Regering mag meer doen voor Surinaamse landbouw

7

PARAMARIBO, 7 apr – De regering mag meer doen voor behoud van de landbouwsector. Dit stellen rijstboeren in Nickerie. Betere infrastructuur en subsidies prijken prominent op het wenslijstje. Maar juist daar ontbreekt het aan, vindt de Surinaamse Padieboeren Associatie.

Met name de rijstboeren hebben het gevoel dat ze in de steek gelaten worden. Niet terecht, vindt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. “Er wordt geïnvesteerd in infrastructuur, in kosteloos onderzoek, begeleiding van exportbedrijven en waterpompen die kosteloos beschikbaar worden gesteld”, zei minister Kermechend Raghoebarsing in het actualiteitenprogramma Kal Auj Aar Kal.

Ook is ruim twintig hectare grond van het failliete staatsbedrijf SML verdeeld onder boeren. Dus wordt wel degelijk ingezet op een krachtigere sector. Volgens Raghoebarsing snapt de regering ook wel dat de internationale ontwikkelingen grote uitdagingen meeslepen. Protesteren tegen subsidies voor Amerikaanse en Europese boeren legt geen zoden aan de dijk. Surinaamse boeren hebben meer nodig.


7 REACTIES

 1. Maak meneer Rodgers minister van l.v.v. en hij tilt suri tot de hoogste regionen van landbouw veeteelt en visserij in de hele buurt.

  Deze man heeft zelf gezegd dat landbouw totaal niet interessant is voor surinmae..


  Maak melding

 2. De Minister Raghoebarsing moet zich schamen
  Gewoon belachelijk om 20 hectare grond te verdelen onder de ex werknemers van de failliete staatsbedrijf SML.

  Het zou goed zijn als de Minister ons had verteld over hoeveel personen(ex werknemers)het gaat.Om die 20 hectare grond te verdelen onder de ex werknemers van de sml.

  Gaat dit over bouwpercelen of landbouwgronden dat onder de rijstboeren zijn verdeeld.


  Maak melding

 3. @1: Werkten er voor het gros kroeskoppigen in de landbouwsector, dan zou Rodgers zeker weten zo een uitspraak nooit gedaan hebben.
  Dat er hindustanen bestaan (lees vhp) die deze man telkensmale weer in het zadel helpen, vind ik toppunt van zieligheid. Maar de grootste fout wordt door de baboes gedaan, van piepjonge tot grijsoude baboes, al dan niet geschoold, tijdens de gang naar de stembus denken ze slechts aan 1 ding: hathi ke pooch pakaro (hou de staart van de olifant vast).


  Maak melding

 4. Suriname moet meer geld in de landbouw steken en de vruchten er van zelf plukken.Ik zeg het,omdat wat nu gaande is, wat de nieuwe rijke landen uit de G20 die nog niet lang geleden in Engeland bij een kwamen,aan het doen zijn, er wordt grond in arme landen opgekocht of gepacht om er landbouw uit te voeren om hun eigen mensen te voeden want eten is duur geworden en als Suriname niet zelf meer geld steekt in de landbouw dan zullen het deze boeven het dan doen.Er is naar wat ik zelf ben na gegaan veel geld te verdienen in de landbouw.Ook zijn de kansen voor Suriname in de visindustrie groot tenzij je vissers opleid.Deze landen zoals Koeweit,China,Zuid Korea en Saudi Arabie” zijn bezig in de landbouw in vele arme landen en ze doen het niet voor deze landen maar om hun eigen landen te voorzien van eten want er is een schaarse aan eten op de wereld.Door een Staatsgreep kwam er vorige maand een nieuwe president in het land Madagaskar.De oude president had een overeenkomst met een bedrijf in Koeweit veel land te ver pachten of te ver kopen om er mono cultuur uit te oefenen,dat tot gevolg zou hebben dat vele arme boeren hun stukje grond zouden kwijt raken.Uit onderzoekingen blijkt het land niet geschikt te zijn voor mono cultuur op zeer grote schalen.De nieuwe president heeft de overeenkomst tussen Koeweit en Madagaskar op gezegd.


  Maak melding

 5. De Europese en Amerikaase boeren weten zich ook alleen maar staande te houden door de vele subsidies die ze ontvangen van de staat.

  Ga samenwerken met Brazilie om de landbouw op te krikken tot een hoger niveau. Welvaart is niet alleen bestemd voor het westen maar voor ieder wereldburger als het maar niet ten koste gaat van het milieu.


  Maak melding

 6. @Marcel, dhr. Rodgers plant drie bananen bomen, zes plantjes tajerblad, vijf plantjes
  chinese tajer, drie oker planten, een pomtayer plantje en alamala de sengre bere. en dan toch durf hij te zeggen, als je me grond ziet. mi prani yere. het klinkt niet mooi hier om het hier verder uit te leggen. een andere Hindoestaan of een Javaan zou het beter doen bij LVV. Kermechend, bahut bechara aadmie. (arme man) als het zo doorgaat is het bij de volgende verkiezing, haathie wala maut.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.