Bauxietverwerking Suriname vermindert met 40%

4

PARAMARIBO, 7 mei – Bauxietbedrijf Suralco gaat veertig procent minder aluinaarde produceren de komende tijd. Dit meldt managing director Peter de Wit. Het besluit komt in het kielzog van de overname van de lokale operaties van Billiton. De reden is tweezijdig.

Aan de ene kant wordt het voortbestaan van het bedrijf gewaarborgd. Met het oog op de lage marktprijs is beperking de beste optie. Ook kunnen de voorraden uit de actieve mijnen over een langer periode worden uitgesmeerd. Billiton toonde weinig animo de productie te droppen, ondanks de marktsituatie. Bij de regering en Suralco had dit grote bezorgdheid gewekt.

Dat hoeft nu niet meer. “De overname van de aandelen van Billiton in Suriname kan in deze context gezien worden”, aldus De Wit. Wellicht komt de nieuwe situatie de onderhandelingen over West-Suriname ten goede. Die voorraden hoeven waarschijnlijk niet voortijdig te worden aangesproken. De raffinaderij te Paranam produceert ruim twee miljoen metrieke ton aluinaarde per jaar. Met de vermindering wordt dit minder dan één miljoen metrieke ton.

4 REACTIES

 1. Gasten,
  Ik ben geen rekenwonder maar een simpele schatting leert mij dat 40% van 2 milj. iets in de buurt van 0,8 milj moet zijn waardoor je blijft steken op het verschil en dat is 1,2 milj.
  Of bedoelt de Suralco dat ze maar 40% van het totaal (2 milj.)gaan produceren en dat is dus 0,8 milj., inderdaad minder dan dan 1 milj. metr.ton, zie laatste regel van het bericht.
  En zo ontstaat er verwarring en onbegrip!
  Iets verkeerd uitleggen zodat het dus verkeerd wordt geinterpreteerd, logisch.
  Lijkt wel alsof Suralco nu door Hollanders wordt gemanaged, en dat gaat meestal gepaard met belazerij.
  Hollanders lullen zoveel dat je ze op een gegeven moment niet meer begrijpt, dan blijkt zogenaamd dat het aan jouw capaciteiten (begrip)ligt.
  Raak je zo moe en gefrustreerd van.
  Gegroet allen.


  Maak melding

 2. De vraag is wat had Suriname verwacht, dacht men dat men zou door draaien als voorheen wanneer het moederbedrijf over verliezen sprak? Nu moet men de productie veranderen en dit is waarschijnlijk de eerste fase en hoe ziet de tweede fase uit als de navraag van Aluinaarde uitblijft?dan moet zeker de productie weer naar beneden.Je kunt vandaag niet meer afhankelijk zijn van een industrie je moet een tegenpool hebben om evenwicht te hebben in je basis van inkomen.Daarom zeg ik de Surinaamse staat moet meer geld in de landbouw en visindustrie steken want daar valt er veel geld te verdienen op korte termijn.Doe je het niet dan wordt je vis door de vis piraat landen als China,Zuid Korea, en je buurlanden van je gestolen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.