Hachelijk experiment

24

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het was in het eerste jaar van mijn remigratie. Ik reed ’s avonds op mijn mountainbike zonder verlichting door Paramaribo. Niets vermoedend werd ik op het zeprapad bij het politiebureau Keizerstraat aangehouden en bekeurd door een agent. Ook werd mijn fiets inbeslaggenomen. Omdat ik die niet snel genoeg de trap optilde, hielp de agent op hardhandige wijze waardoor het stuur mijn hemd openscheurde.

Bij wijze van experiment zei ik mondig: “U hebt mijn hemd kapotgemaakt.” “Dan wat?!” snauwde de agent en greep naar zijn knuppel. Hierop voorbereid zei ik: “U kunt mijn tanden uit mijn mond slaan en mijn nieren kapottrappen, maar ik ken wel mijn rechten; ik ben geen gemiddelde Surinaamse burger.” De agent liet zijn knuppel waar het was en zei minachtend: “Je hebt te veel stront van die Hollanders gegeten.”

Ik werd enkele uren geboeid in een cel opgesloten. Later kwam een inspecteur het optreden van de agent goedpraten. Diplomatiek zei ik: “Ach, het gedrag van één agent zie ik niet als typerend voor het gehele korps.” Ik mocht gaan; zonder fiets. Toen ik die de volgende dag ging ophalen, zei een brigadier quasi-vriendelijk: “Ja meneer Brave, rijden zonder fietsbel, zonder spatborden met witte strook, zonder voor- en achterlicht. Ook in Suriname mag dat niet.”

Ik had natuurlijk zwijgzaam mijn fiets moeten meenemen, maar verder experimenterende repliceerde ik: “Prima dat u de burger op zijn plichten wijst, maar vertelt u ook uw ondergeschikten hoe ze met burgers moeten omgaan?” De brigadier ontplofte. “Jongen ga eerst al die rotzooi kopen, dan krijg je je fiets terug. Sodemieter op!” Hij duwde me driest het bureau uit en gaf me een trap na onder mijn kont. Twee aspiranten met één streep keken verbaasd naar mij over zoveel brutaliteit. “Wennen jullie daar maar aan, want er komen steeds meer mondige burgers”, zei ik.

Ik weer naar boven om de brigadier te vragen of hij zijn vrouw en kinderen ook zo behandelde. Het leverde me drie ferme klappen op in mijn nek. Daarna sommeerde hij de aspiranten: “Smijt hem op die bank, ik kom zo bij hem.” Ik vreesde nu het ergste. Maar gelukkig voor mij kwam even later de inspecteur van de avond ervoor binnen. Vaderlijk boos zei hij: “Ik heb u toch gezegd dat u zich bij mij moest melden.”

Tien jaar later was ik opgepakt wegens amokmakerij nadat ik te veel cocaïne had gerookt. Eenmaal ontnuchterd hoorde ik de dienstdoende inspecteur ‘geestelijk gestoord’ dicteren aan de verbalisant. “Inspecteur!” riep ik overmoedigd door het bureau. “Ik hoor dat u mij geestelijk gestoord heeft verklaard zonder mij te hebben gehoord.” De man kwam als een baka dyari-Napoleon op mij afgestapt en zei nadrukkelijk: “Ík bepaal wat hier gebeurd.” Ook nu besloot ik omwille van het experiment mijn mond niet te houden. “Misschien bepaalt u wat uw manschappen doen. Maar mijn rechten staan allang vervat in het wetboek.” En omdat ik de rechterloosheid in Suriname spuugzat was, gooide ik erachteraan: “Dus u doet uw werk niet goed.”

Wel, zoals die inspecteur op me afkwam, dacht ik echt à la Michael Jackson: this is it! “Ik weet precies wat ik met zulke kà mensen als jij doe!”, ontdeed de inspecteur zich van elke beschaafdheid. Hij sloeg mij in dunne kunststofhandboeien die hij zo hard aantrok, dat ze pijnlijk in mijn botten sneden. Met hoge snelheid voerde hij mij af. Eindpunt bleek het Psychiatrisch Centrum Suriname, voormalig LPI (waaruit ik later zou uitbreken). Daar kreeg ik volgens ongeschreven protocol twee spuitjes in mijn bil en werd gesmeten in een benauwende, krappe isoleercel met slechts een 25-wattgloeilamp.

