Onderzoek naar stof bij Surinaamse zuurstoffabriek

9

PARAMARIBO, 30 jul – Er komt een onderzoek naar mogelijke stofvorming bij de fabriek van zuurstoffabrikant Ingas. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Het onderzoek wordt geleid door een buitenlandse expert. Ingas is voorlopig niet te vermurwen.

De fabriek gaat onherroepelijk dicht. Volgens de producent is het niet verantwoord te produceren met een betonfabriek als buur. Marica vindt het een onredelijk standpunt, temeer daar de betonfabriek nog geen groenlicht heeft van de overheid. Het standpunt is ook nog gevaarlijk. Ziekenhuizen zijn haast door hun voorraad medisch zuurstof heen. “Ingas zou rustig het onderzoek moeten afwachten”, zegt Marica.

De betonproducent mag voorlopig niet aan de slag. Intussen is het naarstig zoeken naar alternatieven. Een andere fabrikant in Paramaribo kan een deel van het gat opvullen. Een andere fabrikant in Nickerie wordt aangespoord de productie op te voeren. “We kunnen de gemeenschap garanderen dat er geen tekort zal ontstaan”, zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid.

9 REACTIES

 1. Wij zijn korte termijn denkers,,zit in onze genen..wij allen suris..

  Niet verder denken dan tot van avond en tamara wé stré gó moro vara..het caravan trekt verder naar een dood lopend weg en komt terug..al meer dan vijftig jaar.

  Zo is ons land ontwikkeld..

  Planning ,, een begroting,,een beleidt ontwikkelen een meer jaren plan maken,, b.v. 25 jaar voor uit kijken een infra structuur nooit van gehoort.

  Het rare is,dat onze lijders vertegenwoordigers in het parlement de ministers zelf onze v.p.de pres.weten niet wat een begroting is..of een rampenplan..

  Een regering zonder een plan,wat verwacht je dan ..

  Er is nergens in surbo een industrie terrein waar verschillende bedrijven zonder hinder van de ander vrij-vrij kan opereren..

  Zelf paranam suralco heeft geen eens een millieu beleidt ziet u die stof hangen aldaar.
  Al het chemies afval van de ziekenhuizen worden gewoon gedumpt bij het oud vuil.

  Alle bronberé wordt opgehaald en in de suriname rivier achter beekhuizen openbaar gedumpt..

  Van jam-gold hoef je niks meer te zeggen onze klein klein kinderen zullen het zelf ervaren hoe laf vieze vuille egoïsten hun voor ouders waren..

  Dat zijn wij vandaag dus..


  Maak melding

 2. Siriname is het land van, “ach het zal niet zo een vaart lopen.”

  Todat natuurlijk het noodlot toeslaat. Vandaar dat technici, dit land massaal de rug toekeren. Hier hebben uitsluitend leken het voor het zeggen!

  Een bejaarde piloot inhuren met bijkans 200 doden tot gevolg!


  Maak melding

 3. Ik moet denken aan het artikel: Seminar over succesvol investeren in Suriname. Wat een gotspe! Als je dit bovenstaande leest, dan denk ik dat het nog wel 20 jaar duurt voordat een verstandige investeerder zijn geld in Suriname gaat besteden. Onwetendheid heet het volk en onbenul is de konning. Het onderzoek in de kwestie wordt weer uitgevoerd door buitenlandse experts. Er zijn zoveel contradicties in het hele verhaal, dat ik aan het waarheidsgehalte begin te twijfelen.
  1. Ingas heeft blijkbaar geen monopoliepositie, want er blijkt nog een bedrijf te zijn in Paramaribo en nog een in Nickerie. Ingas is misschien de grootste, maar is dan dat.
  2. De cementfabriek heeft nog geen groen licht. Hoe kan het dan dat de fabriek gewoon produceert?
  3. Indien de cementfabriek stil ligt, waarom gaat Ingas dan niet gewoon door met produceren?
  4. Marica zegt dat de situatie gevaarlijk is omdat de ziekenhuizen bijna door hun voorraad medische zuurstof heen zijn. Waterberg daarentegen zegt dat de gemeenschap zich geen zorgen hoeft te maken over tekorten. Dus deze ministers hebben duidelijk ruis op de lijn.
  Hier wordt m.i. weer eens een spelletje gespeeld over de hoofden van zieke mensen, die dringend om zuurstof verlegen zitten. Ik krijg daar een beetje wrange smaak van in de mond.
  (Ik ga even kijken of er nog een flesje zuurstof in de vriezer ligt).


  Maak melding

 4. En dit allemaal door de `corruptie die er heerst waarvan over het algemeen een zekere bevolkingsgroep gretig gebruik van maakt. Vraag het maar aan White Beach, Cement inpakbedrijf te Accaribo en de vele 2e handse auto IMPORT BEDRIJVEN. Maar een zekere bevolkingsgroep is ook gewillig en gevoelig voor de omkooppremies die worden uitbetaald.


  Maak melding

 5. Laten wij maar weer lekker hufterig gaan doen.

  Wat dacht je dat het stofgehalte zal zijn wanneer die betonfabriek op volle toeren gaat draaien. Iemand heeft zeker weer een vergunningstjuku genomen!


  Maak melding

 6. Weer eens een dekmantel van deze regering. Nimos, een overheidsorgaan, heeft reeds een onderzoek ingesteld en die resultaten, die niet in het voordeel waren van Kuldipsingh, zijn door de beleidsmakers terzijde gelegd en is er toch een vergunning verstrekt. De vraag is nu: Wat schuil hierachter? Kon Kuldipsingh geen andere locatie vinden of uitkiezen? Waarom worden dergelijke adviezen van overheidsinstanties terzijde geschoven?


  Maak melding

 7. Risico is kans maal effect. Blijkbaar is het risico niet eerder opgevallen. Nu vindt men kennelijk stof en is er een probleem zelfs een planwijziging. De mensen die bij Ingas werken, wie houdt daar rekening mee? Ook bij Kuldiphsingh werken er mensen. Je moet eerst onderzoek doen, de resultaten implementeren en als er dan problemen zijn tot sancties overgaan. De nog niet genoemde slachtofferaantallen zijn hierbij dus geen restrisico maar een resteffect. Het komt regelmatig voor dat wetenschappers hun standpunt en advies alleen door effecten laat bepalen. Echter de kans op een dergelijke calamiteit vooraf bekeken is dan al zo klein dat dit geen rechtvaardiging mag zijn om een afspraak zomaar te torpederen of buitensporige maatregelen te verlangen die hiermee niet in verhouding staan. De bepaalde risico’s en de hiervoor geldende grenzen dienen dus centraal te blijven staan. Maar overweeg ook andere aspecten. Varma R


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.