Moord enige aanklacht Surinaamse ex-legerleider

18

PARAMARIBO, 27 jul – Ex-legerleider Desi Bouterse wordt uitsluitend vervolgd voor moord. Dit zegt Marjorie Sanches, persvoorlichter van het strafproces rond de Decembermoorden. Dat geldt ook de andere verdachten. Alle andere strafbare feiten begaan in de nacht van acht op negen december zijn niet vervolgbaar.

Dat komt vanwege de wettelijke verjaring. “Deze feiten zijn niet gestuit of het nu gaat om brandstichting of het verbieden branden te blussen. Daar kan men niet voor vervolgd worden”, zegt Sanches. Volgens een inmiddels overleden brandweercommandant had een militair hem verboden mediahuizen te blussen. Volgens de militair die het verbod verwoordde, kwam de opdracht van Bouterse zelf.

Maar vervolging is nu dus uitgesloten. “Niet dat het irrelevant is, dat beslist het Openbaar Ministerie”, aldus Sanches. Nu dienen de verklaringen over deze feiten hooguit nog als achtergrondinformatie. Alleen de executies van de vijftien burgers worden dus nog vervolgd. Dat is te danken aan het verzoek om stuiting dat nabestaanden indienden bij het Hof van Justitie.

18 REACTIES

 1. Vooruit of achteruit…gaan jullie aan het land werken.
  De boel is verjaard en bejaard.
  Toekomst toekomst voor het land maar deze Oma’s en Opa’s begrijpen geen moer en blijven dom en achterlijk doen.


  Maak melding

 2. men probeer militair(en) te berechten terwille van het uitoefenen van hun beroep.
  in elk geval deze hebben getraind om te doden en niet om schouder klopjes te delen.

  wie zich niet houdt aan regels in een militairenstaat,moet zelfs de consequentie dragen.

  de zogenaamde democratie laat boosdoener wraakneming.en zo zal men blijvend handelen in naam van de democratie.

  democratie is een opvatting dat ons wordt aangeleerd en niet op de juiste wijze wordt toegepast.voordeelregels spelen hierbij de belangrijkste rol om zodoende anderen tevreden te stellen.


  Maak melding

 3. Goed zo tante Marjorie.
  Daarna krijgen wij dan de vervolging van die colborateurs, waarvan menigeen nog zowel te Amsterdam en in Paramaribo rondlopen. Mensen, die ondubbelzinnig verantwoordelijk zijn voor de moord op 80-jonge militairen, de vernietiging van Afobakka lichtmasten, dito onze opkomende Surinaamse industrieën te Patamakka, Victoria, Baboenhol etcetera.

  What about de man, die onder andere de zoon van de gewezen griffier van de Nationale Assemblee in hoogst eigen persoon afpafte?

  Wat siert het ons om te meten met verschillende maten in dit land!

  Het zal daarom hopelijk niet ten eeuwige dage een brandhaard blijven.


  Maak melding

 4. Voor de jongeren is nog steeds de leus: het dec ’82 proces,is klaar wanneer het klaar is.

  Tot die tijd,nu 27 jaar,straks in 2010, 28 jaar naar dato streven de jongeren naar:
  -meetings in de buurten organiseren, om andere jongeren te bereiken en de diversiteit in deze buurten te benutten.

  De jongeren kunnen immers niet allemaal met meneer Bouterse in het gevang,dus:

  streven de jongeren dat nog meer vrouwen rollen krijgen in het Surinaams maatschappelijk leven in hun buurten, en goede accomodatie.

  De jongeren willen samen met de beleidsmakers,vanaf NU,opheffen wat is blijven liggen,omdat men nog niet rond is met het vervullen van menig persoonlijke wraakbehoefte.
  Tot die tijd willen de jongeren(dictatoriaal):
  Meer politieke participatie voor vrouwen in de arme achterstandswijken.
  Sunny point
  flora
  latour
  binnenland
  op het platteland (alvast veel educatie en nog maals educatie en maatschappijlijkevorming aanbieden aan deze sterke vrouwen die niemand wil horen, omdat ze voor de ander leek zijn,maar intussen de professoren van de maatschappij zijn.

