Suriname rekent op solidariteit buren en Arabieren

22

PARAMARIBO/DOHA, 4 apr – Landen als Suriname moeten meer kunnen rekenen op internationale hulp bij het tegengaan van klimaatinvloeden. Dit zei president Ronald Venetiaan tijdens de top van Zuid-Amerikaanse en Arabische landen, Aspa. Tot nu toe komt nog te weinig van de voornaamste veroorzakers uit. Aspa zou voor een kentering kunnen zorgen.

Dat moet al gebeuren tijdens het komende Forum van de Verenigde Naties over Klimaatveranderingen in Kopenhagen. Daar moet een gemeenschappelijk standpunt ingenomen worden, vindt Venetiaan. Suriname en ook andere landen valt weinig te verwijten als het aankomt op de gevolgen van milieuschade. Er is voldoende getracht de natuur te behouden, soms ten koste van de eigen ontwikkeling.

Nu is er te weinig geld voor het aanpakken van onder meer wateroverlast. Dat bleek recent nog in Paramaribo, waar grote delen dagenlang blank stonden. Ook het binnenland heeft vaker last. Het Inheemse dorp Galibi, bij de monding van de Marowijne, heeft nu te lijden. De ruim achthonderd bewoners zijn naar hoger gebied gevlucht. Aspa moet zowel economisch als politiek meer gaan betekenen.

22 REACTIES

 1. van dit soort loze uitspraken wordt je toch verdrietig van? Is dit alles wat hij voor suriname heeft meegenomen van zijn verre reis. Schandelijk en schofterig. Terwijl men onder de armoedegrens leeft, de schade tgv de regen niet kan betalen, lult deze stamhoofd uit zijn nek. Hij gaat de geschiedenis in als de president met 10 schone vingers, ja, 10 schone vingers, want hij heeft niks, dan ook niks betekent voor de ontwikkeling van het land.
  Dat zijn woning ook moge overlopen van de overdadige regenval als hij geen president meer van suridorp is.


  Maak melding

 2. Meneer vene je hebt jaren lang liggen slapen..

  Nu je de zeventiger jaren bent ingegaan en aan het einde van je latijn bent toegetreden zoek je nog hulp..

  Waar was in de negentiger jaren van de vorige eeuw en zelf in het parlement zat,toen had je niks te zeggen of roepen..

  Je bent nu nog opperhoofd van een boeven bende en wat doe je zelf voor de ontwikkeling van land en volk..

  Denk zelf aan je eigen laatste druppel.

  Je geeft al het goud gratis weg en accepteerd het vergift wat die canadezen achter laten voor het land,wie vernietigt en vergitigd het millieu en moet een ander land/volk voor jou oplossen..


  Maak melding

 3. Verantwoordelijkheid klimaatsveranderingen.
  Ik ben het volstrekt eens met president Venetiaan dat landen als Suriname recht moeten hebben op compensatie in de vorm van hulp bij de gevolgen welke feitelijk door de grote landen worden veroorzaakt. Ik hoop dat deze zienswijze in brede zin wordt overgenomen door de organisaties van de kleine landen en dat de rekening ergens kan worden neergelegd. De bevolkingen van de industriele wereld verwachten wel dat, inderdaad vaak ten koste van economische vooruitgang, alle bossen blijven bestaan zodat ze voldoende zuurstof kunnen blijven produceren, maar zij zelf gaan maar door met voor hun economisch van belang zijnde processen die de atmosfeer ontregelen. Ik heb helaas nog nimmer een protest betoging gezien in arme landen welke zich op deze schade richt. We blijven in dat opzicht passief en laten anderen het voor ons doen.
  Misschien kan Caricom een chain of protests organiseren in alle Caraibische landen zodat de VN kan zien dat we hun verantwoordelijk houden en dat we vroeg of laat ook zullen overgaan tot stevigere middelen om compensatie af te dwingen. Ik hoop dat onze president Venetiaan het niet bij speeches houdt maar het zal aandurven er ook verder mee te gaan.


