Hoofdrol Centrale Bank Suriname in crisis jaren 90

29

PARAMARIBO, 14 aug – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft een voorname rol vervuld bij het ontstaan van de crisis in de jaren negentig. Dit stelt Henk Goedschalk, oud-president van de CBvS. Onder meer is voor miljoenen dollars goud gekocht, wat hyperinflatie in de hand werkte.

De bank en de staat zijn toen ook opgelicht. “Er is toen behalve goud ook modder en kwik gekocht”, zegt Goedschalk tegenover de Ware Tijd. Dat leidde tot een verlies van zeker tien miljoen dollar. De bank werd toen geleid door André Telting, die nu weer aan het hoofd staat. Dat Telting nu kritiek levert op zijn voorganger, wordt des te meer als onoprecht en onterecht ervaren.

De economische gevolgen van de goudzwendel zouden voor zich spreken. Het land raakte in een inflatiespiraal zonder weerga: ruim driehonderd procent in 1994 en ruim tweehonderd in 1995. “Daar praten we over wanbeleid”, aldus Goedschalk. Volgens Telting is zijn voorganger niet alleen verantwoordelijk voor de inflatie van toen. Ook de staatsschuld ziet hij als erfenis van de periode Goedschalk.

29 REACTIES

 1. Goedschalk was Bouta-man. De ravage van de jaren tachtig (inclusief stopzetting ontwikkelingssamenwerking) en het corrupte beleid van Bosje c.s. lag natuurlijk ten grondslag aan de geldontwaarding. Tekting heeft de zaal juist helpen oplossen, lees maar de analyse van dr. Caram. Goedschalk zeurt maar wat.
  H.Hof


  Maak melding

 2. hahahaha bankier van de surikartel spreekt deze mensen hebben ons land geroofd koetie bosje en bouta samen, deze mensen mogen nooit meer aan de macht komen in suriname wolf in schaaps kleren zijn deze gemene BEESTEN. deze mensen denken dat het suriname volk dom is, vertel dit aan de mensen die zich verzamelen in ocer, koetie moest wel lang over na denken voor een reaktie of is het omdat de verkiezing voor de deur staat????…surinamers let op ze zijn terug die boeven schurken oplichters .


  Maak melding

 3. goedschalk als je denk dat je terug komt als president van de centrale kan ik je nu al zeggen dat de regering wijdenbos de korst zittende regering zal zijn idioten allemaal jullie zijn de boeven schurken en bedriegers
  Glenny


  Maak melding

 4. Nu ook de andere kant van het verhaal, bij front is het altijd de andere de schuld geven, die zielepoten van front hebben letterlijk en figuurlijk nooit iets gedaan letterlijk en figuurlijk. Nu weten we ook dat die dombo’s van front kwik en modder als goud hebben gekocht, vandaar dat ze steeds aan het moddergooien zijn.


  Maak melding

 5. Wat deed Goedschalk dan in die tijd? Als oud-president van de CBvS heeft hij blijkbaar zitten slapen. Of hij was (meeste waarschijnlijke) met andere dingen bezig. Daarom woont hij nu in Amerika, heeft zijn vrouw zijn huis in brand laten steken om de verzekering te lichten. Hij is dus als oud-president van de CBvS verantwoordelijk geweest voor die crisis en hyperinflatie. Maar ja, zo gaat dat. De ene dief roept tegen de andere: “Houd de dief!”


  Maak melding

 6. Schijnbaar wil Goedschalk , witte voetjes maken voor terugkeer naar Suriname .
  De schuld word in de schoenen geschoven van Telting , die juist Suriname uit de rotzoi gehaald heeft .

  Het beste is dat dit zaakje 200 % uitgezocht moet worden en geplubiceerd in de krant .

  De schuldigen moeten gewoon via de rechtbank hun straf uit zitten .

  Wel raar dat Goedschalk naar het buitenland gevlucht is als hij onschuldig is .


