Bestuurswisseling universiteit Suriname politiek

23

PARAMARIBO, 30 jul – Het is de politiek die de doorslag geeft bij de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit zegt minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling. Het mag dan gaan om een wetenschappelijk instituut, het is de politiek die de dienst uitmaakt. Wie de nieuwe voorzitter wordt, is dus nog lang geen uitgemaakte zaak.

Wolf en zijn politieke huis, Pertjajah Luhur van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo, gaan voor econoom Robert Soentiek. Binnen de universiteit stuit dit op verzet, zij het bedekt. Soentiek zou te weinig bestuurservaring hebben. Ook in de coalitie is er weerstand. Dit verklaart ook de verlate besluitvorming. Niets aan te doen, vindt Wolf: “De wetenschap is niet waardevrij, maar gebonden aan de politiek. Dat leer je ook op de campus.”

Dat de minister van Onderwijs nauwelijks gewicht in de schaal legt, is dus min of meer een gegeven. “De coalitietop beslist of de kandidaat benoemd mag worden. De politiek zal hoe dan ook een vinger in de pap hebben”, aldus Wolf. Somohardjo vindt niet dat tegenstanders duidelijke argumenten op tafel leggen. Niemand heeft tot nog toe een profielschets kunnen produceren om Soentiek objectief te meten.

23 REACTIES

 1. Politiek Su heeft groot gelijk…Benoeming van zo’n hoge academische functie is geen warung aangelegenheid…Daar hoort een bewezen wetenschapper(minimaal doctors graad) met aangetoonde leidinggevende capaciteiten thuis…dus….hallo daar.. geen tjekre tjekre gedoe hor..


  Maak melding

 2. Geen wonder,, het hele gebeuren is één pot-nat of te wel zoals onze ex-leger-lijder het zij..het poppen-kast draait door..ze doen maar..

  Open solicitatie nooit van gehoort.

  Publicatie in de media nooit van geweten.

  Publicatie in wetenschappelijk media of krant als die nog bestaat nooit van gehoort.

  Bang als men is dat de meest vitale functies door andere partijen wordt ingenomen..

  Kwaliteit deskundigheid bestaat in surbo niet,tenminste niet op een vitale functie..

  Ontwikkeling,vooruitgang ho maar..met recpect voor die meneer Robert..


  Maak melding

 3. is een afgerichte wolf uit de circustent van circusleider somohardjo de racist.

  ook heeft zijn bloedvriend de heer s rasam hem de rug toegekeerd.wegens zijn beruchte racistische handelingen.


  Maak melding

 4. Weer een verdrietig bewijs van de mannetjesputterij op hoog niveau. Inderdaad zou het naïef zijn om te denken dat bestuurlijke benoemingen op staatsuniversiteiten apolitiek zijn. Maar om te stellen dat het de politiek is die de dienst uitmaakt op een universiteit betekent dat je geen flauw benul hebt van waar een universiteit voor staat (of voor zou moeten staan).
  Meneer de minister: wetenschap is inderdaad niet waardenvrij, maar dan niet in de betekenis die u gebruikt! In uw uitleg wordt het internationaal (de peers van de ADEK zijn niet in, maar buiten Suriname!)nooit wat met het ADEK en blijft deze een suboptimale, politiek bevuilde en intern gerichte prey prey skoro in een een land vol politiek/bestuurlijke kwakzalvers.
  En dat niemand nog een profielschets heeft kunnen produceren om de beoogde kandidaat objectief de maat te nemen?
  Geachte heren Wolf en Somohardjo, kom nou. U wilt toch geen academische medicijn om van uw lijden verlost te worden?


  Maak melding

 5. De coalitie top heeft gelijk, zelf minister Wolf deugd niet, hij is tot nu toe op een na de zwakste minister van onderwijs in Suriname, dus waar praat deze man over? en ook samen met zijn 2 andere collegas ministers van PL de zwakste in dit cabinet Venetiaan/Sardjoe. Somo mag best wel aanhang hebben maar zijn kader is bestuurlijk ZWAK!


  Maak melding

 6. Algemene informatie.
  Ten tijde van het militaire bewind na de coup van 25 februarie 1980 vonden studenten-en docentenprotesten plaats tegen het regime en tegen het toenmalige universiteitsbestuur dat sterk op de hand was van bouterse.c s in december 1982 werd de universiteit voor bijna tien maanden gesloten.


  Maak melding

 7. Laat PL dan eerst een profielschets opstellen en deze ter beoordeling aan de DNA voorleggen. Blijkbaar is PL en aanhang ook niet instaat een profielschets te geven. Anders was die er wel.

  Ben ook benieuwd naar de publieke discussie rondom die profielschets.


  Maak melding

 8. DU,
  Jij mag stokken breken in alle hoeken en gaten, die jij rijk bent, maar ook jij zal niet in staat zijn om de komende dingen te stuiten.

  Alles wat jij hier poneert is al meer dan achterhaald. Het werkt alleenmaar averechts.


