Bijna akkoord over Surinaamse Nederlanders

22

PARAMARIBO, 3 aug – Suriname en Nederland lijken niet veraf van een akkoord over de afbouw van de Toescheidingsovereenkomst. Dit meldt de Ware Tijd. Het verdrag uit 1975 is zo goed als doorgesproken door de ambtelijke commissies van beide landen. Dan is de politiek aan zet. Niet iedereen is even optimistisch.

De in Nederland gevestigde Vereniging Surinaamse Nederlanders ziet geen heil in een akkoord nu in Suriname algemene verkiezingen voor de deur staan. Volgens bestuurslid Chan Mohan kan elke overeenstemming een dode mus blijken als straks een andere regering in Paramaribo aanzit. Die zou best een andere mening kunnen hebben dan de huidige. Het standpunt blijft gelijke behandeling voor Surinaamse Nederlanders.

Die moeten in Suriname dezelfde rechten genieten als iedere Surinamer. Dat is de kern van de Toescheidingsovereenkomst en tegelijk ook voornaamste twistpunt. Volgens Alwin Baarh, voorzitter van de Surinaamse ambtelijke commissie, is ambtelijk overleg mogelijk niet meer nodig. De Surinaamse advocaat Fred Kruisland zegt dat Suriname de overeenkomst mag negeren daar die niet is ingeschreven bij de VN.

22 REACTIES

 1. Een hachelijk standpunt van Kruisland en niemand die dat betwist! Politiek gezien heeft Nederland geen baat bij deze overeenkomst en zal wellicht geen halszaak van maken. De nederlandse suri’s moeten rekenen houden met een gelijdelijke afbouw van deze overeenkomst.


  Maak melding

 2. Surinaamse advocaat Fred Kruisland zegt dat Suriname de overeenkomst mag negeren daar die niet is ingeschreven bij de VN

  Zijn de mensen in Sur. bang voor de Surineds?
  Waarom? Ik weet het niet. Het is een welkome versterking van intellect en financiën.


  Maak melding

 3. wat wil men eigenlijk bereiken met de twijfelachtige opstelling van de gevestigde vereniging surinaamse nederlanders ziet geen heil in een akkoord.

  deze doen weer als stoute peuters.nu een akkoord opkomst is,wakkert men andermaal twijfelt bij de mensen in nederland.naar het schijn willen de vluchtelingen hun bevoorrechte positie behouden op de ras echte surinamers in zuid america.

  een volk met twee verschillende rechten,dit is discriminatie.suriname waarheen.dit kan nooit de bedoeling zijn van een regering,dat de democratie moet herstellen.de democratie is weer bezig losers tevreden te stellen.

  moet suriname ook beginnen met het bouwen van opvang centrum of wil nederland helemaal af zijn van deze lastige mensen.


  Maak melding

 4. Meneer baath,, kruisland,,jullie hoeven totaal niet te vrezen dat die suri/neds op jullie stoel gaan zitten..

  Ook geen ministerschap.v.p.schap of pres.schap.ook geen ambtenaar buitendienst of betaald verlof.,,ook geen zeven even of spook ambtenaar.

  Die mensen willen gewoon een rustig leven van hun nadagen genieten van hun a.o.w en ww uitkering,die ze in nederland hebben opgebouwd en met jaren inzet verkregen..

  Ze zijn berijdt om ook nog belasting tebetalen over bedragen waarvan al is ingehouden in ned.

  De mensen zij al diep in de zestiger jaren
  en willen hun oude dag gewoon verslijten in surbo..

  Dus vrees niet,, ze doen geen kwaad en zijn geen crimienelen.

  Ten opzichte van tienduizenden buitenlanders o.a. chinezen (brazilianen)die alle handelszaken landbouw,veeteelt,varkensteelt,kippen fokkerijen,houthandel,benzine (commewijne) goud,bauxiet,winkels ,prostituties,alles aan het bezitten zijn..

  Wij stonden er bij en kijken ernaar en doen niks,maar klagen wel..

