Ook Surinaamse Marrons verlangen eigen gedenkdag

25

PARAMARIBO, 7 sep – Marrons hebben zich in het rijtje geschaard van bevolkingsgroepen die behoefte hebben aan een eigen gedenkdag. Een bundeling van culturele en sociale organisaties wil een formele aanvraag indienen. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken ziet het sociale debat weer aanzwengelen.

Dat laatste is steeds weer geval als deze of gene groep een gedenkdag vraagt of krijgt. Een gedenkdag dan in die zin dat er niet gewerkt wordt die dag. Een officiële vrije dag dus. “De vraag is: moeten er meer bijkomen”, zegt Hassankhan tegenover de Ware Tijd. Punt is wel dat niet alle bevolkingsgroepen een eigen dag hebben. Dat geeft makkelijk aanleiding tot verwijten.

Aan de andere kant is Suriname zo multicultureel dat de grens moeilijk te trekken is. Het werkt allemaal dilemma’s in de hand. “Sommigen zeggen: maak een herverdeling. Maar wat we nu hebben zijn allemaal gevoelige dagen”, aldus Hassankhan. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk zeggen dat Hindoestanen al twee nationale dagen hebben en dat ze dan één kunnen afstaan.

Want die twee dagen betreffen het Id Ul Fitre van de moslims en Phagwa van de Hindoes. Bovendien tellen vrijwel alle bevolkingsgroepen een moslimsegment. Beide dagen zijn bovendien hoogtepunt van een zeker emancipatieproces. De Marrons nu weigeren, ligt tegelijk minder voor de hand. De Inheemsen, vroeger Indianen, kregen amper vijf jaar terug een nationale dag.

25 REACTIES

 1. Oei! Dit is pas linke soep!
  De Marrons hebben gelijk om hun eigen gedenkdag te vragen. Weigeren zou niet verstandig zijn meneer Hasankhan. Het is goed om te inventariseren welke groepen er nog met dezelfde vraag kunnen komen. Zijn er geen, dan krijgen de Marrons hun eigen dag. Zijn er nog vier of vijf groepen die dit in de toekomst ook willen, dan is het linke soep! Want dan gaat onze economie leiden onder zo veel Nationale feestdagen.

  Opsplitsen of reeds bestaande nationale feestdagen laten vervallen, is ook linke soep! Daar moeten we niet eens aan denken.
  Ben je trots en blij met de multiculturele samenstelling van je land, dan moet je ook bereid zijn om eenieder dat gevoel te geven.
  Kom op! Geef de Marrons hun welverdiende dag.


  Maak melding

 2. Te dol om los te lopen. Steeds wordt er gezegd ewij zijn Surinamers en geen creool, javaan, chinees, hindostaan etc” en nu komen de marrons om een vrije dag. Suriname en haar inwoners denken meer aan vrije dagen dan werkdagen. Het zal zometeen duidelijk zijn dat er van de 14 rassen 14 vrije dagen worden verleend als rassendag. Gewoon belachelijk nemen jullie alle rasvrije dagen van de vakantiedagen op.
  1 juli is keti koti is dit dan geen erkende vrije dag voor alle slaven? En zijn de marrons geen nakomelingen van de slaven?


  Maak melding

 3. Heer mini-ster ,,,

  Is het niet verstandig alle dagen iedereen vrij te geven dus arbeid vrij..

  Als de ene bevolkings groep lees etnisch minderheid vrij heeft,heeft de andere groep ook verplicht vrij ja of ja..

  Als je nou via een referendum het volk vraagt twee nationale dagen in het hele land voor alle etnische minderheden aan te wijzen en de rest van het jaar normaal te arbeiden,dan is toch iedereen te vreden..

  We willen het land toch opbouwen..

  Wij zijn toch één natie,of zijn we nog steeds verdeel en heers.

  Ik dacht verder dat wij allen suris zijn en niet zoals hier boven etnisch..

  Slavernij is afgeschaft,wat rest is je moet arbeiden voor je eigen loon en je levens onderhoudt..


  Maak melding

 4. Maar ja nu wil een ieder gebruik maken van zijn recht…dus kom op noh. come up… come up !!!
  Zijn wij Suri’s of zijn wij STAMMEN als FRONT.

  Dit moet Basja(Ro) oplossen..meer kunnen wij er echt niet van maken…blijf gedenken en nog meer herdenken en ook behoorlijk feesten…… werken komt morgen.

  LAND OPBOUW NOOIT VAN GEHOORD.


  Maak melding

 5. Mr. Hassankhan ik vindt het niet nodig dat de marrons een dag krijgen. De afschaffing van de slavernij was voor slaven en weggelopen slaven en daaronder vallen de Marrons. Dus een dag hebben zij al. Ik vindt het vreemd dat er zo bekrompen wordt gedacht door de marrons.


  Maak melding

 6. Exellentie,
  Het zou verstandig zijn de Marons hun eigen vrijedag te geven,dit omdat dankzij de weggelopen slaven en hun onverzettelijke verzet tegen de slavernij de andere bevolkingsgroepen in Suriname konden komen.

