Nederlandse christenen betuigen spijt slavernij

22

Gisteren werd in Zwolle het eerste exemplaar gepresenteerd van een boekje voor Surinaamse kinderen, waarin Nederlandse christenen spijt betuigen over het slavernijverleden. Het kinderboek ‘Mek’ den Sabi’ is een uitgave van de stichting Boete en Verzoening, schrijft uitdagingonline.nl.

Komende maand gaat de stichting 15.000 exemplaren uitreiken op lagere scholen in Suriname. Op een voor kinderen toegankelijke manier vertelt het boekje over het verleden van de slavernij in Suriname. “Wij Nederlanders zijn daar grotendeels verantwoordelijk voor en wij dragen dus schuld”, zegt Kees Sybrandi van de stichting Boete & Verzoening en schrijver van het boek.

Het boek verhaalt ook over een verzoeningsreis die Nederlandse christenen een paar jaar geleden maakten door de binnenlanden van Suriname. Tijdens die reis hebben zij aan nakomelingen van slaven spijt betuigd over het slavernijverleden. En in alle dorpen waar zij kwamen is hen de vergeving voor Nederland op royale wijze toegezegd.

22 REACTIES

 1. Maar waarom worden deze boekjes niet in Nederland uitgedeeld op school?

  Die (Nederlandse) kinderen, moeten toch hiervan leren zodat ze zelf nooit meer zo’n fout maken als hun voorouderen?


  Maak melding

 2. Niet om de slavernij goed te praten, maar de nakomelingen van de slaven hebben het beter dan als zij op dit moment in Afrika zouden zijn.Ik vind niet dat de Nederlanders spijt moeten betuigen voor de nakomelingen.Verder denk ik niet dat de nakomelingen hun woonstede in Suriname of Nederland zouden willen ruilen of verplaatsen naar Afrika.


  Maak melding

 3. dat men dit doet vind ik een morele verplichting, wat ik wel fout vind is de nederlanders van nu de schuld geven van het verleden. waneer gaan de daders van de zwartste dagen in de geschiedenis van de republiek suriname hun spijt betuigen aan de nabestaande en aan het surinaamse VOLK ???….


  Maak melding

 4. Spijt betuigen in Suriname is een, maar met name die onwetende gasten hier van jongs af aan informeren waarom we hier zijn (omdat ze daar waren) is geen overbodige luxe.

  Dus niet alleen klagen of discussieren over deze kwestie, maar concreet overgaan tot actie richting de groep die hiermee bezig is.

  Hier verspreiden op ALLE scholen in Nederland, maar ook op de Antillen, Indonesie en intussen ook Marokko en Turkey dat men daar ook weet waarom er Surinamers zijn en waarom ze in Nederland zijn en dat ze een andere migratie geschiedenis en achtergrond hebben dan die buitenlanders.


  Maak melding

 5. hoe afrika eruit ziet nu heeft toch ook
  voor een groot deel te maken met een geschiedenis waarin westeuropa een dominante rol heeft gespeeld, en waarvan de gevolgen nu nog merkbaar zijn.


  Maak melding

 6. Hey Ling, reactie #3
  Wanneer je kind zich op school heeft misdragen zeggen wij als volwassenen tegen de leerkrachgt : HET SPIJT ME ! Niet dat jij iets verkeerds hebt gedaan. Maar omdat het om uw kind, en familie gaat. Netzo is de spijtbetuiging voor iets wat in het verleden is gebeurd en waarbij jouw familie erbij betrokken is geweest heel normaal.


  Maak melding

 7. Ling,

  Ik ben evenmin voorstander van excuses, maar jouw vergelijking van het moderne Suriname met het huidige Afrika staat buiten de discussie, en gaat bovendien niet op.

  Het huidige Afrika is immers méde het resultaat van Europees handelen.

  Als de Europeanen daar eeuwenlang niet zo hadden huisgehouden, had Afrika er vandaag waarschijnlijk ook anders uitgezien.

  De Afrikaanse is de oudste beschaving ter wereld. En niet voor niets.

  Afrika stond sterk en bloeide, duizenden jaren lang, totdat buitenstaanders er kwamen bemoeien en slopen.


  Maak melding

 8. Dus maw Ling,
  we moeten “blij” zijn met de luxe positie die de slavernij ons zwarten heeft gebracht?!? Is dat wat je impliceert?!?!?

  Ik ben “blij” voor jou, dat je je achter een nickname verschuilt, anders had ik niet ingestaan voor mijn reactie naar jou.