  Van die ned-suris hoeven jullie dat niet te verwachten..

  Gun je eigen families hun oude dag te verslijten in surbo en ze nemen harde euro’s mee…..


  Maak melding

 5. Tomatenmondje heeft kennelijk zijn schaapjes op het droge en ziet waarschijnlijk geen heil in de daadwerkelijke ontwikkeling van het land Suriname.

  Door die stoere houding onthouden egoisten het land en volk een enorm potentieel aan kapitaal, kennis, kunde en kompletering van het heersende emotionele vacuum binnen de bloedeigen familie van de SURINAAMSE samenleving her en der.

  Waarom worden Surinamers moedwillig langer verscheurd?


  Maak melding

 6. Wij moeten in dit land een keer leren dat een overeenkomst geen vodje papier is, edoch dient te worden nageleefd.

  Als de staat dat nalaat te doen zullen burgers weldra ook volgen.

  Het is geen wonder dat er in Suriname de schending van het gegeven woord aan de orde van de dag is. Daar zijn rechtsgedingen te over.


  Maak melding

 7. Ik heb net gesproken met mensen die tot het Front behoren en ook dichtbij dhr. Alwin Baarh zitten.

  Het standpunt van de Sur.regering is duidelijK: SuriNeds hebben niet de Surinaamse nationaliteit en behoren dus Nederland toe.

  Echter heb ik ook begrepen, dat Nederland met een probleem zit.
  Bonaire, Saba en St. Eustatius worden op 01 jan.2010 een (deel)gemeente van Nederland. Deze drie eilanden worden straks dus gezien als een deel van Europees Nederland, waar ook Surinamers wonen en eventueel rechten kunnen verkrijgen uit de toescheidingsovereenkomst.
  En dit is juist in strijd met de toescheidingsovereenkomst tussen Nederland en Suriname, waar het alleen geldt voor het echte Europese deel van Nederland.

  Nederland zit hoogwaarschijnlijk dus met een probleen in de maag en zal proberen via een win-win situatie met Suriname het beste eruit te halen. En Suriname zal dan aan meewerken, zolang het binnen de denkwijze van de regering in Suriname valt.

  De SuriNeds worden waarschijnlijk hierin de dupe. Ik ben bang dat wij, en zeker de wat jongeren, naar onze rechten kunnen fluiten en ons meer moeten richten naar een permanent verblijf als Nederlander hier in Nederland.
  Srika


  Maak melding

 8. Bijna hoop
  dorpsjongen, mag terug naar zijn dorp ,
  stond vroeg op een keek in de spiegel
  oog in oog met het verleden
  met achter mij de zwarte gier.
  Hij sloeg met zijn vleugels
  zijn staart en vlerken open,
  een werveling van kracht en kleur,
  en keek mij recht in mijn ogen
  vol triomf was ons ontmoeting.

  Ooit had ik een oom aan de Mahonielaan
  die uit de sprookjeswereld daar
  de kinderen vermaakte,
  lepels waren zijn muziekinstrumenten,
  ‘buurtrommel’ was hij die mijn tante
  naar Nederland verbande. Ooit leerde ik
  de Twa-Twa iets,
  Nu ben ik terug om iets van de Twa-Twa te leren
  fluiten met heftig uitwee,
  naar de plaats die ik nooit bezocht.

  Jaren verstreken. Kijkend door een raam,
  teruggevonden mijn oude vensterbank ,
  kreeg door een ruil geen plaats
  in mijn droom al lang niet meer.
  Waar is het Noorden en het Zuiden weer
  klapwiekend loop ik en neuzend
  voor een laatste keer hoop ik .
  (Gedicht Varma R)


  Maak melding

 9. Men voerde de onafhankelijkheid in,zonder een referendum.Dus het volk had geen stem hierin.
  Het Surinaamse volk vertrouwde de overheden blindelings.

  Elke jurist,weet dat een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig is.

  Weer wordt het volk bedonderd.!!