Onlangs verklaarde minister Santokhi van Justitie de wervingscriteria van het Korps Politie Suriname voor ‘achterhaald’. “Opleiding en vorming moeten gericht worden op het omgaan met een samenleving die mondiger is en veeleisend is”, aldus de minister. “Zodat de visieverruiming van de politie een andere wordt dan die van tien tot twintig jaar geleden.” Zijn de trap onder mijn kont, de klappen in mijn nek, de spuitjes in mijn reet en de benauwende weken in de kerker van de Duivel – een betere omschrijving voor de mensonterende situatie in het PCS is er niet – toch niet voor niets geweest. Een hachelijk experiment, dat wel!

Iwan Brave

24 REACTIES

 1. Wat cocaïne allemaal niet kan veroorzaken.

  Jij mag met recht een cursus opstarten, “cocaïne, zo kom je er van af.”

  Surinaamse agenten houden nou eenmaal niet van al te vrijpostige jochies.


  Maak melding

 2. dat ze pijnlijk in mijn botten sneden

  Ik heb altijd gedacht dat het zo moest luiden:
  “dat ze pijnlijk in om vlees snijden tot op het bot”

  Trouwens dit verhaal is alom bekend en niets nieuws achter de horizon. Wil je iets toevoegen schrijf dan waar men zijn / haar rechten kan halen en hoe.


  Maak melding

 3. Ik heb met een behoorlijke wansmaak het artikel gelezen van Iwan. Mijn complimenten voor het experiment en je dapperheid. Ik zou als een bang en boos hondje zijn weggelopen als het de Surinaamse Politie betreft, omdat velen denken dat ze broers van God zijn. Typisch machtsvertoon en niet weten hoe het hoort. Iwan, dat ligt overduidelijk aan de opleiding en het niveau van de Surinaamse zonen van Hermandad. Maar mijn God, Kan de minister van Justitie niet onmiddellijk de OPLEIDING TOT politie-agent wijzigen cq aanpassen , waarbij elke agent duidelijk gemaakt DIENT te worden dat hij in dienst is van elke inwoner of wie dan ook in het land. Dus de Surinaamse belastingbetaler die hem een broodje elke dag bezorgt, waarvoor hij zijn werk normaal en goed dient te verrichten, met publiek moet kunnen omgaan, beleefd blijven en normaal antwoord leren geven op een normale vraag. Vooral geen onnodig geweld gebruiken tegen weerloze burgers of wie dan ook. Het wordt ze gewoon niet geleerd Iwan, thats the point. Wie iets terug zegt of gewoon mondig is (geworden), loopt het risico zo behandeld te worden als jij hebt meegemaakt. Ik vind niet dat het bij een experiment moet blijven. Dit verhaal is tekenend. De minister of de korpschef dient met de meeste spoed alle agenten bijeen te roepen om hen uitleg te geven wat de vrijheid van meningsuiting, democratie en beleefdheid betekenen in een rechtstaat.
  De Politie dient met de meeste spoed de burgers te beschermen o.a. tegen de ellendige groep misdadigers. Laten ze daar maar voorrang aan geven en niet aan iemand die geen fietsbel heeft of geen juiste spatlap heeft gemonteerd. Kwestie van prioriteiten stellen. Wat met jou is gebeurd is beschamend en raakt me bijzonder. We hebben het altijd over de gastvrijheid en beleefdheid van Surinamers…tja maar dat geldt waarschijnlijk niet voor de Politie in Suriname. Kom op agent, terug naar school!!!

