donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieRijgedrag Surinamers frustratiebron autoriteiten

Rijgedrag Surinamers frustratiebron autoriteiten

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 10 sep – Het rijgedrag van weggebruikers blijft een bron van zorg. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het aantal ongelukken door roekeloos gedrag blijft toenemen. Er is nog een laatste strohalm.

De massamedia hebben een voorname rol te vervullen. Nu zoveel maatregelen zijn getroffen en zwaar is geïnvesteerd in wegmeubilair, is het tijd het roer om te gooien. “Ik geloof niet dat het gedrag zal veranderen door strenger toezicht. Het kan beter worden, maar dan moet een ieder zijn schouders onder het werk zetten”, zegt Santokhi. De media moeten hun maatschappelijke kant laten zien.

Media moeten mee voorlichting helpen geven over veilig verkeer. Alleen kan de overheid het niet meer aan. Bovendien is de kans groot de burger te irriteren. Strenger optreden van de politie en een actieve verkeersrechter gaan al ver genoeg. “Het gaat er vooral om dat mensen beseffen dat het verkeer definitief is veranderd. Per jaar komen zo’n twaalfduizend auto’s extra op de wegen”, aldus Santokhi.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

34 REACTIES
 1. Als jij met je Hollands gezicht komt zal jij dit oplossen Dombo.

  Meer kunnen wij jouw niet wijs maken….. WIENS BROOD MEN EET DIENS TAAL MEN SPREEKT.

  Hij staat gewoon ergens vast en zit als een zeer dreigende hond wild te blaffen.
  Ondertussen sterven -/+ 2 mensen in de week in het verkeer…zware ongelukken dagelijks 10. met blijvend letsel.
  MAAR ZIT MENEER WIJSNEUS HOLLAND GEBLAF IN SU.


  Maak melding

 2. maar menneer santhoki hoe zit het met snelheids bordjes en goed geasfalteerde wegen.
  want je plaatst wel flits palen maar als men niet weet hoe hard ze daar mogen rijden dan hoe dan het is toch krom wat je doet menneer santokhi


  Maak melding

 3. Een importbeperking van auto’s zou al een deel van de oplossing zijn. Op iedere straathoek is wel een autodealer te vinden. En we weten allemaal dat de infrastructuur niet berekend is op dit grote aantal. En dan nog: er zijn van die figuren die in de auto rijden om niets. Ze werken niet, blerende autoradio’s, gewoon hinderlijk! Waar is de politie, Santokhi?


  Maak melding

 4. Iedereen zonder rijbewijs(let op: nooit gehad) achter stuur meteen auto in beslag nemen en een fikse boete of 3 maanden in de bak.
  Dronken achter stuur ook auto in beslag nemen en rijbewijs voor minstens 6 maanden intrekken, plus flinke boete.
  Snelheid duivels (+50 km) meteen SRD 1.000,00 boete of auto in beslag nemen.
  En de overheid moet voor betere wegen zorgen, goed voor iedereen en vooral toeristen die flink voor wat deviezen zorgen, zal het land ook ten goede uitkomen.
  10-09-2009 R.


  Maak melding

 5. Heel mooi dat de media zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, had van mij veel en veel eerder gemoeten. maar ja liever te laat dan nooit. daarnaast is dit voor mij maar het begin, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen, individueel en of georganiseerd dan denk ik aan kerken, sport en sociale verenigingen, scholen, de politieke partijen, jongerenbeweging, studentenverenigingen, culturele verenigingen en ga zo maar door. en als niet iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt zeg ik : moord mekaar maar uit !!!


  Maak melding

 6. Ik wil het rijgedrag van sommige weggebruikers in Suriname absoluut niet goed praten, maar wat de autoriteiten in het land over het hoofd zien is, dat er geen of onvoldoende voorzieningen zijn voor voetgangers, fietsers en bromfietsers en over de ontbrekende belijning op belangrijke wegen wil ik het al helemaal niet hebben. Als de verkeersintensiteit toeneemt, zul je wel maatregelen moeten treffen ja! Dus die “arme” bevolking kunnen ze wel de schuld geven, maar ik denk dat ze de hand in eigen boezem moeten steken!