  Maak melding

 9. @ # 3: Het gaat over slavernij en het verleden, niet om de nakomelingen.

  Dit is een verkeerde aanname. Trouwens de nakomelingen zijn immers inherent hieraan gekoppeld!

  dus….


  Maak melding

 10. En weer die achterlijke gebak DU,hij is echt knettergek, dit gespuis kan niet 1x zijn fieters houden om over de zg zwartste periode te beginnen,wanneer gaat de administrator zijn reaktie`s die niet over het artikel gaan verwijderen.

  Tuurlijk heeft Nederland nog steeds schuld aan de slavernij,ze leven er nog steeds van:alle rijkdom wat ze nu hebben ,hebben ze met bloed ,zweet en tranen van de slaven.
  Deze slaaf DU,ziet dat natuurlijk niet in.


  Maak melding

 11. Ja wie escussus vraagt en het ook uit respect van mens tot mens doet is vergeven.
  Nu vandaag kunnen we verder met mens te zijn.
  God zij met ons Surinamers en vergeef ons onze schulden zoals wij vergeven onze schuldenaren .
  Dank u Heer voor die mensen die spijt betuigen en mij bevrijden van mijn geerfde pijn.
  Odie odie aan mijn medemensen.


  Maak melding

 12. De vergevingsgezindheid van de boslandcreolen naar de blanke christenen is niet legitiem. Het behoort de nederlandse staat toe, niet alleen om spijt te betuigen, maar ook om de bewustwording te creeeren binnen hun eigen gelederen. We moeten wel met zijn allen bewust zijn van het lijden in de 2e wereldoorlog, toegebracht door de duitsers. Elk jaar wordt weer een dodenherdenking georganiseerd, wat een trouwens een goede zaak is. De Ned. hypocriete staat probeert echter deze kwestie van Slavernij en slavenhandel in de doofpot te stoppen. Deze irritatie zal blijven bestaan zolang de lucht hierover niet geklaard is.
  Trouwens ik ben het maar gedeeltelijk met Ling oneens. Afrikanen werden vanaf de WIC dagen verhandeld door hun eigen afrikaanse broeders. En nog steeds buiten zwarten hun eigen zwarte mensen uit om hunzelf rijk te maken en de blanke man nog rijker. Nog steeds kijken zwarte mensen met achting en respect naar de blanke master. Ook al belijden ze het niet met de mond. Mijn afrikaanse vrienden die hebben hi fly carieres in Europa en USA. Zij reizen de hele wereld over in topmanagement functies en genieten respect. Zij geven ruiterlijk toe, Afrika zelf had ze deze kans nooit gegeven. Ling heeft dus in deze wel gelijk.
  Bovendien heb ik opgemerkt, zwarte mensen voelen zich heel snel op hun tenen getrapt, omdat ze zelf zwart zijn en veel kritiek wel herkennen maar niet willen acccepteren. let’s face the fact: “zwarte mensen houden niet van zwarte mensen”. Het zijn zelf racisten als het gaat om hun eigen soort.
  En laat niemand hier anders beweren, want de feiten van veraad en broedermoord liegen er niet om.


  Maak melding

 13. @ die gek op nummer 14
  van jou mag ik geen kritiek hebben op het surinaams elftal, van jou mag ik niet over 29 jaren geleden hebben maar jij hebt wel over 300 jaren geleden en nog steeds geef jij de hollanders van nu de schuld van wat er in het verleden is gebeurd 300 jaren geleden sommige hollanders van nu zien het als hun morele verplichting om spijt te betuigen.laat dit een wijze les voor de mensen in suriname dat niemand te groot is om spijt te betuiging of excuses aan te bieden voor jou fouten. als ik vraag waneer de mensen die met hun bewind echte misdaden hebben gepleegd in suriname om hun verantwoordelijkheid te nemen om ook spijt te betuigen en excuses aan te bieden aan de hele surinaamse bevolking en de nabestaanden dan vind jij dat mijn reaktie verwijderd moet worden wat een eigenwijze manier van denken een heel domme manier wat dat betref kan jij leren van de sommige blanken over morele stanpunten dit heeft met normen en waarden te maken als jij dat niet hebt gehad in jou opvoeding kan je het ook niet uitstralen reageer je net die man op nummer 14 . MIJN MENING.


  Maak melding

 14. INTELECTUEEL lullen kunnen we als geen ander.

  Wat is nu de actie naar die mensen toe die slechts in Suriname denken de boeken te moeten verspreiden.

