Voorstanders doodstraf in Suriname verliezen

19

PARAMARIBO, 21 mei – Voorstanders van de doodstraf lijken een verloren strijd te voeren. De straf behoort naar alle waarschijnlijkheid definitief tot het verleden in Suriname. In het nieuwe wetboek van strafrecht wordt er met geen woord over gerept. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie is niet bepaald rouwig.

Het zat er al te komen. In het internationaal recht voelt de doodstraf steeds vreemder aan. “De regering heeft besloten de doodstraf te schrappen, vanwege de internationale verdragen waar Suriname partij in is. Het is een straf die niet meer past in deze tijd”, zegt Santokhi. Voorstanders, waaronder politici, hebben desondanks vaker gepleit voor behoud. Desnoods als afschrik.

Vooral het brute geweld bij roofovervallen en inbraken inspireerde de pleidooien pro. Santokhi ziet de maatschappij daar op een andere, minstens even effectieve manier mee afrekenen. “Er komen hogere gevangenisstraffen tot zelfs dertig jaar. Wij zijn van mening dat als mensen anderen van het leven beroven, dat een criminele daad is. Wij mogen ons niet op dat niveau begeven door moord te legaliseren.”

19 REACTIES

 1. goedzo santhoki
  zo is het de doodstraf werkt niet en heeft geen enkele invloed, amerika is het bewijst dat er daar niet minder criminelen zijn, ik weet uit welke hoek die voorstanders komen de laaste keer dat de doodstraf is opgelecht in suriname zonder een proces was 8 december 1982 op 16 vrijheidsrijders van suriname.


  Maak melding

 2. Jammer, een gemiste kans voor open doel. Hoe moet je als slachtoffer hiermee omgaan als de dader één van je naasten heeft omgebracht?
  Denk maar aan roofmoord aan je ouders, kinderen ja zelfs kleinkinderen. Het verdriet is hartverscheurend en je wordt nergens opgevangen door de overheid. Zelfs een financiële genoegdoening is er zelfs niet bij.
  Een werkelijk gemiste kans. Maar hoe zal men oordelen als jezelf als executeur optreedt door zelf de doodstraf uit te voeren door moordenaar gewoon meenemen en neer te leggen?


  Maak melding

 3. Sharmila Mngal heeft bakzijl gehald bij haar buitenman Santokkie,DUivel dit kwam uit de hoek van je boeventuig,dat was toen boslandcreolen een vrouw en haar dochter verkrachtten,de moeder werd vermoord,Sharmila stond op haar achterste poten om de doodstraf in te voeren,het waren Hindostanen,ik zelf ben een Hindostaan,maar deze haai-baai was en is etnisch bezig,er worden ook dagelijks mensen vermoord,vooral chinezen NU IN 2009.
  En weer kom je met je vergane tijd,siekie sani joe.Is het opgelegd of opgelecht?

  Gelukkig komt deze wet er niet,men zal een onschuldige ter dood brengen.


  Maak melding

 4. Als sympatisant van het megablok ben ik soms tegen doodstraf.De kinderverkrachters bijv.zouden die voor mij mogen krijgen,omdat dit probleem demonisch is.

  Du,als volk van Suriname wacht ik en ik denk ook jij al 27 jaar op het moment dat 8 dec.’82 historisch in een juist perspectief komt.


  Maak melding

 5. een bepaalde bevolkingsgroep uit het binneland za hiermee erg blij zijn.
  Nou je zult zien dat verkrachtingen en roofmoorden zullen toenemen.
  In bepaalde landen is het invoeren van de doodstraf een goede zaak.
  Omdat de doodstraf in amerika niet de uitwerking heeft wil dat niet zeggen dat het in een andere land hetzelfde geldt.


