Asfaltweg doet dromen over beter Zuid-Suriname

26

De Marrongemeenschappen in het zuiden van Suriname dromen in verhoogd tempo over verbetering van de leefbaarheid in hun woongebied. Die droom wordt opgehangen aan de ruim tweehonderd kilometer lange Afobakkaweg. Die loopt weliswaar al decennialang van Paramaribo naar het achterland.

Of omgekeerd. Want veel van wat nooit werd, wordt opgehangen aan de ellende over de Afobakkaweg. Weliswaar niet een ellende die het economisch geaard transport treft. Hout en bauxiet verplaatsen zich immer ongehinderd. En niet te vergeten het almachtige goud, dat in ware El Dorado-hoeveelheden wordt weggesleept. De uit lateriet gestampte weg is niet berekend voor zulk zwaar beladen transport.

Wie dat regulier kapot rijden vooral echt merken, zijn de pendelaars zelf. Reizen over de Afobakkaweg is een beproeving zonder meer. Een maanlandschap dat bij zonnig weer kilo’s stof stuift. Het regenseizoen heeft zijn eigen zegeningen met ondoorgrondelijke poelen en hele weggedeeltes die verpappen. Je dan laten vervoeren in vaak doorgerammelde bussen, vergt zowaar een stevige dosis lef.

Of gelatenheid. Volgens president Ronald Venetiaan wordt het allemaal normaal binnenkort. Dan wordt de Afobakkaweg over zijn volle lengte voorzien van een asfaltlaag. Dat moet zoveel ontwikkeling brengen dat een deel achterblijft. Toerisme en eigen bedrijvigheid zullen echt goed van de grond komen. De spanning rond wat zal worden is in het zuiden meer dan ooit te snijden. Een permitteerbare luxe. Het bij China geleende geld voor het asfalteren hoeft voorlopig niet te worden terugbetaald.

26 REACTIES

 1. Laten we hopen,dat het voor Mei 2010 al klaar is..

  Dan kan er flink feest geviert worden,want dan is het ook feest op 25 Mei 2010 a.s..

  Wie zal het worden,wie kan het zeggen wat een weelde..

  Het zou ook goed zijn,als er om de 10 km. een ambulance post staat en de eerste hulp ten alle tijden gereed is voor de komende ellende..

  Want je weet zelf wel hoe WIJ ons gedragen in het openbaar-verkeer..

  Vooral onze broeders van marrons afkomst,die zijn heer en meester in het verkeer..

  Het zou ook goed zijn als er een goed politie-post zou staan aan het begin van deze weg,zodat er permanent controle van alle auto’s werd gehouden..

  Dit uitdrukkelijk in verband met dé roof overvallen in het land..


  Maak melding

 2. Met het overgebleven geleend geld kun je daar ook rijstvelden, palmplantage’s, biobrandstof, veehouderijen enz.enz. voor de bewoners creeren. Goed voor de economie en het geleend geld kan dan makkelijker terugbetaald worden.

  De natuurlijke hulpbronnen zullen ooit uitgeput raken.


  Maak melding

 3. Ik hoop wel dat men deze weg van een goede kwaliteit maakt.
  En men deze wegen ook goed onderhoudt.
  Komt er een gat of scheur in het wegdek, dan gelijk repareren.
  Dat scheelt op termijn veel grotere kosten.
  De Oost-West verbinding en Highway zijn ook ooit geasfalteerd.
  Maar de gaten zaten er spoedig al weer in.


  Maak melding

 4. En laarwijk dan ? en nieuw amsterdam? en buiten nickerie?

  economisch veel meer potentie maar waarom daar niet?

  Het zal toch toevallig niet zo zijn omdat daar hindostanen wonen..


  Maak melding

 5. Eerlijk…… dit zijn echt dromen uit de jaren ’60.
  Maar eerlijk wat komt over de weg naar het buitenland …jaja..GOUD.

  Opa Ronald… Opa Ronald…kom een keer met iets tastbaar…over asfalt voor en door buitenlanders daar krijgen de binnenland bewoners meer last van heel wat ongure dinges..denk b.v. pedo’s.


  Maak melding

 6. Het gaat zeker een enorme boost aan het gebied geven. Ongeveer een jaar geleden nog over de weg gereden. Sommige delen waren al goed voorbereid maar andere stukken waren niet meer dan een slingerende eenbaansweg met volop gaten en kuilen ipv de brede baan die het voorstelde.

  Vooral voor de bewoners gaat het een enorme vooruitgang betekenen. In het vervolg kunnen daagjes mensen van uit Parbo op bezoek komen, kunnen de bewoners hun producten in de stad afzetten. Ik verwacht dan ook dat de economische ontwikeling van het gebeid met sprongen vooruit zal gaan. Een goede zaak voor iedereeen in SME.


  Maak melding

 7. asfalteren met geleende geld… die man is rijp voor de sloop. hersenen aangetast door hoogmoed. de volgende generaties opstapelen met extra schulden; handen schoonwassen in onschuld, goud gratis weggeven aan buitenlandsers en stiekum onder de tafel alleen je zelf verrijken…en met rode zulu lippen in de media verschijnen en alles presenteren; de eerste man in de wereld die lippenstift gebruikt..een rode lip heb ik niet eerder bij een president gezien….klim liever in je bananen boom…


  Maak melding

 8. De tot personenvervoer omgebouwde Daftrucks, houtenblokkentrekkers met opleggers en andere snelheidsduivels zullen dit goed bedoelde parcour maken tot een ware horhor.


  Maak melding

 9. Nummer 7…je bent zeker een NDP-figuur. Vraag maar even aan Bosje waar hij dat geld vandaan heeft gehaald om al die bruggen te bouwen.Dat was zeker geen probleem???Hij heeft het land bijna failliet laten gaan!!!!


  Maak melding

 10. ben het eens met jay,

  In die districten mag niet ge-investeerd worden anders zullen deze mensen zich verrijken en de geimporteerde imheemse soort zullen nog achter raken.


  Maak melding

 11. Tja, dit is zeker een vooruitgang en verbetering op alle gebieden. Zoals bereikbaarheid,toerisme, economische bedrijvigheid voor het binnenland maar ook het aantal verkeersslachtoffers en de roofovervallen zullen toenemen.
  Wat niet zal verbeteren, wat ik niet hoop, is het vooruitdenken en plannen door middel van strategie bepaling van onze Surinaamse politieke partijen want eerst benne ik en dan benne zij aan de beurt.


  Maak melding

 12. @Nood….…en met rode zulu lippen in de media”

  Wat een walgelijke opmerking..zo gaan mensen die van Suriname houden niet met elkaar om.


  Maak melding

 13. ik heb gevoel dat sommigen hier uit pure frustratie heel domme en ondaardachte reaktie hier plaatsen. hoe komt suriname aan een schuld van 100 miljoen aan brazilie en wat is er allemaal dat dat geld gedaan vergeet die constructie van die twee bruggen niet en die steekpenning die balas nedam hebben betaald of beter gezeg SMEERGELD.


  Maak melding

 14. Heel goed dat de weg wordt geasfalteerd.

  en nu kijken wat de binnenlandsbewoners in hun mars hebben voor investering en bedrijvigheid.
  periode van gratis stroom moet voorbij.

  laten we kijken of ze als aannemers kunnen gedragen en ook doen.

  als ze dan beroofd worden door hun eigen mensen, dan zal het kwartje op zijn plek vallen.

  als ze niet als een stiefkind behandeld willen worden moeten ze zelf een keertje de handen uit hun mouw steken.

  ik ben zelf heel blij voor de binnenlandbewoners.

  en nu ontwikkeling.
  Papo


  Maak melding

 15. Ik vraag mij af of er goed en vast omlijnde plannen zijn om het gebied grenzende aan deze asfaltweg op een goede en verantwoorde wijze te exploiteren.
  Of is dit weer zo’n plan net als die spoorlijn die je nu kan bezichtigen als één brok roest en waar de wagons staan weg te rotten.
  Waarom worden er geen spoorwegen aangelegd?
  Dan zijn we gelijk van de meeste van die vervuilende en gevaarlijk rijdende vrachtwagen verlost.
  Het is net alsof een klein kind geld krijgt toegeschoven en het kind niet weet wat hij er mee moet doen en dan zomaar iets aanwijst van dat wil ik hebben.
  Vergeet niet dat het een lening is!!!
  Deze moet terugbetaald worden!!!
  Ik heb eens gelezen in een dik en oud boek: Wiens geld men leent, wiens knecht men is!
  Suriname is nu de knecht van China, Brazilië, Nederland en welke landen zouden nog meer hier aan toegevoegd kunnen worden.
  Dit gaat gewoon mislopen, dit is gewoon mismanagement.
  Lenen en nog eens lenen, daar kom je niet verder mee.
  Leer nu eens zelf de broek op te halen Suriname.
  Dat moet mogelijk zijn, het land heeft voldoende natuurlijke grondstoffen, maak daar gebruik van en gooi die Canadezen en andere profiteurs het land uit en steek zelf de handen uit de mouwen.