  Maak melding

 7. Snelheidscontrole’s, Hogere bekeuringen, Puntenrijbewijs. gewoon meer controleren en harder straffen. Opbrengsten uit bekeuringen kunnen gebruikt worden om nog meer agenten in te zetten.

  Aan de andere kant zijn de wegen ook niet geschikt voor het moderne, drukke verkeer. Ik heb het altijd levensgevaarlijk gevonden voor voetgangers en tweewielers. De wegen zijn veel te smal.

  Om autorijden te ontmoedigen en om het milieu te sparen zou je ook autobelasting kunnen heffen. Anders komt er geen eind aan.


  Maak melding

 8. Het rijgedrag is niet van vandaag dat zoveel verdriet en ergenis veroorzaakt.
  Het is reeds tientallen jaren zo het geval.
  De overheid weet het, neemt er jaarlijks notie van, vergadert hierover, neemt enkele jaren de tijd om een reactie te geven, duur ettelijke jaren eer er wat zinnings op tafel word geponeerd en het duurt weer jaren voordat aktieplannen worden opgemaakt die dan geheel zijn achterhaalt.


  Maak melding

 9. rij en voertuigbelasting drastisch verhogen met uitzondering van de bushouders en de geregisterde taxi bedrijven.de wilde taxi moeten gewoon verdwijnen.


  Maak melding

 10. Surinam is een kleine gemeenschap.
  Wat is zo moeilijk om asociale weggebruikers aan de schandpaal te nagelen, door kentekennummers en fotos van bestuurders in de media te plaatsen.

  De roekeloze rijder van de dag of de meest asociale rijder van de week, stad of buurt.


  Maak melding

 11. Auto import stop invoeren onmiddellijk nadat het openbaar vervoer een gigantische upgrade heeft ondergaan. Als de bevolking op elk moment overal naartoe kan met een betrouwbare openbaar vervoer hebben jullie de helft van het probleem opgelost. Daarna de verkeersovetreders keihard aanpakken. Puntenrijbewijs en auoto’s van aso’s confiskeren


  Maak melding

 12. een paar voorstellen aan de minister.
  pak die amtenaren die geld verdienen met rijbewijs te verkopen aan mensen die nooit een rijexamen hebben gedaan , pak de mensen die zonder rijbewijs rijden keihard aan en het alcohol in het verkeer anders is het dweilen met de kraan op er zijn gevallen bekend waar iemand zijn rijbewijs is afgepakt omdat hij of zij zich niet aan de regels houd maar toch zijn rijbewijst terug krijgt door het betalen van smeergeld dus alle regels ten spijt zolang er corupte amtenaren gewoon hun gang kunnen gaan en niet besraft worden.en er moet eem moderne manier van rijexamen komen, en de wegen die het aantal auto’s niet aan kunnen.


  Maak melding

 13. Dus de minister geeft het als het ware op ?? Ik denk dat deze meneer gewoon zijn ontslag moet indienen, want dit is gewoon een brevet van ongeschiktheid..
  Wat de media betreft, ik denk dat die al genoeg zijn werk doet.
  verder zijn de maatregelen die justitie getroffen heeft ronduit irritant, ondoordacht dom.
  ik denk dat er een aparte ministerie moet komen die het wegennet moet gaan vernieuwen en aanpassen aan de huidige situatie..
  O.W. maakt het nog erger door nog steeds hele smalle wegen te asfalteren zonder fiets en voetpaden.