  GOAL


  Maak melding

 4. Dit is typerend vooor het optreden van het korps in Su. Santhoki heeft groot gelijk om de bezel door dit verdorven korps te halen. Er zijn in dit korps elementen die de rechten van de burgers met hun poten betreden. Weg ermee!!!!


  Maak melding

 5. En dat is precies wat vele Surneds in Suriname proberen te doen,expitimeteren,whawhaaaahhahaha maar dat hoeven ze hier in Nederland niet te flikken,zeg ik dan tegen de Surinamer,hier zijn ze zo mak als een lammetje en kijken hoog heel hoog op tegen de bakra-agent.
  Dus Brave ding kies joe mooi,ga niet je eigen volk proberen te kleineren probeer het hier in Nederland,tegen een agent in te gaan.
  Ik vind het puik van de Surinaamse politieagent(en)dat ze Brave flink van langs hebben gegeven.
  Dit gebeurt vaak in Krasnapolisky,terras,Waterkant bij de kraampjes in de winkels en op de markt ,hun eigen soort kleineren,de lokalen zijn gelukkig niet op hun mondje gevallen en dienen de Surneds flink van repliek,ze denken dat ze daar de bakra ,al hoevel de bakra toerist is heel correct tegen de Surinamers,kunnen spelen.
  Dus je stelling er komen meer mondige burgers slaat nergens op en heeft gelukkig geen enkele impact op de Surinaamse bevolking.
  Vaak hoor ik van de lokalen,dat ze liever de`echte bakra`s hebben dan de wanna be blaka-bakra`s.


  Maak melding

 6. De politieagenten in Suriname gedragen zich
  precies als de rascisten in Amerika.
  Zo werden daar de zwarte mensen behandeld.

  De politie in Sur.zet het beleid voort van de witte slavendrijvers.
  Ze moeten zich schamen, hebben ze niets geleerd over het omgaan met mensen?

  Brave moet een klacht indienen tegen deze barbaren.

  Daarom vertrekken de Surinamers en willen niet remigreren.

  Fatsoen en beleefheid moet wederzijds zijn.

  De politie dient het voorbeeld te zijn voor de burgers in het land.

  Erg triest dat Surinamers dit mekaar
  aan doen.

  Over de bakra’s hoeven ze niet meer te klagen, want zij zijn veel erger.

  Surinamers werken mekaar tegen en vreselijk
  jaloers op elkaar, daarom is er zoveel
  onenigheid in het land.
  Verdeel en heers Politiek.

  SCHANDE VOOR SURINAME!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Ja, dat is de harde hand in Surinam nou eenmaal he, een grote smoelwerk en ze breken je “mars” voor je om je te leren wat een brood kost…


  Maak melding

 8. Is dit een column of een blog?

  Brave de Anti Held die het in zijn eentje opneemt tegen de autoriteiten in Su, de coca, het harde leven..

  De volgende keer graag weer een column; opinierend, doorwrocht, gezichtsverruimend en geestopwekkend als het kan.


  Maak melding

 9. Onderweg
  Ik de Inspecteur maak geen onderscheid
  het voorbijgaande steekspel dan
  waar is het koren, waar het kaf
  een weg die recht een berg op kan gaan
  en het grensvlak, waarom is die zo hard

  langs welk spoor loopt het
  over de Keizerstraat,
  de markt, de schuur, de opslagplaats

  er wacht iemand langs de kant van de weg
  in een al dan niet te mijden berm

  Er loopt een lijn naar Nederland

  waar staat hier de Klaagmuur
  en kwam post via de achterdeur
  wist U niets van mensen achter de muur
  mensen ruimschoots verlaten

  geen plek waar het spoor veilig
  rook, regen of overleven kan verhullen
  zoals wie weet hoe het werkt
  in begaanbaar braakland, Suriname.
  (Gedicht Varma R)


