Surinaams leger breekt steeds meer met verleden

17

PARAMARIBO, 15 aug – Het leger slaagt er steeds beter in te breken met het verleden. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Met name de militaire dictatuur uit de jaren tachtig heeft zijn stempel gedrukt. Dat is vooral te merken geweest in de relaties met de burgerij.

Angst en wantrouwen hebben lange tijd de boventoon gevoerd. Nu lijkt dit te verbeteren. De recente missie naar Trinidad & Tobago heeft dit nog een onderschreven. Tijdens de top van Amerikaanse staatshoofden hebben de afgevaardigde militairen puik werk verricht. Het vertrouwen komt er weer goed in. “Er is een tijd geweest dat daar aan getwijfeld werd”, zegt Fernald.

De jaren tachtig mogen dan behoorlijk aan het imago geknaagd hebben, nu is duidelijk sprake van een ommekeer. “Het vertrouwen in de organisatie , de kwaliteit en professionaliteit zijn nu af te lezen”, aldus Fernald. Tijdens de top waar ook de Amerikaanse president Barrack Obama aan deelnam, is voornamelijk de omgeving beveiligd. De politie deed meer de beveiliging van personen.

17 REACTIES

 1. In het leger kan jij maar een ding op dit moment en dat is …PINAREN.
  Dus laat die man met zijn anansie tori.
  Typische gedrag en denk wijze van NPS.
  LIEGEN EN BEDRIEGEN.
  Als militair op dit moment pinaar jij als hond.

  ZIENDE BLINDHEID IS EEN BLAKAMAN(NPS) PROBLEEM.


  Maak melding

 2. eigen lof stinkt
  er is niks verbeterd vanaf de koloniale tijd is dit zo gebleven.let maar op de officiersclub van de blanken.en de oude kazerne overal in het land.dit lijkt meer op een broko pranasi.en niet te spreken over de rest.


  Maak melding

 3. minister Ivan Fernald van Defensie is nog steeds dezelfde persoon die kan worden gekenmerkt als “veel geschreeuw en weinig wol”. Hij is mede verantwoordelijk aan het militair imago door niet de juiste personen te promoveren die dat verdienen maar promoveert die personen die politiek gelieerd zijn.


  Maak melding

 4. Een leger is om ons land te beschermen tegen buitenlandse dreiging. In het verleden is het leger echter misbruikt voor binnenlandse repressie. Een proces dat al kort na de coup starte.
  Het gevolg daarvan was dat juist de militairen die goed waren in het onderdrukken van de eigenbevolking carriere maakten. Als zo’n proces 10 jaar aanhoud dan is de gehele organisatiestructuur verziekt omdat overal op leidinggevende plaatsen de verkeerde figuren zitten.
  Na de coup-periode was het moeilijk om dit ongedaan te maken. Figuren die duidelijk strafbaar waren konden aangepakt worden maar er waar ook vele die nooit vervolgt zijn. Bv omdat het moeilijk is zijn schuld/medeplichtigheid te bewijzen als hij opdracht van een meerdere had.
  De hoognodige sanering van de legerleiding kon dan ook, in een democratie, alleen door natuurlijk verloop en introductie van een goed promotiebeleid plaats vinden.

  Ja het is dan aannemelijk dat het jaren heeft geduurt voor de organisatie weer een echt gezond leger is. Voor dat de waanideeen die ooit tussen de oren van een aantal militairen leefden weg zijn.


  Maak melding

 5. 22 jaar geleden zijn er verkiezingen gehouden. Van die 22 jaar is het (nieuw)Front(plus)18 jaar aan de macht geweest. En nu komt deze gast ons vertellen, dat er nu verandering begint te komen in het imago van het leger. Wat hebben jullie, dan al die jaren gedaan ???


  Maak melding

 6. die curly spray van deze minister tast nu helaas ook zijn hersenen aan? Wat bezielt deze man Het leger is een armzalige bedoening vandaag de dag. De mannen die er nog vertoeven en geloof in hebben doen het omdat het militair zijn een passie is van ze Echt niet voor die hongerlonen
  Schande toch
  Als er morgen een oorlog uitbreek hebben we geen leger met capaciteit hor Zelfs de beveiligingsbedrijven in Suriname zijn beter voorzien dan het hele leger van Suriname


  Maak melding

 7. Met het verleden breken om te gaan zitten pinaren.
  Wat een wijze man…deze mini ster.
  Alleen domheid van de NPS wat een leven.
  Er is meer in het land te doen dan dagelijks achterlijkheid te verkondigen denk ik.

  Het is SNL, en het zal SNL blijven of zitten zij daar ook weer elkaar met wortel en tak uitteroeien.

  IK ZOU ZEGGEN ZO BOUW JE EEN LAND OP….ELKAAR UITSCHAKELEN, MET WAT DAN OOK…VERNIETIGEN…WRAAKNEMEN.
  HET LAND HET LIEFST AAN DE BUITENLANDER GEVEN (overlaten) om zo te zitten wachten als OPA/OMA op KATIBO voor de nakomelingen.


  Maak melding

 8. Het is misschien wanhoop, maar in SME wordt alles geroepen tegen de tijd dat de verkiezingen naderen. De burger heeft zelf gemerkt dat de relatie tussen hen en de militairen een andere is dan de jaren die volgden kort na de coupe. Dus is dit verry overbodig nieuws van de minister.

  Wat de minister wel moet doen is structuur brengen in het leger. De invloeden van zijn politieke partij buiten het leger houden en een kader bouwen op grond van kennis en kunde. Niet op grond van politieke voorkeuren anders krijg je over niet al te lange tijd weer een coupe. En dan krijg je de burgers weer tegenover je.