  De jongeren zijn opzoek naar mensen die een menselijk gevoel en omgeving willen creeren.

  Totdat het proces zelf zover is, willen de kennis,cultuur met het volk onderling delen,om tot een sociaalbesef te komen wat wij met z’n allen moeten doen om een betere omgeving voor een ieder persoonlijk te creeren.
  Bijv: strenger sociale controle op illegale drugsbuurthuizen.
  En zo zijn de jongeren opzoek naar onderwerpen voor volksbinding.

  Niemand kan de verantwoording dragen voor meneer Bouterse,in de situatie waar hij in is.
  De jongeren zijn zich daarvan bewust, en keuren niets goed of af,maar zijn samen met hun ouders het duurzaam wachten dec ’82 frustratie,beu.


  Maak melding

 5. Ik vraag mij af in hemels naam..

  Wie heeft die vijftien burgers uit eindelijk vermoord..

  Ze zijn toch op de vlucht dood geschoten en wel van voren..

  Maar wel in een gesloten ruimte..in het fort ..zeelandia..

  Het waren zij of wij(ik) terwijl je geboeit bent en opgesloten.

  Je wordt van huis opgehaalt en even later dood gevonden..

  Wie o wie heeft het gedaan..

  Is de rechterlijke macht werkelijk onafhankelijk en vrij in zijn oordeel..

  Gelooft een ieder werkelijk in surbo dat het een rechtstaat is..


  Maak melding

 6. Marcelletje,
  Ik heb ook een vraag namelijk, “wie heeft die 76 militairen vermoord?” Maar ben jij zo hypokriet als je bent niet in geinteresseerd he. Jou selectieve bezorgdheid maakt het vraagstuk niet eenvoudiger. reken er maar op dat dienabestaanden niet bij de pakken neer gaan zitten. De stilte, die de storm voorafgaat? Mi no know!


  Maak melding

 7. Precies. Hij claimt dat hij een revolutionair is die geeft om Surinamers en Suriname en ook hij ziet hoe lang Surinamers zitten met het ‘raadsel van 8 december’. Waarom helpt hij dan niet een handje mee om de daders van die moorden op zgn ‘ op de vlucht geslagen cia trawanten’ te vinden en te berechten. Het is allemaal toch zo OVERDUIDELIJK ! Hij die beschuldigingen slingert tegen anderen , met voor al een sarcastische toon zit altijd, altijd zelf met zelf gepleegde overtredingen tegen diegenen op wie hij kritiek heeft. Dit is een wet van Menselijk Gedrag. Als je deze wet begrijpt, weet je alles. Case closed ! Thank You.


  Maak melding

 8. met deze wil ik weten of brunswijk ook wordt vervolgdvoor zijn daden en wat hij in surinmae heeft aangericht.periode binnenlands oorlog is iedereen vergeten.en volgens een hoofd legerleiding was er sprake van een coup tegen bouterse.jammer wat er gebeurd is maar we moeten vooruit denken.eingelijk moeten de families die deze zaak openmaakt surinamers vergoeden want doordat is suriname nog steeds in een dip we komen er niet uit.veel surinamers zijn gevlucht na de coup van rambocus en ze waren geen surinaamse staatsburgers maar allemaal hadden de nederlandse paspoort.waarom hebben we met z’n allemaal niet geprotesteerd tegen nederland voor ons geld?wat denken jullie aan de rente sinds 1975 wat ons beloofd was?ik wil hiermee kenbaar maken we zijn en zullen getransporteerde slaven kinderen.nederland is ons moederland maar we moeten een visum aanvragen ons geld is in nederland maar we leven als bedelaars.en suriname behoort aan indianen andere volken zijn daar gebracht en nederland wil niks erkennen en onderling willen we ons afmaken
  iedereen maak ooit een fout zo ook bouterse maar die geld die hij heeft daarop is nederland gebasseerd om zijn land misschien uit de recessie te helpen want als ze saddam kunnen pakken wat is dan bouterse.maar wij surinamers moeten echt een vuist maken en vooruit denken.ik begrijp niet waarom nederland moet bemoeien met surinaamse zaken laten ze eerst ons ontwikkelings geld geven waarop ieder surinamer recht op heeft.als ze dat eerder hadden gedaan kan ik met 100procent zeggen dat er nu veel families bijelkaar zouden,surinamers zouden niet vluchten voor economische reden.en indianen zijn de echte surinamers.wie heeft al die indianen vermoordt en waarom wordt de konings familie bestraft voor slaven handel want wie zeg dat wij surinamers blij zijn dat onze voorouders daar waren gebracht ik zou graag willen wonen waar mijn voorouders heeft geleefd voor de 1 afrika of java of india.


  Maak melding

 9. Ezels kennen beter denken dan sommige surinamers, als je de reaktie van nummer 4 en 9 leest dan begrijp je wat ik bedoel.
  iedere surinamer heeft het recht om zich te verzetten tegen een illegale regime en dat was bouterse zijn militaire schrikbewind.het verbaast mij iedere dag weer hoe dom sommige reageren hij wil zijn ontwikkelings geld hebben waar hij recht op heeft, vergeet jou plicht niet idioot. de meeste mensen die uit suriname zijn gevlucht voor bouterse zijn totalitaire regime zijn surinamers met een surinaams paspoort kijk ook naar frans guyana . ik durf hier te stellen dat al die gasten die het opnemen voor bouterse GROTE EZELS zijn. lees hun reaktie ze beschuldigen de hele wereld maar de man die verandwoordelijk is voor al deze ellende die beschuldig ze niet sterker nog hij is onschuldig in hun ogen. ai mi gado zo dom heb ik ze nog nooit gezien, oohw wat zijn sommige surinamers dom ik schaam mij voor deze idioten.


  Maak melding

 10. @9 Madjo

  De jongeren zeggen, no spang.

  Laten we beginnen, niet meer oppervlakkig met elkaar te communiceren.

  Haat, jaloezie, hebzucht, afgunst, begerigheid en nog veel meer gevoelens ,die wij wezens niet onder controle hebben, maakt dat we nu inzien,dat we alles wat de mens toen geleerd is,om elkaar te manipuleren,de mens eigen is.

  Nu, niet meer hoe gaat het?, en klaar,maar hoe gaat het, en hoe staat het met je staat van afgunst naar de anderen,hoe staat het met je gevoel verdeeldheid zaaien enz, enz, enz.
  De jongeren merken dan dat mensen vaak verbaasd kijken en geen raad met zichzelf
  weten,en als je het uitleg dan merken de jongeren, dat de gesprekkken diepzinniger worden.

  De jongeren zoeken toch naar een verklaring, waarom het Surinaamsvolk, 27 jaar in verdeeldheid is gehouden, door mensen die als beleidsmakers, ervoor hebben gekozen om de kruisen van een volk te dragen, en wat nu blijkt die te grabbel gooien.


  Maak melding

 11. de jongeren is gestoord hij is niet goed bij zijn hoofd hij houd de jeugd voor de gek en hij is niet reéel en dat maakt hem tot een dom persoon, de jongeren vertel de lezers waarom bouterse blijft liegen over de echte toedracht op 8 en 9 dec waarom verteld hij niet de echte waarheid waarom heeft bouterse nooit naar de echte daders gezocht wie strooit zand in de ogen van de samenleving vertel dat eerlijk de jongeren blijft niet achter leugen en bedrog schuilen jongen wees eerlijk wie heeft ons land en volk verraden ????