  Maak melding

 7. Inflatie komt voornamelijk van het monetair beleid af dus natuurlijk heeft het cbs hier alles mee te maken! U hoeft de wiel niet opnieuw uit te vinden goedschalk…


  Maak melding

 8. Als wat Goeschalk beweerd waar is, dan hebben we ons eigen goud gekocht maar ook onze eigen modder. We hebben zelf goud; van wie hebben we dat goud en die toko-toko gekocht? Bij wie?
  Als dit waar is dan moet het natuurlijk ook tot de grond toe uitgezocht worden.

  Wat wel waar is, is dat een Surinaamse gulden in 1973 veel meer waard was dan een Nederlandse. Tien jaar later, onder leiding van Goedschalk c.s., was een Nederlandse gulden 6 keer zo veel als de Surinaamse. En vijf jaar verder werd het van kwaad tot erger: 1:25.
  Als koetie met poep wil gooien moet hij dat goed doen, ook op zichzelf.


  Maak melding

 9. Domoren ga naar hun valuta rekeningen kijken dan lullen jullie……als domkoppen anders….wissele… wissele… vraag ze voor wie zij aan het wisselen waren…….KIJK ZIJ AAN DE MACHT DE ZAKKEN PUILEN UIT.

  DAMES HEREN U ZIET DUIDELIJK FA SRANANMAN DON.
  EN DEZE DOMKOPPEN HOUDEN juist de nodige ONTWIKKELING VAN HET LAND TEGEN.


  Maak melding

 10. Henk Goedschalk is zelf door zijn toenmalige partij ndp veroordeeld, hij moest ook namens bouta weg, dus dan weet u zelf hoe laat het is met deze crimineel boef, als men uit zijn eigen gelegenheden niet meer luiste, kan je werkelijk zien hoe slecht het ging in ons land, deze vuile boef, moet aangehouden worden, ik vraag mij af waarom de regering deze elementen niet opsluit, dat deze bloedzuigers het durven om weer in dit land te komen denkende dat hun megaboeven bende weer aan de macht gaan komen om weer te roven en het land weer economisch te vernietigen, ik roep het SURINAAMS VOLK OP OM GOED NA TE DENKEN, WAT WIJ HEBBEN MEEGEMAAKT, OM DAT NOOIT MEER TERUG TE LATEN KOMEN PERIODE 1980 T/M 1987 EN 1996 T/M 2000,IN MEGABLOK HEB JE PRECIES DE ZELFDE PARIJEN DIE TOEN AAN DE MACHT WAREN, MET BVD DIE RECENT REUIT IS GETRAPT, DUS VOLK VAN SURINAME DENK AAN DE TOEKOMST VAN ONS LAND EN STEM NOOIT MEGABLOK, BOEVEN, MOORDENAARS, CRIMINELEN DRUGSMAFIA’S ALLEMAAL SAMEN.


  Maak melding

 11. Voor feitenmateriaal verwijs ik naar het boek van Marcel Haenen: “Baas Bouterse – de krankzinnige klopjacht op het Surinaamse drugskartel” (ISBN 90-5018-432-4). Dit boek bevat ook een passage over Henk Goedschalk’s periode als toenmalige president van de Centrale Bank van Suriname, de bemoeienis van hooggeplaatste figuren bij de goudwinning en het aantreden van Goedschalk als CbvS president bij het aangaan van een dubieuze financiele lening met Colombia.


  Maak melding

 12. het zou beter zijn als de huidige president van centrale bank met de cijfers naar buiten komt.als dit niet gebeurd dan heeft de heer
  henk goedschalk gelijk.

  alleen met cijfers zou je dit kunnen bewijzen maar niet met geruchten.


  Maak melding

 13. @Peter Bunschoten

  Je reactie is veel zeggend…. over jouw.
  Belasting diensten en andere overheidsdiensten werken al jaren samen met diverse andere landen om kennis en inzichten uit te wisselen. Feit dat jij dit niet goed vindt geeft aan dat JIJ.
  -1- En/of van mening bent dat SME maar veel geld uit moet geven om het wiel zelf uit te vinden.
  -2- En/of Van mening bent dat de belasting dienst maar niet verbeterd moet worden. (Betaal je wel belasting? Hoeveel wart geld heb je al?)
  -3- En/of een domme crimineel bent.