  Maak melding

 6. de dood straf is eng liever niet vooral als het land corrupt is maar ik kan mijn goed voorstellen dat mensen dat willen.
  want een deel van sommige culturen beschouwen roven en moorden als vak. in de zwarte gemeenschap zijn niet alle zwarte bezig met roven nee. maar overal waar veel zwarte wonen heb je die zelfde praktijken. als je denk dat ik zwarte haat dan zeg ik kijk naar Afrika omdat daar geen ander volk wonen daarom zoeken de daders de slachtoffers in eigen kring. weetje waarom de problemen er veel zijn omdat de meerderheid van de gewone zwarte weinig of geen kritiek uit daarom worden de problemen niet opgelost. een schone milieu begint bij je zelf. de meerderheid van de zwarte bevolking werldwijd erkend de waarheid niet daarom blijft het een zooitje. kijk naar de bijlmer in Amsterdam daar is het zelfde. taxi durven daar niet te rijden kan je dat voorstellen ik niet.


  Maak melding

 7. Santhoki zegt: “Wij zijn van mening dat als mensen anderen van het leven beroven, dat een criminele daad is. Wij mogen ons niet op dat niveau begeven door moord te legaliseren.”

  Dus als een crimineel iemand kidnapt en vasthoudt, mag Justitie die crimieel dus ook niet opsluiten…

  Betere argumentatie aub, meneer S


  Maak melding

 8. zeg het goed, in jou juiste perspectief want iedereen ziet het niet goed jullie zijn de enigen die het goed zien als andere de zelfde methoden toepassen die jou mensen jarenlang hebben toegepast in suriname dan mag dat niet dat is tegen de manier hoe het in jou democratie werkt. hou a.u.b jou mond over onschuldige slachtoffers en ga hier niet de schoolmeester uithangen want dat zal rouw op jou dak vallen.in een ware democratie volgd de rechter het wetboek van strafrecht en zo word bepaald hoe hoog of laag jou straf word de enige bevoegde persoon en niemand anders.alleen barbaren als jullie doen het zonder proces.


  Maak melding

 9. De doodstraf is onherroepelijk, barbaars en hoort in geen enkele gecivieliseerde samenleving thuis!
  Wij kijken daarom reikhalzend uit naar de absolute waarheid achter het 8 december incident en niet zo zeer naar politieke steekspelletjes!


  Maak melding

 10. Nou persoonlijk vind ik het jammer maar mensen vergeet niet de tieners die zijn verkracht in het bijzijn van de ouders, de zovele roofmoorden en gezinnen zijn vaderloos/moederloos geworden plaats je in hun situatie dan zul je anders piepen. Veelal zijn de slachtoffers aziaten.

  De daders mag u zelf invullen¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿
  Die komen ook niet op opsporing verzocht in suriname. Wordt met de mantel van die diklip beschermt.
  Dan is de enige straf op zijn plaats dat is de doodstraf.


  Maak melding

 11. Du, ik zeg het goed.
  Ik wil als onderdeel van het volk dat de het historisch gebeuren Toen in dec ’82 Nu anno 2009,27 jaar na dato nou eens voor mijn Surinaamse geschiedenis in een juist perspektief wordt geplaatst. Met de revolutie Toen Neks no fout!

  Nu zonder de Revolutionairen in het machtscentrum is er na 8 dec ’82: kinderverkrachting (grote mensen die macht uitoefenen op kinderen).Du jij en consorten doen ook iets misdadig met de jeugd van Suriname en over zee.jullie leren ze haten,jullie leren ze wat niet praten is,jullie leren ze lieg maar, jullie leren geen dialoog, jullie leren ze geen bewustwording,jullie wijzen ze af omdat ze de partij van revolutionairen aanhangen enz, enz………
  Nu na 27 jaar wachten op 8 dec ’82 historisch in een juist perspektief te plaatsen is er pedofiele, omdat Du en consorten vinden dat eerst de volksheld Bouterse eerst gedood moet worden en daarom geen tijd hebben voor sociaal-maatschappelijke en economische wantoestanden in SURINAME. Is dat niet hypocriet Du jou geschreven redevoering.

