Onmacht bij vernietiging Surinaams natuurgebied

6

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 10 sep – Onmacht is nog het meest tergende kenmerk van de ramp die zich voltrekt in Nickerie. Het vogel- en visrijke Bigi Pan-gebied bloedt dood door een opzettelijke dambreuk. Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, komt niet verder dan wenselijkheden uiten.

Hij wil strengere wetgeving. Sancties tegen vandalisme ontbreken. Intussen loopt de zwamp leeg en sterven vissen en vogels bij bosjes. “Er is nu een kleine minderheid die het verpest voor de meerderheid”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Ware Tijd. De plaatselijke dam is doorgestoken om het vissen te vergemakkelijken. In Nickerie is de identiteit van de verantwoordelijken publiek geheim.

Die meerderheid zijn de vissers die gedoogd worden in het gebied. Een beetje people, planet, profit principe. Nu is er een groep die de hebzucht niet bedwingen kan. Kennelijk is het mondjesmaat mogen vissen niet goed genoeg. “Vandaar dat nu wordt bekeken beschadiging van milieugebied als economisch delict aan te merken”, aldus Jong Tjien Fa. Herstel van de dam kost ruim honderdduizend euro.

6 REACTIES

 1. Dit is een echte ramp!
  Hebzuchtigheid moet altijd bestraft worden.
  Identiteit van de schuldigen bekend maken en voor geruime tijd hun vistuig afpakken. Verder zal beschadiging van millieugebied waar danook (dus ook IMGOLD&Dalian-gebied) als economisch delict moeten worden beschouwd. Hoelang zal het duren voor dit geied zichzelf weer hersteld? Ellendelingen!


  Maak melding

 2. Hoe zo onmacht tegen vernietiging van het land sme.

  Je erkend dus duidelijk dat je als regering waardeloos bent..

  ER zijn meer dan honderd duizend ambtenaren,bijna ierdeeen is dat ..

  Alle kleine man,, hebben een uitkering of te wel vrij geneeskundige behandeling en krijgen nog een vergoeding van de staat sme..

  Je kunt die marrons oorlogs-veteranen die ook maandelijks betaald worden en die in het bos wacht zouden moeten lopen aldaar toezicht laten houden..

  Het is toch niet zo moeilijk meneer de min-ster..

  Kijk leiding geven is een vaak apart en beleids medewerker spelen zijn heel wat anders..
  Als je naar school bent geweest,moet je je kennis kunnen toetsen in praktijk brengen ,anders moet je bedanken voor de eer en gewoon kleine man zijn..


  Maak melding

 3. Citaat: “In Nickerie is de identiteit van de verantwoordelijken publiek geheim.”

  Wanneer gan ze inzien dat je mond houden in dit geval niet alleen vreselijk dom is maar ook misdadig.
  Deze misdadigers moeten gewoon gegrepen worden, voor tig jaar naar BOMA en een levenslang verbod om zich in BigiPan of welk ander natuurgebied op te houden.

  Gebruiken jullie je verstand. Wie zwijgt stemt toe en is medeplichtig.


  Maak melding

 4. iedere put die je graaf; daar zal altijd vis zijn. surinamers moeten meer putten maken en duurzaam visserij beleid opzetten. het gezogen zand, daar kun allerlei infrastructuur mee helpen.wegen aanleggen…
  kijk maar hol….land; er zijn vele holen gecreeerd,en daarin kun je lekker ,zwemmen, varen,vissen, jagen, en uiteraard een paar haaien ook uitzetten om de nare-surinamertjes meteen op te ruimen, die de boel leeg willen halen, nee in suriname gaan die domme politici, land onderwater laten lopen om zgn stroom op te wekken,, en alle surinaamse vissers kunnen meteen 10 hengels uitgooien om die visjes te vangen……iedere put vult zichzelf met regenwater, die hoef je niet te pompen…zoetwater in overvloed en grote meren in suriname, wanneer wordt eens een keer een slimme surinamers eens wakker…vis kun je ook genoeg exporteren voor die surneds die kwiekwie willen eten… de turk verkoopt tegenwoordig fernandes ijsjes en kwiekwie; hij teert op surneds, omdat de tropische winkels dat niet optimaal bedienen, die turk heeft paramaribo ontdekt en zet daar tientallen casino,s neer en die turk heeft drugslijnen opgezet om meer cocaine naar nederland te brengen, maar die surinamers en surneds die slapen rustig verder, hoe je van alles in suriname ook geld mee kan verdienen, nee ze maken een pret park voor die surneds die zgn daar kunnen zonnebakken en bandjes muziek kunnen luisteren en zuipen kunnen en andermans vrouwtjes kunnen neerkijken en dan gaan ze allemaal op vakantie langs de rivier; whitebeach,,, deze mafia lieden als graanoogst en nog een hoop andere die zitten vol met drugs tussen hun hersen cellen dat ze niet verder kijken voor hun eigen land genoten..er is grond zat, graaf of koop een zuig machine en creer een hoop zoetwater meren van 50 vierkante kilometers, er is geen vis meer in de rivieren, omdat de surinamers alle vis klein en groot alles meeneemt, die ze vangen, wil je genoeg vis in suriname, en dat die onmacht van natuurgebied verdwijnd……….doe iets dan met het land….


  Maak melding

 5. Terwijl op global niveau het milieu de volle aandacht krijgt, blijkt het in SME nog geen prioriteit te hebben. Dit nieuws is weer het zoveelste voorbeeld.
  Met de goudwinning wordt er ook heel veel kwik (lees vergif) geloosd en niemand maakt zich zorgen. Een goede wet of duidelijke regels bij de bestrijding van insecten over het algemeen, of op gewassen is er niet. In ieder geval is er geen goed toezicht.
  Brandstapels met rubberen banden, batterijen en ander soort giftig en milieu onvriendelijk afval, ook dat gebeurt nog steeds.

  De naam “Ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer” heeft inmiddels zijn langste tijd gehad.
  Het is nu tijd voor het “Ministerie van Milieu” waarin alle diciplines vertegenwoordigd zijn.
  Zodoende wordt iedereen bewuster gemaakt van de aandacht die het milieu heden ten dage verdient en dat je er niet omheen kunt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.