  Maak melding

 10. Sang datie aiwan je pompoe jere!
  Joe na wan ogrie man! Wat dat betreft mie ei biete altijd. Mie zeker no dong so foe tek slag nam tapoe!
  En bovendien is een beetje piepen altijd beter voor je portemonee. Je stapt van je fiets af en zegt beambte, ik stond er niet bij stil. Mag ik er nu mee naar huis lopen, dan ga ik het morgen gelijk regelen. Beambte het spijt me, ik weet het vanaf nu, mie no doe dat moro. Hij jaagt je weg als en kleine jongen: “boi no mek mie sjie joe moro nanga a baisikri dies”!
  Case closed.
  Ik weet dat ik hem heb gepakt met mijn onderdanigheid en hij weet dat hij gepakt is maar heeft voldoening dat hij me heeft gecorrigeerd en dat hij de nodige respect heeft gehad. Zo lossen we dingen met politie op in Su.
  Volgens mij is die man aiwan een blakka bakra. Een kronto ede, bruin van buiten, maar wit van binnen. Ik ben zo vaak streng aangesproken door de politie, ma mie dat nooit mie kies slag nanga gummi.
  Het verschil met Holland is, je mag spijt betuigen omenie, “meneer ik zou net me gordel omdoen, begie begie. Meneer ik zou die telefoon net in die carkit zetten, alstublief kijkt u door de vingers, voor deze ene keer.
  Je krijgt genadeloos die boete.
  Wat dat betreft geef mij maar Suriname. Ik vind dat toch menselijker. En als je niet tegen gezag kan en het vertikt om die man zijn nodige respekt te gunnen, joe o njang fonfong. Ba soekoe, ba fenie, ba tjarie.


  Maak melding

 11. De strategie van nr 13 is volgens mij niet eens zo verkeerd. Zo had ik het nog niet bekeken, maar dat komt omdat ik zelf mondig ben en mijn mannetje wel kan staan. Maar gelukkig kom ik nooit in deze situaties. Gezien de groffe criminelen in Suriname is het misschien goed dat de politie zo tekeer gaat, want die gasten kun je niet met zijde handschoentjes aanpakken. Jammer dat een enkeling met een brutale mond en kennis van zijn rechten het moet ontgelden. Dus gewoon onderdanig zijn, agentje tevreden en case closed! Maar stel dat je gelijk hebt. Moet je dan alles slikken? Het klinkt toch ongezond hoor.


  Maak melding

 12. Ai Bacco na datie toch,als Iwan normaal had gesproken tegen die Suri-agent had niet op zijn kop gehad,hij liet zeker ook duidelijk blijken dat hij uit blanda komt,weh noh dang a skowtoe tap ing smoel gie ing,want in Nederland zou hij knielen voor die bakra agent en smeken tot hij een ons woog hij had moeten gehoorzamen,maar Iwan denkt ook bij zijn eige laat me bigiting spelen voor die skowtoe gaat ie me met respekt behandelen,net goed voor hem a skowtoe saka ing vree.
  De Surinamers die met vakantie gaan naar Suriname moeten eens een keertje leren om zich niet zo te profileren alsof ze uit het paradijs komen,dat is reeds lang achterhaald,de Surinamers weten ook dat het niet meer het land van melk en honing is en dat de Surineds niets meer en niets minder zijn dan de Surinamers.
  Waarom gedragen de Marokkanen,Turken en Antillianen zich niet zo als ze naar hun land gaan voor vakantie?Ze doen echt niet alsof ze het hier 1000x beter hebben dan hun eigen mensen daar.
  Dus Iwan ga even bij jezelf beraadslagen als je enig respekt hebt getoond voor je eigen soort,wat voor experiment het zijn toch geen onmensen?


  Maak melding

 13. whahahahahahahahah,
  echt belachelijke reacties hier. Politieagenten dienen gewoon hun werk te doen en dat betekend niet dat we moeten vergoeielijken dat in de bacovenrepubliek suriname, politie met harde hand mag regeren als je normaal in je recht staat. wie heeft de politie daar tot opperbevelhebbers verheven. surinamers zijn zo dom.
  Die agenten zijn ongeschoolde, geen sociale vaardigheden bezittende, corrupte, luie donders. die door hun functie denken macht en respect af te dwingen door geweld. En wie keurt dat goed??. juist ja alleen maar achterlijke mensen. stelletje koeien.


