Rijden op Surinaamse wegen moet veiliger

22

PARAMARIBO, 21 mei – “Het rijden op de Surinaamse wegen moet absoluut veiliger.” Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het openbaar verkeer is een steeds gevaarlijker wordende onderneming. Daar moet gauw verandering in komen.

Mensen nemen levensgevaarlijke risico’s en dat vaak onnodig. Streng optreden van politie en justitie kan weliswaar wat schrikeffect sorteren. Dan bedaart het enigszins en gaan mensen zich wat keuriger gedragen. “Maar dat kan nooit de bedoeling zijn. Mensen moeten beseffen dat ze hun veiligheid en die van anderen in eigen hand hebben”, zegt Santokhi.

Ook de sterke arm is begrensd in zijn bereik. Vandaar ook het voornemen meer gebruik te maken van de technologie. “Er komt veiligheidsapparatuur, zoals camera’s in de gehele binnenstad en de directe omgeving”, aldus Santokhi. Het moet dit jaar reeds zover zijn. Een deel zal met eigen middelen worden aangeschaft. “Wat we niet zelf kunnen, zal worden gekocht uit de kredietlijn met India.”

22 REACTIES

 1. Domoor Chander tak taki.
  Zit een boel te lullen en te blaffen ondertussen neemt hij zaken uit een moderne en met geld zittende buitenland over.
  Om dit toetepassen op arme mensen.
  Die man is levensgevaarlijk.

  Er komt dit er komt dat meer apparatuur…meer dit meer dat …als een GEK….maar dan waar haal jij dan geld, deze schurken kunnen niet eens een behoorlijk loon betalen aan werknemers.

  CAMARA’S KOMEN OM GATEN IN HET WEG DEK IN DE GATEN TE HOUDEN.


  Maak melding

 2. Nakboy’s,
  Wat beoog je met je reactie? Door te schelden toon je je onmacht aan. Probeer opbouwende kritiek te leveren. Dat heeft veel meer effect.


  Maak melding

 3. Dit is bijna too little too late. Er zijn al zoveel onnodige slachtoffers gevallen door gasten die nu nog leven, maar anderen al de dood in hebben gejaagd. What about speed limiters, en intrekken van het rijbewijs. Het surinaamse wegennet is goed begaanbaar voor bromfietsers, die nu vogelvrij zijn verklaard voor de veels te hard scheurende SUV’s van jonge jongetjes met rijke ouders.


  Maak melding

 4. Hahahaha tokkie camera’s in de binnenstad met kredietlijn noh. Waarom komt er niet gewoon een behoorlijk verkeersplan voor de binnenstad, waarom wordt er niet gewoon meer gecontroleerd door de politie begin eerst met een dgoede wetgeving voor verkeersovertreders met hogere boetes etc. Maar weer die kredieten vanuit het buitenland voor waardeloze cameras, die waarschijnlijk na een jaar het niet meer doen omdat er geen geld is voor onderhoud.

  Stelletje ezels zijn jullie binnen front.


  Maak melding

 5. Gisterenavond waren er nog omstreeks 22.30-uur racepartijen over de dr Sopie Redmondstraat. Het gedeelte vanaf de vrije school tat aan de stoplichten met de verkeerslichten van Idsingastraat.

  Waar praten wij over? Mensen storen zich aan God noch gebod. Blijkbaar hoe meer politie, hoe meer anarchie!


  Maak melding

 6. Nakboy’s

  Jij bent zelf een grote domoor, wat Santhokie doet is inderdaad de manier om die hardeleerse waardeloze Suris aan te pakken!!!
  Het aantal verkeers doden in Su is onacceptabel hoog en dat moet met alle middelen gestopt worden!!! Als jij beter plannen hebt mag je de overheid uitaard voorzien van je kennis en inzichten!!!
  Gezien je reactie vind je al die verkeers doden dus heel normaal en als het aan jou ligt vooral niets doen eraan!!! Wie is hier de grote domoor!!!


  Maak melding

 7. @1: Tja, het is ook nooit goed heh.
  Tijdens Gilds gebeurde er geen ene M!
  Bij Santokhi MeRk je een verschil, niet veel maar toch.
  Daarover praat ge niet, nee.

  Zielig van je man.


