Suriname helemaal voor vrede en rust in regio

13

PARAMARIBO, 1 sep – Suriname gaat helemaal voor vrede en rust in de regio. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het Westelijk Halfrond moet een toonbeeld blijven van stabiliteit. De onrust en zorg in het kielzog van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Colombia mag niet blijven voortsudderen.

Daarom ook zal Suriname zich steeds inzetten voor vrede. Dit is ook duidelijk naar voren gebracht tijdens de Latijns-Amerikaanse top in Buenos Aires, Argentinië. Weliswaar is er alle begrip voor het protest van bepaalde landen, waaronder Venezuela. “Hoewel wij een andere relatie hebben met de Amerikanen, is het niet zo dat er geen begrip is”, zegt Venetiaan. Vooral de potentiële dreiging is een heikel punt.

Colombia kan volgens onder meer Hugo Chavez een basis worden voor aanvallen op buurlanden. “Wij hebben door de geschiedenis heen niet zoveel last gehad van de Amerikanen. Ons leger zal zelfs zeggen dat we heel veel hebben aan de Amerikanen. We weten wel wat in de loop van de geschiedenis is gebeurd in Zuid-Amerika, in Chili, Bolivia en Ecuador, aldus Venetiaan.

13 REACTIES

 1. wat moest jij in argentinie zoeken?
  zonde van het belastinggeld, geld had je beter kunnen besteden aan lagere scholen om een pc aan te schaffen dit heeft meerwaarde dan een bezoek van een nietstnut naar argentinie tussen de nette mensen.


  Maak melding

 2. Ik hoor en lees regelmatig dat dhr Venetiaan slap is en niet voldoende daakracht bezit.
  Dat wordt hem niet in dank afgenomen en zou gezien zijn functie een belangrijke tekortkoming zijn.

  In dit geval zou het misschien de juiste opstelling zijn.
  Neem afstand en bedrijf de politiek die hier voor nodig is. Blijf vriendjes met iedereen maar blijf alert dat je niets voor jezelf (lees Suriname) verziekt.

  Chavez is linke soep.


  Maak melding

 3. Staatssecretaris Bijleveld noemt de aankondiging dat Saba per direct uit de Nederlandse Antillen wil stappen positief, maar wijst er ook op dat de stap juridisch niet kan. Saba wil niet wachten tot het volgend jaar oktober een soort Nederlandse gemeente wordt. Het eiland vreest dat lokale politici de hervorming zullen vertragen.

  Bijleveld zei tegelijkertijd dat ze de aankondiging beschouwt als een signaal dat de hervorming snel moet doorgaan.

  In 2004 kozen de Sabanen ervoor om uit de Antillen te stappen. Bonaire en Sint Eustatius deden hetzelfde. Curacao en Sint Maarten worden autonome staten.Saba ligt een beetje in de regio en kijk de reactie van Den Haag…………………Varma R


  Maak melding

 4. Chavez is linke soep; zo ken ik er meer!

  Wat Chavez voor de onderkant van de samenleving van Venuzuela doet is precies wat westerse landen doen met geld ophalen voor Goede doelen. Alleen Chavez betaald het met geld uit eigen land van eigen producten.
  Terwijl westerse landen (Amerika&Europa)met de ene hand Goede doelen steunen, maar met de andere hand wapens verhandelen om arme volkeren te onderdrukken.

  Welk land of natie heeft de afgelopen 100 jaar meer oorlogen gevoerd en meer arme, onschuldige doden op haar geweten?

  Welk land of natie verdient het meest aan de wapenhandel?

  Welk land of natie kent de meeste massamoorden op scholen en op/door doodgewone burgers?

  Welk land of natie beschikt over de meeste en gevaarlijkste wapens?

  Welk land of natie heeft de arme bevolking van Cuba decennia lang verhongerd en onderdrukt?

  Welk land of natie lokt via de CIA oorlogen uit?

  Welk land of natie heeft zijn oorspronkelijke bewoners uitgeroeid?

  Welk land of natie zal het binnenkort verpesten in geheel Zuid Amerika?

  De rest mag u zelf invullen.