  Maak melding

 14. Ik fietste ook een keer zonder verlichting langs die bewuste bureau,er stonden toevallig een paar agenten op die hoge stoep van het bureau.Een van die agenten een bigi bere hindoestaan schreeuwde naar me toe afstappen en lopen.ik ben braaf afgestapt en heb mijn reis rustig te voet vervolgd.Zo hoort een brave burger het te doen Mr I Brave.En niet zeuren over rechten want jij hebt een overtreding begaan.


  Maak melding

 15. ik heb genoten van het stuk en de reacties.
  ik heb 6 jaar gewoond en gewerkt in de dominicaanse rep. ik kan u verzekeren dat de heren politie agenten uit suriname t.o.v. de dominicaanse heel lief zijn.en ja ik vind het eigenlijk geen experiment maar meer provo.


  Maak melding

 16. Wat verwachtte deze onfortuinlijke verwaande kwast,een tweede Julian With, anders in Suriname te bereiken?Dat krijg je met deze dwaze types die zich in Nederland eerst insnuiven vol cokes en die vervolgens naar Suriname vertrekken om daar stoned,en in naam van hare majesteit de koningin, hun burgerrechten opeisen met een Hollands paspoort in de hand.Het woord stoned bestaat ook niet in hun vocabulaire, maar wel het woord ‘verlicht denken’ als ze high zijn.Iwan Brave heeft de ellende zelf op zich geroepen.Het was maar goed ook dat hij een tijdje werd opgeborgen in LPI.Deze man was een gevaar voor zichzelf geworden.Hij ging naar Suriname om een bijdrage te lveren aan de opbouw van het land, maar dit werd een mislukking. Iwan Brave had te hoog gegrepen met zijn fantasie-denken.Deze omhooggevallen lichtgewicht waande zich een koning in het land der blinden te zijn.Toen hij eenmaal in LPI terecht was opgeborgen kon niemand hem uit deze pienarie redden.Niet de koningin,niet Moskovitch en ook geen Spong.


  Maak melding

 17. Oke mensen, ik heb alle reacties gelezen en heb als gevolg van de diverse meningen het onderstaande episte bij elkaar geschreven, maar eerst dit:
  Het gaat er helemaal niet om of Iwan fout of goed zat. Wie fout handelt moet daarvoor resoluut gestraft worden… Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Al had hij bij wijze van spreken geen richting aangegeven, Iwan was in overtreding. Maar… het gaat in dit geval om de opstelling van de agent(en) in kwestie, de wijze van praten, het machtsvertoon, het lijkt wel of sommige agenten (ook in Nederland ) bijna een orgasme krijgen als ze je op de bon kunnen slingeren. In Nederland is de Politie ook niet altijd de meest aardige en vriendelijke ome agent, maar in de meeste gevallen zijn ze correct en wat een inzender schreef kei en keihard, er valt niet te onderhandelen over een opgelegde boete.
  Geen enkele burger waar ter wereld, verdient het om ook zo behandeld te worden. Dit heeft niets te maken met het feit of je een SurNed bent of een in Suriname wonend iemand. Wij die hier jaren gewoond hebben en naar Sur. teruggaan moeten op de een of andere manier het knopje omzetten, immers Nederland is Suriname niet en omgekeerd ook niet
  Ik bestrijd de mening dat SurNeds zich “opzettelijk” anders gedragen dan de daar wonende Surinamers, afgezien van het bekende fenomeen dat er wel degelijk SurNeds tussen zijn die daar “een heleboel geweldig” willen gaan spelen en de Sranangmangs de les willen lezen. Die lui heb je ook , maar als je langer dan de helft van je leven in Nederland hebt gewoond en je je normaal hebt gehouden aan die ptata”s hun regels en organisatie, is het vrij logisch dat je je op meerdere momenten en plaatsen in de Surinaamse samenleving je ook conform wilt gedragen…indachtig de mogelijkheid om de knop om te zetten. Voorbeeld In de winkel moet je netjes op je beurt wachten. Als je dat in Suriname ook wilt doen, vindt men heel vaak dat “loekoe ing a wan plei bakra”” !, terwijl het om een positieve houding gaat. Wij in Suriname hebben het nooit willen accepteren dat je bepaalde positieve dingen van anderen wel degelijk kunt overnemen. Als we deze mentaliteit hadden en de Surinaamse Politiek daar het voortouw bij nam door de positieve dingen die ze zo vaak zien en meemaken in het buitenland te “importeren” en toe te passen, was het nu anders. Het zijn soms heel kleine dingen. Bijvoorbeeld de wegbewijzering en straatnaamborden het ONDERHOUD van alles enz…
  Het werkt alleen maar in het voordeel van het land, “waarom niet”. Vandaar dat we op heel veel gebied behoorlijk achter zijn gebleven en nog steeds leven in het koloniaal tijdperk en daarvoor, want we eten nog steeds bruine bonen van het merk Coroos in Sranang dat je in Ned voor 75 cent kunt krijgen. Maar het is waardevoller omdat het uit Nederland komt, is de overheersende mening
  De politie is er om je have en goed, lijf en leden te beschermen en prioriteit dient te geven aan het opsporen van het stelletje moordenaars, schurken en verkrachters, dan iemand met bruusk optreden te bekeuren wegens het ontbreken van een fietsbel op je mountainbike.