  De inheemsen en de Marrons hebben te voordurend gekregen, met miskenning, onderdrukking , uitbuiting en discriminatie.

  Zij waren de minst ontwikkelden,werden voor dom gehouden tot na de binnenlandse oorlog zijn hun ogen open gegaan.

  Vandaag de dag kan je in Suriname zien dat de meesten zich nu proberen te ontwikkelen.
  Ze hebben het nog steeds moeilijk maar ik beloofd u dat over 25 jaar zeker 60% niet meer onalfabeet zijn.

  En dat is niet de verdienste van Paramaribo, maar doorzettings vermogen van de ouders van deze achter gestelde groep.

  Ik ben dus voor een dag van de Marrons waar zij stil kunnen zitten en terug kijken naar wat ze hebben meegemaakt en waar ze nu zijn.

  Deze dag moeten zij zelf bepalen.

  Alfa


  Maak melding

 7. Allemaal mooi en waar, maar waarom nog een vrije dag. Integreren in de samenleving zou ik zeggen. 1 juli is onze en in dit geval ook jullie dag. Ga je aub niet zelf onderscheiden van de rest, want dat is waar men al jaren tegen vecht.We zijn allemaal slachtoffer van de slavernij, meer niet.
  Bouw je land op en laat zien dat jij pikien foe dotie ben. Zoek geen privileges. Wrroko.


  Maak melding

 8. pffffffff zijn de Marrons geen negers dan? zover ik weet is 1 juli al een gedenkdag voor hun.Ze zijn toch ook slaven geweest,maar idd ze zijn toen weggelopen,maar hoe dan ook ze blijven afstammelingen van de slaven dus aub geen extra gedenkdag.Ze gedenken al alle dagen,want ze zijn liever lui dan moe.


  Maak melding

 9. @3

  blijf dit standpunt promoten en verdedeigen.

  Bij jou reaktie krijgt het netwerk die de NDP symphatiseert een rustig gevoel.

  Hoop nu dat veel meer mensen jou reaktie onder ogen krijgen.

  Kom met nog meer eigen kunnen is eigen kracht voorstellen,ideen.

  Je wordt graag gelezen door het netwerk.


  Maak melding

 10. De marons moeten eigenlijk de eersten zijn die een gedenkdag zouden hebben.Waren niet deze mensen die tegen de verdrukking van de Hollanders gevochten hadden ? dat waren niet de stads Creolen,de Hindoestanen,de Chinezen en de Javanen, het waren de Marons.Ik weet dat vele Surinamers neer naar hun kijken,ze worden nog steeds djoekas genoemd, of bosnegers op zijn Nederlands.Daarom raad ik vele Surinamers aan de boeken van J.A.Rogers te lezen speciaal zijn drie boeken die”Sex and Race” heten.


  Maak melding

 11. niet weer een vrije dag,men moet gaan in zien dat 1juli niet de dag van de stadtneger is maar van de bosneger[marron fiman paansoe,vrijheidt strijder]dank zij hun strijdt [1760],bosner was geen tuinman,wachter enz geef hun die gevochten hebben voor hun recht 1juli


  Maak melding

 12. Ik denk niet dat dit de discussie moet zijn. De discussie is….waaarom de marron zich plotseling als een aparte groep opwerpt. ik vind de persoonlijke aanvallen op deze mansen niet fair. Ze zijn allang geen domme boslandbewoners meer. mijn advies aan deze groep is be proud!!! en gedraag je als zo danig. Jullie zijn gewoon sranangman als iedereen. Zoek geen uitzonderings positie, maar verdien je plek door eerlijk en hard te werken.een vrije dag zal jullie echt geen goed doen. volgens mij kan niemand heden ten dage nog om deze groep heen. Trouwens is ook niet nodig. En reakties als djeoekas etc.. zijn gewoon niet van deze tijd. Een beetje achterlijk gepraat anno 2009. Lieb ding sma, als het goed is hebben ze even veel tanden, ledematen en ook rood bloed als jij. By the way , ter info , ik ben geen marron, heb verder geen connectie met ze, maar zie ze als iedere andere sranangman en dat zou iedereen moeten doen. Dan zakt hun hele superieure houding ook gelijk. af en toe geven jullie ze te veel eer, alsof het super mensen zijn. Tapoe please.


  Maak melding

 13. de beste oplossing voor suriname is om het land te verdelen. Want nu worden bepaalde mensen bewust tegenggewerkt die vooruit willen gaan en andere willen gedenkdagen om te feesten en beesten iets wat natuurlijk niet bijdraagt aan de voorruitgang van het land.


  Maak melding

 14. Ik dacht dat de marrons al een vrije dag hadden. 1 juli.Het wordt een fijne boel.De marrons een vrije dag; dan de auccaners een vrije dag; dan de saramaccaners een vrije dag; ook de paramaccaners een vrije dag.Wanneer volgen de indianen? Je kan zien dat deze ras alleen maar van feesten en plezier maken houdt, maar niet van werken.Ga eens voor je zelf na, wat de werkdagen alsvorens over vrije dagen te praten.