  Maak melding

 9. Wie kroont wie?De Paus of de keizer?datwas in die tijd een heethangijzer.Ooit zei Somo:als je niet bemoeit met de politiek,dan bemoeit de politiek met je “.Ooit een “wetenschapper”hoofd/president van een land?De poltiek bepaalt de (in)richting van een land.
  Comm:de pot verwijt de ketel….de ene racist verwijt de andere..


  Maak melding

 10. Mijn gunstus DU-Gek,heb je niets beters te doen.Tuurlijk kan je niet normaal reageren op dit artiekel,want je hersenen gaan niet verder dan de revo.Trouwens what about de studenten protesten in 1972 waar er veel gewonden vielen ,1 dode Abaisa,of was dat ook door de revo?

  De PL en A-Combinatie hebben het voor het zeggen in deze duivelse regering,Venitiaan zit goed in de tang,komt ervan als je met de duivel(s) een pact sluit.
  Mooi Suriname zal nooit vooruitgang boeken zolang er partijpolitieke minkunkels de dienst uitmaken op bestuurlijkevlak.


  Maak melding

 11. Op de universiteit zou er een totale reorganisatie moeten worden doorgevoerd. Er moet duidelijk onderscheid worden gemaakt in de bedrijfsvoering en de wetenschapsbeoefening. Zoals bij alle universiteiten in de wereld is de aanstelling van ee rector magnificus noodzakelijk voor het wetenschappelijk beleid. Een dergelijke functionaris is samen met de hooglereraren de bewaker van de wetenschappelijke kwaliteit. Het bestuur van de universiteit is belast met de dagelijkse bedrijfsvoering en niet anders.

  In Suriname is het een gecombineerde functie. Achtellijker kun jij je dat niet voorstellen.
  Een rector magnificus moet een behoorlijk staat van dienste hebben binnen de wetenschappelijke wereld. Hij/zij moet veel publicaties op zijn naam hebben. Hij moet gepromoveerd zijn en tevens ook hoogleraar zijn. Soentik voldoet hier niet aan.


  Maak melding

 12. Met politieke geleuter is het onmogelijk een land tot ontwikkeling te brengen.

  De één staat links te trekken de andere naar rechts.

  WIJ HEBBEN EEN LAND OP DIT MOMENT MET EZELS DIE NIET SAMEN WILLEN WERKEN MAAR ELKAAR HET LIEFST ELKAAR UITSCHAKELEN EN VERNIETEIGEN HET LIEFST MET WORTEL EN TAK.

  EN DAT NOEMT MEN INTELLIGENTSIA VAN EEN LAND GEWOON EZELS ZOU IK ZEGGEN.

  JULLIE ZIJN DOMME JONGENS(CITAAT)


  Maak melding

 13. Kijk mijn vader leeft niet meer ruim 20 jaar overleden helaas.

  Maar als hij Baas.B hoorde vertellen(praten)(su.)of zaken duidelijk maakte.

  Was mijn Pa blij ik hoorde hem bij (radio en TV) maar een ding roepen die JONGEN heeft gelijk.
  Hij heeft gelijk …eindelijk…eindelijk komt iemand ons de waarheid vertellen

  Maar in het verleden als mijn Pa naar de stem moest gaan stemde hij NPS.
  Ik vroeg hem waarom hij toch NPS stemde: zei hij bang te zijn voor de VHP.

  Trek vandaag aan de dag jouw conclusie maar.

  Komen wij dan zo op de plek waar wij willen zijn….mi no dinki.


  Maak melding

 14. “Het mag dan gaan om een wetenschappelijk instituut, het is de politiek die de dienst uitmaakt.”

  Deze Fronters zijn gewoon schaamteloos en hun nepotisme is grenzeloos.


  Maak melding

 15. Trouwens is die hele ADEK onder Front niet een soort HBO geworden.

  Al die oude Front leiders hebben toch geen kinderen meer die studeren, dus het kan ze geen ene biet schelen welke titels en CV de rector magnificus heeft als het maar een vriend of familie is.


  Maak melding

 16. Je zult maar onder een minder gunstig gesternte geboren zijn, en dan vervolgens in een wereld terecht komen, die zich uit overdreven eerbied voor ‘het erfenis uit het verre verleden’, niets aan jouw meer persoonlijke ‘lotsbeschikking’ gelegen laat liggen.
  Wat gij dan met uw voorstel beoogt blijft mij een raadsel. Misschien wilt u de bittere en vaak ironische van dit alles op louter literaire wijze wel gewoon op de spits drijven. Welaan daar zijn wij op voortreffelijke, onschuldig cynische wijze in geslaagd.
  Maar de werkelijkheid, zoals u zelf ook tegenkomt, is realiteit vele malen weerbarstiger en juist in die setting vraagt het beschermen van rudimentair Surinamer zijn een eensluidende en ononderhandelbare uitleg en uitvoering door de gever van wetten die op zulke kwesties zijn toegespitst. Ook econoom R.Soentik mag een kans krijgen. Varma


  Maak melding

 17. @9 Du, Toen 10 maanden dicht,Nu 2009 20 jaar open en nog steeds geen profiel schets.

  Wie zijn nou dom du, de domme revolutionairen toen,of jullie slimme electoraten nu,die in dit geval al 20 jaar aan een profielschetsn werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.