Surinaamse gedetineerden klagen minister aan

46

PARAMARIBO, 7 sep – Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie moet voor de rechter verschijnen wegens weigering gedetineerden gratie te verlenen. Een groep van vijfentwintig veroordeelden begint een rechtszaak. Santokhi houdt voet bij stuk.

Wie een ander opzettelijk heeft mishandeld of vermoord, hoeft niet te rekenen op gratie. “Dat geldt evengoed voor verkrachters”, zegt Santokhi. Dus zijn de gratieverzoeken van alle vijfentwintig afgewezen. De minister mag weigeren, vindt Santokhi. De rechter schijnt een andere mening te zijn toegedaan. Volgens de wet heeft een gedetineerde recht op gratie bij goed gedrag.

Bovendien moet het grootste deel van de straf al zijn uitgezeten. Een veroordeelde heeft al met succes geprocedeerd. Dit moet de rest hebben geïnspireerd. Frappant genoeg staat nergens geregeld dat de minister mag weigeren, alleen dat hem toestemming moet worden gevraagd. Santokhi zegt wel vaker voorstander te zijn van uitzonderingen op regels. “Maar dan moet het in de wet staan.”

46 REACTIES

 1. Wat een vreemde wet. Dezelfde Wet die eenieder verbiedt andermans eigendommen te jatten en andermans levens te respecteren dus niet te doden, verkrachten of verminken.
  Diezelfde Wet geeft recht op gratie.

  In veel gevallen lijkt de Wet op de Tien Geboden. Maar terwijl er in de Tien Geboden over verboden gesproken wordt, komt de Wet met belonen. Vreemd, omdat de Wet het individu zodanig moet beschermen maar ook bestraffen. Santhoki pakt de schuldige op, de rechter stuurt de man voor bepaalde tijd het gevang in, maar alleen de rechter heeft bevoegdheid om gratie te verlenen. Santhokie kan geraadpleegd worden maar mag geen nee zeggen. Hoe ouderwets is de Wet? Zeker niet ouder dan de Tien Geboden.

  De door de rechter bestrafte gevangenen gaan nu met de rechter samespannen tegen de handhaver van de Wet die ze heeft opgepakt. Omdat de Wet zegt dat ze recht hebben op gratie, is oppakken bijna zinloos gemaakt.

  Goed gedrag in de gevangenis wil nog niet zeggen dat het gedrag buiten het gevang hetzelfde gaat zijn. Dan kom je al gauw weer in aanraking met Santhoki, de oppakker van de Wet.
  WateenWet!


  Maak melding

 2. Het moet niet gekker worden in het bananenrepubliek. Verkrachters willen gratie pffffff weten ze niet wat ze de slachtoffers aangedaan hebben? Tieners verkrachten in het bijzijn van de oudersss. De slachtoffers zijn toch niet bosnegroide tieners?????

  opsluiten die handel levenslang of de doodstraf toepassen net zoals amerika.
  opruimen die tering zooi.


  Maak melding

 3. Toen ik je eerste alinea las vroeg ik me echt af wat je bezielt hor
  Ik vroeg me ook af hoe die kronkel in je hersenpan loopt maar

  toen ik je tweede alinea las dan kon ik daaruit opmaken dati ju no skoro wan frak of ie no skoro kwitkwitie


  Maak melding

 4. Bouterse wil dan ook gratie. net tals dat aan Brunswijk is verleend en zelfs nog is toegevoegd in het hoogste macht, het parlement, van het land.
  Qua doelgroep zijn alle 3( gedetineerden, bouta, brunswijk) hetzelfde; verkrachten, vermoorden, roven. met brunswijk als topscorer in deze.
  Nu brunswijk het parlement heeft gehaald hiermee (waarom zegt tok tokkie hier niks over??? is hij daden van brunsie vergeten? of was hij nog niet geboren??) gaan we nu voor: DES for PRES!!!! yeahh


  Maak melding

 5. Als er een regeling(wettelijk) is moet zelfs de Min. zich eraan houden.
  Daarom uitleg moeilijk…FRONT zit zo lang… maar deze domme dingen zijn nog steeds niet opgelost…..ano kan tog.


