Suriname staakt import varkens en varkensvlees

8

PARAMARIBO, 28 apr – De import van varkens en varkensvlees is onmiddellijk stopgezet. Dit meldt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De maatregel volgt op berichten over de uitbraak van de varkensgriep in Noord-Amerika. De kans op besmetting is weliswaar minimaal.

Als het om varkens gaat, importeert Suriname meer verwerkt vlees. “Besmettingskans speelt vooral bij levende dieren. Bij verwerkte producten is dat niet zo. Verreweg de meeste varkensproducten die importeren zijn verwerkt”, zegt LVV-topfunctionaris Edmund Rozenblad in het STVS journaal. Slechts een minimale hoeveelheid importvlees komt in rauwe vorm.

Toch wordt niets aan het toeval overgelaten. “Ook kwekerijen worden scherper in het oog gehouden. Verder is er geen reden tot paniek. Het is nog niet bewezen dat varkensvlees iets te maken heeft met het virus. Consumptie is totaal veilig, dat mag gewoon doorgaan”, aldus Rozenblad. Intussen worden ook het personenverkeer uit Noord-Amerika meer in de gaten gehouden.

8 REACTIES

 1. Even voor de goede orde: de uitbraak heeft plaatsgevonden in Mexico en is thans overgeslagen naar enkele staten in de Verenigde Staten. Maar ook Europa heeft inmiddels al gevallen van deze varkensgriep (A-H1N1), een gevaarlijke variant van de bekende vogelgriep. Van een wereldwijde contaminatie is vooralsnog geen sprake, maar waakzaamheid blijft geboden. Het is lichtzinnig om te denken dat bij een importstop de eventuele besmetting dan ook stopt. Het virus wordt ook van mens tot mens overgedragen. Dat lijkt mij in deze fase meer zorgwekkend. Hoe worden in Suriname de mensen gecontroleerd die mogelijkerwijs in Mexico, de Verenigde Staten of waar dan ook geweest zijn?


  Maak melding

 2. Het stoppen van de import van varkens en varkensvlees heeft helemaal geen invloed op de contaminatie van deze virus, want het gaat van mens tot mens.Het enige wat je kan doen, zoals expertisen het zeggen je moet de mensen die uit de landen komen waar deze virus zijn aanvang heeft gehad grondig controleren en in quarantaine plaatsen.Eet maar gerust je varkensvlees.


  Maak melding

 3. Dang wie e go njang ding “Arnold” (varken) foe “kolonie” (lafoe). Mekie ding sma daar ook toe fenie wang mooi prijs foe na Arnold sang ding kwekie.


  Maak melding

 4. Voor alle duidelijkheid; er wordt over varkens-griep gesproken, maar het heeft niets met varkens te maken de minister zou dat moeten weten intussen is de naam veranderd in MEXICOGRIEP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.