Surinaamse Partij van de Arbeid, de power shift

6

PARAMARIBO, 8 jun – De Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA, is naarstig op zoek naar een nieuwe leider. De jongste en kleinste partij binnen de Nieuw Front-combinatie heeft het wat moeilijk met zichzelf. Een voorzitter die elk moment de gevangenis in kan draaien en kandidaat-leiders die met elkaar overhoop liggen.

Het onderlinge getwist kan nog net geen vadermoord worden genoemd. Gilds bedankt wellicht uit eigener beweging. Hem rest weinig anders dan het aantreden van een nieuwe leider op afstand te volgen. Het deed daarom ook vreemd aan dat een partijbons, voormalig minister John Defares, vanuit het niets vond dat Gilds onmiddellijk moest aftreden. Een leider met vonnis zou smakeloos zijn.

En principeloos. Maar tot dan had niemand Gilds’ leiderschap betwist. En dat terwijl hij reeds enkele weken met het vonnis rondliep voor witwasserij. Bovendien had het bestuur al verkiezingen uitgeschreven en gaf de voorzitter zelf aan niet meer beschikbaar te zijn. Dus kan Defares’ uithaal hooguit worden aangemerkt als een verlate poging tot vadermoord. Of anders opportunisme.

Gilds vertrekt weliswaar voortijdig. Hij is naar alle waarschijnlijkheid niet lijfelijk aanwezig bij de partijverkiezingen later deze maand. Maar zijn vertrek heeft meer te maken met externe dan interne pressie. De eerstvolgende voorzitter van de SPA wordt onherroepelijk gekozen te midden van interne strubbeling. Een lijmpoging met het vooruitschuiven van een derde ‘neutrale’ kandidaat, is hopeloos mislukt.

De twee kandidaten, Clifford Marica en Guno Castelen, zijn allerminst bereid een stap terug te doen omwille van het groter doel. Binnen en buiten de partij wordt gevreesd voor een blijvend schisma. Hoe het ook zij en ongeacht wie het roer overneemt, het wordt keihard knokken. Knokken tegen vooral het soort cynisme dat onherroepelijk volgt op door van buitenaf aangedreven machtsovername.

6 REACTIES

 1. Opdoeken dat ding, jullie hebben geen recht tot bestaan, Vakbond in politiek gaat niet, teveel tegenstrijdige belangen, jullie hebben geen achterban. SLM gwe na A-combinatie monie no de moro

  Alleen in Suriname kan een partij die maar 1 zetel heeft gewonnen in een verkiezing 3 mini-ster posten bekleden.

  Blakamang e njang Blakamang daar zijn jullie goed in.


  Maak melding

 2. Nederland kent een pvda. De Surinaamse variant heeft immer op de vleugels van de Frontpartijen meegelift door hun haast te verwaarlozen aanhang.

  Nog nimmer is de arbeidende klasse aan verpaupering onderhevig geweest als gedurende de afgelopen decennia. De spvda heeft derhalve geen enkele recht om te mogen bestaan noch voortbestaan! Wie heeft de militairen die shit aangepraat?? Zij zitten wel met het odium!!!


  Maak melding

 3. In de rechtzaal van het geweten ,word er elke dag zitting gehouden.

  Pinto en Nami dang na a volk moet ze de rug keren zodat ze de tijd nemen voor zelfreflektie en hun strategie en de trent die ze hebben ingezet onder de loep nemen en na te denken over wat verkeerd is gegaan dat het zo een blakka man e jang blakka man boel is geworden.

  Als ze uitgerust zijn 4 jaar na mei 2010,krijgen ze weer de kans om het volk te vertellen Nu wat er verkeerd is gegaan en hoe te veranderen en welke kant ze op willen gaan,om in de toekomst 2015, weer oprecht mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

  Jullie commentaar zal het volk bewust maken.


  Maak melding

 4. Powershiften?

  Je zou tenminste eerst manuaal moeten leren schakelen.

  De SPA zal een piepkleine- en todoprasoropolitiekepartij blijken te zijn zonder noemenswaardige achterban of aanhang dus!


  Maak melding

 5. Maar toch oeng habie ai mang fanodoe,maar pas in 2015 met GODS wil.Want oeng no sabie sortoe Gado ding e bigie.

  Wij gaan met de wil van Jezus vast in 2010 beginnen met ons NDP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.