  Maak melding

 6. Shantokie heeft gelijk al is de wet zo oud als de tien geboden,gebruik je laatste jaar goed gedrag in detentie voor een verplichte reintegratie project met diploma en onderzoek naar herkomst van gedrag dat niet past in een maatschappij dat een normaal mogelijk leven wil leiden.

  1 op de 10 maatschappij scheefgegroeiden wil echt wel weer op de rails.

  mensen weten ook al dat als ik gestoord doe na mijn misdaad krijg ik tbs en als ik dan beter doe dan mag ik weer vrij in de maatschappij.

  Iedereen kent alle trucken om de wet te omzeilen,dus moeten de straffen nu uitgezeten worden.

  Dus shantaktak nieuwe wet laat het volk middels een referendum ook hun mening geven/vormen, dan NEKS NO FOUT.


  Maak melding

 7. Investeren in mentaliteit Chandrika!

  Daarom moet corruptie aangepakt worden,dan kunnen meer leerwerktrajecten vanuit en in de gevangenis uitgezet worden.


  Maak melding

 8. Nou als die wet er niet is dat de minister mag weigeren, dan moet die maar heel snel komen.

  Het zal me niet verbazen als 75% van de 25 stuks klagers, kroeskoppig zijn.
  Niet om racistisch te zijn, maar gewoon de feiten onderstrepen.
  Feiten die hun soortgenoten maar al te graag willen verdoezelen en mooi weertje willen spelen door vingertje naar de ander te wijzen.


  Maak melding

 9. Moet kunnen zo hoord het in een rechtsstaat het is de rechter die het laaste woord heeft en niet anders. een soort gelijke discussie vind ook plaats nu in nederland over cevdet yilmas een turk die in 1983 6 mensen doodschoot in cafe in delf waaronder een 7 jarig meisje, wat de minister moet doen is de wet heel snel aanpassen zodat dit moordenaar en verkrachters voor het leven achter slot en grendel verdwijnen het zelfde geld ook voor massamoordenaars .


  Maak melding

 10. Santhokie……………..hier kunnen Nederlanders nog wat van leren. Geen Gratie voor niemand, moest je het maar niet hebben gedaan. je moet je gewoon gedragen en je aan de regels houden. kun je dat niet, jammer. dan moet je maar ook op de blaren zitten.

  bushmaster, waarom bannenrepubliek?? denk je dat het niet gebeurt in andere landen??


  Maak melding

 11. Tjssssssssss,en jullie keuren wel alles van de Bakra`s goed?En opeens is Suriname een bananarepubliek?In Nederland wordt er ook gratie veleend,ook aan verkrachters,moordenaars ed.De grootste serie moordenaar ene Z. had ook gratie gekegen na een straf van 25 jaar te hebben uitgezeten,hij had 4 vouwen vermoord.
  Let wel ik ben geen voorstaander van deze wetgeving,maar ja in een democratie moet dit kunnen.O ja en ook de VS ,hebben daar geen moeite mee.En dat is nou DEMOCATIE.


  Maak melding

 12. Ik kan mij best voorstellen dat het cru is, dat criminelen gratie krijgen. Totdat de wet op dit punt het niet meer mogelijk maakt, moet dit worden gerespecteerd. Zoniet kunnen bwe alle wetten in su afschaffewn en handelen naar de waan van de dag.


  Maak melding

 13. De wet moet eens goed en strikt aangepast worden, uitzonderingen horen er niet in te zijn opgenomen. De wetten voor criminelen/ moordenaars, verkrachters en berovers moeten verscherpt/strenger worden.
  Geen uitzonderingen. Stop ze allen in éen kleine cel en laat ze bezweken, en elkaar zelf beroven, verkrachten, voeden en vermoorden.