  Er zijn twee grote mogelijkheden:
  1. Verklein het leger en verschaf de manschappen een beter inkomen.
  2. Doek het leger op, want een oorlog zal nooit met zo weinig SRD kunnen worden betaald. Voor wie zijn we bang? En tegen wie kunnen we wel een vuist maken?


  Maak melding

 9. Er is geen enkele reden te twijfelen aan ht oordeel van Fernald. De landen van het Amerikaanse continent hebben een gemeenschappelijke taak: het voorkomen van dictatotiale regiemes. D.w.z. dat ons leger een ontwikkelingsleger moet worden in het belang van land en volk en geen priveleger zoals in de jaren 80.


  Maak melding

 10. wat een flauwekul van de eerste inzenders, het is nooit genoeg voor sommige groepen. Als wie willen die militairen betaald worden. Wat is concreet hun bijdrage geweest in de periode sinds 25.11.1975. Precies ja, als werkarm van DDB gefunctioneert. Niets meer, niets minder. Waneer is pas goed, als ze een ministerssalaris ontvangen, nou dan moet je heel veel werk verzetten ipv op belastingcenten, elke dag een beetje sporten, munitie opmaken, een beetje eten en weer van vooraf aan beginnen.

  Weet je waar een leger functioneert, in Israel of Rusland. Vaderlandslievend en niet als kleine kinderen zeuren om een beetje centen.

  Leger is dienen! Punt uit!

  Geld verdienen doe je maar in een andere baan.

  Weg met dat hele leger, breng het onder bij de vn.

  Zo dat moest ik even braken!


  Maak melding

 11. Ghandi

  e luister noh !!! waarschijnlijk weet jij het niet…..Maar die Ghandi van jouw zat in ZUID-AFRIKA in het leger en heeft daar lopen moorden voor witman.
  Dat hij een geweldig mens moest zijn ..daar is geen moer van waar.
  LIEGEN EN BEDRIEGEN mi boy.
  Daarom geeft ik jouw geen schijn van kans…weet eerst wie Ghandi was….dan krijg jij kromme tenen….jij gaat voor hem weg moeten rennen…Arme zuid-afrikanen..eigen land maar ze werden gewoon dood geslagen.


  Maak melding

 12. eN DIE VROUWELIJKE MP uit suriname die samen met haar dochter is aangehouden omdat een van beiden drugs in de vagina had verstopt .
  typisch slangengedrag frede foe dede ding blaka mang wang moes zwarie,ting kong drai,dus maar liever in het geslachtdeel.

  Dus fernand heeft gelijk pina e nakie ding soldatie.
  Moreel verval,ef mp (moeder en dochter)waarvan moeder een landsbeschermende positie heeft,doet je als jongere achter je oren krabben.

  Wie moet ons jongeren en de wijze ouderen onder onze jongeren in suriname beschermen voor goed dat in kwaad is vermomd of kwaad in goed vermomd.


  Maak melding

 13. Mari-rum-rust..nr. 11 zelfs een minister moet hosselen hij verkope domeingrond of visa of hij loopt met of via vrouw drugs zaken te doen.(Segebai systeem toch of ladder vliegtuig in je weet toch…maar wil je zelve dom houden….buuuuuuuuu !!! prrrrrrrr……..weer een lieger en bedrieger gepakt.


  Maak melding

 14. ik vraag mij af waarom sommige zich moeten bediennen van leugens en bedrog dan ben je toch echt ziek, wat voor verval was het oppakken van de tweede man van het leger van bouterse in amerika wat is de veroordeling van de man die jij aanbid bouterse boereveen.


  Maak melding

 15. Een leger-organisatie waarbij een onderofficier een aan hem ondergeschikte korporaal ongenaakbaar het graf in jaagt en zelf door een desrteur wordt doodgekapt geeft op z’n zachts te denken. Waar praten wij over??????

  Noem mij geen sergeant als ik na de dienst-uren, tot in de kleine uurtjes moet hosselen als een hond om mijn hoofd boven water te kunnen houden. Waar praten wij dan over?


  Maak melding

 16. HET SURIKARTEL.
  0p 25 feb 1980 pleegden 16 sergeanten een staatsgreep.bouterse werd de bevelhebber en daarmee de machtigste man van het land .in 1983 verscheen de eerste aanwijzing dat bouterse en zijn mederwerkers betrokken zouden zijn in de drugs handel. in dat jaar werd 50 miljoen dollar geleend aan dubieuze colombiaanse zaken man.. de legerleiding zou ontmoetingen hebben gehad met pablo escobar.na een aantal jaren verbood president shankar de colombianen om suriname binnen te komen. hij werd op kerstavond 1990 door bouterse opgebeld. die vertelde hem dat hij beter kon aftreden.shankar gehoorzaamde .vermoedelijk werd deze zogenaamde telefoon coup afgedwongen door het kartel van medellin.bouterse stond onmiddelijk toe dat de colombianen suriname weer in mochten aan het eind van de jaren tachtig groeit de surikartel tot een georganisatie met een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband. leden van het kartel werkten samen met andere organisatie. de organisatie hield zich voornamelijk bezich met het invoeren van cocaine uit colombia en brazlie en het uitvoeren daarvan nar usa en europa. de surinaamse legerleider zou wapens aan de colombiaanse geurillaorganistatie RARC leveren en daar cocaine voor terugkrijgen. pinto lees dit maar en de jongeren ook .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.