  Ook degenen die de vertrekkenden van indertijd als verraders zien lopen met oogkleppen op.

  Geen stukje dankbaarheid wordt getoond over de hulp die duizenden naar hun geboorte land sturen.Integendeel wordt hen steeds een hak gezet.Suriname zal er niet op vooruit gaan als men deze houding blijft handhaven.

  God bless Surinam??????


  Maak melding

 10. Ik vraag mij af hoe die Kruisland zou reageren indien NL alle overige overeenkomsten terzijde legt met het argument dat ze niet staan ingeschreven. Een kundig jurist als Kruisland moet beter weten.
  Het land stevent nog meer naar de afgrond met dergelijke achterlijke lieden.


  Maak melding

 11. Ik hoop dat de politieke partij die volgend jr de verkiezing wint dit euvel oplost. Er zijn genoeg Suri neds die niet tot hun (nu) 67 willen wachten om terug te keren. Er zijn genoeg Suri neds die hun kennis en kunde willen delen. Ook zijn er genoeg Suri neds die een onderneming willen starten, wat werkgelegenheid opleverd. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, ik zie alleen maar voordelen. Ik heb geen idee welke partij de grootste kansen heeft voor volgend jr. maar als ze slim zijn maken ze gebruik van bovengenoemde mogelijkheden. De wereldgrenzen vervagen, het niet van deze tijd om je als land af te sluiten, zeker niet voor je eigen mensen, het is alleen maar een verrijking. En in het ergste geval, suri’s zijn net als een kameleon, ze kunnen overal in de wereld terecht, zoals nu al het geval is, das nou heel erg jammer!


  Maak melding

 12. Baath kruisland,,,

  Ik zou heel veel respect tonen voor jullie als jullie ook de hulp cinanciël als pakketten als medisch al die miljoenen euros die dagelijks door die zelfde suri/neds worden over gemaakt zouden weigeren..

  Ik zou ook heel veel respect tonen als jullie die s.l.m. op een andere route zouden inzetten met andere volkeren zouden over en weer vliegen..

  Ik zou ook heel veel respect tonen als al die gronden en huizen niet aan suri/neds zouden worden verkocht..

  en nu jij


  Maak melding

 13. Ondanks de logica dat men in Sur weet dat de TO juridisch gezien een onomkeerbaar gegeven is, kan er slechs geconcludeerd worden dat de starre houding van de huidige politiek niet anders dan op kortzichtigheid op het gebied van economische ontwikkeling en schaamteloze lafheid berust.

  Men zoekt naar allerlei drogredenen om de TO te torpederen omdat men bang is voor verlies van eigen positie binnen het gerommel in de politiek, waar schurken het voor het zeggen hebben. De relatie met de Surinamers in Nederland levert immers veel deviezen op zodat de situatie in Suriname zal moeten blijven zoals het is.

  Het klootjes volk wordt door de politiek tevens gevoed met haat jegens de Sur/Ned maar feitelijk een mentaliteits kwestie is waar jalousie over gaat in blindheid voor het eigen politiek falen waardoor de aandacht daaromtrent ook onttrokken wordt.

  De voortvarendheid van de Sur/Ned is niet gegund en moet worden afgestraft onder het mom dat zgn weglopers geen rechten kunnen doen gelden. Geconcludeerd mag worden dat er met deze stellingname geen frisse wind mag waaien waardoor vernieuwingen in het algemeen belang plaats kunnen vinden.


  Maak melding

 14. Surinamers zijn jaloers op de suri-nederlanders . De TO-overeenkomst is niet zomaar gemaakt en moet dus nageleefd worden door beide regeringen. Men mag niet vergeten dat de surineds niet zomaar hun geliefd suriname hebben ingeruild voor het koude land van racisten en slavenmeesters. Het waren/zijn dezelfde regeerders/politieke partijen als de huidige vhp, nps, pl (etnische stront combinatie) die een puinhoop(ideale klimaat voor coruptie) hadden/hebben gemaakt. Suriname heeft goedwillende (integere deskundige, progresief, etc.)mensen hard nodig om ontwikkeling tot stand te kunnen brengen. Zonder surneds is duurzame ontwikkeling in suriname bijna onmogelijk. De chinezen en brazilianen vormen meer bedrijging voor suriname als de Surineds. De surineds steunen hun families in Su, de Chinezen en Brasileros die buiten ons land uit om hun eigen mensen buiten Su te onderhouden. Bovendien de ontwikkelingen in de afgelopen jaren in suriname is meestal danzij de Surineds. Markoesaman