  Maak melding

 14. zo zoetjesaan begin men in te zien dat het geloof een beschaving is.om de oermens manieren bij te brengen moest men toen een list bedenken.en dit is het geloof,want als god niet geweten had dat de ene oermens de andere zou doden had hij dit niet in de tien geboden vermeld.

  dus god is op de hoogte en daarom is het goed dat men een gedetineerde met een goed gedrag gratie verleend.
  beschaving moet de mens bij gebracht worden en duurt wel lang om dit te begrijpen als oermens.

  alles wat we als mens doen is ons aangeleerd
  de slechte gewoontes zit ons in de gene m a w wil de minister niet zondigen en handelt tegen de wil van de opperrechter.


  Maak melding

 15. Wat is dit voor onzin? Gevangenen, moordenaars, kinderverkrachters, het uitschot van deze wereld, klaagt de minister aan? Waarvoor? Je zit daar toch niet voor niets? Ook al heb je driekwart van de straf uitgezet, ook al heb je je (onderbeleiding van psychologen en andere hulpverleners) voorbeeldig gedragen in de gevangenis, is dat nog geen garantie dat buiten de gevangenispoort recidive om de hoek komt kijken. En de rechter die deze “mensen” heeft veroordeelt, blijft buiten schot? Nee hoor, gewoon de volle straf laten uitzitten. Van mij mogen ze nog een pak slaag extra krijgen.


  Maak melding

 16. mischien wel een goed idee die gratie.
  maar heren gedetineerden ,
  er lopen meer gekken vrij in het rond dan dat ze vast zitten.
  michien is die ene gek wel een familie lid van een slachtoffer.

  watch out mi boi
  niet iedereen is bang…
  kroeskop of stijl , van mij krijg je een bijl


  Maak melding

 17. De VHP moet hun kennis en welvaart delen met hun creoolse landgenoten,Dan zal suriname wel ooit een aangenaam land kunnen zijn,waar niemand op elkaar neer kijkt.


  Maak melding

 18. meneer eric je bent een racist is duidelijk..

  Er moet onmiddellijk een volks referendum komen over het invoeren van de dood straf..

  Een moordenaar verdient niets anders dan de dood..andere straf bestaat niet voor zo’n figuur om deze persoon levenslang of dertig jaar vast te houden heeft geen zin,kost de staat een vermogen waar je niks aan hebt..


  Maak melding

 19. Jammer noh..jammer de meeste mensen weten niet wat Recht inhoud….en Wet is ze vreemd.
  En nu ook de minister erbij.
  Dan wat voor rechtsstaat…lieg en bedrieg…list en bedrog of erger.

  MINISTER WAT WEET JIJ !!!!


  Maak melding

 20. De jeugd in de gevangenis moet de minister aanklagen.

  Zij moeten op den duur de taak opzich gaan nemen om na detentie weer in de Surinaamse wereld te gaan leven waarin geen sinterklaas voorkomt.

  Hoe staat met reclasering van de jongeren in voor en na detentie?

  Zoveel in een cel?

  Hoe moeten ze straks omgaan met hun eigen noden en de noden over het algemeen gecreerd door de huidige overheid front?

  Hoe moet die jongere omgaan na detentie met de keuze vrijheid, Zal ik gaan werken, maar waar en is er zekerheid of mie o nakie no ding sma foe patata,hun hebben euro,s desnoods mie kerie ding? Welke voorwaarden overheid schep djie ook een deel van deze toekomst van Suriname?

  Deze jongeren mogen van het netwerk vragen aan de overheid van Suriname om voorwaarde voor hun te scheppen zodat de scheefgegroeiden die de winnaars mentaliteit hebben de kans zullen zien als je het met je hart wil voor de toekomst van Suriname, lang nadat wij allemaal hier op dit forum de pijp uit zijn of beter gezegd onder de groene zoden liggen.

  woorden van Disraeli:”het leven is te kort om geen betekenis te hebben”.