  Maak melding

 14. Het rijgedrag van suri’s is gelijk aan zoveel mogelijk “voorrang nemen”. Veel te kleine straten en heel veel aso-bakken.
  Ik vind het zo zielig voor de brommers en voetgangers, ze worden gewoon “weggedrukt” van de weg.
  Die ringweg is ook een probleem, als ze van de ringweg een voorrangsweg maken, dan zal zullen er minder ongelukken plaatsvinden.
  Er is nog niet genoeg geïnvesteerd in het “straatmeubilair”: grotere verkeersborden, meer knipperlichten, voetgangers en fietspadennet en natuurlijk ook het “hoge gras”, waardoor je totaal geen idee hebt dat je een hoek nadert. De infrastructuur richting “buiten de stad” is beter verzorgd dan in de stad!


  Maak melding

 15. De media:’Meneer Santokhi, u slaat de spijker heel haar op z’n kop,want de media in suriname is zo versnipperd dat de educatieve waarde daarvan finaal verloederd is.’Het lijk alsof elke etnische bevolkings groep alleen maar in hun eigen ding verankerd zijn,en “God” voor ons alle is’.
  Als kind verzorgde de ‘STVS”t verkeers praatje,en er viel toen niets te zappen.Fundamenteel zit er iets mis in dat land op ’t menselijk valk dat politiek gearrangeerd is en “willens en wetens” misschien in stand word gehouden.Breed uitgemeten heeft geen enkel bevolkings groep baat bij.”Overigens is een ieder in suriname vrij om te handelen naar eigen inzicht en argumentatie,daar zit de enorme kracht van surinaamse democratie,en desnoods in zijn of haar omgangsvormen en omgangstaal dit probleem verwoord”.


  Maak melding

 16. Vroeger had je het VERKEERSUURTJE op de TV.
  Dan kwam inspecteur H. Geerlings het e.e.a vertellen over het verkeer en gaf hij ook uitleg aan weggebruikers.
  Wie dat betaalde, weet ik niet. Maar het ministerie van J&P is vrij om zo’n uurtje zelf te bekostigen dan kan de minister mede bepalen wat er in dat uurtje vertoond wordt.

  Niet alles van vroeger is beter, maar je moet alles doen om het verkeer veiliger te maken. Het is alom bekend dat de mensen zeggen: “in Suriname moet je aanvallend rijden”. Dat geeft al aan hoe het zit.
  En ja, de wegen. Niet allemaal zijn best, maar:
  De overheid heeft een aantal jaren geleden van veel drukke wegen eenrichtingsverkeer gemaakt. Gravenstraat, Wanicastraat en de RustenVredestraat zijn voorbeelden. Ook zijn er meer rotondes in het land en verkeers lichten zijn er op allerlei belangrijke kruisingen. Veel is er veranderd, ook het rijgdrag. En juist daar moet aan gewerkt worden anders blijven de ongelukken zich opstapelen. Zwaardere boetes en inbeslagname rijbewijs en/of vervoermiddel.


  Maak melding

 17. het is gebruikelijk dat in derde wereld landen heel roekeloos wordt gereden.Kijk maar naar marocco,daar rijd men ook als gekken autos die niet voldoen aan de verkeers regels men kent de regels van het verkeer niet altijd maar haast heben geen fatsoen heben in het verkeer.Als jongeling heb ik wel gelerd hoe jij je moet gedragen in het verkeer geef op de scholen en tv lessen over rijgedrag,velen die rijden rond zonder rijbewijs dat is vaak tenore gekomen bij bezoek aan vrienden.Pak dat aan en borden plaatsen hoe hard je mag rijden.jammer dat wij zo een puinhoop maken van een hele mooie verkeers voortgang.


