Milan Festival viert 25e editie in Zuiderpark

14

Het grootste Hindoestaanse openluchtfestival van Europa viert zijn vijfentwintigste verjaardag. Op 31 juli, 1 en 2 augustus is het Milan Festival weer te vinden in het Zuiderpark. Met kunst, educatie, sport en exotische markt, en natuurlijk optredens: van GTST tot Bollywood. In de afgelopen jaren hebben maar liefst 80.000 bezoekers uit diverse streken van Nederland het Milan Festival bezocht. De thema’s waaraan dit jaar speciaal aandacht zal worden besteed zijn werkgelegenheid – er is een carrièrebeurs – en gezondheidszorg.

Onder de optredens zitten veel grote namen. Zo speelt Ronald Snijders met zijn Extended Funk Band. Deze meest swingende fluitist van Nederland is ook uitvinder van de Afro-Surinaamse kawinajazz. Ook Panjabi Hit Squad, pioniers van de British Asian Music, treden op met hun mix van urban en Asian.

Een bijzonder optreden is er ook van Alka Yagnik, sinds de late jaren 80 een van de belangrijkste Bollywoodzangeressen in India. Alka, die ook jureert bij het bekende televisieprogramma “Sa Re Ga Ma Pa and Star Voice of India”, geeft speciaal voor het 25-jarig jubileum van Milan Festival een concert samen met Kunal Ganjawala en haar muzikanten uit India.

14 REACTIES

 1. debielen die moeite hebben met dat woordje “hindoestaan”, melden jullie zich aan zodat ik jullie een non-verbale pakslaag kan verkopen.


  Maak melding

 2. Eindelijk een mijl-paal berijkt onder de hindoestanen,,hoewel het zeer commerciël is opgezet..

  En toch gefeliciteerd..

  Het is milan en rondjes lopen..kahaal hai..


  Maak melding

 3. Raj,

  Islamieten hebben misschien last van het woordje “HINDOEstaan.”
  Ik ben en blijf een hindoestaan.
  India heette vroeger Hindoestaan.
  Het land van de hindoes, daar ben ik afstammeling van.

  Die zelfzuchtige blanken hebben ons verspreid naar andere continenten, maar ik ga niet volgzaam meedoen met hun idioterij, dan ben ik die domme ka!!

  Soeresh.


  Maak melding

 4. @4: Ik ben het met jou eens. Ik ga me niet omwille van de Islamieten gaan lopen friemelen in een woord en het gaan zitten verkrachten om hun te pleasen?


  Maak melding

 5. Vroeger bestond pakistaan niet eens, het kwam door onze geweldige Gandhi, die een stuk INDIA heeft afgestaan aan die Moslims om Pakistaan op te richten. En nu willen ze Cashmir ook nog hebben.
  Treinen vol met Hindoes werden in brand gestoken door die zogenaamde Moslims en als er Hindoes levend uit de treinen kwamen, dan werden ze met hakmessen in koele bloede gekapt en vermoord.
  Pakistaan is gewoon een broedplaats voor terroristen.