  Maak melding

 16. Is wel een gevaarlijke doelstelling.
  Want de weg is zeer gevaarlijk en diepe kuilen maken de weg nog hachelijker, maar de toestroom naar de stad zal wel toenemen en daarmee ook de vele berovingen en verkrachtingen.

  Weet niet of deze mensen de competenties beschikken om te investeren en bedrijvigheid op gang te brengen. Kijk al jaren kregen en krijgen ze nog steeds, gratis brandstof, electra en medische zorg waar anderen keihard voor moeten werken en premie’s betalen krijgen deze proletariërs alles gratis. Waarom niet gratis medische zorg voor iedere surinamer???

  Die man met die dikke lip heeft alles gedaan voor zijn eigen bevolkingsgroep .
  Als een ander dat doet bv somohardjo schreeuwen ze kijk ze steun hun eigen groep alleen.

  Waarom investeert deze diklipachtige soort niet in de districten om de economie een stimulans te geven? Wat voor bedrijvigheid heb je in het binnenland??


  Maak melding

 17. Inplaats dat we toegeven aan elkaars wraakbehoefte,lijkt het mij handig dat ons af te vragen:
  1.hoeveel werkgelegenheid schept dit voor jongeren uit de omgeving en vanuit de stad?
  2.hoe is zo een asfalteringsplan tot stand gekomen? Is het hap snap? Is aan alles gedacht en staat dat op papier?
  3.komt er afwatering te soengoe o soengoe?
  4. waar mondt de afwatering uit?
  5. gaan de mensen overlast ondervinden?
  6.komen er fiets en voetpaden, voor mensens die door armoede of voor hun sport afstanden willen lopen of rennen?
  7.waar kunnen mensen terecht met klachten omtrent dit project?
  8.welk bedrijf is belast met de onderhoud?
  9. moeten de economische gebruikmakers geen tol betalen ter ondersteuning van structurele ontwikkeling van uiteindelijk het hele gebied?
  10. waarom niet niet direct een bredere weg,gezien de economische bedrijvigheid?

  Die weg is te smal, dus a moesoe broko toch baka abra wang ting.
  In die zin is mijn mening ondoordachtplan.

  En om de binnenlandbewoners nog bewuster te maken zal de regering beleid moeten meken en dat is er nu niet iedereen doet maar wat het wil want geld spreekt in destructieve zin.

  Du a.u.b niet schelden op NDP aub tantierie.


  Maak melding

 18. #20 Inplaats dat we toegeven aan elkaars wraakbehoefte,lijkt het mij handig dat ons af te vragen:
  1.hoeveel werkgelegenheid schept dit voor jongeren uit de omgeving en vanuit de stad?
  2.hoe is zo een asfalteringsplan tot stand gekomen? Is het hap snap? Is aan alles gedacht en staat dat op papier?
  3.komt er afwatering te soengoe o soengoe?
  4. waar mondt de afwatering uit?
  5. gaan de mensen overlast ondervinden?
  6.komen er fiets en voetpaden, voor mensens die door armoede of voor hun sport afstanden willen lopen of rennen?
  7.waar kunnen mensen terecht met klachten omtrent dit project?
  8.welk bedrijf is belast met de onderhoud?
  9. moeten de economische gebruikmakers geen tol betalen ter ondersteuning van structurele ontwikkeling van uiteindelijk het hele gebied?
  10. waarom niet niet direct een bredere weg,gezien de economische bedrijvigheid?

  Die weg is te smal, dus a moesoe broko toch baka abra wang ting.
  In die zin is mijn mening ondoordachtplan.

  En om de binnenlandbewoners nog bewuster te maken zal de regering beleid moeten meken en dat is er nu niet iedereen doet maar wat het wil want geld spreekt in destructieve zin.

  Du a.u.b niet schelden op NDP aub tantierie.

  arbeidsintensiever

  Ik ben het niet vaak met je eens, maar op dit punt heb je in mijn ogen gelijk.


  Maak melding

 19. alle grote bedrijven die van de weg gebruik maken kunnen ook meebetalen aan het asfalteren van de weg. of tol betalen als ze met zwaar materieel richting Paramaribo rijden. Het zijn immers de zware trucks met hout die de weg kapot rijden.