  Maak melding

 21. Had Suriname een slagvaardig rechtssysteem,dan hadden wij in 2010 ala Mandela ook feest gevierd, dan zou meneer Bouterse vervroegd vrijkomen na 100 procent uitzitten van een verfrommelde,jorka soepoe gedoe.


  Maak melding

 22. Netwerk,

  Om de naam Mandela in een zin te gebruiken met die van jouw Bevel, geeft aan hoe gek, kortzichtig, onwetend en respectloos jouw gedachten zijn.
  Laat die naam met rust!


  Maak melding

 23. Eric,

  Inmiddels heb ik bepaalde reacties van jou gelezen en die blinken niet uit in bescheidenheid. Ze zijn altijd voorzien van een bepaalde ondertoon waaruit blijkt dat een bepaalde (bevolkings)groep superieur is aan een andere. En toch zijn de reacties correct en netjes opgesteld.
  Dat doe je in ieder geval goed, maar houd er rekening mee dat niet iedereen op dit forum zo dom is om jou niet door te hebben.


  Maak melding

 24. @ 33

  Het netwerk heeft niets aan jou glasheldere pathalogische destructieve instructies.

  Deze destructieve aanwijzingen hebben het land Suriname al zo lang in verdeeldheid en een bepaald gedeelde wordt er allen maar beter van.

  Een gedeelte van de rest die slachtoffer is geworden van jou destructieve stimulansen, is in de gevangenis aan het wonen en hebben over het algemeen dezelde uiterlijke kenmerken.

  Help onderzoeken waarom er zoveel van een soort zoveel in het gevang woont en zeg niet dat ze lui zijn.

  Niets is nooit goed.
  Zij zijn te groot of te klein,te slim of te dom.te streng of hadden ze nog toegevelijker moeten zijn.

  Das waar vind je de goede mens zonder zonde?

  Je kunt mensen altijd de huid vol schelden als het om dec of whatever gaat als je graag het spel zelfkwelling wil spelen en bijv het netwerk verantwoordelijk wil stellen voor de problemen die je hebt.

  Als je dat los laat dan zie je iets heel anders”samenwerking”en hou je op jezelf te kwellen.


  Maak melding

 25. @ 33

  Als het netwerk het goed begrijp zit iets je dwars?

  Ik zal het nog een aantal keren tikken.

  Mandela en Bouterse

  Als hij het slechte ontdekt dan komt iemand voor de keuze te staan of hij al dan niet met dezelfde patronen door zal gaan .

  Als hij het beste ontdekt dan komt hij voor de keus of hij er al dan niet aan moet gaan voldoen.

  Beide ontdekkingen bij Mandela en Bouterse kunnen veranderingen ten gevolge hebben en zijn om die reden voor jou angstwekkend.

  Maar het netwerk die de NDP aanhangen adviseren jou de vergelijking Mandela Bouterse te zien als creatieve angst,als opwinding die gepaard gaat met ontplooiing van mogelijkheden om net als mandela in Zuid- Afrika met Boutese Surinaamse volks winnaars te worden.

  Das joe tongo langa echt lekie wan das of praat je geen Surinaams?


  Maak melding

 26. die netwerk is lichtzinnig neem hem niet kwalijk want hij begrijp zijn eigen niet.als de 16 tegenstanders van moordenaar het zelfde recht was gegeven als moordenaar bouterse nu waren ze nu nog in leven, netwerk alias de jongeren ik vraag mij echt af hoe oud je bent want alles wat jij denkt dat de ndp van bouterse gaat realiseren in suriname dat alles was er al voor 1980 door te doen van bouterse en zijn klote revolutie is alles verkloot in suriname dus denk eerst goed na voor dat jij onzin roept mi boi.