  Maak melding

 5. Waar gaat het eigenlijk om?
  De eigenzinnige koers die de grote landen in Zuid-Amerika varen, is Washington een doorn in het oog. De vroegere Amerikaanse president George W. Bush bedacht zelfs een voorstel om de handelsvoordelen die Argentinië, Brazilië en Venezuela nu samen met andere ontwikkelingslanden genieten in het kader van GSP-systeem, af te zwakken, op te schorten of zelfs af te schaffen als die landen zich blijven verzetten tegen de handelsintegratie die de VS voorstaan.

  De pogingen van de VS om Brazilië, Argentinië en Venezuela te isoleren, bedoeld dus het GPS overeenkomst met hun op te zeggen, kan in de hand gewerkt worden als Chili beslist een associatieovereenkomst aan te gaan met de Andesgemeenschap. Twee lidstaten van dat handelsblok, Peru en Colombia, hebben al een vrijhandelsakkoord getekend met de VS. Bolivia en Ecuador, de overige twee leden, zouden liever een uitbreiding van de GSP-voordelen zien, maar komen in een minderheidspositie als Chili bij de Andes-groep komt.Waarom wilt Amerka Chili liever bij het Arikaanse GSP en niet in het Andes-Pact? Chili heeft mogelijk de meeste kopermijnen op aarde.
  Daar gaat het om!

  Generalized System of Preferences
  (GSP)-korting op invoerheffingen op bepaalde producten. Een land als Bangladesh bijvoorbeeld kan onder het GSP systeem, zonder heffingen T shirts exporteren naar Europa.
  Varma R


  Maak melding

 6. Als niemand in deze wereld meer bewust wil samenwerken,is het dan niet handig om de profetiën van de heilige boeken uit te laten komen.

  Kinderen zullen kinderen baren

  de misdaad zal toenemen

  er zullen oorlogen zijn

  Lees maar verder in “Handelingen”uit het boek dat het netwerk leest “de bijbel”met behoud van het menselijke.


  Maak melding

 7. Er staat in het boek “de bijbel”die het netwerk,die de Natinonale Democratische Partij ondersteunen, NIET “STAAT HET TOE EN KIJK ERNAAR, EN DOE VOORAL NIETSSSSSSSSSSSSSS eraan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Leus NDP: GELOOF IN EIGEN KUNNEN,geloof in eigen “ik wil” en eigen kracht,totdat je eigen kracht zelf rust zoekt.


  Maak melding

 8. Venetiaan kan als hij eenmaal mensen aan het bekeren is, zijn eigen volgelingen in het machts centrum vragen of ze wel het gene doen wat van hen verwacht wordt.

  Venetiaan is een redelijke man, dus bekeer die drugsdealers aan de top, want dit is ook een voedings bodem en voedings vijver voor oorlog, DUS wat is dit voor sprookje?

  Niet NU oorlog, LATER wanneer de hebzucht en bigie ai onderling bij zijn volgelingen begint toe te slaan.

  Het volk weet uiteindelijk niet om wat en wie en hoelang er gevochten gaat worden.

  Voorbeeld AFGHANISTAN, uiteindelijk gaat het om drugs in een coctail vorm met politiek, en a volk e KA.


  Maak melding

 9. OK, daar gaat het dus om? Goed stuk!

  In sommige landen wordt de waarde van geld in wapens uitgedrukt. In weer andere landen wordt de waarde van geld uitgdrukt in grondstoffen. Zolang er meer wapens kunnen worden geprocuceerd met de grondstoffen van anderen wordt de waarde van geld omgezet in macht. De VS heeft dus macht!

  De G8 komt eens in de zoveel tijd bijeen om
  deze macht op te eisen. De vrije handels-akkoorden worden door de arme, vooral Afrikaanse, Aziatische en Centraal/Zuid- Amerikaanse landen alsook het Caribisch gebied steeds als punt op de agenda gezet, maar het levert alleen maar spek op.
  Zo heeft de VS de vrijheid om individueel te gaan onderhandelen met staten binnen een continent en daardoor spanningen veroorzaken.
  Zoals nu dus in Zuid Amerika.

  Bangladesh is een voorbeeld begrijp ik, maar deze handelswijze geeft grote machten de gelegenheid om de handelsethiek te omzeilen en zo T-shirts hun land in te voeren die zijn geproduceerd door kinderarbeid. Dan vervallen alle ethische normen en waarden en is macht het produkt van wapens.

  Het is belangrijk dat de Zuid Amerikaanse staten zich op het punt van Amerikaanse militairen en wapens in Zuid Amerika kunnen bundelen en NEE durven zeggen.

  Varma R, bedankt voor de info.


  Maak melding

 10. Bij nader inzien:

  Onlangs hebben Argentinie en Mexico de drugs
  gelegaliseerd. Dit, op speciaal verzoek van ene Bob Marley. De VS zijn hier fel tegen. Nog een reden voor de macht (VS) om in de bergen van Peru (coca) te beginnen aan een grote schoonmaak zoals in Afghanistan het geval is. Bang! Bang! Bang! Bevolking, met alle gevolgen van dien. Platgebombardeerde eigendommen of monumentale staatsgebouwen en gezinnen. Geamputeerde ledematen, massagraven en ouderloze kinderen of kinderloze ouderen.
  Stel dat Desi tegen die tijd El Presidente is van Groot Suriname. Dan kan niemand de Yankee meer tegenhouden om vanuit de zuidelijke grens met Brazilie, al schietend naar Paramaribo op te rukken.
  Dan krijg je het geval dat ze met Surinaamse grondstoffen (Bauxiet) gebouwde vliegtuigen, Paramaribo plat bombarderen. Zo ver kan het gaan en ik ben zeker geen zwartkijker.

  Met Venetiaan als president kunnen we misschien, let wel: misschien, nog wat tijd winnen. Of niet!


  Maak melding

 11. EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE GESCHIEDENIS VAN LATIJNS AMERIKA
  De afhankelijkheidspositie van Latijns Amerikaanse staten werd bepaald door:
  • VS
  • Europese landen en
  • Latijns Amerikaanse regeringen die buitenlandse investeerders verwelkomden om nodig kapitaal binnen te halen.
  Amerika heeft echter de CIA gebruikt als instrument om zijn macht in Latijns Amerika en ook elders te vestigen.
  CIA = Central Intelligence Agency zorgde voor een voor de VS gunstig regime in Latijns Amerikaanse staten.
  De crisis op de wereldmarkt in 1929 was vooral in de VS voelbaar, de nieuwe economische crisis anno 2009 begon met de val van banken in de VS.(Morgan Stanley). Zuid Amerika betaalde een grote prijs voor de crisis. De dalende welvaart ook in die landen bracht chaos; veel regeringen in Latijns Amerika moesten als gevolg van de crisis in 1929 het veld ruimen. .
  Een paar voorbeelden. Argentinië, daar klonk de roep om en sterke man.
  In 1945 kwam Juan Peron.
  Zijn bewind is een goed voorbeeld van Populisme = een regime dat sterk steunt op aanhang uit het volk. (Lijkt op “caudillo”)
  Men wilde van Argentinië een modern industriële economische macht maken.
  De VS was sterk anti-Perón en lanceerde via de CIA een campagne tegen hem: “Hij komt zijn belofte niet na en ontpopt zich tot dictator’. Werd de leuze die de CIA verzon.
  In 1955 zette het leger Juan Peron af; Juan Peron werkte in het belang van de arbeiders in Argentinië, was tegelijk Anti-Amerikaans.
  Een voetnoot, Eva Duarte, de vrouw van Perón, is beter bekend als Evita een naam door het volk gegeven.
  Zij deed liefdadigheidswerk en was beschermer van armen en wanhopigen.
  Evita stierf echter in 1952. Haar dood leidde in Argentinië tot massahysterie. Ze werd uitgeroepen tot ‘madonna van het volk’en men wilde haar zelfs heilig laten verklaren.
  Gevolg van haar dood in Argentinië: anti Amerikanisme( ook zelfs in Mexico)
  Peron kwam met maatregelen om de afhankelijke positie van het land te doorbreken, ook werd de eigen industrie gestimuleerd.
  De invoer in Argentinië op buitenlandse producten werd aan banden gelegd.
  Buitenlandse bedrijven werden genationaliseerd zodat opbrengsten in de staatskas terecht kwamen.
  Nu met de nieuwe crisis die in Europa nu pas voelbaar is en in Latijns Amerika al in 2004 begon zie je opnieuw problemen.
  Om eigen industrie voort te zetten en te differentiëren zijn er investeringen nodig. Ook voor machines voor de landbouwproductie is er geld nodig. Daarvoor blijft Latijns Amerika afhankelijk van het buitenland.
  Sinds 2005 zoekt men de oplossing in actieve deelname in de wereldeconomie.
  Latijns Amerika ging zich meer richtten op zijn regionale handelsmarkt ( vergelijkbaar met Europese Unie).
  Deelnemende landen gingen streven naar
  • Economische integratie door marktafspraken
  • Handel zonder in- en uitvoerrechten te heffen.
  Dit met als doel:
  • de lokale economieën stimuleren
  • Staten van Latijns Amerika onafhankelijker maken van de VS en Europa en andere spelers toe te laten als China, India, Zuid Korea en Japan. (Varma R)


  Maak melding

 12. BEKNOPT GESCHIEDENIS ZUID ZMERIKA: BRAZILIE
  The Brazilian economy has known a spectacular growth between 1968 and 1973 with an average annual growth rate of the gross domestic product (GDP) of approximately 11 percent. The external sector contributed substantially to growth. There was a significant growth in exports, especially of manufactured goods and commodities during this period. There was also an increased demand for automobiles, durable and luxury goods, resulting from credit plans created for consumers. In the 1968-73 period, personal income became more concentrated and regional disparities became greater.
  1.4 Growth with Debt, 1974-80
  In the early 1970s, the performance of the export sector was affected by an overvalued currency. With the trade balance under pressure, the two oil shocks of 1973 and 1979 led to a higher import bill and induced inflation within the country. In 1979 the second oil shock nearly doubled the price of imported oil to Brazil, generating significant inflation within the country.
  Tussen 1968 en 1973 kende de Braziliaanse economie een spectaculaire groei van wel 11 procent op laar basis, toch ging het fout, waarom?
  Na 1977 begon “het economische wonder” van Brazilië af te takelen. De belangrijkste motor van de economische groei waren goedkope olieproducten. Zonder deze olieproducten kon de hele industriële- en transportinfrastructuur niet functioneren. De grote verhoging van de olieprijzen, een overgewaardeerde munteenheid en de daarop volgende crisis van de Westerse economie betekende een groot economisch verlies voor Brazilië. De olieprijzen werden verviervoudigd, wat zorgde voor een tekort op de betalingsbalans. De generaals dachten dat ze het economische verval konden tegenhouden door de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Alcohol werd bijvoorbeeld gebruikt als brandstof voor motoren. Maar dit hielp niet veel. Een ander punt dat zorgde voor economische achteruitgang was de enorm snelle stijging van de voedselprijzen in de steden. Doordat de boeren overgeschakeld waren op de verbouwing van industriële exportgewassen daalde het aanbod van voedsel, waardoor de voedselprijzen sterk stegen en de lonen achteruitgingen. De steun voor het militaire regime begon sterk te verminderen. Nadat de militairen, met hun neus gedrukt met de economische realiteit besloten dat Brazilië opnieuw een democratie moest worden, werden in 1984 indirecte verkiezingen georganiseerd. De regering die volgde stelde een nieuwe grondwet op. Het proces van herdemocratisering wordt in het Portugees Redemocratização (herdemocratisering) genoemd.
  In 1989 won de rechtse populist Collor de Mello nipt de presidentsverkiezingen voor de Arbeiderspartij-kandidaat Lula da silva. Collor wilde met een neo-liberaal stelsel de economie openbreken en de arbeid regelmatig maken. Maar al in 1992 werd Collor op beschuldiging van corruptie afgezet. In de daaropvolgende jaren werd het presidentschap waargenomen door de linkse socioloog Fernando Cardoso. Deze gebruikte het neo-liberale stelsel om de hollende inflatie onder controle te krijgen. Door het goede resultaat daarin werd hij herkozen. Maar hij daarvoor had hij wel heel diep in het maatschappelijke vlees hebben moeten snijden.. Terwijl in 1991 nog 54% van de tewerkgestelden actief waren in het ‘witte’ economische circuit, was dat aantal in 2000 teruggelopen tot 45%. Door de diepe maatschappelijke ontevredenheid over de sociale misére die de politiek van Cardoso aanrichtte, werd in oktober 2002, voor het eerst in de Braziliaanse geschiedenis, een uitgesproken linkse presidentskandidaat Lula da Silva gekozen bij de presidentsverkiezingen (dat was zelfs al de Vierde keer dat hij meedeed). Zijn presidentsschap wordt algemeen gezien als een overwinning voor de arbeiders in Brazilië.Van hem verwachtten zijn kiezers dat hij een rechtvaardiger en democratischer Brazilië tot stand zal brengen.(Varma R)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.