Zedenwetgeving Suriname wordt stukken strenger

13

PARAMARIBO, 10 jun – De wetgeving op zedendelicten wordt aanmerkelijk aangescherpt. Van porno verspreiden per mobieltje tot het aanranden van kinderen, in alle gevallen worden de straffen strenger. Justitie krijgt grotere invloed.

Dit is één van de aspecten waarin de nieuwe wetgeving aanmerkelijk verschilt van de oude. Zo kan de lange arm van justitie langer blijken dan die al is. Surinamers die in het buitenland zedendelicten begaan, zullen dat wellicht merken. “Als een daad hier vervolgbaar is, wordt je vervolgd, ook al is die daad niet strafbaar in het betreffende land”, zegt parlementariër en ex-minister van Justitie Jules Ajodhia.

Tot nog toe gingen daders vrijuit en konden zij ongehinderd terugkeren. Volgens Ajodhia wordt daar nu paal en perk aan gesteld. De straffen op zedendelicten worden daarom ook strenger. De maximum celstraf is opgeschroefd naar dertig jaar. De laatste jaren is het aantal strafzaken rond zedendelicten aanmerkelijk toegenomen. Vooral ngo’s zijn bezorgd over deze trend.

13 REACTIES

 1. Dit is een goede stap van de regering.
  Hopelijk wordt het toelatingsbeleid ook aangescherpt. Een grondige screening lijkt mij geen overbodige luxe. Dat zal voorkomen, dat veroordeelde pedofielen het land binnenkomen en zich als “weldoeners” van de Surinaamse jeugd voordoen.
  Ook een grondige screening invoeren voor iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij het omgaan met minderjarigen is een middel om deze”kindervrienden” te mijden.
  En natuurlijk heldere voorlichting aan het de bevolking.


  Maak melding

 2. Meneer Ajodhia, een beetje late reactie, vindt u niet? Dat had onder uw bewind al moeten gebeuren. En voor alle Santhoki-haters: Hier is eindelijk een minister die niet om de hete brei heenwandelt, maar maatregelen neemt. Populair of niet. Kritikasters zullen er altijd zijn en blijven. Misschien zullen de helft van zijn maatregelen niet het gewenste resultaat sorteren, maar hij NEEMT ze in ieder geval.


  Maak melding

 3. Goed zo! Gewoon keihard aanpakken zodat anderen het niet in hun kop halen om ook zulke achtelijke dingen te doen.

  Maar het moet niet alleen niet om Surinamers gaan die iets in het buitenland heeft geflikt, het moet om iedereen gaan die iets heeft geflikt en zn poten op Surinaams bodem zet of ze nou gekleurd of bleek zijn want die witte mensen zijn ook niet achter hoor, kijk maar naar Thailand, Filipijnen enz. Die mannen betalen een ticket om met kleine kinderen te “spelen”.


  Maak melding

 4. Doodstraf,levenslang of 30 jaar, laten werken in een gevangenisfabriek voor hun alleen en dan moeten ze de rest van hun tijd poppen in elkaar zetten.

  Ze hebben kinderen armen,benen,ogen, alles uitgerukt en dan is dit nog humaan.

  Na die 30 jaar zouden ze aan een doodseskader moeten worden afgeleverd.

  Want ze leven langer dan goede mensen.

  De bevolking moet zelf ook opstaan.
  Ik bijvoorbeeld maak dit soort zaken gewoon bespreekbaar,waarom ik oplettend ben.

  De ontwikkelingspsychologie leert ons, dat alle kinderen zich ontwikkelen ook op sexueel gebied, het is aan een ieder om die kinderen in het juist perspektief daarin te begeleiden en niet de hand aan de kinderen slaan vanwege een ongezonde sexkronkel in het hoofd.
  Bij mij thuis spelen geen kinderen alleen zonder toezicht.
  Behalve dat moeten er signalen worden uitgezonden, maar de omgeving is blind om dat te zien.

  Familie spokesmannen en vrouwen moeten in families opstaan en tips en aandacht geven in de families om deze misstanden niet te doen vergeten en om een voelspriet daarvoor te ontwikkelen.

  De verantwoordelijke in de strijd tegen kinder vernietiging, maakt met tij en ontij dit onderwerp in allerlei situatie bespreekbaar.

  Kinderen vooral meisjes leren netjes zitten is een handvat in de begeleiding van kinderen.

  Geen vreemde kusjes geven op de mond,ook al is het je neef nicht, tante,etc.

  leer kinderen op een speelse manier te zeggen blijf van mijn lichaam af etc etc.

  In Nederland is men bewust van hun velen tal dus worden ze genieperiger,in Suriname is het nog een open markt.

  Het is hard werken, want dan merk je pas hoe gevoelig zo’n onderwerp is dat men liever zwijgt,denkt dat je spoken ziet, ontkenning mang a sma of mang disie jere.
  Net hoe de vistie kill zich focust, waarom kunnen wij dat ook niet alleen vanuit de beschermende kant.


  Maak melding

 5. Het komt ervan als het front is vergeten te investeren in kinderen.

  Alleen de b.o.g en de juffen en de meesters met het hart op de juiste plaats zijn er voor signalering van sexuele misstanden.

  Ze zijn letterlijk dom gehouden,want nu pas 2009 het wiel willen uitvinden om beleid te beginnen te maken.

  minister van onderwijs en volksgezondheid of joe e fasie pikien toe? dit is belachelijk.


