Surinaamse overheid gaat milieubarbaren te lijf

12

PARAMARIBO, 20 mei – Stropers en milieuvervuilers zullen harder worden aangepakt. Dit meldt het ministerie van Justitie & Politie. De pakkans zal meer dan ooit worden vergroot. Anders dan voorheen zullen politieagenten worden ingezet.

Dat komt neer op een rechtstreekse aanpak. Het accent ligt op bescherming van de legstranden van zeeschildpadden en andere natuurreservaten. Het overmatig rapen van de eieren dreigt de zeeschildpad te beroven van één van zijn laatste broedplaatsen op aarde. “Stropers en milieuvervuiling in de natuurreservaten blijven een constant fenomeen ondanks de hoge boetes”, stelt Justitie & Politie.

De aanpak moet ook Suriname’s reputatie als milieukampioen schragen. Tot nog toe waren opsporing en bestrijding voornamelijk het werk van de zogenaamde buitengewoon agenten van politie. Deze burgers met elementaire politiekennis blijken alleen niet in staat de toenemende aanslagen op het milieu te bestrijden. Justitie en Politie gaat dan ook nauw samenwerken met het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer.

12 REACTIES

 1. Mosterd na de maaltijd…straks zijn er genoeg agenten, maar geen zeeschildpadden meer:-)

  En what about the no-go area’s in het binnenland? Ik denk dan aan de milieuramp mbt kwik enz enz.


  Maak melding

 2. Een goed voornemen, nu nog de uitvoering en de controle en rapportage over de voortgang van de uitvoering. Hopelijk wordt mijn voorlopige (negatieve) oordeel niet bewaarheid doch dat het werkelijk werkbaar zal zijn zonder aanziens des persoons en zonder corruptieve handelingen (dus geldend voor een ieder van Persad van de straat tot Vene de president van Suriname)


  Maak melding

 3. Als wij nagaan wie en wat er allemaal hard zullen worden aangepakt houden wij geen smeris meer over.

  In de Vigilantia en Matuaribostraat tieren al decennialang drugshaarden waar maar geen einde aan schijnt te komen, meer dan welig.

  Naast één der adressen woont er zelfs een jong agent die kennelijk doet alsof zijn neus bloedt.

  Nothing happens at all!


  Maak melding

 4. De aanpak van milieu barbaren vind ik een heel goed plan. Echter hoop ik dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat er daadwerkelijk akties wordt ondernomen. Dat de natuurreservaten onder deze barbaren te lijden heeft vindt ik heel erg, maar het gaat ook om ons (in)direkte milieu/omgeving tw: ons huis, straat/buurt. Dus de aanpak zal moeten plaats vinden op micro-meso en macro nivo. als de natuurreservaten op dit moment prioriteit nr.1 zijn, kan ik hiermee leven. Echter, door mensen aan te spreken op hun direkte woon/leef omgeving zal m.i.veel zoden aan de dijk leggen.


  Maak melding

 5. Een goed begin van de Surinaamse overheid om milieubarbaren te lijf te gaan. Maar, dat impliceert nog geen effectieve en efficiënte bescherming van het milieu in het algemeen almede de legstranden in het bijzonder.

  Uitsluitend een dag- en nachtcontole (24-uurs, met behulp van moderne electonische apparatuur) vooral in broedseizoen door met name toegewijde beschermers zal enige soelaas bieden. Tegelijkertijd dient over het nut van de bescherming veel aandacht te worden besteed middels voorlichting in diverse media, waarbij tevens ook de hele problematiek van de milieuvervuiling in Suriname onder de loep wordt gebracht.

  Overal zie je vuil en plastiek liggen. Deze milieuvervuilende gewoontevorming dient algemeen publiekelijk onder de aandacht te komen. Mensen “bonken” bekers,flessen zonder statiegeld,etc, etc. ongeoorloofd en zonder enig respect voor mens, dier en milieu, de straat op. Typisch Surinaams!


  Maak melding

 6. Als jullie daar niet met buitenlanders lopen te rotzooien…dan zouden zij geen weet hebben, de buitenlander ook niet.
  vooral wat daar te vinden is en dan was het milieu gewoon als hoe binnenland bewoners het nodig hebben om te leven.

