Levenswerk van Jozef Siwpersad gepresenteerd

1

Tijdens een drukbezochte presentatie afgelopen weekend bij het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NINsee) in Amsterdam, hebben de nabestaanden van wijlen dr. Jozef Siwpersad de laatste wens van hun echtgenoot en vader in vervulling gebracht. Zij presenteerden op die dag zijn levenswerk, het boek ‘Gij zijt blank en wij zijn zwart’.

In het boek probeert dr. Siwpersad de vraag te beantwoorden waarom de slaven in de negentiende eeuw zich gedroegen op de manier waarop ze dat deden. Waarom overmeesterden ze de planters niet? En hoe komt het dat er zowel sprake was van hevig verzet als van uiterste gehoorzaamheid?

Gij zijt blank en wij zijn zwart. Gedragspatronen in een slavenmaatschappij (Suriname, negentiende eeuw) is het tweede historische onderzoek van dr. Jozef Siwpersad. In 1979 promoveerde hij op zijn dissertatie De Nederlandse Regering en de Afschaffing van de Surinaamse slavernij (1833-1863) aan de Universiteit van Groningen.

Lees ook het artikel op de site van Radio Nederland Wereldomroep. Meer informatie over dit boek kunt u lezen op www.jozefsiwpersad.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.