  Terwijl in bepaalde delen van Commewijne hele gemeenschappen wegtrekken omdat hun gronden steeds onder water lopen. Sluizen worden niet eens gerepareerd of vervangen. Wat kost zo’n sluis. Dus de ellende die die hardwerkende mensen ondervinden wordt niet naar gekeken. De binnenland bewoners die haast alles gratis krijgen, moeten toch wat voor terugdoen.


  Maak melding

 20. Neus& Du.Co.

  Jammer toch heel jammer het was initiatief van NDP om de weg aanteleggen.

  Wat doet FRONT importeren van Chinezen dat was de bedoeling echt niet.
  Al de wegen werden in de tijden van NDP onderhouden door Chinezen.
  Met wat komt FRONT waar zijn de geweldige investeerders gebleven……..HEBBEN ZIJ NU JUIST CRISIS WELKE ECONOMEN ZIJN DAT….Domoor… Ezels gebrul van Neus & Du.Co. echte buriky’s…. FRONT LOOPT NOG MET EEN KOLONIAAL GEDACHTEN GANG EN HET LIEFST UIT DE JAREN ’40…achterlijke Opa’s


  Maak melding

 21. Het ontbrak al die tijd aan duurzame ontwikkeling dat de mensen Nu handelen naar hun waarheid.

  Die mensen moeten de huidige beleidsmakers vragen waarom ze zo passief zijn tegen de binnenland bewoners.

  Dit is duidelijk weer een voorbeeld van decenia lang de weg niet kunnen of willen asfalteren en het volk daarmee ook zolang gevangen heeft gehouden in een uitzichtlose perspektief.

  Maar het is nooit te laat.

  Alle kinderen en jong volwassenen een vorm van duurzame onderwijs bieden,creatieve huizen voor de jeugd, niet alleen in het binnenland ook in Latour,Flora,pontbuiten,para,commewijne dus overal.

  Zien wij Surinamers elkaar niet meer als uitdaging, dan vragen we ondersteuning van buitenlandse bondgenoten.

  Er zijn weinig juffen en meesters die djoeka’s les willen geven. Djoeka’s willen ze alleen maar zien als er veel witten erbij zijn om hun verschil in hoogte of rang als onstervelijk mens aan te geven.

  Dus waarom kunnen we niet een combinatie van wit en zwart maken want die kinderen moeten allemaal school krijgen.Loekoe oenoe o mekie wang ogri tron boeng Vraag hulp bij nederland wat betreft de vertaalslag van pedagogiek voor de aller kleinsten.

  Voor de Nederlanders is het ook een vorm van interculturalisatie op lokatie.
  We gaan nu bewust om met elkaar in alles.Neks no fout djie mie!!!1

  kinderen zijn nieuwsgierig en het front ontneemt veel kinderen dat recht.(rechten van het kind) lezen jullie dat maar, dan hoop ik dat wij grote mensen nu even dimmen.

  Als je transparant streeft te zijn kan je met iedereen werken die het goed bedoelen en ook het beste uit willen halen.Win Win situatie ten behoeve van een klein beetje leefbare wereld voor onze nazaten.

  Du, bakaraman,whome,neus je kan mij niet vertellen dat het geen beleid maken voor binnenland bewoners ook werk is van …….27 jaar lang zonder in het machtscentrum te hebben gezeten????????????????

  Die intelectuele vandalen van het front hebben niet van die mensen gehouden, anders hou je de binnenland bewoners in grote lijnen niet achterlijk.Dan maak je mooie projecten dat de juffen en meesters kunnen wonen als ze zich gaan inzetten in het binnenland,je maakt reklame om meesters en juffen te trekken.

  Waar gaan we vaak naar toe als we willen ontstressen,onthaasten ja richting het bos.

  De mensen ontwikkelen naar hun behoefte zodat ze handvaten hebben om die te verbeteren (dus groeien in ontwikkeling),heeft zich sinds 300 jaar mondjes maat voltrokken anders zouden wij niet zo neerkijken op die mensen op deze forum.

  Niet ontwikkelen in cocaine smokkelen,verkrachtingen en andere lijpe zaken.


  Maak melding

 22. @ nummer 24 , ik heb een advies voor jou lees reaktie op 22 kort en bondig. @ nummer 25 ga jou zelf ontwikkelen want die tirada van jou zijn dom je hebt zeker op die academemya van ongeschoolden gezeten koe dat je bent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.