  Maak melding

 27. De betreffende Suri-man of vrouw heeft naar zijn of haar gevoel zijn of haar straf uitgezeten en wilt weer op vrije voeten. Ze ervaren ook dat er een mogelijkheid voor gratie bestaat waar ze recht op hebben. Nu hebben ze de minister van Justitie en Politie voor de rechter gedaagd. De rechter gaat nu hoe dan ook een uitspraak doen. De verdediging gaat gevoerd worden door een advocaat van de Staat Suriname. Het is interessant dat de minister van J & P aangesproken wordt door de gedetineerden. Het hele strafrechtsysteem in Suriname is een erfenis uit het verleden. Het is grotendeels het Nederlands strafrecht. Er lopen al lang geluiden om het rechtssysteem hier en daar te Surinamiseren. Misschien wordt er met deze zaak hiermee en begin gemaakt. (Varma R)


  Maak melding

 28. Wet is wet en ook tokkie zal zich daaraan moeten houden wat een gekkigheid.

  Als hij niet eens is met de wetten, moet hij voorstellen doen die te wijzigen, punt.

  Deze mini-ster heeft 4 jaar de tijd gehad deze wetten aan te passen, als hij niet zat te rollebollen met segebai en andere criminelen had hij misschien meer tijd voor aangepaste voorstellen.


  Maak melding

 29. pffffff het is erg te moeten lezen dat de ene Suri de andere Suri uitmaakt voor dom .
  Surinamers zijn een erg slecht volk,ze zijn de enigen die hun eigen mensen voor dom,lui ect.uitmaken.Daarom zal Suriname en een Surinamer als 5 rangsland/burger gezien worden.
  Gelukkig zien 99,9 % van de Hollanders de Surinamers voor wie ze echt zijn nl profiteurs en 10x niets in de Nederlandse samenleving, liefst over de rug van hun eigen mensen.Jullie kunnen op je achterste poten gaan staan ,maar het is en blijft zo.
  Surinamers hebben de hele slechte gewoonten om een andere Suri niet democratisch te noemen ,terwijl als ze zelf hun eigen reaktie`s lezen ze er achter moeten kunnen komen dat ze zelf helemaal geen kaas gegeten hebben wat demokratie inhoud.
  Overal waar ook ter wereld,in een rechtgeaarde demokratie,hebben gedetineerden ook rechten,maw het houdt in dat ze ook gratie mogen aanvragen voor welk feit ze ook gepleegd hebben .In Nederland en de rest van Europa,zo ook in Amerika wordt er ook vaak genoeg gratie verleent,dus ook aan moordenaars,verkrachters ect.
  Dus waarom mag dat in Suriname niet,dat ook een demokratisch land is?Zo kan men nagaan hoe DOM Surinamers zijn.
  Surinamers hebben ook een erge vorm van:WROK en HAAT,het liefst tegen hun eigen SOORT.


  Maak melding

 30. Famke (41),

  Vooropgesteld dat ik me niet aangesproken voel door jouw reactie, dus ga ik ook niet op mijn achterste poten staan.
  Ik ben het wel met je eens dat gedetineerden ook rechten hebben. En als er een wet is die zegt dat er aanspraak op gratie kan worden gemaakt, moet de wet ook toegepast kunnen worden. Dat is democratie!
  Ik heb touwens wel een paar reacties gelezen die jouw mening ondersteunen.

  Ben je Surinaams of niet. Je generaliseert te veel in jouw reactie. Je hebt het alleen maar over de Surinamers, dus scheer je ze allemaal over één kam. Als je Surinamer of Surinaamse bent, dan ben je dus ook slecht. En als je Nederlander of Nederlandse bent heb je een totaal verkeerd beeld van het Surinaamse volk. Maar in beide gevallen ben je toch ook hartstikke dom want generaliseren komt dom over.
  Je maakt je schuldig aan hetzelfde waar je Surinamers van beschuldigt.

  Lees eerst jouw eigen reactie nog een keer terug, dan zul je zien hoe dom jij ook overkomt.


