaan bezig houden met de Surinaamse beschermde gebieden of met gebieden die tot beschermd gebied gemaakt moeten worden.

  De minister kan wel heel veel. maar hiermee kunnen de minister en het Surinaams volk niet meer mee vooruit.
  Het is handig dat ook deze minister een ander baantje gaat zoeken.

  Ethis heeft de minister zich blindelings gecomformeerd aan autoriteiten in Suriname/volksleiders die het Surinaams volk afhankelijk willen houden,geen veranderingen wensen of wensten of simpel anderen(het Surinaams volk,de toekomstige volksleiders willen vernietigen.

  Een toekomstige volks leider krijgt het probleem van de schelpen dieven onder ons die ook mooie huizen hebben gebouwd met gratis verkregen natuurlijke hulp middelen en voor geld door verkopen voor bouwprojecten, op hun politiek bordje.

  Nadat het Surinaams volk na pakweg 7 maanden eerst goed is nagegaan wat de voor-en nadelen van dit front huwlijk is en als het Surinaams volk goed is nagegaan wat de voor- en nadelen zijn van een scheiding van front,zullen ze de juiste beslissing nemen.


  Maak melding

 6. Nu pas wordt er een move gemaakt, nadat het het spreekwoordelijke kalf al verdronken is.

  Er is nooit een milieu beleid geweest, evenmin de bewustwoording daarvoor.

  “Ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, RGB,”. Jeeezushee, die ouderwetse naam slaat nergens op. Altijd goed in verzinnen van mooie namen, maar die namen dekken nooit de lading.

  Kwik in de rivieren, batterijen, spuitbussen e.a. schadelijk afval op de brandstapel, Vuil, slechte riolering en ga zo maar door.
  Nog steeds aan de orde van de dag


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.