  Maak melding

 14. Ach wat interessant weer. Wat oude koeien uit de sloot inclusief wat kleine miniscule visjes.
  d.w.z. oude reeds lang vergeten zaken, twisten, grieven weer oprakelen.
  Het heeft bij telting beschouwing ook geen enkel nut ..
  Vraag ik me toch ineens af (nu pas): van welke politieke partij zou die Telting eigenlijk lid zijn?


  Maak melding

 15. VOLK VAN SURINAME IK ROEP U HIERBIJ OP OM NIET OP DE GEVESTIGDE ORDE TE STEMMEN,OOK DAAR ZITTEN DRUGSCRIMINELEN,MOORDENAARS,VERKRACHTERS EN NIET TE VERGETEN DE GROOTSTE BOEVEN DIE SURINAME OOIT GEKEND HEEFT.Tijdperk VHP/NPS moet voorgoed uit het beeld verdwijnen.
  Eigenlijk hoeft deze oproep niet,want de mensen zijn niet zo oerstom meer,als vroeger,gelukkig hebben de JONGEREN van nu eindelijk ingezien dat VHP/NPS niet voor het VOLK gaan maar voor eigen gewin.
  DUS KIES VOOR VERANDERING KIES HET MEGABLOK,MET OF ZONDER BOUTERSE.


  Maak melding

 16. IK vergelijk de uitlating van deze man met het gebeuren op 8 dec ze beweren bijden dat ze niets misdadig hebben gedaan het is allemaal de schuld van anderen, en die domme massa geloven dat zo dom zijn ze terwijl het heel duidelijk is dat suriname economisch kapot is gemaakt door deze schoften ik wacht op de dag dat bouterse jullie gaan zeggen dat vene de moorden heeft gepleegd in het fort zeelandia en wedden dat ze het ook geloven stelletje ezels .


  Maak melding

 17. @CHANGE
  Je moet niet zo vroeg op de dag met sopie beginnen. Dan ga je alleen maar onzin vertellen. Is NDP immers niet het stinkende afvalputje van SME met de grootste criminelen! 😉


  Maak melding

 18. Ik heb een vraagje.

  Waarom doet de Surinaamse overheid niks tegen winkeliers die toeristen oplichten door nepgoud voor goud (18 kt)te verkopen?

  De laatste tijd hoor je regelmatig verhalen van Nederlandse en Suri-Neds vakantiegangers, die voor honderden euro’s zijn opgelicht door legale winkeliers, die een nette goudwinkel hebben in Paramaribo-stad. Iets wat je als toerist totaal niet verwacht van zo’n nette legale winkel.

  Het is te gek voor woorden dat men hier niets aan doet. De toerist komt pas achter dat hij opgelicht is, als hij terug in Nederland is.
  Die oplichters (vuile dieven) maken de Surinaamse toeristische industrie gewoon kapot.

  Ik adviseer iedereen om die nep-gouden sieraden, terug te brengen of te laten brengen waar ze het gekocht hebben en hun geld terug te eisen en de politie in te schakelen.

  Wat een vuile schoften.


  Maak melding

 19. Wij gaan nu over Goedscha….zitten praten…alle twee zitten fout.
  De een komt staatsschuld stijgt die andere komt het blijft stijgen.
  Maar wij zien niks tastbaar gebeuren onder FRONT.

  Maar ja men kan nog steeds niet werken aan mentalitiets verbetering…(de man/vrouw op straat dom houden dan stemmen zij weer voor een stel bedonderaars)

  Front heeft duidelijk laten zien niet van land en bevolking nog van de Surneds te houden.

  Een hoop achterlijke hebzuchtige corruptie:(visa handel, domeinhandel,rechterlijkehebzucht, mislukkingen bruggen bouw en dwaling)

  Waar Front zelf niks aan doet dan maar elkaar de hand boven het hoofd te houden.