  Maak melding

 4. Vene: Je verkoopt het hele land suriname ten voordelen van je eigen.
  Als je nou begint om alle ontwikkelingsgelden die je hbt gehad en nog krijgt te stoppen in infrastructuur en waterbouw , dan kom je een heel eind zonder je handje op te houden bij anderen.
  De hele overstroming is te danken aan het beleid van jou regering .
  Het is alleen maar je eigen zak denken en vullen.
  Arabieren in su? Vene je bent gek

  A tang so


  Maak melding

 5. Dit is nou typisch een reden waarover je dus zou kunnen nadenken.

  Behoud van het totale oerwoud, ten koste van verdere industrialisering.

  Maar het is het Westen die hun bossen omgetoverd hebben tot industrie gebieden waardoor de klimaatsveranderingen plaatsvinden. En de arme landen zitten nu met de gebakken peren.


  Maak melding

 6. Excellentie/Hoogedelgestrenge,

  Whatabout de solidariteit tussen Surinamers in Suriname en daarbuiten.

  Als wij daadwerkelijk een cohesieve eenheid waren hadden we de wereldgemeenschap en de arabieren mogelijk in veel mindere mate nodig.

  Het eigen rendement is in relatie tot wat het onder andere omstandigheden had kunnen zijn vrijwel nihil.

  Er zijn nog teveel Surinamers, die andere Surinamers niet zien zitten.


  Maak melding

 7. de natuur vernietigen door een overvloed aan pet-flessen? Vene ziet een milieusplinter in andere landen maar de milieubalk in eigen land ziet hij willens en wetens over het hoofd.
  Ga eerst werken aan de afwatering van suriname zodat de eerste de beste regenbui geen milieuramp veroorzaakt in het land. En over het milieu gesproken. Krik het economisch milieu van het land eerst op zodat de burgers niet hoeven te pinaren. Laat alle departementen hun dure energieverslindende terreinwagens omruilen voor kleine milieuvriendelijk dienstauto’s en voer een bijtelling in voor ambtenaren die deze dienstauto’s privé gebruiken.


  Maak melding

 8. Soms moet ik lachen maar direct daarna direct verdrietig.
  Hoe men jaar in jaar uit land en bevolking zit te belazeren en ook nog erbij dom houden.

  MAAR LET OP VAKER DOOR EIGEN MENSEN.

  Een ander zoekt compensatie(R.B. nr.3)men zal zeggen kom met bewijs.(heeft Su. dus niet)Men heeft iets uit vertellingen gehoord en pak dit aan als idioot.

  En (stel)die Arab zegt: dan kom compensatie uit mijn zak halen dan is de zaak rond(en de vraag is dus zitten bedelen >>>>>dan maar)

  En Opa Ruro doet dit op dit moment…maar hij mag zeggen ik heb” heb ” een leuke reis gemaakt naar land Arab (zwart).

  Heeft hij geen onderscheiding ontvangen of kreeg hij de kans niet één uittereiken.
  Onze ceremonie meester.(scenario schrijver)

  Hij mocht het liefst zeggen hallo Arab ..ALLAH DALLA KABA….Dan had hij zeker succes…JUMBO VOL.


  Maak melding

 9. Waarom rekent Suriname niet op solidariteit van de Canadezen die het milieu in het binnenland verwoest hebben?
  De vervuiler moet betalen, punt.


  Maak melding

 10. Het is alsof wij als volk gedoemd zijn om generaties lang te blijven bedelen.

  Door het simpelweg samen- dus met elkaar te doen zullen wij tot grote dingen in staat zijn.

  Hoogmoed en capsones kunnen ons alleen maar verder naar de afgrond brengen!