  Maak melding

 31. @ 41 Huh je generaliseert !!!!
  Vandaar dat je stukje gelijk oninteressant is. Ben alleen jij zo of iedereen van ”jouw soort ?” <<< Nee dit is geen serieuze vraag…

  Maarre je kletst uit je nek !


  Maak melding

 32. Sorry ik had moeten typen het merendeel van de Surinamers.
  Natuurlijk zijn ze niet allemaal zo,maar het gros wel.
  Ik ben een surinaamse ja,wel hier geboren en getogen,maar voel me op en top Surinaamse.

  Het is echt zo, dit grijp ik niet uit de lucht,het merendeel van de Surinamers zijn echt van een laag allooi,althans die Surinamers die in Nederland wonen,heb 6 maanden stage gelopen in Suriname,wat een groot verschil zeg met de echte Surinamers daar,ze hebben respekt voor anderen en proberen je niet de mond te snoeren,zoals de zg Surineds hier doen,op dit forum alleen hoor en als ze in Suriname met vakantie zijn.
  Ze moeten durven om het buiten te doen,onder de echte Nederlanders of op kwakoe ,milan of zo dan zijn ze echt niets.
  I rest my case,heb verder geen zin jullie te analyseren,nogmaals het is en blijft zo het merendeel van de Surineds zijn slechter dan slecht.


  Maak melding

 33. Ja maar je generaliseert nog steeds, nu is het ineens het meredeel en daarna betreft het eigenlijk de SuriNeds, wel ook die kan je niet over 1 kam scheren, ik kom uit Surinaamse ouders en ben zelf hier geboren, getogen alles Westers, Nederlandstalig opgegroeid van huis uit bla bla, ik ben dus ook een ekte ekte SuriNed, en een leuke dat ik ben joh !!!! Dus ook niet zeggen de meeste SuriNeds want a no true yere !

  Jij bent in mijn ogen een NEP SURINAMER maar okay DAT is mijn mening !!! Wat het merendeel van de Surinamers zijn ONTZETTEND LEUK hebben betere manieren dan wij in Ned. gewend zijn, ook de SuriNeds zijn WEL leuk, ja overal zitten losers tussen, maar jij met je MERENDEEL , lariekoek… Jij voelt je hartstikke Surinaams no ? Wel in mijn ogen ben je dat helemaal niet wanneer je je eigen land zo afkraakt , BAH ……

  ”Sorry ik had moeten typen het merendeel van de Surinamers.”

  ”Surinamers zijn een erg slecht volk,ze zijn de enigen die hun eigen mensen voor dom,lui ect.uitmaken”

  ”het is en blijft zo het merendeel van de Surineds zijn slechter dan slecht.”

  Bull shit, waar heb jij het over ?
  Er zitten klojo’s tussen maar wat nou MEREDEEL je hele mond lijkt op merendeel !
  Jij kent de Surinamers geen eens joh, en zo ja dan bevind jij je uitsluitend onder dat geringe aantal : het ergste soort !

  Echt jammer voor jou dat je zulke nare ervaringen hebt, maarre jouw mening is GEEN FEIT weetje ???

  Een feit : Zowel onder de Surinamers en SuriNeds, zitten mensen met een gezonde als zowel een ongezonde mentaliteit. Er zijn genoeg Creolen die keihardwerken prachtig wonen en ook Hindoestanen die van de straat leven…. alles is er….. maar Surinamers algemeen, dat is pas een LEUK VOLK !!!


  Maak melding

 34. Vanity, je kunt je tijd beter gebruiken. Dit is wasting time.

  Famke heeft ze niet allemaal op een rij. Als ik bij de eerste reactie al twijfelde ben ik er na de tweede reactie nu helemaal zeker van. Lees de reacties, alleen maar wartaal. Spreekt zichzelf voortdurend tegen.

  Heeft stage gelopen in Suriname. Goh, ik ben benieuwd wat ze heeft gestudeerd. O ja, hoe maak ik mezelf belachelijk op een forum!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.