dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse bauxietproductie moet snel omlaag

Surinaamse bauxietproductie moet snel omlaag

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 apr – De bauxietproductie moet dringend omlaag en snel ook. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Multinational Billiton zal dat moeten inzien. Hoe eerder, hoe beter. Doorgaan op het huidige niveau maakt Suriname een dief van eigen portemonnee.

Politiek is dat op geen enkele manier te verkopen. “Op elke ton bauxiet wordt verlies geleden. We moeten als staat kijken wat er te doen valt. De bedrijven kunnen altijd elders in de wereld aan de slag. Voor ons is dit het”, zegt Rusland. Daarom blijft het aandringen bij Billiton. De multinational houdt zich voorlopig nog aan de contractueel toegestane dagproductie. Suriname heeft weinig andere opties.

Als de productie niet tempert zijn de mijnen binnen een jaar uitgeput. Dat is dan ook ongeveer de tijd die Billiton over heeft in Suriname. Rusland ziet uiteindelijk toch de rede de overhand krijgen. “Billiton wil immers een clean exit. Voor de regering is voortzetting van de sector prioriteit.” Volgens plan moeten Alcoa’s dochterbedrijf Suralco en staatsbedrijf Alumsur dat gezamenlijk voor elkaar krijgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Nu weten we ook waarom Biliton uit sur wil, ze wisten dus dat na een jaar niks meer te graaien valt en willen kosten wat kost alles aflikken en alle ruimte gebruiken die de surinamers hen indertijd zelf gegund hebben om sur op een goedkope, haast kosteloze wijze leeg te plunderen.
  Nou Greg, als je niet uitkomt qua productiecapaciteit, pak ze dan aan qua heffingen van belastingen. het lijkt me toch een sur. zaak hoeveel belastingen je heft over het wegdragen van sur. bezit of hebben je domme voorgangers of wel de gehaaide Bilitonners dat ook contractueel vast gelegd. In dat geval is het ook een les voor jullie voor de toekomstige graaiers. Rusje sur. diplomatici zijn niet opgewassen tegen dit soort multinationals. Neem een internat. accountantsburo joh.


  Maak melding
 2. Het moet drindend omlaag en snel ook .En wie moet dat doen . Ja de minister en niemand anders en niet telkens maar blijven l*llen als een kip zonder kop .

  Doorgaan op het huidige niveau maakt Suriname een dief van eigen portemonnee.:))
  Hallooooooooo dat is ook al jaren gebeurd sinds het bestaan van Billiton nv.

  Billiton wil immers een clean exit.
  Nonsens dat is theorie ,maar in de praktijk werkt het niet .Ga maar eens een kijkje nemen in Kaaimangrasie mijn.Ontbos en grote kraters.

  Het gebeurt ook op dit moment met de Rosebell goudmijn.De dag productie wordt omhoog opgeschroefd ten koste van het milieu en als ze niks meer te halen valt dan nemen ze de hazepad.((
  En dit allemaal te danken aan minister Grego van NH. :@


  Maak melding
 3. Suriname kan nog altijd de belastingen voor het exporteren van RAW MATERIALS verhogen!

  Er zijn nog andere middelen om belastingen te innen.
  Bijvoorbeeld invoerbelasting op Materiaal die nodig zullen zijn voor het ontginnen van Bauxiet!


  Maak melding
 4. ..en niet te vergeten dat de mijnen die ontstaan zijn door de mining activiteiten van de Billiton weer terug gebracht moet worden naar de staat hoe het was. Bekijk het contract maar. Je zult verbaasd staan.


  Maak melding
 5. Vene had de billiton gevraagd ,,waarom zij weggaan toch..

  Heeft hij vene ooit antwoordt gekregen..

  Om dit probleem op te lossen ,,,van snel alle bauxiet weg halen,,moeten de arbeiders onmiddellijk het werk neer leggen en een loon eisen van minstens 2000 euro per maand per arbeider netto te verstaan..

  Het werk zolang mogelijk vertragen desnoods saboteren om de eis kracht bij te zetten.

  Immers de arbeiders hebben na één jaar toch alles verloren,geen werk geen pensioen opbouw geen vorm van toekomst geen medische voorziening slecht onderwijs enz enz..

  Dus de arbeiders moeten nu hun waarde tonen..
  Gewoon staken en verder niks meer..

  Van die slappe vak-bonds leiders hoef je niks te verwachten en van el vene/ramram helemaal niks..Die zijn in diepe rust..


  Maak melding
 6. leiden 17 april.

  Dit is een typisch voorbeld van de regering venetiaan die niets doet en stilzit. De president is een leider hierin. Altijd maar afwachten als er problemen zijn. En intussen maar de staatsbalans verdelen tussen de ministers en de top ambtenaren. Deze regering die denkt niet aan aan de gevolgen als Biliton weggaat. Duizenden gezinnen zonder eten. Er is nog bauxiet genoeg.. Biliton dient opnieuw een contract te krijgen. Er hoeven geen nieuwe schulden te worden gemaakt om nieuwe bedrijven op te starten Jules had dit begrepen. Sur. heeft niet de know how om het te doen.
  Laat Biliton het werk doen. Venetiaan gaat heus niet zijn mouwen opstropen om te gaan werken in de mijnen, die heeft het te druk met zaken op te schuiven en in lades te doen verdwijnen.

  Mr.Drs Roy Siwpersad
  Kandidaat notaris
  Jaihint @hotmail.com


  Maak melding
 7. Ik hoop dat dit een eye-opener is voor Suriname.
  laat de groote multinational’s jullie rijkdom niet meer plunderen, en als het zover is de surinamers laten vallen als baksteen.

  gr
  kwakoe kodoengoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES