Proces tegen Surinaamse ex-legerleider hervat

38

PARAMARIBO, 25 jul – Het strafproces tegen oud-legerleider Desi Bouterse is hervat. De ingelaste pauze vanwege het verhoor van de Nederlandse getuige Peter van Haperen, heeft geen noemenswaardige gevolgen gehad. De enige getuige die is gehoord, cameraman Henk Kioe A Sen, heeft wel een opmerkelijke verklaring afgelegd.

De videofilm die als bewijsstuk is vertoond tijdens de zitting van de Krijgsraad, is niet de enige opname van slachtoffers van de Decembermoorden. Kioe A Sen is ervan overtuigd dat deze opname niet van hem is. Aan de vooravond van de executies moest hij als cameraman van televisiezender STVS beelden schieten van onder meer journalist Jozef Slagveer. Maar die zijn niet vertoond op de zitting.

Waar de opnamen zijn, weet Kioe A Sen niet: “De band was in het archief van de STVS, maar is intussen meegenomen.” De vervolging blijft erbij dat er maar één opname was. Krijgsraadvoorzitter mr. Cynthia Valstein-Montnor wil zekerheid. Voor de volgende zittingen worden twee voormalige STVS-medewerkers gedagvaard. Tenminste één van hen woont nu in Nederland.

38 REACTIES

 1. Vreemd .
  Er zijn op 8 en 9 december in paramaribo 15 tegenstanders van het militaire schrikbewind van bouterse vermoord en nu weet niemand wat allemaal hebben ze last van hun geheugen, gek vind ik dat want als je zo zeker ben dat die mensen bezig waren met een tegen coup dan moet je toch met bewijzen op tafel komen nog steeds wacht de samenleving om het antwoord hoe en waarom , waarom hebben de militairen op zo een onmenselijke, babaars en bloeddorstige manier onze landgenoten afgeslacht, en dan maakt het mij niet uit of ze met tegen coup bezig waren of niet de straf maat is buiten propotioneel wreed onsurinaams het ergste vind ik dat deze mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn mee mogen doen aan de verkiezing voor de hoogste baan in suriname, het maakt niet uit of suriname met houten schuur word vergeleken want zelf daar hoor je menselijkheid in jou mars te hebben zelf daar heb je moraal normen.


  Maak melding

 2. Dit projekt, want tekenen van een proces vertoont het gene dele, zal zich stukje bij beetje keren tegen die colborateurs en samenspanners jegens het Surinaamse volk!

  Alles was al in kannen en kruiken hier op de kerstnacht van 1982, finaal af te rekenen met soldiers vanaf de rang van sergeant en burgers.

  Wat wil je als zo’n plan uitlekt? Dat barst de hel los ja!

  Te dien dagen liep ik wel met m’n ziel onder m’n armen, maar ben zeer ingenomen om kennis te nemen van de naakte waarheid.

  Lessons learned, ” no plei nanga wan tigribal, die habi angri!”

  Angri see skapu na tigri njanjang!


  Maak melding

 3. hoe weet de cameraman dat de opname niet door hem is gefilmd.zoniet moet het door fasal of dundas gefilmd zijn.dan maar de directeur frits pengel bijhalen om dit te bevestigen.


  Maak melding

 4. Er zijn een heleboel mensen die,dankzij de militaireperiode,in een rap tempo hoge militaire en politierangen (luitenant kolonels en inspecteurs van politie)hebben gekregen waarvoor ze jaaaaaaren op de (burger)regering zouden moeten wachten.Het was toen de “revotijd”.Ook ministers en direkteurs op ministerie`s werden uit de grond gestampt.Nu is het:MIJN NAAM IS HAAS en ik weet van niets.


  Maak melding

 5. Meneer frappant is weer bezig. Alles frappeert de man. Oorlogstijd verschilt wezenlijk van vredesomstandigheden. In tijd van oorlog is het jij of ik. Er is geen tijd om tijd te verliezen.


  Maak melding

 6. Proces??? het is een show zonder end.Na de verkiezing komt een ander minister en die zal ook zijn/haar best doen om een uitspraak zo lang mogelijk (tot zijn ambtsperiode in elk geval)uit te stellen.De krijgsraad voorzitter zal vervangen worden en het zal HEEL lang duren voordat er een nieuwe gevonden is,ook deze zal de ene na de andere “getuige” blijven oproepen en de zitting verdagen tot dat we allemaal rijp zijn voor het graf. Dink a tori..groetjes.


  Maak melding

 7. De foto waarop voorkomen Horb en Slagveer is overduidelijk aanelkaar gemanipuleerd.

  Iedere leek ziet dat. Willen wij met bedrog de waarheid naar boven brengen? Hoe dan?

  Laten wij deze voor partijen uiterst gevoelige aangelegenheid met de nodige takt bejegenen. A tori disi kastergevoelig!


  Maak melding

 8. Lieve kindertjes, allemaal weer netjes gaan zitten. Tante Cynthia’s poppenkast gaat weer beginnen. Was het ijsje in de pauze lekker?


  Maak melding

 9. Pinto,
  een van de collaborateurs jegens het Surinaamse volk is ook actief op het forum Waterkant.

  Zijn naam is…. DU
  de tijd zal hem ontmaskeren!


  Maak melding

 10. Alle grappen op een stokje: hoewel, dit is geen grap:

  “De ingelaste pauze vanwege het verhoor van de Nederlandse getuige Peter van Haperen heeft geen noemenswaardige gevolgen gehad…”

  Welzeker heeft het gevolgen gehad. Weer een paar weken oponthoud vanwege de zogenaamde getuigenis van een niet te vertrouwen charlatan. Weer een taktische manoeuvre van de verdediging geslaagd. Morgen staat er weer een andere nieuwsgeile idioot op, en zodoende kan dit “proces” nog dertig jaar duren…


  Maak melding

 11. De jongeren wedden niet meer op de uitkomst van een 27 jarige,anno 2009,zonder conclussie dec ’82 proces.

  De jongeren vinden nu anno 2009, dat het dec ’82 proces,dat nu al 27 jaar duurt,niet het onderwerp is dat het Surinaamsvolk bijelkaar brengt.

  De graadmeter voor de jongeren:
  Het wantrouwen en de vijandigheid dat in die 27 jaar,straks over 6 maanden 28 jaar,sterk gegroeid is.

  De komende 27 a 28 jaar besteden de jongeren die de ndp aanhangen aan, het opzoek gaan,naar onderwerpen die het Surinaamsvolk bindt.


  Maak melding

 12. jij ben de grootste collaborateur hier op dit net jou leider heeft met behulp van het buitenland onze democratie verkracht waneer het gaat om valk dan vind jij gemeen dat nederland zou hebben meegewerkt aan het omverwerpen van de democratie in suriname maar dat bouterse zich daarvoor heeft geleend vind jij geen verraad tegen het surinaams volk vreemde manier van redeneren inconsequent vind ik dit. ik hoop dat de beschaafde landen in de wereld suriname helpt om van deze revolutionaire facisten af te komen, want deze mensen zorgen alleen voor achteruitgang en dom gelul lees de reaktie van de grootste leeghoofd hier op dit forum nummer 2 deze mensen maken propaganda voor de meest slechte dagen en tijden in suriname tijden waar onze volk onderdrukt werd vernederd mensen werden aan publiek afgeranseld middeleeuwse praktijken werden toegepast.bouterse zal zijn straf niet ontlopen zie wat er nu met dino gebeurd god slaapt niet mi boi iedereen krijgt zijn welverdiende straf,


  Maak melding

 13. @DU
  weet jij niet dat je als militair in tijd van oorlog de kogel dwars door je kop krijg
  als je de boel saboteer zie de regering wat nu zit dat bepaalde van die figuren ook bezig waren met de tegen coupplegers ben je blind of doof
  verdeel en heers speelt nu een grote rol in ons gemeenschap wat voor bewijzen wil je meer hebben
  somo had in rotterdam toch een zwaarbewaakte festin of weet je dat ook niet slaapwandelaar
  deze mensen doen niets in lands belang alles wat er nu gebeurd is eigenbelang en dat geschied via de ruggen van het arme volk zij worden rijker en het volk armer dus laat het zo zijn dat je stopt met onzin uitkramen
  wil je weeten hoe en waarom
  wel ze wilde uit eigen belang een kontra coup plegen dus de kogel voor hun
  en wat wil je nog meer weeten.


  Maak melding

 14. Voor de jongeren is het dec ’82 proces klaar, wanneer het klaar is.
  Tot die tijd verwachten de jongeren discussie,over één van de jongeren hun drijfveren nl.sociale rechtvaardiging

  Een ander drijfveer van de jongeren naast het wachten wanneer het dec ’82 proces klaar is,zijn het organiseren van theologische debatten, om te weten te komen of het geloof wel of niet een bijdrage levert aan een vredelievende inrichting van Suriname.

  Dat verdoezeling van de rechtgang zolang door kan gaan,is een volksfrustratie dat vraagt om dan vast te oefenen middels een volks referendum,of de hele rechtsgang in Suriname niet herzien moet worden.

  Dus 1 idee om alvast het elektronisch stemmen samen met het Surinaamsvolk te oefenen.


  Maak melding

 15. Men kan zeggen wat men wilt maar waarmee Bouterse begonnen is in 1980 is een grote show en deze showman( Surinaamse Ronald Reagan word alleen maar groter gemaakt door degene die denken hem kapot te maken!!!Ik vind het jammer dat die nabestaanden gebruikt worden om deze showman populairder te maken dan hij al is.Die “arme” nabestaanden denken echt dat hun fantasie werkelijkheid zal worden. Wordt wakker mensen ondanks wat er werkelijk gebeurd is zal de politiek nooit zo rechtvaardig worden om Bouterse te kunnen veroordelen omdat er te veel belangen mee gemoeid zijn zowel nationaal als internationaal.Het is echt niet zoals het verteld wordt,mischien wel erger !!Maar wie weet het???


  Maak melding

 16. Misschien mis ik wat maar ik lees hier dat er oorlog was in suriname op 8 en 9 dec vertel mij wie in oorlog was, en wat verstaan jullie onder oorlog , oorlog is een gewanpende strijd, het is wat anders als je mensen uit hun huis haalt opsluit foltert en afslachten , weet jij wat een show proces is een gewonde militair uit het hospitaal sleuren en op een brandcar voor een vuurpeloton brengen en standrechtelijk excecuteren en dat live op de telvisie uitzenden zo barbaars zijn deze honden van de ndp en hun aanhangers. ik heb en vraag aan die landverraders als het zo zeker is dat deze mensen met een tegen coup bezig waren waarom liegen op nationale tv zender dat er mensen op de vlucht zijn neergeschoten vertel mij dat. bouterse is niet iemand die slim is dat kan je zien aan zijn handelingen als je bouterse zijn verleden na gaat zie je hoe dom hij is. hij maakt nu ook weer een hele grote fout om mee te doen aan de verkiezing ik ben benieuwd hoe hij naar het buitenland gaat één voordeel er zijn niet zoveel landen die hem graag op bezoek willen mss chavez , je kan eigelijk ook zien hoe dom de aanhangers van bouterse zijn want als je weet dat een keuze voor bouterse zal zorgen voor het isoleren van jou land dan moet je een koe zijn om dan voor deze moordenaar te kiezen.@ mentor jr als je verstandig was zou ik zeggen ja ik wil meer weten maar jij lul dom als al die anderen, over rijk worden over de rugen van de samenleving luister no mi boi de vorige regeringen waren ook geen lievertjes dat hoef jij mij niet te vertellen maar wat bouterse goedschalk bosje met suriname hebben gedaan dat overtreft alles een lege schatkist goudvooraad verdwenen devaluatie van jou sterke munt waardeloze geld bijdrukken zonder enige dekking en niet te vergeten toren hoge schulden de economie die op zijn achterste lag geld waarde die iedere dag anders was telting laat zien hoe het wel kan een stabile munt en een kasreserve van honderde miljoenen de grootste roversbende zitten in de ndp


  Maak melding

 17. Blijkbaar betaald DDB zijn broodschrijver slecht. Idioten als Pinto voelen zich gedwongen de ene nog dommere reactie na de andere te plaatsen. Gelukkig heeft het geen invloed op het proces. Dat gaat gestaag door.

  Hopelijk wordt het LPI op tijd uitgebreid met een extra – gesloten – vleugel. 😆


  Maak melding

 18. Hopelijk wordt het LPI op tijd uitgebreid met een extra – gesloten – vleugel

  En extra kamers voor DU, Neus en Romeo Hoost!

  Ps: Neus, hoe krijg ik een smile-icoontje in mijn tekst?


  Maak melding

 19. huisvesting lpi voor DU en NEUS
  DE WAARHEID WILLEN ZE NIET ONDEROGEN ZIEN
  wat denken wel d boel te verdraaien
  waar zat howker hij was toch opgesloten wie heef hem uit het gevang gehaald is de deur zomaar ineens open gegaan onderzoek a torie boeng
  dus zomaar heeft hij een kogel in zijn borstkas gekregen dood door eigen schuld hart hé maar toch waar


  Maak melding

 20. Ook Brunswijk en Somo moeten een plek krijgen in de extra – gesloten – vleugel in de LPI waar DUivel de rest van zijn leven gaat vertoeven samen met Romeo Hoost en Neus

  het wordt een gezellig boel daar!


  Maak melding

 21. Hoost, DU en Neus.

  Ik houd mij er niet haatdragend en hardvochtig mee bezig.

  Wie zullen dan volgens jullie loosers, bedoelde gesticht beërven?


  Maak melding

 22. Weet je waarom deze redie moesoes zijn afgeslacht !om dat de blanke meesters van hun, onze voorouders ook wreed hebben afgeslacht zonder een dag sorry tegen het surinaaamse volk te zeggen. en nog steeds zijn nakomenlingen van deze redie mosoes die het vreugde vuur dansen voor deze blanken broeders.


  Maak melding

 23. Neus::: wat hebben wij aan jouw idioot dom gedrag…foei foei…jij behoort zeker tot de groep wortel en tak vernietigers.
  Jij moet je dood schamen…verfoeilijk dom mens.


  Maak melding

 24. hahahahaha ik lig in een deuk van jou reaktie nummer 19 .
  die idioten zijn zo dom dat zei in hun eigen leugens en bedrog gaan geloven ze overtreffen elkaar met hun sterke verhalen eentje beweerd dat bouterse niet veroordeeld kan worden omdat er nationaal en international belangen gemoeid zijn waarom is hij wel in nederland veroordeeld hij mag daarom zijn poten niet in het buiteland zetten bouterse is een nationale ramp voor suriname idioot dat jullie zijn . die andere koe op nummer 21 raad ik aan om de geneefse conventie te lezen dit heb ik niet bedacht, ik vind niet gek dat jij dit niet weet want jullie nemen het op voor de mand die lak aan alle nationale en internationale regels heeft pinto mentor jr krom de jongeren jullie zijn een stelletje leeghoofden bij elkaar weet waar jullie in opvallen de argumenten die jullie naar voren brengen om bouterse zijn mislukte revo goed te praten en de slachting die hebben plaatgevonden op ongewapende burgers van suriname en in nederland rijswijk niet vergeten. (militairen) die ongewapende landgenoten en kinderen zwangere vrouwen doden zijn geen militairen maar laffaards HONDEN noem ik dat soort mensen en de mensen die deze brute form van mensen rechten schending goed praten noem ik landveraders. het zal niet lang meer duren voor jullie grote domme revolutionaire bek dicht gaat.


  Maak melding

 25. Ezelachtbare Du,

  Uit jou reacties o.m. nummer 27. verraad jou innerlijke beschaving. Woorden z.a. “poten”, “bek” worden alleen gebruikt door mensen die niet bij machte zijn om een degelijke inhoudelijke discussie te voeren op basis van argumenten.

  Het is ook niet te verwachten dat jou permanent verblijf in de afgesloten vleugel in LPI (samen met jou kornuiten Neus, Brunswijk, Somo en Romeo Hoost)daar iets aan zal veranderen.

  DE POEP IS NIET UIT JOU HOOFD TE HALEN!


  Maak melding

 26. Wie de bal kaats moet hem terug verwachten, als jij zo een moraalridder ben alls hoe jij jou voor doet dan moet jij beide partijen aanspreken en zeker de mensen die anderen ziektes toewensen en bedreigen maar zo zijn jullie allemaal want geen van jullie kunnen die discussie op basis en argumenten voeren als het te heet onder hun voeten word gaan ze schelden de zelfde tactiek pas jij ook toe. als jij jou geroepen voeld daag ik jou vanaf nu uit om inhoudelijk en met feiten naar voren te komen. jou gedrag en manier van reageren verraad jou ik weet nu al wat er uit de bus gaat komen retoriek dom gelul nonsen demagogie en anderen beschuldigen inplaats van zelf in de speigel te kijken ik nooit één van jullie inhoudelijk zien reageren nooit nooit. mijn eerste vraag aan jou is was het militaire schrikbewind van bouterse illegaal of legaal graag jou antwoord krom.


  Maak melding

 27. geachte bezoekers aan dit forum ik raad jullie aan om reaktie nummer 25 te lezen dit zijn de mensen die het opnemen voor bouterse dit zijn de mensen die mss ons land willen besturen ik hoop het echt niet want is de ellenden of ramp niet te overzien.iemand die goed bij zijn hoofd is schrijft zoiets niet volgens mij weet die EZEL niet wat redi musu betekend de grootste redi musu van suriname is bouterse hij heeft bekend dat zonder valk geen staatsgreep mogelijk was.


  Maak melding

 28. Nou de volgende vraag aan jou ezelachtigheid”:

  “Is het Front op z’n zachts gezegd een struikelblok voor natievorming van het multi-etnisch/cultureel Suriname?”

  “Zijn er alternatieven?”

  IK neem aan dat je het niet erg vindt als ook anderen zich mengen in de discussie


  Maak melding

 29. zijne ezelachtigheid DU,
  zie hier mijn antwoord de militaire ingreep was : “illegaal”

  de volgende vraag aan jou:

  “Is het Front op z’n zachts gezegd een struikelblok voor natievorming van het multi-etnisch/cultureel Suriname?”


  Maak melding

 30. het is werkelijk dweilen met de kraan open als je met dit soort lieden een discussie moet voeren.strontvlieg op nummer 33 zoek lekker jou eigen soort op strontvliegen als jou zelf ja gaan jullie lekker met elkaar in discussie .


  Maak melding

 31. Mensen,laten jullie Du en Neus hoor,die 2 zijn niet meer te helpen,het gesticht wacht op ze.
  Ze kunnen het echt niet hebben dat Bouterse haast geen vijanden in de samenleving heeft.
  Zijn aanhang groet en groeit,het wordt in 2010 een ware happening als het megablok door de straten in Suriname gaat zege gaat vieren.
  De revo was broodnodig,door zij die door wilden gaan met stelen van het volk is de revo jammergenoeg vroegtijdig beeindigd,zie wat er nu met Suriname gebeurt door de afgoden van DU en Neus,het land gaat steeds maar de vernieling in mensen pinaren ,de enige die er beter van worden zijn Somo,Vene,Santokie,Brunswijk en de rest door stelen,stelen en nog maar stelen van de arme bevolking.
  DU en Neus weten niets anders te typen dat gore taal zegt veel over hun opvoeding/leiding.
  Dus oeng liebie ding lawsanie jere,is water naar zee dragen met deze 2stuks onbenullen.


  Maak melding

 32. Vragen ?????
  waarom heeft het militaire regime niets gedaan om de 8 dec moorden te verkomen.
  waarom heeft bouterse de daders nooit opgespoort en voor het getrecht gedaagd.
  waarom heeft bouterse altijd een onderzoek tegengewerkt.
  waarom liegen dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten.
  waarom hebben de militairen al de band matriaal opgehaald bij de stvs als je niets te verbergen hebt.
  waarom hebben ze allemaal last van hun geheugen.
  waarom moesten deze mensen onze landgenoten op zo een barbaarse manier worden afgeslacht en bij sommige hun geslachtsdeel afgesneden. dan durf een idioot hier te zeggen dat de revo broodnodig was de grootste vernieling heeft heeft plaats gevonden in de jaren tachtig jo koe.sommo bouterse en brunswijk moeten buiten de politieke arena worden gehouden dan kan dit land met heel veel problemen minder werken aan een goede toekomst opbouwen.haha die idioot ziet ze vliegen bouterse heeft haast heen vijanden maar loopt met tig lijfwachten waarom woond hij nu in het binnenland. ik heb wel hele goede opvoeding gehad en een minder goede opleiding maar ik weet wel wat normen en waarde zijn ik weet wel wat vrijheid is ik weet ook dat niemand het recht heeft om ander te doden en dat iedereen die de wet overtreed berecht moet worden.


  Maak melding

 33. De soep word niet zo het gegeten al ze word opgediend! dit is voor de aanhang van DDB.
  ik ben er trots op dat ik in één adem word genoemd met neus en meneer hoost ik heb diepe respect voor meneer hoost. de aanhangers van bouterse laten zien uit wat voor houd ze gesneden zijn onbeschaamd zijn ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.