  Maak melding

 11. deze president kan misschien na zijn loopbaan president worden van een speelgoed sloperij bedrijf.
  Waardeloze figuur hij heeft het land naar de knoppen geholpen marienburf failliet, sml failliet, bruynzeel failliet, surland failliet. Hij gaat de geschiedenis als de minister president der faillisementen.
  Een president die het land heeft verkocht aan multinationals om zijn eigen en familie een zorgeloze bestaan te lijden. Binnenland is zijn geboorteland.

  Ba.K@meel.hotcom.


  Maak melding

 12. Het is niet alleen Venetiaan, maar volgens mij de meeste politici die zijn zakken vult om zijn familie een goed bestaan te kunnen geven. Indien de familie niet naar het buitenland vlucht dan moet deze ook beseffen dat er een waterplan moet komen voor de kustgebieden.

  Zo’n plan zou verspreidt over tientallen jaren ervoor moeten zorgen dat de wateroverlast onder controle gehouden kan worden. Zowel zee als hemelwater. Een soort deltaplan.

  Bij het geringste regenbui loopt het land al onder water. Dit komt gewoon niet door klimaatsveranderingen maar door gewoon zeer slecht funktionerende infrastructuur en beleid.


  Maak melding

 13. geachte mijnheer de president

  ik zou maar niet te hard roepen om hulp aan de arabieren te vragen,want hun hulp is meer terrorisme en verdrukkingen en zelfs tot uitroeien van ander geloven.want tenslotte zijn wij tog kafirs voor ze die in de hel verbrand moet worden.laan ze zelfs het land niet binnenkomen met hun sektegeloof.

  hoogachtend
  sunil mahabiersing,californie


  Maak melding

 14. geachte mijnheer de president

  hou de arabieren ver van huis met hun extreem geloof dat meer op een sekte lijkt.zoniet hebben we binnen de kortste keren een bomaanslag tegen de hindu,s of christen die hun geloof niet zouden willen verruilen tegen extremistch barbaars geloof, die alleen maar geweld en onderdrukking kent.

  sunil mahabiersing
  amsterdam/mekka


  Maak melding

 15. Hallo Suniel,

  Ik denk dat mensen als jou fundamentalistisch denken, geweerd kunnen worden op deze aarde. Mensen die racistische denkwijzen hebben.

  Ga in India kijken dan zal je zien dat tjamaars (onaanraakbaren) meer gediscrimineerd worden dan honden. Daar is de sekte, hokjes denken veel erger.

  Zoiets moeten we in Suriname, waar een moskee vreedzaam naast een synagoge staat niet hebben.

  Terrorisme en sekte vorming heeft niks met arabieren te maken maar met de duivel in jezelf.

  Afz. Kamatjoetra, Naaipal


  Maak melding

 16. sranang no brong yu srefie! arabieren horen in arabie, we willen geen europese(wan)toestanden in suriname en al helemaal geen midden oosters geweld


  Maak melding

 17. Dus het is duidelijk : Gezien de reacties:

  Opa Ruro gebruikt dus zijn bovenkamer niet…niet bedelen bij de Canadezen (weg goud) Gaan vragen om een coulance(tot b.v dalla’s)maar krijgt waarschijnlijk Terrorisme.(een hele bende van dit soort gekke gasten achter Opa Ruro aan)


  Maak melding

 18. Dit is een kinderlijke nootkreet van de President hij was zeker niet voorbereid

  Nu ziet men duidelijk weer hoe deze man te werk gaat.
  Om de weg voor zich zelf vrij te kunnen maken om op reis te gaan,heeft hij de minister van R.G.B Jong-Tjien-Fa onder curatele gesteld.
  DIT IS POLITIEK SURINAME


  Maak melding

 19. ik kan mij nog herinneren dat die dictator van toen, met de slm vliegtuig naar libie ging om daar te bedelen en de toeristen die op vakantie waren moesten gewoon wachten wand de baas van suriname ging op bedel reis.mss zijn jullie vergeetachtig zoals de hele ndp maar ik niet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.