Lot bananenarbeiders Suriname politiek herontdekt

7

PARAMARIBO, 19 mrt – Het lot van de honderden bananenarbeiders die in 2002 brodeloos raakten, schijnt weer politiek interessant. Parlementariër Soedeshchand Jairam (A1) ziet er voldoende been in een brief te richten aan president Ronald Venetiaan. Vooral bij de oudere arbeiders komen de klappen hard aan.

Een groot deel is al ouder dan zestig. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Bepaalde arbeiders hebben nooit meer een behoorlijke baan gehad sinds het oude Surland kopje onder ging. “Mensen die hun leven lang gewerkt hebben voor het staatsbedrijf en niet meer in staat zijn te arbeiden, hebben de grootste moeite met het doorbrengen van hun oude dag”, zegt Jairam. En dat buiten hun schuld om. Surland ging definitief dicht na een staking.

Volgens de regering waren de verliezen te hoog opgelopen om verantwoord management te garanderen. Achterstallige lonen werden na een jaar uitbetaald op voorwaarde dat formeel ontslag werd genomen. Een pensioenregeling bleef uit. Jairam vindt een stukje correctie gepast: “De ex-werknemers die pensioengerechtigd zijn, moeten onmiddellijk hun uitkering ontvangen.”.


7 REACTIES

 1. beste mensen het interesseert venetiaan geen fuck wat deze arbeiders te wachten staat.
  Het is algemeen bekend dat hij deze groep niet mag. Zie de rijstsector heeft hij laten verpauperen, marienburg, surland, sml, bruynzeel enzzz.

  Deze man is enkel geïnteresseerd in het binnenland zijn oorspronkelijke heimat, waar zijn soortgenoten alles gratis krijgen die hebben nooit een slag gewerkt.


  Maak melding

 2. In de rubriek Vrije Tribune van dagblad Suriname is een stuk gericht aan president Venetiaan door S. Jairam over dit onderwerp te lezen.

  Ben benieuwd of Venetiaan schriftelijk zal reageren.
  We weten immers dat het niet de gewoonte is van deze regering om te reageren.


  Maak melding

 3. Surland is kapot gemaakt door de vakbond.
  jiwan sital was de vakbondsleider. Dus laat Jairam aan zijn politieke leider gaan vragen waarom hij Surland kapot heeft gemaakt.


  Maak melding

 4. er schuilt nog meer achter de sluiting van surland.

  waarom weigert de regering om de arme arbeiders hun gestorte pensioen gelden uit te betalen.

  eigenlijk zou sital en Soedeshchand Jairam dit uit de broekzak van venetiaan moeten gaan halen.

  in plaats dat deze man venetiaan gaat werken,zit hij op de braderiemark
  n.p.s pet te verkopen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.