  Maak melding

 8. De hoofdoorzaak van het onveilig rijden in Suriname is het “”linksrijdend verkeerssysteem””. Op bijgaande lijst staan de landen met dit systeem, overwegend vroegere kolonieen van Engeland. Waarom houdt Suriname zich zo krampachtig vast aan dit onveilige systeem,terwijl nagenoeg de hele wereld rijdt volgens het “”rechtshoudend verkeerssysteem””. Voor de Surinaamse economie zou het overgaan op een rechtsrijdend systeem veel voordelen hebben, immers de toeristen komen overwegend uit landen met een rechtsrijdend systeem en zouden meer uitgeven aan het huren van een auto, veel meer op zelfonderzoek gaan en het schept een veiliger situatie op de weg. Alleen de auto-importeurs varen er nu goed bij, Japan heeft ook een linksrijdend verkeerssysteem en tweedehandse auto’s uit Japan zijn standaard uitgerust met een stuur aan de rechterkant (goed voor Suriname dus)en deze automaffia heeft de hele Surinaamse autoverkeer in zijn greep. Het gevolg is daarentegen een steeds onveiliger wordende verkeerssituatie in Suriname met vele duizenden Nederlandse stagiares, toeristen en ook Surinamers die pendelen tussen Nederland en Suriname of het Caraibisch gebied en de Verenigde Staten, Brazilie en Frans Guyana. Mijn advies aan de Surinaamse regering is om aan deze onveilige situatie op korte termijn een eind aan te maken en de mogelijkheid te onderzoeken met een masterplan voor het overgaan tot een veiliger “”rechtsrijdend verkeerssysteem””.
  Regeren betekent vooruitzien, ook in het verkeer !

  Links rijdende landen over de hele wereld

  LINKS

  Anguilla
  Antigua and Barbuda
  Australië
  Bahama’s
  Bangladesh
  Barbados
  Bermuda
  Bhutan
  Botswana
  Brunei
  Cayman Eilanden
  Christmas Eiland (Australië)
  Cocos (Keeling) Eilanden (Australië)
  Cook Eilanden
  Cyprus
  Dominica
  Falkland Eilanden
  Fiji
  Grenada
  Guernsey (Kanaaleilanden)
  Guyana
  Hong Kong
  India
  Indonesië
  Ierland
  Isle of Man
  Jamaica
  Japan
  Jersey (Kanaaleilanden)
  Kenya
  Kiribati
  Lesotho
  Macau
  Malawi
  Maleisië
  Maladiven
  Malta
  Mauritius
  Montserrat
  Mozambique
  Namibië
  Nauru
  Nepal
  Nieuw Zeeland
  Niue
  Norfolk Eiland (Australië)
  Oost Timor
  Pakistan
  Papoea Nieuw Guinea
  Pitcairn Eilanden (Brits)
  Saint Helena
  Saint Kitts and Nevis
  Saint Lucia
  Saint Vincent and the Grenadines
  Seychellen
  Singapore
  Solomon Eilanden
  Sri Lanka
  Suriname
  Swaziland
  Thailand
  Tokelau (Nieuw Zeeland)
  Tonga
  Trinidad and Tobago
  Turks and Caicos Islands Honduras
  Tuvalu
  Oeganda IJsland
  Verenigd Koninkrijk
  Virgin Eilanden (Brits)
  Virgin Eilanden (US) l
  Zambia
  Zimbabwe
  Zuid Afrika

  copyright 2009 steemers.nlcopyright 2009 steemers.nl


  Maak melding

 9. Mensen nemen levensgevaarlijke risico’s en dat vaak onnodig. Streng optreden van politie en justitie kan weliswaar wat schrikeffect sorteren.

  Wat is de straf die de verkeersovertreders krijgen? En vooral de rijke klasse? Gewoon de boete betalen en klaar is kees.
  Hoe is het afgelopen met de jongemand die 3 levens heeft genomen? Is bekend wat de straf is geweest of is de zaak nog lopende?
  De rijken huren een gekwiekste advocaat, want die kunnen zij betalen, om de straf zo laag mogelijk te houden zo niet vrij te laten spreken.


  Maak melding

 10. De bestuurders willen Jamesbond gaan spelen. Geörienteerd rijden en verkeersfatsoen kennen ze niet. Het getoerd aan vrouwen etc zorgt een enorme irritaties.Maakt niet uit of je met je zus, moeder, dochter en vrouw loopt, maar ze moeten hun aanwezigheid duidelijk kenbaar maken.


  Maak melding

 11. Gangstr minster van justitie en politie, u bent de juiste persoon om strak te handhaven en dat te blijven.Men moet bang zijn voor het beleid shantokhi.Handig lijkt mij consequent boetes uit te delen voor de overtreders. Door die boetes kunt u ook heeft u een registratievorm om te weten wie waar woont en komt u misschien achter bepaalde oorzaken van dit roekelose gedrag van mede burgers.Die sopie die de chinees verkoopt achter de tralies van zijn winkel is er één.