  Maak melding

 18. wat ik niet snap is dat er zoveel ruimte is in Suriname en toch worden de wegen zo smal gemaakt.Er wordt niet vooruit gedacht met het bouwen van wegen want er kan later niet meer uitgebreid worden naar 4baans wegen omdat de straatverlichting pal langs de wegen worden geplaatst.Als je op een surinaamse weg een tegenligger tegemoet komt moet je helemaal in de berm om geen aanrijding te maken.veel te hoge drempels maken de auto’s van de bestuurders die zich wel aan de regels houden ook stuk.Als er een lage hoekige drempel komt heeft dit ook effect als er hard overheen wordt gereden.Volgens de wet kan je ook niet gestraft worden voor te hard rijden als niet wordt aangegeven hoe hard je mag rijden.Iedereen weet hoe hard je mag maar als het er niet staat mi brada dang yu wini na tori.


  Maak melding

 19. Ik denk dat men de oorzaak op de verkeerde plaats zoekt. Zodra een probleem dat je hebt blijft aanhouden is het een teken dat je de juiste ‘WAAROM’ nog niet gevonden hebt.
  Er is veel onevenwicht vwb auto import versus verdere ontwikkeling van de mens hoe je met je weelde moet omgaan, hoe je als mens met elkaar rekening moet houden, respect vol, en vooral hoe je de infrastructuur eerst of zo snel mogelijk moet bijstellen om die gigante import van autos in goede banen te leiden. Voorts moeten ALLE bromfietsers en fietsers en voetgangers ook verkeerslessen volgen. want die dragen veel bij aan de chaos !!


  Maak melding

 20. Dagelijks alle t.v. stations verplichten twee uren lang verkeers voorlichting te geven..

  En wel van 4. uur namiddag tot tien uur s ávonds.
  Gewoon verplicht anders t.v. station sluiten..

  Alle scholen verplichten dagelijks verkeers les te volgens vanaf de derde klasse tot de hoogste opleidingen.

  Zel alle zeven even ambtenaren op alle hoeken van de straten met een vlag in de hand om de bestuurders erop te wijzen,rustig aan te doen..


  Maak melding

 21. Ba soekoe Ba fenie Ba tjarie.
  triest, maar ook lachwekkend (niet het leed van slachtoofers). Santhoki kan het niet aan, gooit openlijk de handdoek in de ring en externaliseert. De media moet het nu doen, de ongebreidelde rij overledenen en verkeerschaos is te wijten ana de 12000?? extra auto’s per jaar.
  Wat heel het apparaat van min van Juspol en Ow en wie nog meer niet is gelukt mag de media nu gaan oplossen alsof dat bij voorbaat al bekend is dat het gaat lukken en waarom eerst zoveel leed om nu pas met deze conclusie te komen als je toch al weet (en dus ook wist, want bij media is niks veranderd) dat de media dit kan oplossen.
  Dit is mij een uitspraak van een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  12000 auto’s per jaar extra op wegennet van 0,0 zowel qua kwantiteit( hoeveel wegen zijn in par’bo en wanica erbij gekomen? hoeveel decentralisatie is er plaatsgevonden) als qua kwaliteit( zeer slechte wegen: er wordt wel druk geasfalteerd maar eerder geasfalteerde wegen en andere wegen gaan nog sneller kapot dan geasf. wordt).
  dan kan je toch op je vingers na tellen dat eer meer chaos komt of niet of kan je niet tot twee tellen. waarom anders dan wel ongebreideld en ongecontroleerd aan alle chinezen die ook slippers verkopen vergunningen geven om autos te verkopen.
  WANBELEID DUS. TYPISCH FRONT. CHAOS.
  zero tolerance man is het spoor kwijt!!!
  Ba soekoe ba fenie ba tjarie???
  Wij zijn ook slachtoffers van dit systeem en hebben naar gerechtigheid gezocht en zijn als stront behandeld.
  Gods molen maalt langzaam maar zeer zeker!!!!!!
  Het is duidelijk dat al jou chaotische regels wegmeubilair etc de situatie niet meer in de hand kan houden.
  Ik had ideeën maar moest zonodig aan de kant gezet worden om dat alle aandacht ging naar de bescherming van een vuile moordenaar die koste wat kost alle luxe en bescherming ( van de OM en staat) moest krijgen zodat hij zijn straf kon ontlopen en vrij kon zijn. Money rules. vandaag pluk je daar de vruchten van!!!
  If you lob monie of ongerechtigdheid blijf je dit soort situatie houden op de wegen.
  If ie ben lob gerechtheid en eerlijkheid had de situatie al lang onder controle geweest. Want a no wegmeubilair, a no media (alles kan bijdragen maar hangt niet 100% daarvan af).
  If ie ben arkie mi, if OM no lokoe money vallen er minder doden.
  Listen to me of gaan jullie nog steeds over lijken!!!
  Listen to me en je hebt minder zorgen en minder verkeersongelukken!!