  Hoe zit het met de doodstraf die kinderen middels verdwijning of de kogel krijgen die teveel hebben gezien of gedaan met die vieze grote mensen.Onderzoek die zaken Du samen met Santhokkie (electoraat versus ….).

  Wettelijk geen doodstraf, maar de baad mannen maatschappij voert gewoon de doodstraf uit. De minister had toch ook een jongen volgens zijn moeder onschuldig doodgeschoten?

  Du doe wat aan je haat,want dan ben ik bang voor Ndp/megablok kinderen in je buurt.Serieus,want jij schroomt geen middelen om jou doel te bereiken.Die baad mannen hebben ook denk ik iets meegemaakt waardoor ze zo in haat vastgeroest zitten dat kinderen zelf niet veilig zijn.

  Over het algemeen ben ik tegen de doodstraf!


  Maak melding

 12. Voor mij mag de doodstraf ingevoerd worden en die moet ook toegepast worden.
  Het is ook zo waar er gewerkt word zullen er fouten gemaakt ijn Suriname of waar ter wereld ook. Als de politici die geen voorstaander is van de doodstraf ben ik dan ook gauw geneigd om te zeggen dat die wat op zijn kerstok heeft en in de toekomst op hem zelf toegepast kan worden.
  Ze kunnen ook bang zijn geworden van de mensen van wie zij tjoekoe’s hebben aangenomen die zullen ze direct wakker geschud hebben als dit door gaat zullen er namen genoemd worden en velen zouden dan op
  die lijst kunnen komen

  Tang Boeng


  Maak melding

 13. een deeel van die surinaamse zwarte bevolking zijn zwaar rasistisch.. ik wil ze iets vertellen dat is.. jullie hebben altijd een slachtoffer nodig en smoesjes.
  uitendelijk zullen ze in Afrika geboren worden waar zij zelf beroofd zullen worden zo als nu het het geval is en was en blijft. een glas water krijgen ze niet eens om te drinken laat staan om te wassen..


  Maak melding

 14. in principe is iedereen familie van elkaar maar wie wat zaait zal het moeten oosten je wil het of niet. hou op met die flauwe grappen..


  Maak melding

 15. @ nummer 13
  ik zeg jou nog een keer jou tirade’s worden langer maar zonder inhoud niets nieuws jij leeft in jou eigen wereld je bent ook nog schijnheilig.leer onze jeugd het onderscheid te maken tussen goed en slecht leer ze dat het recht de hoogste gezag in ons land is en dat iedereen ondergeschikt aan is leer ze wat normen en waarden is,iemand die niet eerlijk is tegen zich zelf kan nooit eerlijk zijn tegen anderen. ik zeg altijd dat het recht zijn beloop moet hebben, wat jij hier doet is preken voor eigen parogie met jou schijnheilig gedoe. vertel onze jeugd eerlijk wat voor misdaden zijn gepleegd onder het militaire regime van bouterse dat is eerlijkheid weet je wat haat is? niet over de jaren 80 willen praten het af willen doen met een waarheidcommissie het liefst zie jij bouterse ook als voorzitter.kijk dit bedoel ik met jou onzin iedere keer weer, de minister heeft iemand gedood volgens zijn moeder en dat geloof jij wel, maar al ik jou zeg dat jou baas eerst de mensen op de podium heeft bedreigd en opgepakt en afgeslacht en op tv komen vertellen dat mensen op de vlucht zijn neergeschoten in iedere beschaafd land deze horen deze BEESTEN berecht te worden maar jij komt met de hele wereld politiek om ons hier duidelijk te maken dat bouterse niet schuldig is maar de slachtoffers en het buitenland hoe kan ik iemand als jou serieus nemen waneer ga jij de misdaden afkeuren wat deze mensen ons land hebben aangedaan en hun wanbeleid zelf dat schuif jij in de schoenen van anderen ik kan een hele lijst voor jou hier opnoemen maar het heeft geen zin, dus daarom wens ik jou veel sterkte in jou in wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.