  Iedereen is bang voor gangsters dus ook voor u minister shantokhi.Niet boetes betalen schakel uw justitieel incassobureau in, beslaglegging op goederen van de nietbetalende misdragenden en dan domein veiling houden voor het volk en het geld voor de kas is binnen. Het mes snijdt dan aan twee kanten holmie shantokhie.

  Denkt u ook direct aan voetpaden voor mensen in het byzonder kindern die naar en van school/werk moeten.

  Wilt u minister Gangster ook tijdens de contrrole uitkijken naar pedofielen,u heeft die lange arm.

  In 2010 zal het de NDP?MEGABLOK combinatie de zaken die in gang zijn gezet beter uitwerken,ontwikkelen en handhaven.


  Maak melding

 12. Klodi
  …Ik schelden ben jij gek..lees goed en ga begrijpen.

  pitbull…Waar domoor e kijk en luister noh ik ben geen handelaar in Ckinezen.

  IK WIL NIKS MET CORRUPTELINGEN TE DOEN HEBBEN.

  En als jij een klein beetje verstand zou hebben zou je kunnen begrijpen…maar nee steeds voor schurken op komen.

  A man moes bing di wan blakaman dan ouwru Pu Ruro bing sjat ing foetoe gi ing.
  Jij met je krabita dinki.


  Maak melding

 13. Klodi
  …Ik schelden ben jij gek..lees goed en ga begrijpen.

  pitbull…Waar domoor e kijk en luister noh ik ben geen handelaar in Ckinezen.

  IK WIL NIKS MET CORRUPTELINGEN TE DOEN HEBBEN.

  En als jij een klein beetje verstand zou hebben zou je kunnen begrijpen…maar nee steeds voor schurken op komen.

  A man moes bing di wan blakaman dan ouwru Pu Ruro bing sjat ing foetoe gi ing.
  Jij met je krabita dinki.

  Nakboy’s

  Hee brave Surinamer ga studeren probeer iets te bereiken in je leven en mischien dat je dan ooit ook minister wordt dan kan je laten zien hoe het echt moet!!! i.p.v. op een laffe manier mensen zwart te maken!!!


  Maak melding

 14. flitsers ok, onderhoud ervan nee.
  attitude van pol. agenten moeten ook veranderen, die nemen te veel tjoekoe.
  de attitude van suri’s is veranderd nadat de pol. te slap geworden was en te corrupt. mensen kunnen ellendig racen in straten waarin de politie zelf woont maar dit walgelijk gebeuren waar je je hart van vasthoud kan toch ongestraft eindeloos doorgaan.
  Nabestaanden van (buiten hun schuld om)in het verkeer overledenen worden door politie,OM en justitie als stront behandeld en de daders worden om wille van hun strontgeld het hand (eigenlijk vieze klauwen van justitie) boven het hoofd gehouden, he tok tokkie.
  Begin daar maar eerst wat te doen, dan heb je geen credietlijn meer nodig voor duur flitsers, die toch niet het beoogde effect zullen hebben. Mensen zullen blijven racen waar er geen flitsers zijn.
  Mensen die behoefte hebben om op mijn artikel te reageren, ik kan u naam en toe naam en brieven en krantenartikelen toesturen om hetgeen wat ik benoem te objectiveren voor u.
  Pokke schijnheiligheid en schijn veiligheid creeëren intussen de daders van gruwelijke moorden het hand boven het hoofd houden, ben je daar trots op??


  Maak melding

 15. De reactie van nummer @ 1 bevestigt wat ik al een hele tijd weet. Ook weer zo’n onverantwoordelijk figuur, die zich waarschijnlijk ook als een dolleman in het verkeer gedraagt. Arme mensen? Wat nou, arme mensen! Arme mensen rijden niet in een auto! Verantwoordelijkheidsgevoel is de Surinamer vreemd. Bijna 100 doden in een jaar op een weggennet dat nauwelijks dat van de provincie Utrecht overtreft, is dat goed te praten? Je moet echt wel een uilskuiken zijn als je zo’n reactie geeft. Maar Nakboy’s, geeft niet hoor, laat je frustraties maar de vrije loop. Ik hoop alleen niet dat je op een onbewaakt moment besluit om de Dr. Sophie Redmondstraat over te steken. Er rijden in Suriname mensen rond die nog gekker zijn dan jij!!!