  Maak melding

 18. Ik vind het goed nieuws dat de politie agenten beter opgeleid zullen worden en voorbereid zullen worden hoe om te gaan met o.a. mondige mensen. Ik keur het gedrag van de politie in dit incident met Iwan niet goed, maar vind ook dat Iwan provocerend gedrag heeft vertoond. Helaas denkt het gros van Nederlanders van Surinaamse origine, dat ze zich moeten profileren in Suriname en hebben ook vaak een grotere mond dan in Nederland. Dat gedrag stoort mij, je dient je aan de regels te houden waar dan ook!


  Maak melding

 19. Agenten in Suriname verzinnen hoe eigen rechten en plichten. Hier zijn ze goed in.
  Dieven en criminelen opsporen daar zijn ze niet goed in. Wat heel hard aangepakt moet worden in Sur. Of doen de agenten daar net zo hard mee met dieven en criminelen.


  Maak melding

 20. Even een reactie. Ik ga zelf niet al te diep in op dit gebeuren. Er kan inderdaad nog veel gedaan worden aan het goed opleiden van leden van het KPS. De behandeling is verre van correct, maar provoceren mag ook achterwege blijven. Wat mij wel opvalt?

  Ik merk wel dat er onder de SURINEDS(ben zelf ook een) er genoeg zijn die in NL zelf inderdaad het makke schaapje uithangen en absoluut alles behalve mondig zijn als zij in NL hun mondje moeten roeren,maar op het momentd dat zij even in SME vertoeven plots de mondige SURINED gaan uithangen die mensen gaan wijzen (net het vingertje van de bakra) op rechten etc.etc. ,wat men fout doet of beter kan doen ofwel betweterig kunnen wezen.

  Op de haven gaan uitkraaien hoe georganiseerd het in NL eraan toegaat bla bla bla.

  Laat dit soort zaken achterwege, of ga er wonen en probeer dan binnen de SME samenleving een positieve ommekeer teweeg te brengen, maar ga niet als de bezoekende vakantieganger daar plots de mondige Surined uit te hangen,terwijl men in NL de braafheid zelfe is.

  Dus zij die dat gedrag vertonen…please don’t do that anymore. Geniet de paar weken van je vakantie in SME en ga dan weer lekker naar het koelere landje aan de Noordzee dat prima georganisseerd is met allerlei regelegeving.

  De witte bakra die op bezoek komt gedraagt zich wat dat betreft “normaler” dan deze mondige Surineds.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.