  Maak melding

 15. Beste mensen,

  Ik lees hier de voors en tegens, de oordelen en veroordelingen betreffende dit onderwerp.

  Zou het niet beter zijn eerst van de Marrons te horen waarom zij menen recht te hebben op een nationale gedenkdag? Met welke argumenten ondersteunt de bundeling van sociale en culturele organisaties de formele aanvraag voor zo’n dag?
  Laten we de discussie voeren op basis van goed onderbouwde argumenten, zowel voor als tegen het voorstel. En niet op basis van emoties.

  Wel heb ik als (mede-)Sranangman enkele vragen aan de Marrons:
  1. Waarom kiezen de Marrons voor een nationale gedenkdag?
  2. Is het omdat men landelijke erkenning wil voor de geschiedenis van de Marrons? Zo ja, zijn de Marrons van mening dat hun verhaal niet voldoende aan bod is gekomen en erkenning heeft gekregen in de beschrijving van de geschiedenis van Suriname?
  3. Is het misschien omdat de Inheemsen ook al een nationale herdenkingsdag hebben?
  4. Wat wil men nationaal bereiken met de instelling van zo’n dag?
  5. Staan alle stammen achter de aanvraag?

  De minister lijkt zich voor een dilemma geplaatst te voelen. Weigeren zou kunnen betekenen dat de Marrons het gevoel krijgen als groep niet voldoende te worden gewaardeerd en gerespecteerd. Toegeven zou nog een vrije dag betekenen. En mogelijk ook leiden tot aanvragen van andere bevolkingsgroepen.

  Een tip aan de minister: Kies niet voor nationale dagen voor elke (etnische)groepering. Als er al een nationale dag moet komen, laat het dan een dag zijn voor alle Surinamers, ongeacht hun afkomst. Kies voor een Nationale Dag van Bezinning. Een dag waarop alle groeperingen worden betrokken om dwars door alle etnische scheidingslijnen, met elkaar de eenheid als volk van Suriname vieren, en met elkaar zich bezinnen op een gezamenlijke toekomst als 1 volk.
  De vooruitgang van Suriname is niet gebaat bij verdeeldheid naar etniciteit, maar bij de bundeling van alle krachten tot 1 Surinaams volk. Het wordt tijd dat we alleen nog uit gaan van wat ons samenbindt en niet meer van wat ons van elkaar scheidt!!!

  Laten we het niet bij loze woorden laten als we met z’n allen uit volle borst ons volkslied zingen: Wans ope tata komopo, wie moe seti kondre boeng…

  We zijn het niet alleen aan onszelf verplicht, maar nog veel meer aan onze kinderen en kleinkinderen. Want vergeet niet dat we ook nu met elkaar vorm en inhoud geven aan de geschiedenis van Suriname.
  Hoe wil jij daarin herinnerd worden?…….


  Maak melding

 16. bij deze wil ik zeggen we zijn allemaal slaven kinderen in su.niet alleen marrons die waren juist in het bos gaan schuilen.maar omdat ze heel veel meegemaakt hebben vind ik dat er een herdenkingsdag moet komen voor hun,zodat iedereen weer kan stilstaan wat allemaal in suriname heeft plaatsgevonden tijdens slavernij.
  ONS GESCHIEDENIS IS ONS HEDEN.
  paul


  Maak melding

 17. i p v te vragen om de zo velen vrije dagen te schrappen zodat deze kan presteren voor land en volk zit de c.s.o.te ouwehoeren over vrije dagen.

  laat die luie yukas gaan werken man,zoals nederland dit doet met dwangarbeid.niks krijgt je meer voor gratis.


  Maak melding

 18. Sommige mensen hebben al 365 vrije feest dagen per jaar, meer kan niet want 1 jaar heeft maar zoveel dagen. Als je meer vrije dagen per jaar zou willen dan moet je de jaar langer maken. Bijvoorbeeld naar 400 dagen ofzo.
  Bovendien wordt hun vrijheid en luiheid bemoedigd door de regering want ze hoeven niet te werken en krijgen alles gratis, woning gratis, stroom gratis, brandstof gratis, rijst gratis, zorg gratis enz. enz. enz.


  Maak melding

 19. hOEZO MOETEN DIE LUIE ”DJUKA’S GAAN WERKEN”

  Ik bedoel zij hebben er niet om gevraagd om als slaaf naar Su ontvoerd te worden ???? Nee ze kozen om weg te vluchten in de slavernij, zitten tot vandaag de dag in de jungle…. zo hadden ze in Afrika waarschijnlijk ook nog geleefd…. dus tja … enne ze krijgen alles gratis…ja zou het ??? Volgens mij valt dat in de praktijk nogal tegen… electriciteitskabels bij hun is geen prioriteit, waterdruk die het niet doet, is geen prioriteit…. dusse puntje bij paaltje hebben ze nikssss….

  Ik vind dat we op deze Aarde ook nog wel ergens primitief moeten kunnen wonen, wat nou beschaafde wereld, een onbeschaafdere wereld dan de 1e wereld landen ken ik werkelijk niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.