  Maak melding

 6. EEN BEETJE GESCHIEDENIS.
  India werd in 1947 onafhankelijk. Daarvoor was het land een Britse ‘kolonie’, samen met wat nu Pakistan en Bangladesh zijn. Maar de Britten waren niet de eerste buitenlandse overheersers in India. In de geschiedenis is India vaak door buitenlandse machten veroverd en overheerst. Vóór de Britten maakten bijvoorbeeld de Islamitische Moghul-vorsten er de dienst uit.
  Met de onafhankelijkheid kwam er een einde aan een tijdperk. Voortaan zou India eindelijk zelf zijn toekomst kunnen bepalen. Daarvan hadden honderden miljoenen Indiërs jarenlang gedroomd. Gewone Indiërs, maar natuurlijk ook de leiders van het Congres: de beweging die wilde dat India onafhankelijk werd. De belangrijkste leiders van het Congres waren Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru, de man die na de onafhankelijkheid eerste minister van India werd.
  Een deel van Indiase moslims vreesde echter dat ze in het onafhankelijke India door de hindoes overheerst zouden worden. Ze wilden een eigen staat: Pakistan. Nehru en Gandhi waren het daar niet mee eens en verzekerden dat alle mensen in het onafhankelijke India – hindoes, moslims, christenen enzovoorts – gelijke rechten zouden hebben. Het hielp niet. Pakistan kwam er. Het bestond toen uit twee delen: West-Pakistan en Oost-Pakistan. Het oostelijke deel werd in 1971 onafhankelijk en heet sindsdien Bangladesh.
  Bij de opdeling van Brits-Indië in India en Pakistan verhuisden miljoenen moslims vanuit India naar Pakistan, en trokken miljoenen hindoes en sikhs in omgekeerde richting. Deze volksverhuizing ging gepaard met enorme haat en ruzie tussen de beide kampen. Naar schatting een miljoen mensen kwamen om het leven. Een zwarte bladzijde in Indiaas geschiedenis.
  India beste mensen moet je niet als een lieverdje zien. Het is samen met China de twee grootmachten van Azië. Ze zijn beiden uit om hun machtsradius uit te breiden. Vooral regionaal in Azië. Voor beide landen geldt dat alle middelen toegestaan zijn als het gaat om de hegemonie in Azië. Ze vermijden een gewapend conflict, daar hebben ze overeenstemming over. Ze hebben ook een lange termijn visie over samenwerking op het gebied van handel maar dan ook veel al een intensievere samenwerking regionaal, ook met Pakistan. India ziet Pakistan niet als dreiging maar handelspartner. Varma R


  Maak melding

 7. de associatie is sterk ingeburgerd bij de gasten,dat deze eigenlijk geen verschillen meer kunnen maken.geloof en ras wordt met elkaar gecombineerd.terwijl deze in groepen zijn verdeeld.de hogere en de lagere enz.


  Maak melding

 8. Bharat dan wel Hindustaan bestond in den beginnen uit kleine koninkrijkjes die samen werkten tegen grote indringers van buitenaf, maar waren verder onafhankelijk van elkaar. Het geheel vaarde onder de vlag Bharat op een moment en later onder hindustan.

  De koningen waren het over een ding eens, en dat was dat het gehele rijk een rijk was voor hindustanen en bhoeddisten. De manier van leven, de manier van geloven, de manier van onderlinge relaties moest men als geheel verdedigen. Dit leidde er soms toe dat er een leider onder koningen werd gekozen die alle legers leidde in het gevecht tegen buitenlandse invloeden.

  De moghuls hebben er naar gestreeft een echt rijk te creeeren met een wet en regelgeving. Voor de rest valt het te debateren of ze voordelen of nadelen hebben gebracht. Een ding is zeker, ze hebben een groot deel van de oude geschiedenis en glamour vernietigd uit naam van de Islam.

  Bij de Engelse overheersing woonden de hindoes, islamieten, christenen, bhoeddhisten, jainisten, sikhs, parsis, etc gewoon relatief goed samen met her en der een uitspatting. Sommigen dachten dat dit kwam onder de leiding van de engelsen. Zo was Jinha bang dat the congress party van Nehru en Ghandi over de moslims zouden regeren en iedereen met gelijke munt zouden terug betalen voor hetgeen gebeurt in het verleden. Daarom wilde hij en zijn achterban een eigen stukje India. Ondanks de protesten besloot Ghandi toch dat de moslims die dat wilden Pakistan als eigen land mochten noemen.

  Pakistan eiste een volledige moslimstaat en alle indiers moesten weg, terwijl India de moslims de keus bood te blijven of te vertrekken. De rest van het verhaal was al duidelijk gebracht door een van de anderen.

