Stakingsdreiging middelbaar onderwijs Suriname

8

PARAMARIBO, 24 apr – Het middelbaar onderwijs dreigt weer eens het slachtoffer te worden van een loonconflict. Lerarenvakbond BvL wil niet langer wachten op correcties in het nieuwe loonsysteem. Het einde van de paasvakantie wordt ingeleid met een eendaagse protestactie.

De leraren gaan met de bond vergaderen over de laatste onderhandelingen. “We gaan niet naar school, maar komen bij elkaar om de houding van de regering te bespreken”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken zegt meer tijd nodig te hebben. De correcties kunnen niet zonder meer worden aanvaard. De nieuwe systeem moet eerst werken.

Maar BvL en koepelorganisatie Col willen dit juist niet. Gevreesd wordt dat het anders nooit tot corrigeren komt. De douane heeft reeds het voortouw genomen en is voor een week in staking gegaan. De andere onderwijsbonden gaan niet in actie. Die gaan er vanuit dat achteraf nog onderhandeld kan worden. Onder andere ambtenaren heerst eveneens wrevel, ook omdat sommigen forser bedacht worden dan anderen.

8 REACTIES

 1. Zijn er van te voren haalbaarheidsstudies uitgevoerd? Lijkt of ze er nu pas meebegonnen zijn.Jammer tenkostte van de leerlingen.handig lijkt mij door te gaan met acties die wat opleveren.Alle scholen invetariseren die actie voeren,om de week een klas van die school 1 dagje instaking.Die dag schrijven de leerling hun mening aan de minister hoe zij de situatie ervaren en een verbeterwens.Brieven direkt dezelfde dag afleveren bij de minister en de leerlingen eisen binnen diezelfde week tegenbericht.(maatschappelijke vorming)Zo kun je lang doorgaan en de schade blijft beperkt.Laat de jeugd ook zelf vinger aan de pols houden wat de volwassenen boven hun hoofd uitspoken tenkonste van hun welzijn.We moeten niet terug gaan naar de jaren dat het onderwijs helemaal plat lag.Je moet toch lering trekken uit ervaringen.


  Maak melding

 2. Maurrits je moet investeren in je personeel die het werk kunnen doen. Stuur ze een een snelcursus computeren,want dat kunnen ze waarschijnlijk niet. Ik heb het zelf meegemaakt in 1996 toen ik in Suriname was ivm het overlijden van mijn moeder. Toen ik als ex-medewerker op het ministerie aankwam om met ex collega’s een babeltje te maken heb ik het zelf gezien hoe het met jullie comp.kamer is. In 2005 was er bijna niets veranderd en zelfs collega’s van een ander afd. mocht niet in deze ruimte komen maar wat de reden is weet ik niet. Maar een ding kan ik je wel zeggen dat die Mevr.Kaaiman die daar zit en de lakens wil delen denk ik zelf dat zij de kennis over een computer te vergelijken is met mijn zoon die in groep 7 van de basis school zit. Zij kunnen niet met al die programma’s omgaan denk ik persoonlijk.
  Ze wil niet dat er anderen daar komen, omdat zij bang is dat iemand anders haar positie zal overnemen die door de ONDERDIRECTEUR
  DHR. RONOSETIKO wordt ondersteund. Notabene ik hoor trouwens ook niks meer van hun partij nl. de K.T.P.I. en bestaan ze nog.
  DUS GA MAAR INVESTEREN EN REORGANISEREN.

  Think About This

  Tang Boeng.


