Voor Suriname geen modern landinformatie systeem

28

PARAMARIBO, 21 apr – Suriname zal het voorlopig nog moeten doen zonder modern landinformatiesysteem. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo ziet er geen been in de zogenaamde Glis-wet op de parlementaire agenda te plaatsen. De reeds afgezwakte wet is wellicht voor een volgende regeerperiode.

De wet nu invoeren zou alleen maar meer overzicht bieden in de staat van alle domeingrond in het land. “En waarom zouden we dat nu doen, er zijn toch al meer dan vijftig jaar lang genoeg mogelijkheden voor het publiek na te gaan waar er grond beschikbaar is en waar niet”, zegt Somohardjo. Bestaande instituten als het Hypotheekkantoor zouden alle gewenste informatie kunnen aanslepen.

De vraag is dan waarom Nederland om tien miljoen euro is gevraagd om het Glis-project op te zetten. Als al de informatie al “met een druk op de knop” ter beschikking is, waarom dan het geld niet besteden aan andere doelen. Nu is het geld haast volledig besteed en staat een systeem klaar voor gebruik. Volgens minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is het parlement aan zet.

Somohardjo ziet het kennelijk anders: “De Anti-corruptiewet is één van de wetten die dringend moeten worden behandeld.” Zelf is de parlementsvoorzitter vaker middelpunt geweest in dubieuze grondtransacties. Menige stichting waar hij of een aanverwant bestuurslid van is, kreeg grond toegeschoven. Soms betrof het grond die reeds anders bestemd was. Het Hypotheekkantoor heeft daar weinig aan kunnen doen.

28 REACTIES

 1. Ik denk dat Sommo gewoon bang is dat aan het licht komt hoeveel domein grond hij en zijn klik aan onder andere de chinezen hebben verkocht.

  Als je Sommo goed kent weet je wat voor mens dit is.


  Maak melding

 2. De aard van het beestje dus.
  Als somo dit allemaal in z’n eentje kan bepalen, dan is er wel wat aan de hand, alle in het GLIS gepompte kapitaal van een volk dat het al miet heeft ten spijt.
  Wat een toestand?????????


  Maak melding

 3. Konden wij de aardige Somo(zeer begripvol voor de Surinamers die ook hier in Nederland hun bestaan aan het opbouwen waren) terugkrijgen toen hij op Rotterdam Zuid een Toko dreef om in zijn levensonderhoud te voorzien omdat hij er tijdens het militair bewind niet in Suriname kon vertoeven.
  Deze Somo had goede en frisse visies hoe het in Suriname zou moeten toegaan.


  Maak melding

 4. Mensenkineren,
  Dat bedoel ik nou.
  Het gaat net zo lang fout in Su dat iemand het een keer overneemt en harder moet gaan aanpakken.
  Weg met dit soort tuig!
  Schandalig, achterlijk, dom, maken van t land echt een bananen republiek a la afrikaanse westkust.
  echt jammer.
  als ik mensen kon mobiliseren en investeerders kon vinden rekenden we af met dit soort tuig.
  voor niemendal laat men mensen pienaren in een potentieel rijk land.
  ik weet niet hoe u over denkt maar een beetje eerlijkheid en rechtvaardigheid kan wonderen doen voor Suri, jammer dat velen dit ook niet hoog in hun vaandel hebben staan.
  ik groet.


  Maak melding

 5. En als iemand dit niet begrijpt ben je achter op informatie en als je Sommo gelooft ben je dom en achterlijk net als hemzelf.
  wat een schande!
  Samen met andere leden die niet eens een brief in correct nederlands kunnen schrijven of hun standpunt goed uitleggen en verdedigen geeft werkelijk blijk wat vele Suri’s hier weten: met als resultaat dat men zeer negatief en minderwaardig zich uitlaat over Suri.
  ook echt jammer.
  wanneer krijgen we een leider a la de arts van Singapore, Gary Rawlings, Gadaffi.
  Misschien is Chavez helemaal de oplossing en nog lang niet zo gek.
  De rijkdom van een land verdelen onder de eigenaren, bewoners en bewerkers.
  je gaat zien hoe snel de nedsuri’s vertrekken van hier.
  Ned heeft/krijgt probleem met zijn praktisch laagbetaalde vaklieden en specilisten uit suri.
  en zijn daardoor ook enkele ‘lastposten’armer.
  doei.


  Maak melding

 6. Het is wel bedelen om geld uit Nederland.

  Maar Nederland heeft ook zijn voordelen eraan. Denk maar aan de achterstallige belastingheffingen en boetes die plaats zullen vinden voor het massaal verzwijgen van onroerend vermogen in Suriname door Nederlanders. Dus die 10 miljoen euro’s zullen gauw terug verdiend worden.


  Maak melding

 7. Wat dacht je van mensen die in Nederland een sociale uitkering hebben maar een huis van een ton of meer bezitten in Suriname. Ik ken zulke gevallen.


  Maak melding

 8. Ik zelf denk dat Somo nu al die gronden nu
  heeft verpand aan de Casino’s die hij geld schuldig is, of andere illegaal gokhuizen.
  Als hij nu dit wet gaat lanceren moet hij waarschijnlijk eerst zelfs zijn uitvaart
  regelen.
  Nu probeert hij op, de een of ander manier dit te ontwijken dus aan alle STEMGERECHTENDEN weet wat er U te wachten staat als dit soort mensen weer aan de macht
  komen.
  Ik hoop dat dit jullie tot denken heeft gezet
  en jullie met je verstand het komende verkiezing je stem zult uitbrengen.
  Mensen jullie weten het NO TROWE JOE OWROE SOE voordat je nog geen nieuwe hebt.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 9. Waarom kan een advocaat niet opstaan en een rechtzaak van maken..

  Het belang van het land en volk moet gedient worden en niet anders.

  Wie staat op…

  Vene wat denk je zelf..


  Maak melding

 10. De grootste fout dat landen als Nederland en vele andere westerse landen gemaakt hebben is zogenaamde hulp aan landen als bijvoorbeeld Suriname te verlenen.Had Suriname zelf hard gewerkt om haar eigen plane te financieren in plaats van te bedelen dan was men vandaag verder geweest.Zij die mij niet geloven zou ik zo graag willen dat zij het volgende boek waar van ik de volgende titel nu neer Schrijft lezen, het gaat niet over Suriname,maar Suriname kan tot een van die landen bijtellen.Het boek heet “Dead Aid” geschreven door een Afrikaanse vrouw die Dambisa Moyo heet.Gezegd wordt: Why aid is not working and how there is anothere way for Africa.Er bestaat ook een ander manier voor Suriname door alles zelf te doen.


  Maak melding

 11. Ongelooflijk! Hoe dom kun je zijn? Volgens is hij gewoon bang dat hij door dit systeem door de mand gaat vallen. Al zijn corrupte praktijken zullen boven water gekomen zijn. Is hij de enige die dit systeem kan tegenhouden?? Hij is gewoon een domme MPP jampanesie! Hij heeft veel meer op z’n kerfstok dan menigeen denken. Enfin, de tijd zal het leren. Moeder natuur zal d’r werk doen. Dan zijn wij (3e generatie surinamers) eindelijk aan de beurt. Ooit zullen de oudjes t veld moeten ruimen.


  Maak melding

 12. Front heeft nooit het belang van Land en Volk voorgestaan, ik herhaal NOOIT.

  Rommel kan je niet te lang onderdrukken het zal altijd boven komen drijven, dit is typerend front gedrag, eigenbelang geen landsbelang.

  Ik kan mij niet voorstellen dat er nog Surinamers zijn die ooit nog front zullen stemmen.

  Trouwens zag een foto van Vene met Obama. Vene netjes handgevouwen in zijn communistische pak. Kunnen we niet snel een charismatischer president krijgen die het landsbelang voorop stelt en deze dorpshoofd is niet van deze tijd, hij kan onmogelijk serieus worden genomen door zijn gesprekspartners.


  Maak melding

 13. Trouwens ik las net dat de DNA commissie voorgezeten door ene tasmiran die verantwoordelijk is voor GLIS maar 1 keer heeft vergaderd in de 4 jaar sinds aantreden.

  De tweede vergadering die vorige week zou plaatsvinden werd dezelfde dag afgelast, de officiele reden luidde “afgelast door Tasmiran”.

  Wat een land, wat een mensen. Wat doet de NDP nogsteeds in de DNA poppenkast met zulke front uilskuikens is er geen land te bezeilen.