  (zie zelf een hoop geblaf maar ondertussen trekken zij zelf één of ander (figuur) corrupteling zijn karavaan verder)

  En dat hebben zij met verstand en wijsheid niet eens door.(dan weet ik echt niet hoe dom je moet zijn)
  Dan wat men geleerd heeft uit het verleden vernietig met wortel en tak dan wordt jij wijs.


  Maak melding

 20. De jongeren willen nu van de vader van de surinaamsebank weten of de verhalen kloppen dat het geld in omloop over het algemeen vals is.
  vals moksie nanga boeng money.

  Hoe komen we aan aparaten om dat te checken?

  Als het een fabeltje is, hoe bent utot die conclussie gekomen en waar kunnen we ons hardverdiende geld laten nakijken op echtheid.

  Voor de jongeren mogen alle beide heren het rustig aan doen en ons jongeren leren op school,middels lezingen hoe het niet moet.

  Nu pas praten, hebben de jongeren niets aan ,wees transparant, want een reingeweten vreest geen kwwaad.

  Budged overschreiding, budged overschot je moet het aan het volk verklaren, want het is geen volksleider eigendom het geld, het is geld van het volk,om te streven hun opdrachten te vervullen en ook het volk te leren omgaan met oreoriteiten te stellen als het geld begroot gaat worden.


  Maak melding

 21. De bankvaders beschikken over de bezittingen van het surinaamsvolk en over hun persoonlijk eigendom.

  Bankvaders moeten volgens de jongeren eerst geld geven aan wie het ook als volksleider vraagt na afgeven van de beschikking .
  Wat ga je doen? is duidelijk.
  heb je goed onderzoek gedaan? is duidelijk
  en nog veel meer vragen voordat geld opklaart in het niets.

  De jongeren denken dat de bankvaders om verleiding te voorkomen en ter voorkoming van vermissing los van alle controles die de bankvaders hebben,een onafhankelijke controlemacht van 2 a 3 surinaamse economen uit de wereld die als roulerende volkscontrole voor het steeds geroofde volk willen fungeren.

  En dan contoleren en controleren de gedane werkzaamheden overeenkomstig hetgeen is afgesproken en bijv: geen halve straat asfalteren en de helft kilnkers de ander helft van de straat niet vanwege lap lap politiek.
  En aandacht aan functie scheiding om niet te controleren handelingen te voorkomen.


  Maak melding

 22. De jongeren hebben niets met verlaten zaken.

  Vertel de jongeren de resultaten (niet virtueel) van de gemaakte begroting van het afgelopen jaar en als het de verwachtingen van de mama bangi voor de komende jaren.

  Hoe gaan ze op het geld van het volk passen, dAT IS BELANGRIJKER DAN BOUTERSE DIT GOETHIE DAT EN UITEINDELIJK A VOLK E JANG DING KAKA.
  nO WAY.

  Geef de jongeren een toekomstgericht overzicht van de opbrengsten en kosten door de mama bangie gemaakt en geincasserd, zodat we trots kunnen zeggen ze gaan goed om met ons volksgeld en dat geeft inspiratie en motivatie aan de jongeren en ook het algehelevolk.

  Aksie baka e tja trobie daarom ie moes takie na fesie: dat zeggen de jongeren.
  leuk en misschien handig voor sommige mensen om dit aan te horen, maar de jongeren willen werk en daarmee geld verdienen en geen bolletjes zo makelijk meer inslikken om aan geld te komen en hebzuchtig te worden in het doen van nog meer kwaad.

  Nu komt die meneer op een zondagmorgen ruzie zoeken,waar was u al die tijd en de jongeren en het volk laten verdelen, omdat een ieder naar een waarheid zocht.


  Maak melding

 23. Neus,krijg je het nu reeds benauwd?Gooi maar lekker met modder naar de NDP,jouw soort blijft maar bij je bakkeljauw en zoutvlees tijdperk,het deert de huidige kiezers niet ,gelukkig zijn ze hoger geschoold dan jij en andere moddergooiers.
  Jij zit volgens mij aan de drank zo vroeg,want je beschuldiging zegt genoeg hoe jij in elkaar zit,een alcoholist beschuldigt altijd anderen van drank misbruik,vooral degenen die nooit geen druppel alcohol nuttigen zijn de klos,dus Neus ga naar een AA-groep please.

