Suriname kan flink munt slaan uit wereldcrisis

16

PARAMARIBO, 7 apr – Suriname moet flink munt slaan uit de wereldcrisis. Dit stellen bankiers en het in Londen gevestigde Jet Investments. Met name de reactie van de G20 landen moet goed gevolgd worden. Alert inspelen op die reactie wordt een levenskwestie, vooral in de grondstoffenbranche.

Die branche is tot nu toe braak terrein. “Nu is de tijd voor Suriname de geplande investeringen in de mijnbouw voor elkaar te krijgen. De zaak gaat weer aantrekken in 2010”, zegt directeur Anne Harmsma van de RBBT bank tegenover de Ware Tijd. De miljarden aan noodfinanciering vanwege de G20 moeten ook de vraag naar grondstoffen opvoeren. Dat zal ook een betere prijs opleveren.

Maar dan moet ook het Surinaamse aandeel vergoot worden. Staatsolie is zo goed als op schema. Er wordt druk geïnvesteerd in ruimere productie. Bottleneck is de bauxietsector. “Suriname moet aandeelhouder worden in de Paranam raffinaderij”, stelt Jet Investments. Dat moet afgedwongen worden van multinational Billiton als compensatie voor niet geheven belasting de laatste jaren.

Volgens Jet Investments heeft Billiton grof verdiend aan de bauxietwinning in Suriname. “Het is leuk te constateren dat Suriname voor zeshonderd miljoen dollar aan aluinaarde exporteert, maar in feitelijke belastinginkomsten ontvangt de staat peanuts. Aan prijsstijgingen hebben niet veel als wij dealstructuren niet veranderen. Deze moeten meer in Suriname’s voordeel.”


16 REACTIES

 1. Het probleem is dat wij suris vooral onze dierbare lijders verstand in het achter werk zit.

  We hebben de afgelopen drie-honderd jaar niet leren denken en doen.

  We zijn nog steeds bezig het slaven verleden te verwerken en het zal nog een paar honderd jaar duren..

  Jammer voor de komende generatie en met alle respect voor de gebroeders Jetinvestments uit London..

  Helaas onze lijders willen nog een kans om het land helemaal tengronde te duwen..

  Meneer Jetu misschien een unieke kans voor U om het land te redden 2010 staat voor de deur..


  Maak melding

 2. *, hoe mooi het ook moge klinken, het blijf alleen maar bij sappige speculatiepraats. politieke daadkracht gecombineerd met een gedreven ondernemendheid die toekosmtgericht is ontbreek bij vrijwel elke politieke partij die suriname kent.


  Maak melding

 3. En in 2010 gaat Billiton met de noorder zon vertrekken en al die afval voor ons achter laten .Met al die mooie praatjes bereikt je toch niks als er geen daad werkelijke actie wordt ondernomen.Lijkt wel een beetje het verhaal van de kip en het ei,maar dan geen gouden ei.Vene en de ministers zijn juist alert als het om steekpenningen gaat en daar zijn ze juist als de kippen bij.Om bij het begin te beginnen moeten ze een degelijke infrasructuur neezetten voordat ze met al die onzin gaan zitten vertellen.


  Maak melding

 4. Maar om dit ten uitvoer te brengen zou je eerst geloof moeten hebben in jouw eigen mensen. En dat is nu juist het probleem bij deze politieke leiders.


  Maak melding

 5. Dit is precies wat ik al jaren op deze forrum zeg! of niet?.
  de trouwe bezoekers zullen mijn mening en stellingen tav foute contracten en dat sur. zich met een kluitje in het riet laten sturen wel herinneren. Uiteraard is dit feit ook bekend bij andere multinationals en die staan nu in de rij om mee te graaien. En Surinamers staan weer in de rij om foute contracten gretig te tekenen. het is toch van het zotte en onvoorstelbaar dat je verwaarloosbare bedragen krijgt uit bauxiet exporten ter waarde van 600 miljoen!! Men.
  weg met die St(F)ront!!
  Tel maar de verloren inkomsten van goud,, rijst en bacoven en groenten sector maar bij. door wanbeleid krijgen we ook geen inkomsten hieruit. Suriname had dus een rijk land kunnen zijn. Jammer dat Bouta persoonlijke escapades heeft begaan, maar politiek gezien was hij toch onvergelijk baar beter dan dit St(F)ront.
  Ik hoop dat de NDP met dit gegeven ( 600 miljoen vs peanuts zijn voordeel me doet in 2010.


  Maak melding

 6. Kan, zal, kunnen, zou, zou kunnen, mag etc. (luchtkastelen)

  Dit zijn dus de woorden die ik steeds hoor. Ik hoor bijvoorbeeld nooit de woorden, is gedaan, is gebeurd, is bereikt, etc.

  Men blijft maar dromen en hopen dat een ander het doet, maar zelf? Nou nee, dat durven ‘we’ niet.

  Waarom buigen we dat GIGANTISCHE bedel-energie niet om in zakelijke energie? Het mag hoor, we zijn geen slaven meer, en mogen ook zaken doen met de blanken, we hoeven onze rijkdommen niet meer weg te geven aan onze ex-meesters. Maar willen we het wel? Of vinden we bedelen en zielig doen leuker?

  Je kunt alles zeggen van de Hindu’s, maar die zijn pas goed in zaken doen en laten niemand over hun heenlopen. Zo kunnen we van iedereen wat leren, want met dansen, feesten, en en grappig zijn vult men geen magen!


  Maak melding

 7. Directeur Anne Harmsma van de RBBT bank
  Zegt in de ware tijd dat Suriname kan flink munt slaan uit de wereldcrisis.

  Ga met jou fris idee naar de CBvS en deponeert daar jou idee in de ideeënbus of vraagt een gesprek aan met de President André
  Telting.

  Of is dit misschien een aanloop naar de President Venetiaan toe.Mijn advies is houdt dit voor je zelf,want gaat in de ene oor en komt via de andere weer naar buiten.

  Sorry maar deze mensen zijn voor niks vatbaar.Hun gedachten zijn alleen maar gericht op de ontwikkelingshulp uit Nederland.


  Maak melding

 8. De lijders zitten met een parlement wat het ook moge voorstellen van 51 leden..

  Eéntje is er uit gedondert hij voldeed niet aan zijn verplichtingen..

  Vene weet niet hoe deze plek in te vullen en vind geen vervanger weet ook niet hoe te handelen,weet ook niet hoe te overleggen met de parij bonzen…

  Ontwikkeling brengen in het land is deze heren/dames totaal ontgaan..

  Wat ze wel kunnen doen is stelen,moorden,verkrachten,oplichten,zelf verrijken en vooral reizen op kosten van de staat en lachen de belasting betaler uit..

  2010 is komende ben benieuwd of het kiezers vee wederom zal kiezen voor armoede belazerij..


  Maak melding

 9. Sinds wanneer slaat Su. munt.?
  Munt slaan uit wat ?

  Daarom en wanneer slaan wij eigen munt….luiter noh…munten van GOUD mi boy.

  Dan kunnen wij praten.
  Maar niet dat ding van geloof hoop en daarna waarschijnlijk liefde.

  Van bijna iets(5%)krummels …naar 0% …weggegeven …nono mi no di.


  Maak melding

 10. Sorry maar deze mensen zijn voor niks vatbaar.Hun gedachten zijn alleen maar gericht op de ontwikkelingshulp uit Nederland.

  Brantimaka

  FOUT FOUT FOUT…nee omkopen met geld uit CHINA…ook nog erbij.

  Vraag ze…ik hoorde Oom Ro you e do to.

  Later kwam de aap uit de mouw en ook tevoorschijn hij gaat tegenwoording flink op reis.
  Rede: de broek zakken zitten vol geld (smeergeld)Dus munt veilig stellen i’ja….!!!!


  Maak melding

 11. wie kraait zoveel kah-onzin uit? Als suriname niet eens in staat is om munt uit te slaan ten tijde van de bloeiende wereldeconomie, hoe kunnen ze dat wel doen uit de huidige wereldcrisis.
  In Suriname wachten ze nog steeds op manna en kwakkels uit de hemel en op goed gevulde dozen en harde valuta’s uit nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.