  Maak melding

 14. Sociaal communisme in 2010 en nog vele jaren. Landen die ook aan controle van hun grondgebied toe zijn,In elkaars keuken kijken hoe je alles wat behoorlijk scheef is gaan groeien weer in balans kan of moet brengen.Ogrie nooit sa keba, maar dat wil niet zeggen dat er niet overnieuw begonnen mag worden ogrie opnieuw te bezien?NDP weet wat fouten zijn, na 29 jaar zijn hun weer aan de beurt, omdat het er na 29 jaar geen front is gelukt het hele land SURINAME in balans te brengen inclusief het straffen van de revo boeven.Fronters hebben zich echt opgesteld als goden die geen zonden hebben en daarom in de verleiding zijn getrapt.


  Maak melding

 15. @ na mi
  ik heb jullie vaker duidelijk gemaakt dat de aanhang van bouterse koeien zijn. jij wil een charimatische leider die zijn poten niet in het buitenland mag zetten omdat hij op een internationale opsporingslijst staat, één die bloed aan zijn klauwen heeft. iemand die heeft bewezen hoe hij in een korte tijd een land naar de sodemieter kan helpen in die man geloof jij laat je na kijken mi boi want je ben echt gestoord.


  Maak melding

 16. Dorpsgek ik had al eerder aangegeven dat je een te levendige fantasie hebt (je ziet ze dus vliegen), dit zie je vaak bij mensen die bij de psychiatrie lopen.

  Terwijl ik duidelijk aangeef dat ik een charismatischer president wil, zie je ergens Bouterse staan.

  Dat jij Bouterse als charismatischer ziet dan Vene klopt, is ie ook. haat en Liefde gaan samen en die haat van je slaat gelijdelijk om in liefde voor de heer Bouterse, dat moge duidelijk zijn.


  Maak melding

 17. @ Na Mi
  bedankt dat jij de enige bent die mij herkent als de echte DU. Ik zie Bouterse als een heel charismatisch persoon die goed heeft en is voor suriname, dus hij zou ook een charismatis president zijn.
  reactie nr 22 is dus niet van mij. iemand misbruikt mijn naam. Ik ben de echte DU en grote vriend van NDP en Bouterse.


  Maak melding

 18. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo ziet er geen been in de zogenaamde Glis-wet op de parlementaire agenda te plaatsen.

  LAAT ZIJ DIE DE BEK VOL HEBBEN OVER DEMOCRATIE….. NU DE MOND OPEN DOEN.

  Ik vraag mij zelve elke dag af hoe kan of kon men zo een domme schurk, achterlijke vent nog erbij boven in LANDSBESTUUR halen en hem daar neerzetten.
  Ziet u en begrijpt u nu hoe dom men de NPS kan noemen en rest VHP enz enz hoe schurk-dom en hebzuchtig de rest is.

  DOMME MENSEN AAN DE MACHT WAARHEEN… I’ja A’tja


  Maak melding

 19. Er is maar 1 die het goed meent met ons allen en dat is de DUivel.

  Mensen moeten mijn naam niet misbruiken anders zal ik ze vervloeken. Ik was eens een engel nu ben ik het kind van Santan die elke dag een berichten publiceer op
  Waterkant.net. mijn boodschap is: Haat en jaloezie maken vrij!

  Ik ben de echte Du


  Maak melding

 20. Hoe landen dan vliegtuigen op onze internationale luchthaven johan adolf pengel zonder landingsinformatie systeem?????

  graman kofie aboikonie


  Maak melding

 21. @ na mi .
  droom jij lekker verder, die zogenaamde leider van jou heeft zeer slechte CV dus jij ben de enige die hem aan een baan kan helpen. aanbid die duivel maar. ik heb vene hoger zitten als bouterse de integriteit van vene daar twijfel ik niet aan ik schaam mijn niet om vene mijn president te noemen. als bouterse (president) word ga ik mijn dood schamen voor mijn land en volk en dat meen uit de grond van mij hart .dat is het verschil tussen jou en mij na mi ik aanbid geen moordenaar en ook geen crimineel en massa moordenaars en leugenaars mensen die als het ze uitkomt zich bekeren tot god om stemmen te halen , en openlijk op tv liegen dat mensen op de vlucht zijn doodgeschoten waneer hebben jullie het door dat bouterse een hele grote leugenaar en bedrieger is.alleen onderontwikkelde mensen geloven in bouterse en dat ben jij na mie en de rest die deze beest aanbidden .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.