  De JONGEREN,laat je door niets en niemand hinderen ga door met je genuanceerde reaktie`s,goed van je dat je op deze wijze de JONGEREN,ik en vele anderen, aanspreekt,dont worries we will make that CHANGE in 2010.
  Ik zie Neus en concorten nu al hahahhaa schreeuwend in de straten roepen helpp helppppppp onze moddergooien heeft non effect gehad helpppp helpppp,dat stelletje HAATZAAIERS.


  Maak melding

 24. hahaahahaha ik moet echt lachen om de reaktie op nummer 26, de bevesteging hoe dom de aanhangers van bouterse zijn.
  die bakeljauw en zoutvlees heeft velen groot gebracht, in de jaren 80 en 90 had je niets je moest in de rij staan en hopen dat als je aan de beurt was nog wat kon kopen of hopen op dozen uit het buitenland terwijl die machthebbers alles in huis haden,ik lees iets opvallend in jou reaktie de huidige kiezers zijn hoog-geschoold sorry hoor ik ben niet hoogeschoold maar alleen domme mensen kiezen voor bouterse een keuze voor bouterse is geen verstandige keuze voor land en volk niet. wie niet open staat voor kritiek zal dom blijven .jij raad de jongeren aan om door te gaan met zijn (genuanceerde) reaktie’s de jongeren is opportunist die de hoofdprijs nog niet heeft gewonnen maar nu al schulden maakt als je begrijpt wat ik bedoel, niet iedere verandering is een verbetering de jaren 80 en 90 laten dat heel duidelijk zien. wie zijn ogen sluit voor de mistanden van de jaren 80 en 90 is een misdadiger deze monsters mogen nooit meer aan de macht komen in suriname de gevolgen zullen dan niet te overzien zijn als dat gebeurd, mensen die kiezen voor bouterse en de ndp noem ik kamikaze piloten .


  Maak melding

 25. Je lacht je maar het apezuur DU,in 2010 zullen we zien wie het hardst kan lachen,die bakkeljauw en zoutvlees heeft jouw zeker groot gebracht,gelukkig ik niet dankzij mijn bemiddelde ouders,daarom zitten jij en Neus nog steeds vastgeroest in NPS no?Dat deze boeven roven van je eigenvolk deert jullie niet.
  Ik lees je steeds anderen voor dom uitmaken,hoe zal dat nou komen?Zeker jaloers dat wij 10 treden boven je staan?

  Kom op Stemvolk van Suriname,laat deze boevenregering een flink poeppie ruiken in 2010 ,Give Them HELL.


  Maak melding

 26. @ change
  jij bent net zo achterlijk als de rest van de aanhang omdat ik tegen bouterse ben dan ben van de nps ik ben tegen bouterse omdat ik mijn hele leven nog nooit zoiets hebt meegemaakt wat deze tiran met suriname heeft gedaan dan mag jij afgeven op de vorige politieke leiders of op de nps wat bouterse met zijn mislukte revo heeft geflikt in suriname overtreft alles . mijn ouders hebben mij met zoutvlees en bakeljauw grootgebracht ze hebben mij ook normen en waarden bijgebracht die ik ze vandaag aan de dag zeer dankbaar voor ben daarom red ik mij als mens overal omdat ik respect van huis uit hebt meegekregen ik loop niet achter foute mensen aan ik aanbid ze ook niet, als ik zie hoe jij en velen anderen iemand die zoveel heeft misdaan in suriname met hand en tand verdedigen dan zeg het meer over jullie dan over mij, het is onrechtvaardig en on surinaams om iemand die zoveel heeft misdaaan in suriname veel leed en zoveel bloed aan zijn klauwen heeft om te zien hoe deze monster populair is onder bepaalde groepen in suriname dan vind ik die mensen die achter bouterse aanlopen dom gezien de reputatie van deze man. bouterse dacht ook dat hij boven alles en iedereen was nu verschuild hij zich in het binnenland die laffe hond ook zijn tijd komt mi boi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.