  Maak melding

 6. waar zijn de geneeskundige gezondheidshuizen die de ontwikkeling structureel bijhouden.weet je het niet vraag die Nederlanders die door het front ook 29 jaar na de REVOLUTIE in gijzelijng zijn gehouden, net als bij de kinderen de poten van de toekomst.

  27 na dec ’82 is er nog steeds niet in het welzijn van kinderen geinvesteerd.


  Maak melding

 7. Arbeidsintensiever: Een vrij warrig verhaal, maar er zit een kern van waarheid in. Er zijn echter internationale verdragen waarin bepaald is dat iemand die in het buitenland dergelijke zaken uithaalt, wordt uitgewezen, en in het land van herkomst wordt bestraft. Dus iemand die, laten we een voorbeeld noemen, zich in Suriname schuldig maakt aan een zedenmisdrijf, kan in het land waar hij vandaan komt onmiddellijk worden gearresteerd en berecht. Suriname heeft zich ook aan deze internationale wetten geconfirmeerd.


  Maak melding

 8. Ling schreef: Vooral ngo’s zijn bezorgd over deze trends.Wat zijn ngo’s ? Zijn dat bosnegers en hunne nakomelingen?

  Nee Ling NGO’s zijn:
  Een niet-gouvernementele organisatie (of NGO, ook wel non-gouvernementele organisatie) is een organisatie die onafhankelijk is van de overheid en zich op een of andere manier richt op een verondersteld maatschappelijk belang. Over het algemeen gaat het om organisaties die werken aan het bevorderen van milieubescherming, gezondheid, ontwikkelingswerk of het bevorderen van de mensenrechten. De term wordt veel gebruikt voor organisaties die zich met ontwikkelingssamenwerking bezighouden.


  Maak melding

 9. @9 Wat ik bedoelde te zeggen, is dat elke vorm van vernietiging van kinderen en de escalatie daarvan, te verwijten valt aan een overheid die geen controle heeft op die maatschappij.

  Door verbazing ,kwamen er zoveel vragen tegelijk in mij op tijdens het typen, met als gevolg jou reaktie.

  Hoe staat het in de toekomst met het implementeren en handhaving en evalueren van het zeden beleid?

  Met een zedenwet ben je er niet alleen.

  Sociaal maatschappelijke organisaties zouden zich in dit debat moeten bemoeien en mengen,zij zijn immers de praktijkervaringsdeskundigen. Zij horen deze vernietigende misstanden het eerste. De frontpoliticie zijn over het algemeen niet onder het volk of zijn volksdoof.

  De sociaal maatschappelijke partners moeten van de front overheid eisen dat ze gevraagd en ongevraagd advies geven aan de overheid.

  Het volk moet de gelegenheid krijgen om die debatten op de tribune te volgen in het DNA.

  Is er een inventarisatie gehouden hoeveel professionails Suriname heeft opgeleid om de slachtoffers op te vangen de kinderen die vernietigd zijn. Want misschien komt het nooit meer goed met die kinderen.

  In alle wijken inprincipe direct geld beschikbaar stellen voor ouder kindcentra,alle scholen moeten een klas vrij maken voor nog meer peuteronderwijs zodat een inzicht verkregen wordt in de verschillende opvoedingculturen en gewoonten in de buurten, zodat signalen opgevangen kunnen worden. Waar zijn de bureaus waar mensen anoniem en bekend melding van kindervernietiging kunnen doen.
  Welke algemen protocollen gaan er bedacht worden waar alle organisatie die met kinderen werken dat er geen willekeur ontstaat.Hoe gaat de doorwijzing en discretie bij behandelen, ter bescherming van het slachtoffer.

  Armoede is wel degelijk een oorzaak van verveling, mislukkig voelen en misschien vervelende dingen doen Kan. Maar dat moest de overheid al lang moeten ruiken,zien,voelen.
  Hoe werken nu al deze organisaties.langs elkaar of zoals we gewend zijn naast elkaar.

  Een overheid die bewust lui is geweest om over kinderen na te denken. Alle oorzaken zijn er een dus mevrouw mangal in het dna van su zegt dat niet alleen armoe een oorzaak is anders zou er per definitie in de rijke landen geen kindermisbruik moeten zijn.Sterker als ze zou zeggen wij streven ernaar dat geen enkele oorzaak van grote mensen falen ten koste mag gaan van kinderen. er is geen verschil er is maar een vraag , wat voor goed nieuw kunnen we de kinderen nog bieden in de vorm van al het bovengenoemde.


  Maak melding

 10. Zij er genoeg surinaams ingezetene welzijnswerkers? Is er genoeg buffer en cappaciteit,om ten minste de kinderen waarvan hun waardigheid is afgenomen, tenminste iets terug te gevenen. De waardigheidontnomende kinderen professioneel op te kunnen vangen dat ze in een mooie warme speelomgeving,kunnen gaan leren om toch te leren geloven in grote mensen.


  Maak melding

 11. Wat????? Intensiever straffen ???? dood, deze klootzakken ter plekke.Blijf met je poten van de kinderen,hoe zouden ze het vinden als hun eigen kinderen verkracht werden door een ander ?Vaak zijn de verkrachters zelfs in hun jeugd verkracht door een verkrachter,vandaar nare toestanden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.