Bussemaker: Suriname krijgt meer steun voor sport

14

PARAMARIBO, 2 aug – Suriname krijgt meer steun voor sportprogramma’s. Dit zegt de Nederlandse staatssecretaris voor Volksgezondheid Welzijn & Sport, Jet Bussemaker. Haar bezoek heeft al aardig wat conclusies opgeleverd. Door Nederland betaalde sportprojecten voor jongeren doen het goed.

Zo goed zelfs dat de doelgroep er niet meer zonder wil. Een goed voorbeeld is het buurtproject van superatlete Letitia Vriesde. Met Nederlandse steun worden honderden kinderen twee keer in de maand sportief beziggehouden. “De kinderen komen echt opdagen, omdat ze anders niets te doen hebben”, zegt Vriesde. Op die manier schuwt de jeugd afwijkend gedrag.

Die vormende werking is ingebakken in het project. Voor Bussemaker is dat de meerwaarde van het Plan van Aanpak Sportprojecten, dat samen met het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling wordt uitgevoerd. De jeugd in kansarme buurten krijgen alternatieven voorgeschoteld. “Ze leren hun eigen grenzen verzetten. Daar wil ik geld voor uittrekken”, aldus Bussemaker.

14 REACTIES

 1. Prima zo! Stop er genoeg in! Jet we can!
  Het inzetten van Letitia Vriesde voor sportieve ontwikkeling bij de jeugd in SME is wat ons land nodig heeft. Dat kan en zal door andere topsporters in andere sporttakken kunnen worden overgenomen of gecopieerd. De centen worden gebruikt voor ontwikkeling; zo hoort het!
  Niet dat idiote gedoe van ene meneer Castelen (politiek) om Nederlandse voetballers in de Surinaamse selectie op te nemen. Weggegooide valuta.

  De projecten voor de jeugd die met ontwikkelingsgeld van de grond komen dienen
  gevolgd en gecontroleerd te worden. Voorkom dat er Surinaamse overheidsinstanties geld krijgen dat verkeerd wordt aangewend. Want dan verdwijnt alle hulp in een bodemloze put en kan de jeugd naar sport fluiten.
  Staatssecretaris Jet mag van mij zelf haar mensen uitzoeken die de centen gaan beheren en die rechtstreeks bij haar verslag moeten doen en verantwoording afleggen.
  Dit mag niet verkeerd gaan zoals vele vorige projecten.

  Das


  Maak melding

 2. Vooruit gang toch…ik zie een ding dat is de VOORRUIT.

  WAT VOOR TOEKOMST HEEFT FRONT MI BOI….DIE OPA’S EN DIE TANTA’S ZIJN TE BEJAARD OM NOG WAT VOOR DE TOEKOMST VAN HET LAND TE BETEKENEN.


  Maak melding

 3. met dit gebaar van de staatssecretaris uit nederland zou het goed zijn om de sporters in nederland te laten trainen.

  niks krijgt je fo soso.voor wat hoort wat.de afhankelijkheid wordt heden ten dage anders ingepakt.vroeger gaf nederland opdracht aan de clubs of de regering in suriname.

  suriname hoef geen dubbele nationaliteit in te voeren voor sport beoefenaars,maar de aspirant spelers laten meelopen op de nederlandse sport scholen.de geselecteerde sporters uit suriname krijgen hierdoor een betere begeleiding en trainingen op kosten van nederland.dan bespaar de staatssecretaris dit eenmalige steun aan suriname om de geselecteerden in nederland de trainingen te laten volgen.

  wie wil de staatssecretaris in suriname gaan verrassen.dit wordt weer de zoveelste dood geboren spelletje.het spelletje met suriname is weer hervat en de vraag is,voor hoelang.of is men weer bezig voor de toekomst een andere groep bedelaars te creëren.


  Maak melding

 4. Hesco troost je maar, het is een druppel op een gloeiende plaat. Bepaalde dingen moeten wij gewoon zelf doen. We moeten inderdaad ophouden met kraaltjes en spiegeltjes te gooien en zodoende een vinger in die Surinaamse pap te houden.

  Wanneer gaan wij integreren in onze eigen regio? Soms is die hete adem met in the end een doekje voor het bloeden wel verdomde lastig!


  Maak melding

 5. @7 Pinto

  Patriotisme is niet gratis,het heeft een prijs.

  De overheid moet voorwaarden scheppen, dat alle kinderen de mogelijk moeten hebben om aan sportactiviteiten, te kunnen deelnemen.
  Of ze dan van huis uit gestimuleert worden is een tweede, mss vanwege hoge kosten,en toch zal er in alle buurten overheidshalve gesubsidieerde gevarieerde kinder activiteiten aangeboden moeten worden, die over het algemeen dan gratis zijn, om zo kinderen te motiveren, te inspireren,om straks , als ze serieus in een sport verder willen gaan moeder/vader kunnen overtuigen van hun inspiratie en talent.

  In die zin Pinto,moeten we uit onze tenen nog meer kracht gaan halen , die onze voorouders 300 jaar hebben moeten ontberen.

  A no kan dat so weinig talent e waka na ini sranang?
  Er zijn nog veel verborgen talenten, maar de kinderen hebben over het algemeen nog te weinig, kunnen genieten van de voorwaarden die , de overheid nog niet gelukt is , die na 4 regeringsperioden te herstellen.

  Meer recreatie huizen, geen broko oso.
  Meer speelpleinen in buurten en neit op de hoek van de gemenelangsweg en ik denk de zonnebloemstraat,Tegenover Fernandes.
  Drukke straat,ef je sie oto,hoeveel kinderen moes pai ede, voor dat het weg gaat van die tien-pasie.


  Maak melding

 6. Mevrouw Bussemaker, de jongeren maken zich zorgen over het onderhouden van de sportobjecten.Is er een aparte financiele armslag, daarvoor gereserveerd?

  Misschien kunt u de minister van onderwijs,sport en ontwikkeling van Suriname vragen,of de zorgen van de jongeren gegrond zijn.

  Is er een plan, waar wij de komende vijf jaar naar toegaan, als het gaat om de jongeren,die nog meer moeten leren zichzelf te presenteren.


  Maak melding

 7. Suriname zit en ontvang, zit en ontvangt en zit en ontvangt. De gasten in suriname zijn krijgers.Niet geen krijgers in de zin van strijder, maar krijgers in de zin van handje ophouden en wachten tot het gevuld is met apennootjes, pepernootjes, spiegeltjes en kraaltjes.


  Maak melding

 8. Ooit, ooit komt er een eind aan de geld en goederenstroom vanuit de o zo gehate nederland. En dan wil ik zien hoe het verder zal gaan met de dagdieven daar in de west.


  Maak melding

 9. Vooruit
  uit de ronding van het water
  brak de lip de hand
  brak de woordgreep
  braken de beelden.

  uit het spoelen
  uit het vloeien
  brak een eerste zin zich
  naar de oppervlakte.

  Uit mijn benen
  Brak ik een record
  Liep ik de rijstplanter
  De honderd meter
  (gedicht Varma R)


  Maak melding

 10. In een land waar scheidrechters en spelers in elkaar worden geslagen, bedreigd worden met vuurwapens op het veld, door mensen langs de lijn, zou ik niets willen geven totdat zaken op orde worden gesteld. Deze criminelen moeten zwaar worden gestraft. Het heeft niks meer met sport te maken.

  Een overwinning moet je halen met beter presteren en niet met geweld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.