  Cashmir kwam toen weer in onafhankelijke handen van de koning van Cashmir (Raja). Deze besloot de rechten van Cashmir aan India te geven, ook al wilde Pakistan dit deel hebben vanwege de mooie omgeving, vruchtbare gronden en economische mogelijkheden. Vanaf dat moment was Cashmir rechtmatig van India, ook al was dat vanuit historisch en religieus oogpunt logisch.

  Pakistan tekende jaren later bezwaar aan bij de VN en eiste een referendum. India, wetende dat het gros van de mensen pro-india en hindoes waren, ging akkoord met het referendum. Volgens India en huidige onderzoeken bleek Pakistan echter Pakistanen over de grens te smokkelen met gewapende ondersteuning van de Afghanen, alwaar zij veel hindoes martelden en verjoegen. Toen eenmaal de dag van het referendum aanbrak, bleek miraculeus het merendeel van de mensen moslim te zijn of hindoes die wilde vertrekken. Dus volgens het referendum moest Cashmir naar Pakistan. Hier ging India natuurlijk niet mee akkoord en toen begon het langdurige dispuut.

  Inmiddels sinds de hele al qaida happening, is gebleken dat Pakistan en Afghanistan elkaar jaren steunden op het gebied van wapenhandel, training, transport, en oorlogvoering. Dus is het niet geheel onaannemelijk dat er ten tijde van het referendum gesjoemeld was in Cashmir.

  Neemt niet weg dat het gros van de Moslims in India trouw zijn aan India, de Indiase vlag en het land dat nog steeds hindustan wordt genoemd door velen. Dus laten we vooral niet de moslims over een kam scheren of geloof aanwijzen voor die gevechten om Cashmir. Het is vooral een politiek en economisch spel, waarbij het geloof door sommigen gebruikt wordt om een achterban te creeeren.

  WAT BETREFT MILAN EN BETALING:
  3,50 voor een bollywood artiest van dat formaat en een dergelijke programmering is natuurlijk geen geld. Voor dezelfde bands betaald men normaal graag 15 euro, en voor die bollywood artiesten graag 50 euro of meer. DUs vanuit dat perspectief is de prijs belachelijk laag.

  Daarnaast moet Milan die programmering, het personeel, de schoonmaakkosten, de tenten, de hekken, de beveiliging, de leveranciers, het transport, etc ergens van betalen. De subsidie die vergeven wordt is bij lange na niet toereikend om te voorzien in de kosten die gemaakt worden. Deze kosten worden helaas verhaalt op de klanten, maar dan nog is de prijs goed voor het evenement. Commercieel is het geenzins, want dan zou het festival moeten verdienen en de mensen rijk moeten zijn. Zowel de belastingdienst als de gemeente Den Haag houden dit in de gaten en weten dat dit niet het geval is. Dus lijkt mij sterk dat het commercieel is.

  En ook al was dat het geweest, betaal ik graag 3,50 voor die optredens, de sfeer, het park, het mooie weer en de mogelijkheden.

  Groetjes,
  D R


  Maak melding

 9. De VS proberen als bevriend zijnde met zowel India als Pakistan de dialoog over Kashmir nieuw leven inblazen. De VS standpunt in deze is dat beide landen geen moeite met een VS bemoeienis hebben, als het conflict maar als bijzaak tijdens een handels of de klimaatconferentie wordt besproken. Tijdens zijn vierdaagse bezoek aan India heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns de Indiase regering een brief overhandigd van de Amerikaanse president Obama. Daarin stelt die dat een oplossing van het conflict rond Kashmir wel van belang is maar een Indo-Pak aangelegenheid is. De Indiase President Dr.M Singh liet weten dat Obama voor een oplossing via dialoog en sport(cricket) was en dat er verder niets aardrijkskundig in de brief stond. Pakistan en India strijden sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië over het grensgebied Kashmir
  (Varma R)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.