  ACTIE ACTIE ACTIE

  Ik ben reeds bezig met mail en telefonade protest naar deze mensen…


  Maak melding

 15. Ja ,als je reaktie`s,steeds maar weer over de vergane periode gaan,zou het goed zijn ze te verwijderen,op elk artikel,maakt niet uit als het artikelen zijn waar men goed over na moet denken,kom jij weer met je frustratie`s en dat leest bijzonder hinderlijk.En dat bedoel ik nou jij dommerd.
  Dat jij je nog slaaf voelt doen we niets tegen,maar verveel een ander niet met:alles wat de Hollanders doen is goed heel goed in jouw ogen.
  Alle leed wat de blanken hebben veroorzaakt met de slavenhandel moet NOOIT en dan ook Nooit in de vergeethoek verdwijnen,zo ook de 2e wereld oorlog,maar dat mag in jouw mening he,want het betreft jouw slavenmeesters.
  Wat weet jij nou van normen en waarden,ai baja typische voorbeeld van naaperij,als ik het goed lees mag ik alleen normen en waarden tonen aan de blanken?Ik leer niets van de blanken zoals jij ,jij wilt de blanken naapen en dat is iets heel anders,als ik dat zou doen word ik een slijmbal en daar pas ik voor,DUivel jij bent een schande voor de zwarten,zelfs de slavernij wil je zien als iets dat hoorde ,enkel en alleen maar omdat de blanken het hebben uitgevonden,go sribi jere ,want joe dattie eh go sribi nanga joe pain in the a.. en joe wikkie nanga ing,je wordt met de dag zotter en zotter.


  Maak melding

 16. @ frank
  Een slaaf ben jij want je kruipt iedere keer weer in die slachtofferrol en daarom zijn jullie makkelijk te misleiden en te manipuleren ik denk nuchter en verstandig ik vind iedere vorm van grove mensenrechten schending inhumaan laat dat duidelijk zijn.wat jij doe frank is mijn woorden verdraien en dat vind kwalijk en dom want nergens kan je lezen dat ik schrijf dat je alleen aan blanken normen en waarden moet tonen, normen en waarden zijn omgansvormen die je in iedere samenleving hebt mi boi.na 1980 zijn de mensenrechten om zeer grove manier geschonden in suriname ook dat mag niet vergeten worden en nooit meer gebeuren dat is pas 29 jaren geleden.Frank weet jij wat een schande is voor suriname in het algemeen en zijn bevolking dat jij en andere maloten een misdadiger zien als de leider van suriname en de jeugd aldaar zo iemand zien als hun voorbeeld en die zelfde persoon met heel veel bloed aan zijn klauwen ook mag meedoen aan de verkiezing van het hoogste baan van het land. barak obama, martin luther king en nelson mandela hebben laten zien hoe ver je kan komen als uit die slachtofferrol stapt.Weet je wat erg is als jij nu slachtoffer word van het verleden van 300 jaren geleden .mijn ouders hebbben keihard voor gewerkt zodat wij naar school konden gaan daar licht de sleutel kennis maakt macht wat dat betref is die hindoestaanse surinamer veel verder in hij offert zich zelf voor zijn kinderen zodat die een beter toekomst kunnen hebben.


  Maak melding

 17. Ik heb dit artikel gemist en ben er op gekomen toen ik intoetste, “inhumaan handelen van Duterte”. Dit opbiechten van Nederlandse Christenen heeft uitgerekend plaatsgehad in de binnenlanden van Suriname waar er nakomelingen van weggelopen slaven post hebben gevat. Het moet uiteraard een hele onderneming zijn geweest om het niet ongevaarlijke bos boven de watervallen en soela’s te verkiezen boven een wrede en onmenselijke slavenbestaan. Bovendien waren het op de plantages achter gebleven gezinsleden en of verwanten, die op de uitkijk hebben gestaan om het sein om te ontvluchten te geven. Wij staan er onvoldoende bij stil welke schade deze ontwrichting van families teweeg heeft gebracht. Heden ten dage gedragen nakomelingen van slaven en zogenaamde weggelopen slaven zich letterlijk als wildvreemden jegens elkander, terwijl het wellicht om dezelfde bloedverwanten gaat. Voorwaar geen simpele “hibby”, welke deze categorie Surinamers uit de kuststrook en binnenland met zich mee torsen.

  Nooitmeer zullen wij ons laten knechten in dit land,….door “NIEMAND” niet!

  Is deze tragedie uberhaupt ooit wel in het reine te brengen? Ik weet het niet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.