  Daarom stop onnodig geblaf en gekef tap’in.
  Dit noem ik echt dom praten en nog erbij over rotzooi.
  En ik vraag mij af wie tussen wilde dieren wil leven…enge beesten uitroeien….reptielen ook…nak kiri…of gewoon als de Chinees Hond in de pot…. Rat ook.


  Maak melding

 7. Dit is gezegd een fenomeen die niet alleen in Suriname voorkomt, dat je stropers hebt die de schildpad eieren stelen dat heb je in vele landen waar er schildpadden zijn en de bewaking niet goed genoeg is.Het geen je kunt doen is de bevolking in deze omgevingen te laten weten wat voor betekenis deze schildpadden hebben voor het land.Het achterlaten van vuil kun je niet alleen door hoge boetes bestrijden maar door positieve reclame te maken voor het schoonhouden van deze gebieden kan zijn.


  Maak melding

 8. Het zal enig zijn om eerst bij de basis te beginnen namelijk; op straat, je omgeving en misschien thuis. Kijk om je heen, alleen maar plastic flessen. kijk naar de riolen.

  Komt er nog statiegeld voor plastic flessen en blikken.

  Vuil ophalen moet vanzelfsprekend zijn en sterker nog er moet een prijskaartje hangen voor het laten ophalen van vuil.


  Maak melding

 9. surinamers zijn gierig en gedragen erger dan wolven; ze eten heel veel dieren die onnodig is te consumeren, omdat het voedsel aanbod in suriname voldoende is, er is geen hongersnood in suriname, maare hoe moet je dan aan een surinamers duidelijk bijbrengen.
  leguaan, kaaiman.boma,s.schildpad(en)de eieren)ondermaatse zoet water visjes; de surinamer is niet met het milieu bezig, het is een kannibaal van het ergste soort, vreet alles kaal..er is voldoende grond gebied, waar visteelt kan plaatsvinden zodat ondermaatse vissen kunnen groeien, maar een beetje de natuur begroeing kort houden kost te veel moeite, maar juist die begroeing kort houden, krijgt vis meer ruimte om zich te vermeningvuldigen, zodat er voor iedere hengelaar genoeg is te vangen; nee iedere weekend gaan 100den surinamers ergens met een bootje en netten bivakkeren met daroe en geweer en zo wordt al het vis erg makkelijk in de netten gevangen, en is er op termijn niet genoeg aangroei…dus bewust vis vangen met hengels in plaats van met netten, heeft een meer waarde dat je als mens met je omgeving duurzaam omgaat en zo krijg je dat er dan altijd genoeg overblijft voor iedere surinamer; maar dit kritiek zal een hoop surinamer toch niet begrijpen, want ze spreken toch geen nederlands.


  Maak melding

 10. Een goede zaak maar er valt nog heel veel te doen. Zoals een schrijver al opmerkte, laten de mensen zich bewust worden van hun eigen leefomgeving. Dus weg met alle zwerfvuil en illegale “stortplaatsen” Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor de eigen volksgezondheid. (broedplaatsen voor allerlei ongedierte e.d). Ik was enkele maanden geleden met mijn gezin in Suriname. We hadden een prachtige tijd en hebben genoten van de natuur en de sfeer. Wat echter zeer negatief opviel was het zwerfvuil in de bermen en op straat. Word dat nooit eens schoon gemaakt? Dit is mijns inziens niet alleen een taak van de overheid maar ook van de bevolking. In Amerika bijvoorbeeld is het heel normaal dat buurtverenigingen, clubs e.d. buurten adopteren en schoon houden. Deze instelling leert men al vroeg op school. Hopelijk gaan nu de ogen eindelijk open in Suriname. In dit opzicht kunnen wij ook veel leren van Costa Rica. De meeste toeristen die Suriname bezoeken (behalve familie dan) zijn z.g. “ecotoeristen”. Deze zijn zeer gevoelig voor wat betreft milieuvervuiling of aantasting van het landschap.Suriname wordt daarop afgerekend. Onderschat de effecten hiervan niet. Koester dit soort toerisme. Op Leonsberg zag ik een toerist filmopnames maken van de vele petflessen in de bedding van de rivier bij de steiger. Ik schaamde mij als geboren Surinamer. De z.g. “ecotoeristen” is gemiddeld genomen een kapitaal krachtige groep waar veel aan valt te verdienen. Tel uit je winst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.