Afvloeiingen bauxietindustrie Suriname nemen toe

8

PARAMARIBO, 1 jun – Het aantal afvloeiingen in de bauxietindustrie neemt een steeds grotere vaart. De eerste slachtoffers zijn de zogenaamde contractors, werknemers in dienst van een onderaannemer. Schrale troost is de bescheiden tegemoetkoming.

Die is ook nog bedongen. Vakcentrale De Moederbond heeft zich de afgelopen tijd sterk gemaakt voor een redelijke regeling. Dat kon door directe betrokkenheid van bauxietbedrijf Suralco. Daar de meeste contractors werk verrichten voor dit bedrijf, is gekozen voor dit model. Suralco is uiteindelijk bereid gevonden een regeling te treffen. Dit in tegenstelling tot de onderaannemers.

Die leggen doorgaans een bikkelharde houding aan de dag. Het is er werken op kortetermijncontract. Secundaire voorzieningen ontbreken vrijwel volledig. Het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling heeft wel eens kritiek geleverd op het systeem, maar daar is het bij gebleven tot nog toe. De contractors wacht nu een onzeker lot, omdat ook de regeling nauwelijks opweegt tegen het huidige gebrek aan banen.

8 REACTIES

 1. Eigen schuld dikke bult..

  Suris zijn te beroerd om zich te organiseren..

  Vorm onmiddellijk een blok en leg het werk neer..totdat zij met betere voorwaarden komen,blokkeer alle toegangen van en naar het werk gebied,desnoods met geweld,je bent toch al alles kwijt,wat heb je nog meer te verliezen….

  De leiding in surbo bestaat niet voor de arbeider,alleen voor het stemmen..


  Maak melding

 2. Er is crisis…dus laat niemand you iets wijs maken…het buitenland heeft minder nodig en het liefst GRATIS….Komt ervan als men aan de macht komt en staat te pronken met anders man veren.

  Opa Ronald zet zaken voor de toekomst neer…GEEN GAARKEUKEN.


  Maak melding

 3. slavernij op een moderne manier en helemaal gelegaliseerd door front. werknemers zonder rechten…alleen als het verkiezingen zijn, dan beloven ze je een baan als je op hun partij stemt….


  Maak melding

 4. Dit alles hebben we te danken aan de regering en het parlement.

  Het maken van goede wetgeving speelt een belangijke rol in deze!

  We moeten de multi nationals niet de schuld geven, zij maken gebruik van ” de grote gaten” in de wetgeving.


  Maak melding

 5. Wat een emotionele en niet doordachte reacties. In de wereld is het altijd zo geweest dat “arbeiders / loonslaven” altijd het loodje leggen en vaak genoeg niets kunnen inbrengen zonder ééndrachtigheid en samenhorigheid onder aanvoering van een vakbond.
  Een regering kan en zal ook niet bemoeien in een conflict, in dit geval veroorzaakt door economische neergang.
  Dat er nu wordt afgegeven aan de onderaannemers is kennelijk de makkelijkste weg. Maar toen het allemaal goed ging waren het juist deze onderaannemers die goed werk leverden.
  De werknemer heeft in tijden van overvloed weinig gedaan aan “opzij leggen” noch gedacht aan andere vormen voor de toekomst.
  Overal ter wereld heeft een onderaannemer / uitzendbureau geen verantwoordelijkheid voor ingehuurd personeel. In Nederland niet en in Amerika ook niet.
  Dus waar hebben wij het over??????


  Maak melding

 6. nps staat bekend om faillisementen, marienburg, surland, sml, suralco en ga zo maar door. afrides moeten niet met zaken bemoeien waar ze geen kaas van hebben gegeten.


  Maak melding

 7. waarom investeert venetiaan daar?
  Deze mensen moet je daar in het binnenland houden laat ze niet richtin stad komen je hebt alleen maar overlast daar.

  investeer in nickerie waardoor export toeneemt en inkomsten toenemen in suriname.

  Waarom is deze man blind?

  Hij mag ook niet harder dan 20 km per uur op de brommer want zijn lippen slaan voor zijn ogen.


  Maak melding

 8. Het uit pure hoogmoed en arrogantie negeren van de roepstem om onze nationale vraagstukken met vereende krachten aan te pakken zal het land en volk steeds meer ellende bezorgen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.