  Maak melding

 3. A sorie lekie a monie foe horie ding haalbaarheidsstudies is opgepeuzeld.Hup hup actie.1dg per week 1 klas dat gaat staken.De docent van die dag schrijft zijn mening en ook zijn oplossing betreft de gang van zaken aan de minister en president.De studenten gaan die dag het veld met de stakingsdocent van die dag, a.d.h.van een bepaald maatschappelijk thema, hetgeen ze samen hebben besloten.Te denken valt aan met mevrouw Simmons een gevangenis gaan bezoeken waar jongeren van hun leetijd worden vastgehouden. Na die dag sturen ze filmmateriaal en hun geschreven mening over de gang van zaken dat ze nu niet op school zitten, wat ze die dag aan knelpunten of goede ontwikkelingen hebben ervaren en hoe zij het in hun perspectief plaatsen.Vastleggen voor de geschiedenis.Briefie no e trowe.Documenteren.Zo zijn er nog veel meer positieve,doch lastige acties.Studenten ga in je stakingsdag waar je geen repetitie heb samen een ondernemer bezoeken,achterstandswijken,ziekenhuizen, ministeries,de kinderdagverblijven,oma alleen in die broko oso die al lang in een bejaardentehuis moest zijn opgenomen.1 dag in de week vanwege de onkunde van grote mensen een maatschappelijke vormingsdag tot nader orde.Nog 1 vraag. Hoe zit het met de vakbondskas? hoop niet dat het leeg is. want de docenten en leerlingen hebben middelen nodig om hun acties tenminste goed uit te kunnen voeren.Bijv: een busje, pennen, tassen,bloknote enz.1 dag in de week een klas dat geen repetitie heeft het veld in sturen maakt ook dat de jeugd een handvat voor nog meer betrokkenheid wordt aangereikt.A sanie feferie jere.


  Maak melding

 4. Mowi,
  Je Loopt wel heel erg achter. In 1996 was Wijdenbosch aan het bewind, en was Suriname zo goed als bankroet. Er was zogoed als geen vreemde valuta meer beschikbaar om importen te financieren. Het weinige wat er was werdt tegen woeker prijzen verhandeld op straat. Je weet wel, die jongens die overal rondliepen met telmachienes. Overal lege schappen. Ik was beroofd en moest op het politie bureau mijn pen afstaan aan de dienstdoende agent om een proces verbaal op te kunnen maken. Laatstaan een computer.
  De meeste Surinamers zijn dit vergeten en schelden maar op Vene.
  In het Suriname van nu heeft een ieder twee auto’s voor de deur staan, om nog maar te zwijgen over de TV’s e.d.


  Maak melding

 5. Toen in 1996 was er sprake van een boycot van Nederland.De ontwikkelingshulp was toen weinig tot niets. Amerika wilde ook niets met Bosje van doen hebbben..


  Maak melding

 6. Zakelijk zijn

  …………JIJ BENT EEN BEHOORLIJKE LIEGBEEST….tijdens Bosje ging het als een trein met Su…iedereen kon geld maken als water….binnenland bewoners kwamen met kilo’s goud naar Par’bo..als jij niks weet dicht je mond of blijf met je klavieters van het toetsenbord af….lummel dat jij bent.
  LIEGER BEDRIEGER IDIOOT van een zakelijke domheid van jouw.


  Maak melding

 7. Suriname is in de ogen van de bevolking nog steeds bankroet.
  1 van de allerbelangrijkste:een afwateringssysteem die sinds 2006 is belofd blijft ergens hangen ,de straten zijn blank door de enorme regenval ,Vene en zijn bende staan erbij en kijken ernaar.

  Ahummmmm ??????????Ieder heeft 2 auto`s voor zijn deur staan???????ZoZo,wat een leugen zeg Zakelijkzijn waar haal je dat nou weer vandaan??????Tja ja om je boeventuig te beschermen zeker.
  Daar je dit aanhaalt no5,vraag ik je nu:Is het normaal dat de leerlingen met hun eigen meubilair over straat lopen te shouwen?Is het normaal dat er geen lesmatriaal is op de scholen?Dat er bij familie in Nedrland moet gebedeld worden om spullen op te sturen? Zelfs wcpapier moeten ze meenemen.Is het normaal dat er bij de Nederlandse regering moet gebedeld worden om scholen te renoveren?
  Kom nou zeg deze regering heeft geen enig gevoel in hun donder wat betreft de bevolking.
  Aktie`s zijn de enige oplossing om de leraren een beter salaris te geven zodat ze de jeugd degelijk onderwijs kunnen geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.