  Maak melding

 16. Het eerste dat zal moeten worden aangepakt, is de mentaliteit van de weggebruikers en dat zou in feite op school moeten beginnen. Daarnaast moet de infrastructuur worden aangepakt. Ik kan me niet voorstellen, dat bijv. de maagdenstraat 1 van de drukste verkeersaders er zo slecht uitziet. En wat mij betreft iemand die willens en wetens meerdere malen een verkeersovertreding begaat, moet opnieuw het rijexamen afleggen.


  Maak melding

 17. Voor de Ritfeldschool in de Tithoniastraat prijken er twee heuze zebrapaden, zonder dat er ter plaatse sprake is van fatsoenlijke loopruimte of dingen, die tenminste moeten lijken op trotoirs.


  Maak melding

 18. Ben het eens met enkele van dit forum.
  Het ligt inderdaad aan het soort beleid van de regering. Waar geven zij prioriteit aan. Infrastructuur is niet berekend op bromfietsers en voetgangers.
  Flitspalen zouden ertoe kunnen bijdragen.
  wegennet is niet berekend op het aantal voertuigen van dit moment.Die flitspalen zorgen ervoor dat er middelen vrijkomen die kunnen worden aangewend om de wegen aan te pakken vb maagdenstraat,zwarten hovenbrugstraat enz..Er moet wel een cultuur ontstaan van onderhoudt.Zolang dit door blijft modderen is er geen vooruitgang.
  Vb Wijdenbosch brug is er en een gigantische economische vooruitgang in commewijne.


  Maak melding

 19. Ik erger me jaren aan de infrastructuur van het centrum van Paramaribo,ik weet ook wel dat niet alles in 1 keer kan worden opgelost kijk hoelang deze man al deze functie bekleed en wil je me zeggen dat hij nu pas inziet dat er wat moet gebeuren aan het rijgedrag van de fietser bromfietsers en automobilisten deze man pakt de problemen niet aan vanaf de top maar hij begint gewoon ergens en ik denk niet dat je zo het probleem gaat oplossen,ik zal maar een paar punten opnoemen belijning van de wegen stoplichten verkeersborden goede straat verlichting zebrapaden trottoirs verkeersdrempels die niet voldoende zichtbaar zijn bromfietsen die 80km per uur halen/rijden slecht onderhouden wegen automobilisten die zonder rijbewijs rijden je ziet bijna geen les auto maar de helft van Paramaribo heeft een auto laat die man eerst beginnen met deze waslijst schoon te wassen in plaats van lasergun en flits palen aan te schaffen er is nog niet eens een goeie registratie beleid en zo kan ik uren doorgaan maar het heeft geen zin want dit leest hij of zijn werknemers toch niet en naar het gemeenschap wordt niet geluisterd.


  Maak melding

 20. Wordt ook boete uitgedeeld aan pol. agenten, of salaris vermindering aan agenten, die de racers van hun eigen straat niet aanpakkken.
  Van dat geld kan je weer flitsers kopen, en kan je weer geld genereren en heb je geen crediet nodig.
  Over beleid gesproken.!


  Maak melding

 21. Net weer terug uit suriname na 4 weken in dit mooie land te hebben vertoefd. hier weer positieve en negatieve dingen mogen aanschouwen .Laten we beginnen met de begonnen verfraaing van de waterkant vooral s avonds een lust voor het oog . Veel negatieve berichten in de krant betreffende stakingen ,de vader met zijn kinderen die het water in reed ,vervuilde straten gelijk een afvalbult en racende autos met hoge snelheidheden door de straten met de radio op zijn hardst gelijk een discotheek . Het surinaamse volk [althans een deel ervan] bevuilt zijn eigen nest door zeer asociaal gedrag . Hier kunnen alleen hoge boetes volstaan om dit gedrag in te perken of het invorderen van het rijbewijs voor een lange tijd indien men al over een rijbewijs beschikt .Ook wordt er alcohol gedronken alvorens men de weg opgaat hier zelf meerdere malen getuige van geweest zelfs cipiers die savonds dienst hadden dronken er lustig op los voor ze aan het werk gingen .Ik zeg niet dat het in nederland niet gebeurt maar bij ons is er nog enig verandtwoordelijksbesef die in suriname bij een aantal ver is te zoeken .Flinke hoge boetes voor te hard rijden en te luide muziek . Waarschijnlijk is dit een uiting van een minderwaardigheidcomplex bij velen of een gedragsstoornis die keihard moet worden aangepakt .Zo blijft het als hier niks aan gedaan wordt een bananenrepubliek


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.