  Maak melding

 22. is een programma als wegmisbruikers niet goed voor zoiets veel buitenlanders maken daar ongelukken.de mens is nummer 1van alle ongelukken.en er moet ook meer wegen komen in suriname.surinamers zo klein aantal en toch haast.maar het grootste probleem gaat blijven en dat is de CRIMINALITEIT.zorg eerst dat dat afneemt.niemand praat erover netalsof het een taboe is mensen willen snel naar huis gaan voordat de dief langskomt.


  Maak melding

 23. Voorlichting over de verkeersveiligheid door de media gebeurt vrij regelmatig maar ondanks dit gegeven heeft de weggebruiker er geen oor voor. Het lijkt mij dus niet genoegzaam en geldt slechts als deel van de oplossing.

  Het hijkele asociale verkeersgedrag zit gewoon in de personen die zich aan geen gebod of verbod storen en dat zal je hoe dan ook met een strengenter beleid moeten aanpakken. Hogere sancties/ in beslagname van voertuig/ meer verkeerspolitie op straat / het plaatsen van verkeerslichten en meer verkeersborden met de max. snelheid danwel om de 100 meter geplaatst.

  Ik kan mij niet voorstellen dat met deze voorzorgmaatregels geen land is te bezeilen. Als het slechts om een geldkwestie van het ministerie van verkeer en justitie gaat, lijkt het mij, dat in dit geval de vele verkeersovertreders het gelag zelf zullen moeten betalen. Wie niet horen wil zal immers moeten voelen. De overtreder in dit geval betaalt.


  Maak melding

 24. Alle gelezen reacties hierboven vormen mijn denkbeelden
  hoe het verkeer in Suriname moet worden aangepakt.En ja..het is hilariteit te top dat in zo’n een klein land als Suriname dit probleem niet kan worden aangepakt.Ik zal kort zijn:
  .Strenger optreden van Politie en Justitie
  .Verbetering infra-structuur(verbetering wegen en creëren van voet en fietspaden !!!
  .Betere en effectieve inbreng van media betreft belichting van het verkeersprobleem.
  .Het nemen van verantwoordelijkheden door wij Srananmangs zelf.
  Al met al: Hard optreden en mede-srangmangs wijzen op hun verantwoordelijkheid in het verkeer.


  Maak melding

 25. Zo een klein land (qua bevolking) met zoveel problemen.

  De minister gooit wel heel snel de handdoek in de ring.
  Dit probleem moet wel een makkie zijn.
  Als hier geen adequate oplossing voorhanden is, dan kunnen we de tent meteen sluiten want dan wordt het verder niets! Maar door harde maatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk ook familieleden, vrienden etc. worden geraakt. Dat is iets wat in SME met zo,n kleine bevolking ook duidelijk merkbaar is.

  Volwassenen zijn soms net kinderen en zo moet je ze ook behandelen. Als een kind weet dat iets waar plezier aan te beleven is haar/hem als straf ontnomen wordt, dan gaan ze niet meer in de fout. Als ze worden gekort en het direct voelen, dan valt er resultaat te halen.

  Zware sancties in de vorm van in beslagname van het voertuig, hoge boetes die weer een probleem kunnen vormen voor het maandelijkse budget.

