Suriname eist gecertificeerd Guyanees voedsel

6

PARAMARIBO, 29 aug – Suriname wil alleen nog gecertificeerde voedingsproducten uit Guyana. Dit heeft minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij zijn Guyanese collega Robert Persaud kenbaar gemaakt. Import en export over de gemeenschappelijke grens moeten via internationale regels.

Dat het goed fout kan gaan zonder regels en controle is onlangs nog gebleken. Na het uitbreken van een ernstige plantenziekte in Guyana, moest de informele Backtrack-doorgang gesloten worden. De kans dat via deze lijn besmette groenten en fruit binnenkomen, is levensgroot. Alleen door de grens dicht te gooien, kon erger worden voorkomen. Het is als het ware traditie voedingswaar mee te nemen over de grens.

“Beide partijen zijn overeengekomen dat landbouwproducten en gewassen alleen in Suriname toegelaten kunnen worden, indien ze gecertificeerd zijn. Verder zijn de beide partijen het erover eens dat aandacht besteed moet worden aan grensplaatsen en locaties waar mensen vaker de oversteek doen om er zeker van te zijn dat handel in en transport van agrarische producten zo veilig mogelijk geschieden”, meldt het ministerie. Of het verlangen ook echt uitkomt, valt te bezien.

6 REACTIES

 1. Suriname eist en dat geeft een goed gevoel. Een minder goed gevoel geeft het als je jezelf afvraagt hoe Suriname wil controleren dat het gecertificeerde voedingsproducten uit Guyana ook daadwerkelijk is gecertificerd?
  Heeft Suriname de beschikking over zulks een instituut om het te controleren?


  Maak melding

 2. En wie controleert het Surinaamse voedsel die vol met bestrijdingsmiddelen en kwik (vis, garnalen) zit? Zitten daar een certificaten op?
  Informatie over het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet prioriteit zijn, i.v.m. met de volksgezondheid. Informatie over het kwikafval(zware metaal) moet prioriteit zijn i.v.m. de volksgezondheid.

  Verbeter de wereld en begin bij JEZELF (voordat het te laat is)!


  Maak melding

 3. Complexe zaak ragoebarsingh

  Naar welke onderzoeks organisatie worden deze voedslkeuringen gedecentraliseerd?

  Zijn ze lid van de corruptie/nationaal zelfprogandisten sekte?

  Een heel volk moet geinformeerd worden en informatie verwerken over waarom nu pas gecertifficeerde voedsel uit bad man land guyana.
  Was het voorheen een bacove winkel?

  Wie is de centrale leider in deze voedsel wanorde?

  Het netwerk denkt ook aan witboy oorlog en nu schuilen in creoro oso.

  Wie zijn de meesten consumerenden,die niet geloven in eigen kunnen?Mae is lekker
  Ram is lekker
  Eten van sjors en silvie na af en toe,want ik ben afhankelijk van mae of ram hun zijn het.

  Oeng jang oeng bere foeroe,sa pesa go na ini bere,jepie no de moro.

  Dus Surinaamsvolk wees waakzaam!!!!

  Niet jullie zoeken spijkers op laag water, hun hebben al die tijd hun zaken gevuld met de duivel als commando spirit van hun.


  Maak melding

 4. Het is paradoxaal dat een land als Suriname voedsel eist van Guyana en dat nog gecertificeerd ook. Dat geeft een indruk van voedselgebrek terwijl een groot deel van de Surinaamse bevolking, tribaal en niet tribaal in de agrarische sector werkt. Waar ligt nu die kern van dat voedselgebrek. Er is mijns inziens geen voedselgebrek in Suriname. Zo erfde Suriname bij haar onafhankelijkheid een zogeheten koloniale economie, die voornamelijk bestond uit kleinschalig landbouw en plaatselijk ook mijnbouw, en die ook afhankelijk was van exportmarkten overzee. Sindsdien ondernamen de boeren heel wat om hierin verandering in te brengen. Er werd een moderne landbouw industrie ontwikkeld. De Surinaamse rijstboeren overkwamen de schok toen door Europese maatregelen de afzetmarkten voor landbouwproducten krompen en de prijzen daalden. Het ontbrak de Surinaamse regeringen en hun ambtelijk apparaat niet aan visie, wil en kunde om hun landbouw in stand te houden, maar ze werden verrast, door importheffingen van de EU die wat dit betreft ook boter op zijn hoofd heeft. Denk maar aan de schadelijke handelspolitiek die nog voortduurt en paradoxaal daaraan de ontwikkelingshulp als balsem op de wond. In Europa dacht men bijvoorbeeld dat er voldoende rijst in Zuid Europa geproduceerd kon worden en er geen behoefte was voor rijstimport. Gelukkig, dacht en denkt GOD er anders over. De klimaatsverandering zorgt ervoor dat Zuid Europa’s rijstproductie ontoereikend is verklaard voor heel Europa. Daarmee was ook de voedselproductie van o.a.Suriname die zo sterk afhankelijk is van de export gered. Ook van Guyana trouwens ook. Op een voetbal toernooi afgelopen zondag in Dordrecht hoorde ik iemand zeggen, Gado ne Sribi. (God Slaapt Niet). Klopt deze keer. (Varma R)


  Maak melding

 5. Suriname heeft ook een heleboel troep en dat ligt allemaal ook in de winkel.
  Laten ze dat eerst goed controleren en maatregelen treffen. Het is toch raar. Regels en wetten voor de import van voedsel, maar intern je eigen volk (laten) vergiftigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.