  Maak melding

 15. Ik wil even reageren op hr./mevr. Du. Hoezo willen wij van 2 walletjes eten? Wij hoeven geen keuze te maken, dat moet Suri doen. Misschien ben je vergeten dat wij Europese staatsburgers zijn, en overal terecht kunnen binnen de EU. Wat kan erger zijn dat Nederland? Ze hebben inderdaad nog geen bamie en roti in Polen (voorbeeld), ik zie ze hiero grif het Surinaams eten verorberen. dus keuze genoeg. Onze kondremangs in de U.S zijn wereldburgers die kunnen overal terecht met hun paspoort. Dus het is up to Suri. Velen zijn die tegenwerking zat, sterker nog, men adopteert kids uit China en India en stort mnd een bedrag voor onderhoud van die kids. Anderen sturen goederen naar Afrika, omdat ze daaro niet zo een grote mond hebben etc etc. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Suri, maar dan moet de suri attitude drastisch veranderen. Het gevolg van die tegenwerking is dat suri neds die geen fam is suri hebben het land laten vallen, dat zit er ook aan te komen voor de rest als het zo doorgaat. En aub geen commentaar van dat het de suri’s niets doet, van “mek ding tang pe ding de etc etc.” Diep in hun hart doet het wel zeer. Dus maak maak gebruik van Suri neds het wordt aangeboden.


  Maak melding

 16. @ die dame op nummer 19.
  ik wil heel korts zijn deze discussie is er één met emotie maar ik laat mijn niet daardoor afleiden als jij de zelfde rechten als de surinamers aldaar wil hebben moet je een keuze maken het zelfde wat ik en nog velen anderen surinamers hier in nederland hebben gedaan uit vrije wil de nederlandse paspoort aangenomen iedere medaille heeft een keerzijde, ik ken heel veel surinamers die hun surinaamse paspoort hebben behouden


  Maak melding

 17. Du, …. hoe komt het dat mijn Nederlandse vrienden moeiteloos een bedrijf in suri kunnen opzetten, zonder enige tegenwerking. Zijn ze nog steeds zo onderdanig daaro????
  Na 100 jr, is die kraboementaliteit groter geworden lijkt het. Alleen in Suri geld: “EIGEN VOLK ALS LAATST”. I rest my case…


  Maak melding

 18. surinamers willen van twee walletjes eten maak een keuze klaar uit geen gezeik.

  DU

  Du je woont in Nederland en heb vermoedelijk net als vele Surinamers gekozen voor de Ned’se nationaliteit, net zoals ik.
  Desondanks voel ik me nog steeds een Surinaamse alhoewel ik wat de Surinaamse politiek haast geen reacties meer geef.

  Dat ligt o.a. aan het geruzie en trouwtrekkerij tussen de fans van de NDP en het Front-gedoe.

  Jij geeft echter op elk politiek nieuwsbericht aangaande Suriname kritiek waar ik migraine van aan overhou.

  Nu komt mijn vraag:

  Als je stelt dat Surinamers inzake de dubbele nationaliteit van 2 walletjes willen eten, waarom geef jij dan op elk nieuwsbericht commentaar?
  Je bent immers Nederlander toch?

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9955&Itemid=2

  Ik heb vandaag bovenstaande artikel zeker 2 x gelezen om de inhoud ervan goed tot me te laten doordringen en ben het volkomen mee eens.
  Ik zie enkel voordelen dan nadelen.
  Laat mij dan maar van 2 walletjes eten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.