  Men heeft ten slotte de auto of ander voertuig nodig om geld te gaan verdienen of de kinderen naar school te brengen, of om gewoon de versierder met de mooie auto uit te hangen. Iedereen heeft de eigen beweegreden(en) waarom de auto zo belangrijk is.

  Maar er moet ook nog gegeten worden en de vaste lasten niet te vergeten. En de meesten hebben het al niet zo breed.

  Pas als ze het in de portemonnee, de behoefte en in hun plezier voelen worden ze serieus aangepakt.
  Dan zullen ze ook inzien dat er belangrijkere zaken in het leven zijn, dan alleen maar hardrijden en gek doen op de weg. En dan is er resultaat.

  ps: Wel de corruptie en vriendjespolitiek achterwege laten anders zal het ook niet lukken.


  Maak melding

 26. Nou wat geweldig goed al die reacties, ik denk dat hier echt naar gekeken wordt, en ik lees hier en daar idd dingen waarvan ik zeg, ”ja idd” Al deze punten daar moet zeker met een vergrootglas naar gekeken worden….toch zeg ik er wel bij dat het zeer zeker wel de goed kant opgaat. Tot nu toe worden de ongelukken veroorzaakt door menselijk falen, onder invloed rijden, afgeleid zijn tijdens het rijden, verkeersregels negeren…. het evt. slechte wegdek was het geen een keer. Ik heb zelf veel gefietst m.n. de PL rit en jawel er valt heel goed te fietsen zonder een ongeluk te moeten krijgen.

  Kijk door die flitspalen kan niemand ermeer onderuit, gepakt is gepakt, maakt niet uit wie je bent…. dan alle punten door jullie genoemd , ik denk dat daar zeker naar gekeken word en wat mee wordt gedaan… waarschijnlijk word er al wat mee gedaan !

  Enne niet zo negatief, ja huh dan waren er al flitspalen maar nog geen snelheidsborden, kan gebeuren hoor…. het wordt allemaal nog maar net op poten gezet, beetje geduld ie sabi… De dingen die ik heb gelezen hier boven waar de Minister allemaal op moet letten vind ik heel goed, ben het ermee eens dat daar zeker weten naar gekenen moet worden en korte metten mee gemaakt moet worden.


  Maak melding

 27. Paramaribo is te vol er moet een nieuwe stad gebouwd worden met behoorlijke wegen enz. Je kunt niet meer uitbreiden Paramaribo die is niet berekent op zoveel auto’s. Het is niet anders er rijden geen boeritjiwagies meer snap dat nou.
  Nieuwe stad en goede wegen we hebben ruimte zat.Niet blijven ouwehoeren maar de handen uit de mouwen steken. Het gezeur helpt toch niet.


  Maak melding

 28. Het is dat er 12000?? extra auto’s per jaar komen, maar ipv het probleem aan te pakken verwijst dhr naar de media.
  De wilde brassen die niet terugdeinzen voor politie en flitspaal en niet voor het leven van een ander moeten het nu met de media doen.
  Zero Tolerance man let’s go home!!


  Maak melding

 29. Ik denk als 1e de stop op aanvoer nieuwe wagens, er zijn er al teveel idd, kunnen we toch niet kwijt, of jawel als showmodel op je erf natuurlijk wel….. maar nee dat moet stoppen. Met al die boetes kan men weer wat verbetering aanbrengen wat de foetsstroken betreft. En dan de gedachte aan een nieuwe stad….. zover was ik zelf nog niet gekomen maar het klinkt geweldig, maar als dat alleen is om de auro’s te kunnen herbergen..???… laat dan maar zitten, ze mogen het centrum wat mij betreft autovrij maken…. alleen taxi en Bus erdoor heen en de rest parkeren bij de grens van het centrum.
  Djogo vergis je niet dat paard achter de wagen is moe maar de voorste (die er ook is) zal de wagen nu echt trekken… Suriname komt wel op de plaats van bestemming !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES