Dalian wil meer dan asfalteren in Suriname

19

PARAMARIBO, 29 aug – Het Chinese Dalian wil meer doen in Suriname dan alleen maar wegen asfalteren. Bij openbare aanbestedingen duikt vaker de naam op van het aannemingsbedrijf. Minister Ganeshkoemar Kandhai is niet principieel tegen nog meer Dalian. Er zijn wel wat reserves.

Dalian mag dan de afgelopen tien jaar bij vrijwel elk groot asfaltproject betrokken zijn, op zich zegt dit niet veel. Zeker niet als er nu mee gedongen wordt naar opdrachten in andere civiele sectoren. “We hebben geen ervaring met Dalian wat andere projecten betreft. Daar zit ik een beetje mee”, zegt Kandhai. Daarom vertrekt hij binnenkort naar China, op uitnodiging van Dalian.

Op programma staan bezoeken aan projecten. “Dalian schrijft voor alles in”, aldus Kandhai. Woning- en bruggenbouw behoren tot de interessesfeer. Ook wordt aangeboden viaducten aan te leggen. Dalian is in de jaren negentig aangetrokken. De argumenten toen, goedkoper, sneller en ministens even goed, doen kennelijk nog opgeld. Kandhai is in elk geval content met het asfaltwerk.

19 REACTIES

 1. Die man hoeft ons niks te vertellen, dit is onzin van een kraai.
  Ze willen met alles mee doen voel jij niet aan waarmee deze gasten mee bezig zijn.

  Ze willen dit ze willen dat ondertussen moeten wij nog meer in krijt gaan staan bij China….e luister noh domme jongens 3/4 van die gasten zijn militair….)zorg dat jouw militairen ook gaan leren asfalteren) DUS BLIJF NIET DOM DOEN ALS BURIKY DE EZELS.


  Maak melding

 2. Hoe werkt China?
  China is niet meer de gesloten economie van destijds. Het land is ’s werelds grootste werkplaats en produceert voor iedereen die maar iets wil kopen. Europese en Amerikaanse bedrijven hebben hun productiefaciliteiten voor het grootste deel naar China verplaatst. Zelfs Japan, door China gescheiden door en beetje Zee heeft hetzelfde gedaan. Toch blijft: “Het Westen” geloven dat China niet in staat zal zijn een economische vuist op wereldschaal te maken. China lacht in haar vuistje. China werkt met een plan. Het komt meestal met lage rente lonen voor veel van de Derde Wereld landen. Landen die door andere lening verstrekkers, zoals de Wereldbank en het IMFal bijna 20 jaar op een zwarte lijst staan. Om maar een paar landen in Afrika te noemen die met dat probleem kampen. Neem Angola, Zimbabwe, Zambia en Namibië. Aan de andere kant worden deze Afrikaanse landen de leverancier van de broodnodige grondstoffen voor China.
  Van het scheppen van meerwaarde op Afrikaanse bodem worden heel vaak scholen, wegen, ziekenhuizen en sportfaciliteiten in de betreffende landen gebouwd. De invloed van China in Afrika groeit. Dat ziet China als een succes van zijn werkformule die het de WIN-WIN aanpak noemt.
  Maar China is niet alleen actief in Afrika. InSingapore waren 2500 Chinese firma’s actief. In India meer dan 2000 bedrijven. Dit zijn maar twee voorbeelden om een indruk te geven van de activiteiten in Azië. Nu gaat China verder: in Zambia is gewerkt aan een waterkrachtcentrale. In Namibië het gebouw van het hooggerechtshof en de politieacademie en de ministeries van buitenlandse zaken in Djibouti en Oeganda zijn ook gebouwd door China. China kent de Afrikaanse regeringen door en door en weet dat deze aan prestige geholpen moeten worden. China investeert om zijn dorst naar olie te lessen, veel in de infrastructuur van landen als Angola. China had gouw door dat het rekening moest houden over gevolgen voor de Afrikaanse arbeiders. Het gebruikt daarom 50 procent locaal personeel in Angola. Chinese bedrijven in Afrika werken niet met arbeidscontracten in landen waar werken met arbeidscontracten een onbekendheid is. Een Chinese fabriek die explosieven maakt in Zambia heeft zelfs faciliteiten en secundaire voorwaarden waar in gelijksoortige situaties arbeiders die voor Franse of Britse arbeiders voor werken kunnen dromen. Dit dient nu als een Chinees model bedrijf. India en Zuid Korea copieren het Chinese model grotendeels. Chinese textiel en consumenten elektronica hebben behalve zuid Korea geen concurrentie meer op wereldschaal. Dan zie je dat een Chinees textielbedrijf in een land als de Filippijnen met een salaris komt dat dicht bij het wettelijke minimumloon is. De werknemers van de door de Chinezen beheerde kopermijn in Zambia worden in gradaties betaald van heel hoog tot behoorlijk laag. De hoge loon Zambianen behoren tot de plaatselijke elite. De lage loon arbeiders in Zambia komen uit naburige landen en worden als tijdelijke werkkrachten beschouwen. Waar er geen betaald ouderschapsverlof, geen ziekteverlof, geen doorbetaalde vakantie en geen gratis vervoer naar hun werk bestaat komen de Chinezen met een Chinese stijl oplossing. Zij kunnen meestal naar een lokale Chinese ziekenhuis voor een gratis behandeling. China probeert net een collectief voor haar werknemers te creëren die min of meer op een Chinees model gebaseerd is met een beetje modificatie. China probeert de locale elite in Afrika aan zich te binden. Dat doet China met alle middelen die het tot haar beschikking heeft. Deze locale elite uit Afrika wordt bij gesprekken van bijvoorbeeld de OESO en VN organisaties zoals de ILO over Afrika, Europa of China zelf de spreekbuis van China. Soms zelfs lachwekkend wanneer een Afrikaan een Europeaan aan herinnerd dat China geen OESO lid is en niet went gestoord te worden. Meestal gaat het om landen die ook een getraumatiseerd oorlogsverleden hebben waar het nu beter gaat. Zo gaat China in sommige goed bevriende Afrikaanse landen te werk met het bouwen van bruggen, het aanleggen van havens en wegen – dan wordt zoveel mogelijk lokaal personeel ingehuurd. De presidenten van Tanzania en Zambia zijn uitgesproken trots op een spoorweg aangelegd met 50.000 ingevaren Chinese arbeiders die voor een miljoen ton aan bouwmateriaal meenamen. Een voorbeeld dus van efficiëntie omdat er geen gebrek aan grondstoffen bestond. Bij de aanleg van voetbalstadions in Mali werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van lokale leveranciers ook bestaand uit de lokale elite. Zo werkt China. (Varma R)


  Maak melding

 3. Natuurlijk willen ze meer dan asfalteren alleen..

  Wie zou dat niet willen als buitenlander..

  Gratis tientallen hactaren grond
  Gratis grondstoffen
  gratis hout
  gratis graniet in alle soorten en maten
  gratis vis
  gratis grond voor winkels-ketens
  gratis visa rijbewijs verblijf

  Sme is een paradijs voor die chenezen en ze komen met hordes in het land.

  Zowel door de schoorsteen,als de lucht te water en overland van alle hoeken en gaten..

  Dankzij onze eigen bende leiders die zijn niet verlegen voor een paar US$….


  Maak melding

 4. Hoe werkt China (2)
  De wereld krijgt elke dag via de Westerse wereldpers zoals de BBC en CNN te horen dat het onmogelijk concurreren is met China. China heeft voor haar industrialisatie een fase twee ingerekend. Produceren van hoogwaardige industriële producten zoals passagiersvliegtuigen. Ze hebben net een Airbus 300/350-Type vliegtuig op de markt gebracht met een capaciteit van 250 plus passagiers. China maakt in een bepaald gebied waar het een beetje grip in krijgt, zoals communicatiesatellieten een hele snelle ontwikkeling door. China heeft al alle basisindustrieën in alle industriële sectoren in huis. Voor Afrika organiseert het een topconferentie in Peking met leiders van het Afrikaanse continent. Voor Azië gebeurt hetzelfde. Voor Zuid Amerika is het nog niet zover. De VS, Australië en Europese landen worden apart benaderd. China heeft een ruim budget om haar Techniek- universiteiten op wereldniveau te brengen. Hong Kong Instituut voor Technologie is al een topuniversiteit. Andere Chinese Universiteiten worden opgewaardeerd met de steun van Singapore en Taiwan. Chinese studenten gaan buiten China naar wereldvermaarde universiteiten om kennis op te doen. Engels is langzamerhand de tweede taal in China geworden. China is aan het oprukken in de wereld, niet met een leger maar met haar kennis, goedkope productie en geld. Toch heeft China een enorm defensiebudget, waar een buurland zoals India maar een antwoord op heeft:’Hun economie is groter en zij hebben meer geld voor hun defensie’. China heeft al behoorlijk militair krachtsvertoon in de Zuid Chinese zee. India kijkt hoe buurland China een wereldmacht geworden is. India kan niet anders dan deze economische supermacht met respect behandelen. De “Dalai-Lama” krijgt een censuur op bepaalde onderwerpen onder zijn neus. De Dalai Lama gaat wel naar Taiwan na een natuurramp, maar weet dat hij gehouden is aan religieuze zaken. Geen politieke praatjes van de Dalai Lama en vooral niet over de Chinese politiek. Dat is waar Nieuw Delhi belang aan hecht. China aan de andere kant bemoeit zich niet met Indiase politiek. Het kijkt ook niet naar Indiase activiteiten in andere Aziatische landen. China bemoeit ook nooit met de politiek van landen waar het zaken mee doet. Dat zijn nu al alle landen in de wereld inclusief Noor Korea. Het is geen moraal vinden de Chinezen om over een land zijn binnenlandse aangelegenheid te praten. Daar scoort China vaak mee. Wanneer zal China als de overwinnaar van alle wereldmarkten op de wolken komen? De Chinezen zijn al bijna zover maar zeggen zelf:’Heb geduld’. Zo werkt China.(Varma R)


  Maak melding

 5. Als de Chinezen in staat zijn om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de woningnood in Suriname zou ik met hen in zee gaan.Het opzetten van woonblokken met appartementen in en rond Paramaribo die voorzien zijn van douche,wasbakken en toiletten,zou een welkome oplossing zijn voor de grote woningnood.De bouwkosten kunnen laag gehouen worden met de inport van benodigheden uit China.


  Maak melding

 6. het asfalt werk ziet er evident niet goed uit!!
  Anderzijds had baitali ook al een soort van alleenrecht verworvcen en het lijkt nu uit met de pret te zijn. Concurentie is altijd goed om kwaliteit en prijs scherp te houden.
  Nu moeten de sur. politici nog scherp zijn, hoe krijg je dat voor elkaar.


  Maak melding

 7. Hebben jullie eens een ezel op een paard zien rijden. In Suriname is alles mogelijk.
  Voor de lezers vertaal dit letterlijk in je
  eigen moedertaal.
  En dan zal je zien dat het niet mogelijk is,
  maar z.a. ik al zei in SU is alles mogelijk
  waarom dan niet.
  Dit is geen vers of gedicht maar denkwerk…………………….

  Tang Boeng


  Maak melding

 8. Alles uit China breekt binnen een dag of week.(nog erger binnen enkele uren)
  Daarom moet men mij geen rotzooi komen vertellen.
  Die mannen maken rotzooi.

  Maar ja Front zoals altijd ziende blind.


  Maak melding

 9. Varma bedankt voor de info.

  In Suriname zijn we te vijandig en bang.
  We gaan wel in zee met Amerikanen, Canadezen en Europeanen die ons al honderden jaren lang hebben uitgebuit en niet vooruit geholpen.
  Had men gezorgd voor drie bruggen in New York en 1 in SME, dan boekten wij ook vooruitgang. Had men gezord voor drie viaducten in den Haag en 1 in Paramaribo, dan boekten wij ook vooruitgang.
  Had men gezorgd voor drie kanalen in Amsterdam en 1 in Paramaribo, dan boekten wij ook vooruitgang.

  OK! De Chinezen willen iets van ons terug, maar ze zorgen er wel voor dat er veel tastbaars achterblijft. Dat hebben onze vorige uitbuiters niet gedaan en dat doen ze nog steeds niet. Noem ze maar op: Suralco, Billiton, IamGold, Bruynzeel. Alle rijkdommen uitgevoerd en niets tastbaars achtergelaten. Alleen politieke figuren zijn er via tjoekoe’s rijk van geworden.

  Wat China in de persoon van Dalian in SME doet is voor vele malen beter voor de bevolking zelf. De bevolking kan gebruik maken van wat het bedrijf neerzet en er wordt werkgelegenheid geschapen, ook voor de plaatselijke bevolking die niet werkschuw is.