  Maak melding

 12. Hallo mr or mises DU-joker, wat dacht je ervan “vrijdagmiddag rijden naar Overbridge, aldaar de oversteek doen naar een oude plantage, troefcallen, voetballen, zwemmen in Surinamerivier om zondag gerelaxed en wel huiswaarts te keren, i.p.v. hier blijven DDB-syndromen? O, ja Estherhof is the place.


  Maak melding

 13. ezelachtbare DU,

  Wat dacht je van een weekend doorbrengen in Brokko Bakka (Neem je vrienden Somo, Brunswijk en Romeo Hoost mee) i.p.v. elke dag op Waterkant.Net de clown uit te hangen?


  Maak melding

 14. Nu.9,vraag aan DU misschien weet hij het,want deze gluiperd weet alles over de jaren 80.
  Maar dat gaat hij niet doen hij is een werknemer van Brunswijk en net zo dom.
  Dat is iets wat bijna iedereen zich afvraagt,zijn de daden van Brunswijk minder dan dat van Bouterse?
  Brunswijk is een bakroever,verkrachter,drugscrimineel,nu nog,landjepikker,illegale houtkapper,cowbot-jack etc.etc.etc.,maar ja hij geniet van zijn immmuteit verleend door slapjanus Vene,en dat vindt Du,allemaal best,want ze zijn net zo verdorven als hij.


  Maak melding

 15. Pinto,baja liebie DU jereh,a mang eh law keba ,lees fa ai kies wan rolberoerte baka ing pc,hahahahahahahaha.

  Joengoe DU,rustikkk mang,je kan blablablablabla,maar de verkiezingsuitslag van 2010 kan je niet tegenhouden,joengoe loekoeboeng dat edeh ow gwe libie joe skien.

  DeJongeren ga door met je reaktie hoor,let niet op die gestoorde DU,hij weet niets beters te doen dan achter zijn pc zitten te mekkeren over 29 jaar geleden,die gek vertikt het om de zonden van zijn huidige regeringen te noemen,want voor liegen en bedriegen moet hij bij,Santokie,Vene,Sardjoe,Brunswijk en last but not least SOMO zijn,het zijn deze boeven die het volk beliegen en bedriegen nu in 2009.


  Maak melding

 16. @ nummer 13
  oohw dus niet alles is zo slecht in suriname want als ik jou eerdere reaktie lees dan zou ik dat denken als ik niet beter wist.


  Maak melding

 17. @ autar
  YOU can take the man out of de gutter, but you can’t take the gutter out of the man!
  andere nickname dan hoop ik dat er iets verstandig uit komt maar jullie verstand is nihil.neem een mooi voorbeeld aan spanje hoe dit land zich heeft ontworstelt aan een dictatuur en nu een voorbeeldige democratie is, dit is mijn antwoord op jullie demagogische gelul ik kijk naar de realiteit ik sta voor democratie en vrijheid jullie tegen argumenten zijn zwak en dom , deze regering heeft betrekkingen met het buitenland met beschaafde landen de machtige landen in de wereld keren ons niet de rug toe de mensenrechten zijn in goede handen en de eerste levensbehoeften zijn gegarandeerd de economie draait goed en onze munt is stabiel en suriname heeft een kasreserve van honderde miljoen buitenlandse schulden worden afgelost en er is vrijheid van meningsuiting in suriname, wat moet ik nog meer voor jou opnoemen mi boi , jij pinto de jongeren krom madjo zijn stuk voor stuk idioten leeghoofden . dit nog iedere rechtgeaarde surinamer heeft het recht op zich te verzetten tegen een illegale regime in jou land het regime van bouterse was een illegale regime omdat hij een wettelijk gekozen regering heeft afgezet, alles wat bouterse deed had geen enkele wettelijke basis het was ondemocratisch en tegen onze grondwet.er zijn wetten en regels waar wij allen in suriname aan moeten houden doe jij dat niet dan krijg je anargie. mijn mening met of zonder schrijffouten maar ik sta voor iets .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.