  Vele Surinamers voelen zich bedreigd door een Chineze invasie. Dom en kortzichtig want dit allemaal is goed voor de Surinaamse economie. Die 350 duizend mensen die Suriname telt zijn niet genoeg om een goede economie in stand te houden. Er moeten nog minstens een miljoen mensen bij wil je een bloeiende economische groei als natie kennen. We hebben plaats genoeg.
  En aangezien er geen avondklok meer in SME is, zullen er niet zo veel kleine Surinamertjes geboren worden.
  En waarom 18 jaar wachten terwijl er nu potentiele, hardwerkende en volwassen Chineze werknemers aan de vooruitgang van je land kunnen beginnen?

  De minister kan goede zeken doen mits hij zijn beleid deskundig aanpakt. Hij moet natuurlijk inschrijving houden om anderen ook te laten meedingen naar de projecten en uiteindelijk zonder vriendjespolitiek een keuze maken. En we weten al dat Dalian goedkoop en snel werk levert. Dat de wegen die ze hebben aangelegd ook kapot gaan heeft met zaken als temperatuur en allerlei weersomstandigheden en ook gebruik te maken.
  Wie de wegen ook maakt in SME, ze gaan toch altijd kapot.

  China heeft bewezen de economie te kunnen beheersen. Zelfs de wereldeconomie.
  Toch zijn er een paar domme Surinamers die nog niets bewezen hebben die de Chinezen afkraken en niet in het land willen.

  Veel Afrikaanse landen gaan economisch vooruit door smenwerking met China. Die vooruitgang hebben ze in honderden jaren samenwerking met Europeanen en Amerikanen nooit gekend.
  Dan zitten wij in Suriname te doen alsof we de enigen op de wereld zijn? Vreemd!


  Maak melding

 10. DAS

  Jouw adviezen in enkele zeer belangrijke dossiers zijn uitzonderlijk goed. In deze onderbouw ik het met wat achtergrond informatie. Het volk is belanghebbende en niemand anders! Zij moeten leren correcte keuzes te maken. (Varma R)


  Maak melding

 11. Dalien heeft gezien dat je in Suriname rijk kan worden op een veel enkele manier in vergelijking genomen met China.Dit bedrijf was van begin aan in Suriname om wegen te asfalteren als ik het goed heb.Nu willen ze in andere bedrijf takken ,ik zou hun deze gelegenheid niet geven, zijn ze klaar met hun opdragen dan moeten ze het land verlaten.


  Maak melding

 12. Ik moet even vooropstellen dat, afgezien van het feit dat ik bewondering heb voor de uiteenzettingen van Varma en DAS, het niet ALTIJD kwaliteit is wat de Chinezen leveren. Bij de laatste aardbevingsramp in China zijn na onderzoek veel gebreken aan gebouwen en infrastructuur geconstateerd. Het is juist die snelheid van werken van de Chinezen die fouten in de hand werken. Waarmee ik wil zeggen dat Dalian met bewijzen duidelijk moet maken dat ze kwaliteit KUNNEN leveren. Maar als ik sommige asfalteringsprojecten bekijk, dat heb ik toch mijn twijfels. En u weet het: Bij twijfel nooit inhalen!!! Overigens zijn het ook de firma’s Baitali en Tjongalanga, die met de kruimels opgezadeld worden. Hoe zou dat komen? Zie de Surinaamse economische geschiedenis.


  Maak melding

 13. Chinezen zijn een van de hardste werkers in Sme en elders op de wereld. Om iets op te kunnen bouwen moet je willen werken.

  Wat mij betreft mogen ze blijven opbouwen.


  Maak melding

 14. Het is veel beter om meer Surinaamse wegen te asfalteren voor rond Paramaribo. Ook naar andere steden en platteland moet de wegen veel meer uitgebreid worden. Wel met 2 maal 4 baanswegen. Het is goed voor Suriname ook om enkele wolkenkrabbers annex een groot overdekte Shoping Plaza inclusief airco’s neer te zetten. Zo creeer je ook werkgelegenheid voor de lokale bevolking en kan het toeristenstroom opgang komen. O.k. Ook zal er meer 5 sterrenhotels moeten komen en dit allemaal onder Chineze leiding. Goeie managers komen uit China.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.